آشکار شدن پیشنهاد اسرائیل برای فروش سلاح هسته ی به رژیم اپارتاید افریقای جنوبی

برگردان از یوسف آرینتا

 

آشکار شدن پیشنهاد اسرائیل برای فروش سلاح هسته ی به رژیم اپارتاید افریقای جنوبی

 

گذارش اختصاصی روزنامه گاردی ین: اسناد سری زمان حکومت اپارتاید (حاکمیت سفید پوستان)، برای اولین بار بصورت رسمی وجود تسلیحات هسته ی اسرائیل را افشا میکند.

از

Chris Mc Real

در روزنامه گاردی ین 24 می 2010

برگردان از یوسف آرینتا

اسناد سری دولت افریقای جنوبی فروش کلاهک های هسته ای اسرائیل را  به رژیم اپارتاید  افشا میکند، این بار اول است که وجود سلاح هسته ی اسرائیل رسمی تائید میشود.

اسناد (فوق العاده سری) ازجریان گفتگوی رسمی فی مابین وزیر دفاع آنزمان افریقای جنوبی (بوتا)  و(شمیون پریز) وزیردفاع وقت اسرائیل (فعلاً رئیس جمهور اسرائیل) مبنی بر فروش  سلاح هسته ی پرده بر میدارد . اسرائیل فروش کلاهک های هسته ای را درسه اندازه پیشنهاد میکند. ان دو همتا اسناد وسیع دیگری مبنی بر همکاریهای نزدیک نظامی بین دو دولت را به امضا میرسانند و متعهد میشوند که محتوا و مفاد آن را مخفی نگه میدارند.

محقق آمریکائی (ساشا پالاکو- سورانسکی) که برای نوشتن یک کتاب در باره رابطه نزدیک دو کشور اسرائیل و افریقای جنوبی تحقیق میکرد به اسنادی برمیخورد که بر ثبوت داشتن سلاح هسته ی اسرائیل صحه میگذارد، اسرائیل با اِعمال سیاست دو پهلو در داشتن سلاح هسته ی حرف بلی یا خیر ندارد.

مقامات اسرائیلی تلاش کردند که باز کردن اسناد سری آن زمان را متوقف کنند، پذیرفتن تقاضای محقق(پولاکو- سورانسکی) مبنی بر افشای اسناد برای اسرائیل ها یک سرخوردگی خواهد بود آن هم در زمانی که در هفته آینده کنفرانس "منع گسترش سلاح هسته ی در شرق میانه " در نیویارک  دائر میگردد.

اسرائیل اگر ادعا کند که سلاح هسته دارد و تلاش کند بگوید یک کشور مسئولیت پذیر است  و از آن استفاده سؤاستفاده نخواهد کرد، و کشورهای دیگر مانند ایران قابل اعتماد نیستند، طبعاً  کشورهای فاقد سلاح هسته ی را راضی نخواهد کرد.

سخنگوی دفتر پیرز واقعیت اسناد را بی پایه خواند " هیچ گاه وهیچ مذاکره " فی مابین دو کشور صورت نگرفته است." او به واقعیت اسناد اشاره ای نکرد.

اسناد نشان میدهد که آن دو( پیرز و بوتا) در 31 مارچ 1975 با هم دیدار کرده اند. پالاکو- سورانسکی کتابش را هفته پیش در امریکا به چاپ رسانید. " اتحاد خاموش" اتحاد سری اسرائیل با دولت اپارتاید افریقای جنوبی. در آن گفتگو مقامات اسرائیل " پیشنهاد رسمی مبنی بر فروش امکانات هسته ی اش را به شمول موشک های جریکو و دیگرتسلیحات" برای طرف مطرح میکند.

در جمع کسانی که در آن نشست حضور داشت جنرال (آر اف آرم سترانگ) رئیس ستاد ارتش افریقای جنوبی بود. او فوراً با ارائه یاداشتی سود آوری موشک های (جریکو) مجهز با کلاهک های هسته ی را برای افریقای جنوبی مطرح کرد.

یاداشت که علامت( فوق العاده سری) خورده بود و تاریخ ملاقات را با جانب اسرائیل داشت، پیشتر رو شده بود ولی، مفاد آن  کاملاً قابل فهم نبود زیرا فهمیده نمیشد که پیشنهاد طرف اسرائیل دقیقاً با زمان ملاقت ان دو وزیر رابطه میگرفت. در آن یاداشت آرم استرانگ مینویسد " با توجه به خوبیهای این مجموعه سلاح  که پیشنهاد شده است فرضیاتی وجود دارد " موشک های (جریکو) قابلیت مسلح شدن با کلاهک های هسته ی ساخت افریقای جنوبی و یا از جای دیگر را بدست میدهد."

در آن زمان افریقای جنوبی با تولید سلاح هسته ای یک سال فاصله داشت. یک ماه و اندی پستر در 4 جون آن سال بوتا و همتای اسرائیلی اش پیرز در زوریخ ملاقات میکنند. پس از آن پروژه "جریکو" نام مستعار ( شلیت) به خود میگیرد.

