فراخوان حزب کمونیست پاکستان درباره ویرانی سیل و رویدادهای دگرگون‌ساز در این کشور

دکتر سید مظهر حیدر
شعبه بین‌المللی حزب کمونیست پاکستان

 

 

     اثرات ویران‌ساز نظام سرمایه‌داری سودپرست در محیط زیست و طبیعت، به دگرگونی‌های عظیم ویران‌گرانه شرایط اقلیمی و طبیعی منجر شده است. گازهای حاصل از کارخانه‌های صنعتی، آلودگی‌های ناشی از خودروها، و موج‌های رادیواکتیو ناشی از آزمایش‌های هسته‌ای، نمونه‌هایی هستند که لایه ایمنی اوزون را از بین برده‌اند. پس‌مانده‌های کارخانه‌های صنعتی و زباله‌های شهرهای بزرگ باعث آلودگی شدید رودخانه‌ها و اقیانوس‌ها گشته‌اند، که این خود منجر به مشکلات و ویرانی‌های بزرگی در محیط زیست شده و همچنان خواهند شد.

     طوفان و سیل کاترینا در ایالات متحده، سونامی در جنوب شرقی آسیا، باران‌های مرگ‌بار مانسون، و سیل، فجایع و مصیبت‌های عظیمی در سراسر دنیا به وجود آورده‌اند. باران‌های مداوم و هلاکت‌بار مانسون در پاکستان مصیبت‌های جبران‌ناپذیری بر مردم این کشور وارد آورده است. بیش از ۲۰ میلیون نفر بی‌خانمان و وادار به ترک محل اقامت خود و مهاجرت به مناطق دوردست گردیده‌اند. در سراسر پاکستان هزاران خانه همراه با مواد غذایی و دیگر نیاز‌های روزانه، دام و حیوانات اهلی در این سیل کشنده نابود شده‌اند.

     درشرایط تحمیلی آوارگی وسیع مردم، خطر شیوع بیماری‌های آب‌زاد همه‌گیر و نیز بروز ناهنجاری‌های روحی به روشنی قابل پیش‌بینی است. روزانه خبر از مرگ ده‌ها نفر شنیده می‌شود. ۲ میلیون کودک در خطر مستقیم این فاجعه قرار دارند. پاکستان کشوری کشاورزی است. درحدود ۱۵ میلیارد دلار محصول و مزارع کشاورزی در این سیل از بین رفته است، و تخمین خسارت‌های وارده بر اثر باران‌های مانسون هنوز باید برآورد شوند.


     ۹۰ درصد آب ‌راه‌های زیرزمینی، تنها سیستم آب‌یاری در ایالت “پوختون‌خوا“ را سیل از بین برده است. در همین منطقه سیستم آب‌یاری زیرزمینی دیگر به نام کمربند سبز بلوچستان کاملا ویران شده است. فرآورده‌های کشاورزی ۱۷ ناحیه در “پنجاب“ و ۱۹ ناحیه در “سِند“ به طور کامل نابود شده‌اند و محصولات و زمین‌های کشاورزی ۱۵ ناحیه دیگر در این دو ایالت خسارات زیادی متحمل شده‌اند. خسارت‌های وارده به زیربنای منطقه هنوز باید ارزیابی گردد. تنها در ایالت پوختون‌خوا،هزینه ترمیم خسارات در حدود ۱۹ میلیارد روپیه تخمین زده می‌شود.

      با توجه به شرایط یاد شده، پاکستان به آستانه سقوط اقتصادی- اجتماعی رسیده است. بحران غذایی موجود، شرایط سختی را برای پاکستان به وجود خواهد آورد. به دلیل تحمیل سیاست‌های صندوق بین‌المللی پول، تنها بخش محدودی از اقتصاد پاکستان در اختیار تولید صنعتی است، و بسیاری از شرکت‌های این بخش در حال ورشکستگی‌اند، در نتیجه تولید محصولات آن ها در حال کاهش است. همه این برآوردها و محاسبه‌ها در مورد خسارت‌های ناشی از سیل، در مرحله نخستین خود است زیرا بر طبق پیش‌بینی‌ها، باران‌های مانسون تا یک ماه دیگر ادامه خواهند داشت. فجایع این سیل شرایط سیاسی متزلزل پاکستان را بیش از پیش تشدید کرده است.

     دولت انتخابی، به دلیل عدم صلاحیت و توانایی، به وسیله تبلیغات منفی رسانه‌های انحصاری و پشتیبانی دستگاه نظامی به طور کامل بی‌اعتبار شده است.
     مردم از چگونگی انتقال کمک‌های سازمان ملل، که سازمان‌های غیر دولتی توزیع و پخش آن را با نظارت و دخالت دولت در اختیار دارند، به تنگ آمده‌اند. درجه فساد در میان این سازمان‌های غیر دولتی بسیار فراتر از نهادهای دولتی است.


