چرخش 180 درجه به سمت ایران

مذاکرات سه جانبه روسای جمهور ایران، تاجیکستان و افغانستان در حال آماده شدن است و همانطور که انتظار می رود، با امضای توافقنامه ایجاد شورای اقتصادی اتحاد فارسی زبان پایان خواهد یافت. تولد این اتحاد، طبق ارزیابی برخی از کارشناسان، با کاهش نفوذ روسیه بر تاجیکستان ممکن شد.

تاجیکستان که بطور معمول بر مسکو تکیه داشت، تغییر بُردار سیاست خارجی خود از روسیه به سمت ایران را آغاز کرده است.

پس از آنکه کمپانی "روسال" روسیه و دولت تاجیکستان نتوانستند درباره ویژگی های فنی نیروگاه آبی راگون توافق کنند، روابط مسکو و دوشنبه بسیار بد شد. علاوه بر این طرفداری مسکو از تاشکند در اختلافات ازبکستان-تاجیکستان پیرامون استفاده از منابع آبی مورد پسند تاجیکستان قرار نگرفت (ازبکستان مخالف ساخت نیروگاه آبی بر روی رودهای مرزی است).

ایران که تاجیکستان را بخشی از "ایران بزرگ" می داند، از تضعیف موضع روسیه استفاده کرد. "امامعلی رحمان" رئیس جمهور تاجیکستان نیز زمانی که در زمستان امسال کشورش از سرما رنج می برد و از همسایه های خود کمک قابل توجهی دریافت نکرد، به تهران پناه برد. رئیس جمهور تاجیکستان موفق شد که نه تنها کمک اقتصادی برای کشور خود که در بحران انرژی قرار داشت، دریافت کند، بلکه حمایت ایران در برخی دیگر از مسائل را نیز جلب کند.

از جمله "محمود احمدی نژاد" رئیس جمهور ایران تاکید کرد که این کشور قصد دارد با هزینه خود راه آهنی از تاجیکستان به ایران از طریق افغانستان بسازد، وعده داد روند ساخت دومین نیروگاه آبی سنگ توده را تسریع کرده و نیروگاه آبی دیگری نیز روی رود وخش-شوراب ساخته و همچنین در دوشنبه مرکز پیشرفته عمل حراحی قلب ایجاد کند.

"آندره گروزین" رئیس بخش آسیای میانه و قزاقستان انستیتو کشورهای مشترک المنافع معتقد است که تاجیکستان سعی دارد خود را در برابر بالاروی جایگاه منطقه ای قزاقستان و ازبکستان ایمن سازد.

وی معتقد است: "شاید تاجیکستان بدین نتیجه رسیده است که در زمینه اعمال فشار بر ازبکستان، نمی تواند روی روسیه حساب کند و از این رو سعی دارد این مشکل را به کمک ایران حل کند".

برگرفته شده از:

روزنامه "نیزاویسیمایا گازیتا، خبرگزاری «نووستی» روسیه،