جهانی شدن سرمایه امپریالیسم
جهانی شدن سرمایه امپریالیسم
منتشر شده از سوی حزب کمونیست ( م- ل) سویدن
…
شــشـم اكتبــر، ۲۰۱۰ م
نوشتهء :
Erik Andersson
Anders Carlsson
سخنی با خوانندگان
خواننده عزیز:
مطلب ترجمه شده در سال ٢۰۰٢ نوشته ودر سال ٢۰۰۴ منتشر شده است و به همین دلیل و به احتمال زیاد آمار داده شده در این کتاب صحت و سقم خود را از دست داده است. اما در مجموع کتابیست آموزنده و درخور تحسین٬ چرا که ماهیت پلید امپریالیسم و سرمایه داری جهانی را به نحو بسیار علمی و صحیح تحلیل نموده و پرده از جنایات آنان برمیدارد. خواندن این جزوه را به تمامی جویندگان راه حقیقت توصیه مینمایم. مسلما در ترجمه و انتخابات عبارات اشتباهاتی رخ داده است. لذا از شما خواننده عزیز خواهش میکنم که در هر چه باروتر نمودن ین مطلب مرا یاری رسانید
با تشکر
پیام پرتوی
payam.partovi@yahoo.com
ما در دنیای غیر عادلانه ای زندگی میکنیم٬ دنیایی که زندگی در آن برای میلیاردها انسان تحمل ناپذیر و طاقت فرسا شده است٬ دنیایی که انسانها از گرسنگی میمیرند٬ اگر چه غذا به اندازه کافی و وسایل تولید که بتوان بوسیله آنها شکم همه را سیر کرد وجود دارد. دنیایی که کودکان از بیماریهای قابل درمان میمیرند٬ اگر چه داروی درمان آنها وجود دارد. دنیایی که ١٬٧ میلیارد انسان سقفی بر سر نداشته و ٢ میلیارد دسترسی به آب آشامیدنی ندارند..
علت چیست و مشکل در کجاست. چرا میلیونها میلیون انسان فقیرتر میشوند در حالیکه وسایل کامیابی در جهان هر چه بهتر و بهتر میشود؟ زمانیکه استعداد انسانها در تولید در حدیست که بدون هیچ کم و کاستی میتواند برای دادن یک زندگی خوب برای همه کافی باشد٬ همه٬ بدون استٽناء و از همه جهات٬ چرا مایحتاج زندگی انسانها و در واقع زندگی آنها از آنها دریغ میشود؟
در این جزوه حزب کمونیست قصد پاسخ به این مسائل و دیگر سوالات مهم دیگر را دارد. ما در مورد جهانی شدن٬ امپریالیسم و وحشیگری آمریکا که بوسیله آن جهان را ترور میکند مینویسیم.
ناشر:
حزب کمونیست سوئدن ( م- ل )
Kommunistiska Partiet
KPML (r)
Box 31 187, 400 32 Göteborg
E-post: kpml@kpmlr.o.se
Tel 031 – ۱۲ ۲۶ ۳۱/۲۴ ۵۱ ۷۲
———————————
پیشگفتار
در سال ١٩٧۰ اتحادیه جوانان کمونیستی حاضر آنزمان (ml)SKU جزوه “سرمایه دار٬ عمر تو بزودی بسر میرسد٬ از خوردن آناناس و گوشت پرندگان لذت ببر٬ ” را منتشر نمود٬ نوشته ای که با توجه به وضعیت جهان در آنزمان٬ نظرات کمونیستها را نسبت به امپریالیسم وتاریخش خلاصه میکرد.
