ماجراجویی های خطرناک نظامی در منطقه و عواقب نگران کنندۀ آن
اطلاعیه ی حزب توده ی ایران
ماجراجویی های خطرناک نظامی در منطقه و عواقب نگران کنندۀ آن
حملهٔ پهپادی به یک مجتمع نظامی در اصفهان
به گزارش رسانههای داخلی ایران، شنبه شب «چند انفجار» خیابان امام خمینی اصفهان را لرزاند. منصور شیشه فروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، نیز تأیید کرد که «چند صدای ناهنجار» در شهر شنیده شده که دلیل آن «در حال بررسی است».
سرانجام، وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران در بیانیهای تأیید کرد که یکی از مراکز این مجموعه در شهر اصفهان مورد حملهٔ پهپادی قرار گرفته است: «حوالی ساعت ۲۲:۳۰ دقیقه شنبه [هشتم بهمن/ ۲۸ ژانویه] شب حملهای ناموفق با استفاده از ۳ ریزپرنده به یکی از مجتمعهای کارگاهی وزارت دفاع صورت گرفت و خوشبختانه با پیشبینیها و تمهیدات پدافندی صورت گرفته، یکی از آنها مورد اصابت پدافند هوایی مجتمع و دو فروند دیگر آنها در تلههای پدافندی گرفتار و منفجر میشوند.» طبق این بیانیه، این حمله تلفات جانی نداشته و تنها «آسیب جزئی» به سقف کارگاه وارد آورده که این خسارات نیز «در تجهیزات و مأموریتهای مجموعه [خللی] ایجاد نکرده است».
محمدرضا جاننثاری، معاون سیاسی و امنیتی استانداری اصفهان، نیز در گفتوگو با شبکهٔ خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران ضمن تأیید انفجار گفت که این حمله هیچ تلفات جانی نداشته است. مقامهای جمهوری اسلامی جزئيات بیشتری در مورد این حمله ارائه نکردهاند. ویدئوها و تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان از فعال شدن پدافند هوایی منطقه داشت. در این تصاویر دیده میشد که در اثر برخورد این ریزپرندهها
(از نوع کوادکوپتر) به ساختمان هدف در خیابان امام خمینی در شهر اصفهان، انفجار عظیمی رخ میدهد.
امروز (۹ بهمن) ایرنا به نقل از یکی از گزارشگران خود نوشت: «در این حمله از سه فروند ریزپرنده از نوع کوادکوپتر پیشرفته مجهز به بُمبلت استفاده شده است و عوامل حفاظت پیرامونی مجموعه پس از شنیدن صدای کوادکوپترها با تجهیزات در اختیار، از جمله سلاح و سامانههای جنگ الکترونیک، اقدام به مقابله با این پرندهها میکنند که موفق به ساقط کردن یک فروند از آنها میشوند.» در ادامهٔ گزارش ایرنا آمده است که یکی از پهپادها به هدف رسیده و «به سقف سوله برخورد» کرده است.
روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامات آمریکایی و برخی از منابع متخصص گزارش داد حمله سه «ریزپرنده» – پهپاد – به یک مجتمع کارگاهی وزارت دفاع در ایران «کار اسرائیل» بوده است. به گزارش دویچه وله (۹ بهمن)، روزنامهٔ اسرائیلی جروزالم پُست با استناد به مجموعهای از خبرهای منابع اطلاعاتی غربی و خارجی نوشت که بهرغم ادعاهای ایران، حمله هواپیماهای بدون سرنشین به ایران در اصفهان با “موفقیت فوقالعاده”ای توأم بوده است. این روزنامه نوشته است که چهار انفجار در اصفهان در حمله به تأسیساتی رخ داده است که در آن سلاحهای پیشرفته تولید میشود. «این انفجارها خساراتی بسیار فراتر از “تخریب جزئی سقف” است که جمهوری اسلامی به شیوه مواردی از این دست در گذشته ادعا میکند.»
روزنامه ”نیویورک تایمز “نیز گزارش داد، پهپادهایی که صنایع نظامی در اصفهان را هدف قرار دادند به احتمال بسیار از درون خاک ایران به پرواز در آمده بودند. بنا به این گزارش، پهپادهای ”کوادکوپتر “که در عملیات اصفهان به کار گرفته شدند، برد کوتاهی دارند و به نظر میآید برای انجام عملیات مذکور، از داخل خاک ایران به پرواز در آمدند.
بنیامین نتانیاهو نیز که بهتازگی در مقام نخستوزیر اسرائيل به قدرت بازگشته است، وعده داده بود که تمام تلاش خود را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهیی خواهد کرد.
