ختم جنگ در افغانستان آغاز شده است؟!
ختم جنگ در افغانستان آغاز شده است؟!
31.01.1390
با فرا رسیدن فصل تابستان در اثر حملات انتحاری طالبان، وضعیت در افغانستان خرابتر شده است. قصر سفید و وزارت خارجهء امریکا تصمیم گرفته اند که عملیهء سیاسی صلح را در جریان چند ماه آینده در افغانستان سرعت بخشیده، به خاطر ختم جنگ میانجی گری کنند.
کشور های عضو ناتو به طور خاص بریتانیا و پاکستان از مدت طولانی به این سو از حرکت کند امریکا به خاطر پایان جنگ در افغانستان، سر تکان می دهند. 49 کشور دیگر که در افغانستان حضور نظامی دارند، برای خارج شدن از افغانستان لحظه شماری می کنند.
حکومت امریکا تحت فشار مردم خود قرار دارد. بر اساس یک همه پرسی، دو سوم امریکایی ها می گویند، بعد از این جنگ افغانستان بی ارزش می باشد. از جانب دیگر جنگ افغانستان دو ملیارد دالر در هفته مصرف دارد که یک بار گران بالای مالیه دهنده گان در امریکا و اروپا ست.
احمد رشید احمد رشید روزنامه نگار مشهور پاکستانی در مقاله نشر شده در روزنامهء فیننشل تایمز می نویسد:
از خزان سال گذشته تا اکنون مقامات امریکایی چندین بار با فرستاده گان طالبان مذاکره کرده اند. ولی تعیین یک دفتر، یا آدرس مشخص برای طالبان یک امر دشوارست. امریکا پذیرفته است که در ترکیه یا کدام کشور عربی برای طالبان یک دفتر را باز کند.
به عقیده احمد رشید این یک تغییر بزرگ و قاطع در پالیسی امریکا در 10 سال اخیر خواهد بود. در صورتی که مذاکرات به طور درست ادامه یابد، این دفتر طالبان به داخل افغانستان انتقال خواهد یافت.
رییس جمهور کرزی از سه سال به اینسو مذاکراتی را با طالبان انجام داده است ولی چون امریکایی ها از آن پشتیبانی نمی کردند، نتیجهء نداد و طالبان نیز خواستار مذاکرات مستقیم با امریکایی ها بودند.
احمد رشید می نویسد:
پیشرفت دیگر اینست که بعد ماه ها آزرده گی و تنش در روابط بین ادارات استخباراتی امریکا و پاکستان، مقامات امریکایی می گویند که می خواهند به خاطر ختم جنگ در افغانستان، اردوی پاکستان را نیز دخیل ساخته، از آن ها بخواهند که بر مخفی گاه های طالبان در داخل قلمرو آن کشور کنترول حاصل کنند.
در مورد اینکه گفته می شود، بدون کمک پاکستان، صلح در افغانستان تامین شده نمی تواند، حوصلهء امریکا به سر آمده است. پاکستان نیز از امریکا آزرده بوده، می گوید که اطلاعات استخباراتی با آن ها شریک ساخته نمی شود.
هفتهء گذشته رهبران نظامی و ملکی پاکستان در جریان مسافرت به کابل، برای امریکایی ها نشان دادند که می خواهند در گفتگو و مذاکرات بین حکومت افغانستان و طالبان مساعدت کنند.
احمد رشید می نویسد:
در سال 2008 رییس جمهور اوباما به خاطر حل مسالهء افغانستان ابتکارات تازهء را تعهد کرد، ولی بعداً این تلاش ها را متوقف ساخت. دلیل آن تسریع کاهش تنش ها بین هند و پاکستان وانمود شده، امریکا در مذاکرات بین آن دو کشور شامل ساخته شد. در حین حال امریکا می خواهد به شمول ایران فشار را بالای همسایه های افغانستان بیشتر کند، تا در ختم جنگ در افغانستان مساعدت کنند.
احمد رشید در مقاله نشر شده در روزنامهء فیننشل تایمز می نویسد:
بخش اعظم پالیسی امریکا توسط ریچارد هولبروک فرستادهء خاص آن کشور برای افغانستان و پاکستان نوشته شده است که در ماه دسامبر سال گذشته وفات یافت.
امریکا در آن زمان به نظریات هولبروک زیاد توجه نمی کرد، در حالی که اینک با فرستادهء فعلی آن کشور مارک گروسمن همهء بخش های حکومت امریکا، به طور خاص رییس جمهور آن کشور همکاری می کند.
احمد رشید می نویسد:
در ماه دسامبر آینده بعد از 10 سال در شهر بن در مورد افغانستان یک جلسه تدویر خواهد یافت. در اجلاس اول بن برای طالبان سهم داده نشده بود. این بار حتی اگر موافقتنامهء صلح با طالبان نهایی هم نشده باشد، برای آن ها سهم مکمل داده می شود.
به عقیدهء نویسنده ختم جنگ در افغانستان آغاز شده است. ولی این مساله به ناتو و امریکا ارتباط دارد که سهم شان را چگونه ادا می کنند. برخی کشور ها در خارج ساختن سربازان شان از افغانستان عجله ندارند، به فکر آن ها این کار یک مصیبت بزرگ را در افغانستان ببار می آورد.
ولی نکته اساسی اینست که واشنگتن به این نتیجه رسیده است که مسالهء افغانستان از طریق نظامی نه، بلکه از طریق سیاسی باید حل شود، در 10 سال که گذشت، این حرکت یک تغییر و دست آورد بزرگ محسوب می شود.
http://origin-da.azadiradio.org: منبع
……..
اگرآمریكا وانگریزبه این معامله و موافقه رسیده باشندكه دیگر زمانی پایان دادن جنگ در افغانستان فرارسیده است؛ اما برای احمد رشید آنسوی دیگری این معامله، معلوم نیست، كه به چه قیمتی؟ كه بدون شك، جبران آنرا باز هم مردم بی دفاع افغانستان وكشوربی صاحب مان؛ درمطابقت بامنافع ستراتیژیك منطقوی اشغالگران امپریالیستی در رٱس امریكا ؛ ازان جمله دستیابی كامل این دزدان جهانی به ثروتهای طبیعی كشورهای آسیای میانه وسایر سرزمین های منطقه، خواهند پرداخت!