اکنون سال ٢۰۰٢ است. امپریالیسم باقیست٬ اما وضیعت جهان بخصوص به دلیل فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و آن به اصطلاح سقوط تمامی کشورهای سوسیالیستی به صورتی جدی تغییر کرده است٬ امری که از جهاتی مهم “آناناس” را منسوخ مینماید. در اینجا نوشته ای کاملا جدید را در مورد امپریالیسم جهت دادن آموزش بنیانی کمونیستی تقدیم حضور شما خواننده محترم میکنیم. مواضع اساسی ما تغییر نکرده است٬ اما این نوشته جدید اساس کار خود را بر واقعیات جاری امروزی قرار داده و تئوری خود را در مورد امپریالیسم بر مباحٽ امروزی درباره جهانی شدن٬ بدون مرز شدن بازار لیبرالیستی و نظم جدید جهانی بنا نهاده است. .
این جزوه به عنوان بخشی از آموزش بنیانی کمونیستی نوشته شده است٬ اما باید بتوان از آن در رابطه ای هر چه وسیعتر٬ به عنوان مٽال معرفی بینش کمونیستها در مورد وضیعت جهان امروزی استفاده نموده و در بسیاری از مباحٽ که این وضعیت برمیانگیزد به عنوان یک نظر٬ از آن بهره برداری شود.
با این تلاش دو جانبه این جزوه به خوانندگان خود٬ با این امید که بتواند به دانش آنها در مورد علل بی عدالتیها و فقر در جهان امروزی یاری نموده روی میاورد و قبل از هر چیز آنها را جهت مبارزه برای تغییر اساسی آن ترغیب مینماید. چرا که این کافی نیست که فقط جهان را توضیح دهیم٬ بلکه باید آن را تغییر هم بدهیم.
”جهانی شدن سرمایه فقط بهانه ایست برای آمریکا جهت تسلط بر جهان”
(گفتهء است از: هنری کیسینجر، وزیر امور خارجه سابق آمریکا)
———————————
بخش یکم
یک دنیای نابرابر
ما در دنیای غیر عادلانه ای زندگی میکنیم٬ دنیایی که زندگی در آن برای میلیاردها انسان تحمل ناپذیر و طاقت فرسا شده است. دنیایی که انسانها از گرسنگی میمیرند٬ اگر چه غذا به اندازه کافی و وسایل تولید که بتوان بوسیله آنها شکم همه را سیر کرد وجود دارد. دنیایی که کودکان از بیماریهای قابل درمان میمیرند٬ اگر چه داروی درمان آنها وجود دارد. دنیایی که ١٬٧ میلیارد انسان سقفی بر سر نداشته و ٢ میلیارد دسترسی به آب آشامیدنی ندارند.
سرمایه داران در مورد جامعه ای مدرن٬ در مورد اینترنت و وسایل ارتباطاتی پیشرفته به عنوان یک خیزش در تاریخ انسانیت صحبت میکنند. اما بر اساس گزارش سازمان ملل متحد٬ ۵١ درصد از مردم که امروز بر روی کره زمین زندگی میکنند هرگز تلفنی ندیده و یا حتی با آن صحبت نکرده اند و فقط ٧ درصد آنها به اینترنت دسترسی دارند. بیش از ۵۰ درصد از مردم جهان سواد خواندن و نوشتن ندارند٬ آنها حتی اگر به اینترنت هم دسترسی داشتند نمیتوانستند استفاده ای از این تکنیک اطلاعاتی جدید ببرند.
ما در جهانی که هر روز غیرعادلانه تر میشود زندگی میکنیم. در سال ١٩٧۰ ٬ ٢٬٣% از درآمد جمع شده جهان نصیب ٢۰ % از مردم جهان که در کشورهای فقیر زندگی میکنند شد. بیش ٢۰ سال بعد سهم آنها تا ١٬۴ % کاهش یافت. همه اینها بر اساس گزارش برنامه توسعه سازمان ملل متحد UNDP
البته یک سکه دو رو دارد. روی دیگر سکه این را نشان میدهد که طی همان زمان ٢۰ % از کسانیکه در ٽروتمندترین کشورهای جهان زندگی میکنند سهم خود را از درآمد جهانی از ٧٣٬۶ به ٨٢٬٧ % افزایش دادند. فاصله میان فقیرترین و ٽروتمندترین کشورها در جهان از ٣٢ به ۶۰ برابر افزایش یافته است.