رئیسجمهور اسرائیل نیز پیشتر خواستار مقابله ناتو با «تهدیدهای ایران» شده بود. اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهور اسرائیل، روز پنجشنبه از اعضای ناتو خواسته بود که رویکرد خود را در قبال «رژیم ایران» سختتر کنند. به گزارش یورونیوز، هرتزوگ در جریان بازدید از مقر ناتو در بروکسل تأکید کرد: «بحران فراتر از مرزهای اوکراین رفته و تهدید ایران اکنون به دروازههای اروپا رسیده است.» وی پس از ملاقات با ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، گفت: «توهّم وجود فاصله دیگر چندان پاسخگو نیست. ناتو باید قویترین موضع ممکن را علیه رژیم ایران به شکل اعمال تحریمهای اقتصادی، حقوقی، و سیاسی اتخاذ کند و همچنین رویکردی معتبر در زمینه بازدارندگی نظامی علیه این رژیم در پیش بگیرد.»
دو هفته پیش، شیخ حمد بن جاسم آل ثانی، وزیر امور خارجه و نخستوزیر سابق قطر، رشته توییتهایی منتشر کرده و از «اقدام نظامی احتمالی آمریکا/اسرائیل» صحبت کرد بود که «میتواند امنیت و ثبات منطقهٔ خلیج [فارس] را به خطر اندازد» و «پیامدهای اقتصادی، سیاسی، و اجتماعی ناگواری» داشته باشد. به نوشتهٔ نشریهٔ عربزبان رأی الیوم، این مقام پیشین قطر، بهعلت روابط تجاری و کسب و کار گسترده و نقشی که در مدیریت سرمایهگذاریهای خارجی قطر دارد، پیوندهای نزدیکی با نهادهای امنیتی و تصمیمگیران ارشد دولت آمریکا و دیگر دولتهای کشورهای غربی دارد. همین روزنامه روز ۱۶ ژانویه نوشت که «ارتش و رهبران سیاسی ایران بارها هشدار دادهاند که اگر اسرائیل و آمریکا به آن کشور حمله کنند، پایگاههای نظامی آمریکا در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج هدف حملهٔ متقابل ایران قرار خواهد گرفت.» این نشریه میافزاید: «تردیدی نیست که در صورت حملهٔ اسرائیل/آمریکا به ایران، کشورهای حاشیهٔ خلیج [فارس] و بهویژه قطر، که بزرگترین پایگاههای نظامی آمریکا- و احتمالاً جهان- در آن قرار دارد، بیشترین آسیب را خواهند دید.»
در همان روز دوشنبه ۱۶ ژانویه، سازمانهای کویتی «جنبش مترقی کویت»، کمیتهٔ صلح و همبستگی کویت، سازمان جوانان دموکرات کویت، و گروه کارگری در بیانیهای که منتشر کردند دربارهٔ جنگ تازهای در منطقهٔ خلیج فارس به بهانهٔ برنامهٔ هستهیی ایران هشدار دادند.
در این بیانیه آمده است: «دارند بر طبل جنگ میکوبند. خبرهایی شنیده شده است که در پی وخامت بحران سیاسی واقتصادی [اسرائیل]، بنیامین نتانیاهو،نخستوزیر صهیونیست، رؤسای سازمانهای امنیتی آن کشور را به جلسهای محرمانه دربارهٔ حمله به ایران دعوت کرده است. این در حالی است که اظهارات نگرانکنندهٔ رافائل گروسی، مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، دربارهٔ شکست مذاکرات برای احیای توافق هستهیی ایران منتشر شد، و جیمز کلِورلی، وزیر امور خارجهٔ بریتانیا، برای گفتوگو با همتای آمریکاییاش آنتونی بلینکن دربارهٔ پروندهٔ ایران به واشنگتن سفر کرده است.» این بیانیه با این هشدار پایان مییابد: «ما در مورد خطر وقوع جنگ تجاوزکارانهٔ جدیدی در این منطقه هشدار میدهیم… ما از همهٔ نیروهای صلحدوست جهان میخواهیم که با این روند خطرناک مقابله کنند و برای جلوگیری کردن از وقوع جنگ هر کاری که میتوانند بکنند.»
حزب تودۀ ایران ضمن محکوم کردن حملۀ هوایی ریزپرنده به مجتمع نظامی اصفهان در مورد خطرات جدی ای که اینگونه ماجراجویی های خطرناک نظامی برای میهن ما و منطقه خاورمیانه و خلیج فارس می تواند به همراه داشته باشد هشدار می دهد و از همه نیروهای مترقی و آزادی خواه منطقه و جهان می خواهد تا صدای اعتراض خود را بر ضد این سیاست ها که از جانب راست ترین و جنگ طلب ترین نیروهای منطقه دنبال می شود بلند کنند.
حزب تودۀ ایران
۱۰ بهمن ماه ۱۴۰۱