دریاداشت های سری نشت (زوریخ) آمده است " وزیر دفاع بوتا علاقمندی اش را به شماری از موشک های شلیت ابراز میدارد و میخواهد مجموعه ای از موشک ها را دریافت کنند. " در اسناد آمده است "  وزیر دفاع اسرائیل میگوید که شما سه نوع موشک را میتوانید داشته باشید. بوتا رضایت اش را ابراز میکند و میگوید طالب مشوره خواهد شد." سه نوع " شامل موشک های دور برد معمولی با قابلیت انتقال سلاح کمیائی و نوع دیگر با قابلیت انتقال سلاح هسته ی.

کلمه صرف ( موشک ) یک حسن تعبیر است، و حساسیت اسرائیلی ها را در کاربرد موضوع هسته ای آنکشور میرساند. بناءً  تکیه به عنوان سلاح غیر هسته ی میشود ولی در اصل معنی آن سلاح هسته ی است. چطوریکه یاداشت آرم استرانگ واضح میسازد، افریقای جنوبی علاقمند به دریافت موشک های جریکو مجهز با سلاح هسته ی بود.

آنچه که افریقای جنوبی  نیاز داشت از اسرائیل بدست بیاورد سلاح هسته ی بود. افریقای جنوبی توانائی آنرا داشت که سائر کلاهک را در موشک ها جابجا کنند.

بوتا بنا بر ارزش بالای معامله، قدم بیشتر نگذاشت. او میدانست که در نهایت نخست وزیر اسرائیل روی آن صحه بگذارد و از نتیجه نهائی زیاد مطمئن نبود.

ولی، همکاری در صنایع نظامی در آن سالها بین دو کشور رشد یافت. احتمالاً افریقای جنوبی سلاح هسته ای اش را به کمک اسرائیل ساخت. افریقای جنوبی برای اسرائیل کیک زرد (یورانیم غنی شده با غلظت ضعیف) غرض انکشاف سلاح هسته ی اسرائیل تهیه میکرد.

روایت های قوماندان دریائی آنزمان افریقای جنوبی (دیتر گرهارد) اسناد را مهر تائید میزند. او در سال 1983 به اتهام جاسوسی برای اتحاد شوروی زندانی شد. با سقوط رژیم اپارتاید و آزادی  از زندان گرهارد اظهار داشت که بین افریقای جنوبی و اسرائیل موافقتنامه وجود داشت بنام (شلیت)، دولت یهودی پیشنهاد تهیه هشت فروند موشک جریکو با سر گلوله های اختصاصی را داده بود. گرهارد گفته بود مراد سلاح هسته ی بود. ولی تا امروز مستندات رسمی در زمینه ارائه نشده بود.

چند هفته پیش از پیشنهاد پیرز به بوتا در زمینه کلاهک های هسته ی، دو وزیر دفاع موافقتنامه روکش شده در زمینه اتحاد نظامی بنام ( سکمنت) را به امضا میرسانند. آن موافقتنامه تا حد انکار سری بود. " سریت موافقت نامه حاضر تأکید میشود... هیچکدام از جوانب، اسرار موافقت نامه را فاش نمیکنند."

و نیزدر موافقتنامه میآید که هیچکدام از طرفین حق الغای یکجانبه آنرا ندارد.

وجود برنامه سلاح هسته ی اسرائیل در سال 1986 در روزنامه سندی تایمز بوسیله (موردخای وانو نو) افشا شد. او عکسهای از پروسه تولید مواد هسته ی در داخل مجتمع هسته ی( دیمونا) ارائه کرد ولی اسناد تحریری با آن ضممیمه نبود.

اسنادی که دانشگاهیان ایرانی از سفارت ایالات متحده در تهران در سال 1979 بدست آوردند نشان میداد که شاه ایران علاقمند بود بکمک اسرائیل سلاح هسته ای را انکشاف بدهد. اسناد افریقای جنوبی تائید میکند که اسرائیل در شرائط آن بود که موشک های جریکو را با کلاهک های هسته ای مجهز کند.

اسرائیل روی دولت فعلی افریقای جنوبی فشار آورد تا اسناد سری را برای پالاک- سورانسکی افشا نکنند، پالاک میگوید" وزارت دفاع اسرائیل تلاش کرد که دسترسی مرا به آن بخش سری از موافقتنامه که مواد حساس بخصوص جائیکه امضا و تاریخ  داشت مانع شود" او افزود " معلوم میشد مقامات افریقای جنوبی به آن اهمیتی نمیدادند. آنها چند سطر را بلوکه کردند و اسناد را در اختیارمن گذاشتند. دولت کنگره ملی افریقای جنوبی آرزو ندارد کثافت کاری های رژیم اپارتاید و متحدین اش مخفی بدارد.

Chris Mc Real

The Guardian 24 May 2010