     در این شرایط، احزاب سیاسی وابسته به نیروهای مذهبی متعصب و نیز سازمان‌های جهاد اسلامی نیز با میلیاردها سرمایه در جیب و نیز با دریافت کمک‌های مالی بی‌سابقه از کشورهای منطقه خلیج فارس و دیگر کشورهای غربی از طریق سازمان‌های خود در این کشورها، به راحتی به کمک سیل‌زدگان می‌شتابند و بدین وسیله، و با بهره‌گیری از ناامیدی و درماندگی مردم، برنامه‌های ایدئولوژیک و سیاسی خود را بیش از پیش گسترش می‌دهند.


     در تاریخ ۱ شهریور، خبری تکان‌دهنده درباره بازدید سرپرست امدادگری ایالات متحده از یکی از اردوگاه‌های امدادگری متعلق به سازمان ملل در رسانه های مختلف دیده شد که در آن، سازمان تروریستی غیرقانونی جوماتو دوا در شهر سوکر، در استان سند، اقلام کمکی و غذایی را از کامیون‌ها دربین مردم پخش می‌کرد. افزون بر آن، گروه‌های سیاسی تروتسکیست فعال در پاکستان، مراکز سازمان‌های غیر دولتی یی را بر پا کرده‌اند و مبالغ هنگفتی از کمک‌های مالی و دیگر کمک‌های ارسالی از خارج را در اختیار خود گرفته‌اند.

      بر بستر این فعالیت‌های امدادرسانی، فرصتی طلایی برای سازمان‌ها و کارزار سیاسی در فرآیند امدادگری فراهم شده است که از طریق آن نه تنها برای اهداف سیاسی خود بهره‌گیری می‌کنند، بلکه در پی‌آمد رویدادهای آینده کشور نیز تأثیر عمیقی بر جای خواهند گذاشت.

      حزب کمونیست پاکستان، که از همان ابتدای پیدایش خود با دشواری‌های غیر قابل تصوری از سوی دستگاه دولتی روبه‌رو بوده است که حتی در دوران قرون وسطا هم نمی‌توان نمونه‌ای از آنها را ردیابی کرد، هنوز نیز مانند گذشته کارگزار هند و اتحاد جماهیر شوروی خطاب می‌شود، اما با وجود چنین شرایط هولناک و وحشی‌گرانه‌ای هنوز به شکل بی‌نظیری پا برجا مانده است . حتی امروز نیز تبلیغات منفی این دیدگاه تنگ‌نظرانه را که حزب کمونیست پاکستان ضد دولت است، ادامه دارد.


     پشتیبانان این حزب همیشه در یک وضعیت اضطراری دایمی برای نیفتادن در دام خشونت و آسیب‌رسانی ماموران دولتی یا گروه‌های تندرو مسلمان به سر می‌برند. چنین‌اند موانع عمده‌ای که حزب کمونیست پاکستان را از فراگیر شدن در جامعه و ایفای نقش سازمان‌دهی دربین مردم باز می‌دارد.


     با وجود همه این تنگناهای نابهنجار، حزب کمونیست پاکستان نه تنها با ایستادگی مبارزه طبقاتی خود را به پیش می‌برد، بلکه در پی‌آمد این رویداد مصیبت‌بار با شهامت در رسانش یاری به هم‌میهنانش در بدترین مناطق آسیب‌دیده “پوختون‌خوا“، “پنجاب“ و “سند“ درگیر است.


     در این رابطه، حزب کمونیست پاکستان با تأکید دوباره بر فراخوان خود از همه حزب‌های برادر، هواداران، رفقای حزبی، شخصیت‌های اجتماعی و هم‌میهنان درون و برون کشور می‌خواهد تا در راستای نجات مردم دراین پیش‌آمد فاجعه ‌آمیز انسانی از دادن دست یاری به حزب کمونیست پاکستان کوتاهی نورزند.


     امداد رفیقانه و انسانی شما، حزب کمونیست پاکستان را در یاری‌رساندن به هم میهنان و توده‌های ستمدیده گرسنه و قربانیان پاکستانی این مصیبت با کیفتی متفاوت آنان را در رهایی از تیره بختی و عذاب به طور چشم‌ گیری توانمند می‌سازد.

دکتر سید مظهر حیدر
شعبه بین‌المللی حزب کمونیست پاکستان