کشف پستاندار ۱۳میلیون ساله
کشف پستاندار ۱۳میلیون ساله
Tarsius Sirindhornae
محققان، ۱۸ قطعه استخوان آرواره متعلق به گونه جدیدی از میمون شبگرد هندی را، که حدود ۱۳میلیون سال پیش، روی زمین زندگی میکرده، در معدن زغالسنگی در تایلند کشف کردهاند. این حیوان، اجداد مشترکی با انسان و میمونها دارد و به همین دلیل این کشف میتواند اسرار تازهای از گذشته ی اولین نخستینی های روی زمین را فاش کند.
میمون شبگرد هندی که در حال حاضر تنها در نواحی جنوب شرقی آسیا یافت میشود، یکی از نخستینی ها به شمار میرود و با انسان و میمونها، اجداد مشترکی دارد.
به گزارش نشنال جئوگرافی، در کاوشهای انجام شده در معدن زغال سنگی در تایلند، تعدادی استخوان آرواره از گونه تازهای از این پستاندار شبرو، با نام علمی Tarsius Sirindhornae کشف شده که نشان میدهد این جاندار ماقبل تاریخ، چیزی حدود ۱۸۰ گرم وزن داشته و بزرگتر از گونههای کنونی آن بوده است.
یائووالاک چایمانی و همکارانش که موفق شدهاند ۱۸ استخوان آرواره ی متعلق به این پستاندار را کشف کنند، میگویند هر یک از این آروارهها بین ۱ تا ۴ دندان کوچک داشته است.
چایمانی و همکارانش احتمال میدهند این آروارههای فسیل شده،متعلق به میمونهای شبگرد هندی باشد که توسط پرنده گان شکارچی شکار شده و استخوانهای آنها جایی مانند یک لانه انباشته شده است. سپس سیل یا جریان تند آب این منطقه را شسته و استخوانها را به درون معدن زغالسنگ ریخته است.
این پستاندار کوچک، با چشمهای درشت و گرد منحصربه فرد، از گونههای بسیار کمیاب روی زمین به شمار میرود و به همین دلیل کشف ۱۸ عدد استخوان آرواره از این حیوان در یک کاوش، برای زیست شناسان و دیرین شناسان اتفاق بزرگی است.
اجداد میمونهای شبگرد هندی هم احتمالا مانند گونه های امروزی، جهنده گان خوبی بوده و مانند آنها میتوانسته اند سرشان را ۱۸۰ درجه بچرخانند. تنها تفاوت فاحشی که سنگوارهها نشان میدهند به شکل دندانهای این دو گونه برمیگردد.
چایمانی میگوید:
«گونههایی امروزی این پستاندار، از پستانداران کوچکتر یا حشرات تغذیه میکنند و دندانهای بسیار تیزی دارند، اما فسیلهای کشف شده دندانهای ساییده شده ای دارند که به درد این رژیم غذایی نمیخورد. شاید این گونه ی ماقبل تاریخ از مواد غذایی دیگری تغذیه میکرده است».
…………..