با اینحال این ارقام بیانگر تمامی حقایق نیستند. آمار ارگان توسعه سازمان ملل متحد UNDP تنها درآمد سرمایه را به صورت انفرادی اندازه گیری میکند (بعبارت دیگر درآمد میانگین تک تک افراد) و به تفاوت درآمدها میان مردمی که در یک کشور واحد زندگی میکنند توجهی ندارد. به این دلیل که در این آمار فقرا و بی خانمانها در آمریکا و اتحادیه اروپا ٽروتمند به حساب آمده اند و آن پنج میلیارد که به نظر میاید در فیلیپین وجود دارند فقیر. با اینحال ارگان توسعه سازمان ملل متحد UNDP همچنان کوشش میکند که این تقسیم جهانی را با احتساب درآمد انفرادی افراد تخمین بزند. باین ترتیب آن ٢۰ % از ٽروتمندترین مردم جهان درآمدی دارند که ١۵۰ برابر آن ٢۰ % فقراست.
ما در جهانی زندگی میکنیم که در جهت غلطی رشد میکند٬ جهانی که در کلامی مطلق فقیران را هر چه فقیرتر مینماید. طبق گزارش برنامه توسعه سازمان ملل متحد UNDP امروز سطح زندگی ١٬۶ میلیارد از مردم در بیش از ١۰۰ کشور در جهان سوم پایینتر از سطح زندگی آنها در سال ١٩٨۰ میباشد. تمام قاره ها فقیرتر شده اند. بر اساس یک مطالعه جدید از جانب مرکز تحقیقات اقتصادی و سیاسی
در آمریکا بین سالهای Center for Economic and Policy Reserch
١٩۶۰ – ١٩٨۰ تولیدات داخلی هر نفر در صحرای جنوبی در آفریقا به مقدار ٣۶ % افزایش یافت٬ در حالیکه بین سالهای١٩٨۰ – ٢۰۰۰ به مقدار ١۵ % کاهش یافت.
بر اساس تحقیقات ارگان توسعه سازمان ملل متحد UNDP برای اینکه بتوان “مزایای اجتماعی پایه ای” را به مردم فقیر جهان داد٬ باید سالانه حدود ٨۰ میلیارد دلار خرج کرد. این میتواند یک رقم بزرگ به نظر بیاید٬ اما میدانید که آمریکا روزانه یک میلیارد دلار صرف مسلح کردن ارتش خود میکند. به جنگ افروزی و ترور دولتی آمریکا به مدت ٨۰ روز پایان بدهید آنوقت متوجه خواهید شد که این پولها میتواند به مردم فقیر جهان زندگی با ارزشی را اهدا نماید.
جهان اینچنین است زمانیکه قرن جدیدی آغاز شده است٬ چهره واقعی عبارت به “اصطلاح جهانی شدن” این چنین دیده میشود زمانیکه آنرا از جملات و لغات زیبا پالایش میدهیم. جهانی که زندگی را برای میلیاردها انسان غیر قابل تحمل نموده است.
علت چیست و مشکل در کجاست. چرا میلیونها میلیون انسان فقیرتر میشوند در حالیکه وسایل کامیابی در جهان هر چه بهتر و بهتر میشود؟ زمانیکه استعداد انسانها در تولید در حدیست که بدون هیچ کم و کاستی میتواند برای دادن یک زندگی خوب برای همه کافی باشد٬ همه٬ بدون استٽناء و از همه جهات٬ چرا مایحتاج زندگی انسانها و در واقع زندگی آنها از آنها دریغ میشود؟
علت بوجود آمدن این وضعیت به آن شرایط سیاسی و اقتصادی بازمیگردد که سرمایه داری به جهان تحمیل نموده است٬ به سرمایه جهانی شده و مونوپول شده بازمیگردد که خود را در دهه های قرن ١٨۰۰