اعتصاب هاي سراسري در روزاقدام عليه رياضت اقتصادي اروپا را فلج کرد
اعتصاب هاي سراسري در روزاقدام عليه رياضت اقتصادي اروپا را فلج کرد
۳۰سپتمبر۲۰۱۰
رضاخواه
اتحاديههاي کارگري در بلژيک روز چهارشنبه يک راهپيمايي بزرگ با حضور 100 هزار کارگر در بروکسل مقر اتحاديه اروپا سازماندهي کردند. اين در حالي است که کارگران در اسپانيا نيز در اعتراض به سياستهاي مالي سخت گيرانه دولت دست به اعتصاب عمومي زدند. تجمعات اعتراضي همچنين در يونان، ايتاليا، لتوني، ايرلند و صربستان در دست سازماندهي است. اتحاديه کارگري اروپا مي گويد بحران مالي باعث بيکاري 23 ميليون نفر در سراسر اروپا شده است. تحليل گران معتقدند:
اکنون رهبران اروپا مي توانند دو موضوع را محک بزنند يکي اين که ميزان خشم کارگران و کارمندان دولتي از صرفه جويي ها چه اندازه است و ديگر اين که آن ها تا چه اندازه حاضرند در برابر اين خشم مقاومت کنند. اتحاديه هاي کارگري مي گويند که کاهش هزينه ها اروپا را به رکود اقتصادي باز مي گرداند و برنامه هاي اجتماعي را که ارزش زيادي دارند تضعيف مي کند. اما با توجه به اين که علائم ضعف در اقتصاد اروپا هنوز مشهود است، معلوم نيست نقطه نظر اتحاديه هاي کارگري تا چه حد مورد حمايت قرار خواهد گرفت.
کشورهاي اروپايي که تحت فشار بوده اند تا کسري بودجه خود را کاهش دهند، تقريبا 160 ميليارد پوند از بودجه هاي خود(( كه عمدتاً بخش خدمات اجتماعی را در بر میگیرد)) کاسته اند.
راه پيمايي بي سابقه در بلژيک
بروز چهار شنبه ۲۹ سپتمبر ۲۰۱۰ راهپيمايي در بروکسل صورت گرفت كه درنوع خود بزرگ ترين راهپيمايي در اين شهر طي سال هاي گذشته بوده است. اين راهپيمايي با نشست کميسيون اروپا براي تصميم گيري در خصوص مجازات کشورهاي عضو که کسري بودجه شان اغلب به خاطر تامين هزينه برنامههاي اجتماعي و اشتغال زايي افزايش يافته است، همزمان شده است. اتحاديههاي کارگري نگران آن هستند که کارگران تبديل به بزرگ ترين قربانيان بحران بانکها و بازرگاني شوند که بايد به وسيله دخالت گسترده دولت نجات يابند. چندين دولت اروپايي که هم اکنون با داشتن بدهيهاي سنگين در وضعيت خطرناکي بسر ميبرند و در آستانه سقوط مالي هستند مجبور به اعمال کاهش دستمزد کارگران، حقوق بازنشستگي و کاهش استخدام هستند. اين مسئله طي ماههاي گذشته باعث شده ده ها هزار تن از کارگران به راهپيمايي در خيابانهاي اروپا بپردازند.
اعتصاب سراسر اسپانيا را فراگرفت
اعتصاب و تظاهرات کارگران و کارکنان بخش هاي عمومي در برخي از شهرهاي اسپانيا، زندگي مردم را در اين کشور فلج کرد. مردم اسپانيا به طرح رياضت اقتصادي دولت اين کشور که با هدف جبران کسري بودجه اجرا شده است معترض اند. کاهش 5 درصدي حقوق کارکنان بخش هاي عمومي ، لغو افزايش حقوق بازنشستگان ، افزايش سن بازنشستگي از 65 سال به 67 سال ازجمله مفاد طرح رياضت اقتصادي دولت اسپانياست.
تظاهرات روز چهار شنبه۲۹سپتمبر معترضان که بيشتر در شهرهاي مادريد و بارسلون بود، با دخالت پليس به خشونت کشيده شد. درگيري هاي بين تظاهرکنندگان و پليس تا هنگام تهيه اين خبر 3 زخمي برجا گذاشته که حال يک تن از آن ها وخيم گزارش شده است . 2 اتحاديه اصلي اسپانيا، اتحاديه عمومي کارگران و اتحاديه تجاري کنفدراسيون کارگران اعلام کردند، تقريبا همه کارکنان صنايع فولاد و خودروسازي دست از کار کشيدهاند. اعتصاب کارگران اسپانيا در اعتراض به برنامه رياضت اقتصادي دولت، سيستم حمل ونقل و فعاليت بخشي از صنايع اين کشور را مختل کرد. کارکنان سيستم حمل و نقل اسپانيا به تبعيت از ديگر کارگران اين کشور، به جمع اعتصاب کنندگان پيوستند. بر پايه اين گزارش، وزارت کار اسپانيا نيز اعلام کرده است، به دنبال اعتصاب کارگران، مصرف انرژي برق در بزرگ ترين صنايع اين کشور، با کاهش 20 درصدي روبه رو بوده است.
اعتصاب گران تظاهرکننده در شهرمادريد در گروه هاي 150 تا 300 نفري ضمن تجمع در مقابل پايانه هاي اتوبوس هاي مسافربري درون شهري مانع خروج آن ها از اين پايانه ها شدند. بنا بر برخي گزارش ها، روز چهارشنبه كه گذشت، تنها 58 دستگاه از 784 دستگاه اتوبوسي که به طور روزانه مشغول ارايه خد مات در شهر مادريد و حومه آن هستند ، موفق به خروج از پايانه هاي خود شدند که تعدادي از آن ها نيز درتهاجم معترضان آسيب ديد .
تظاهر کنندگان در شهرک "کارابانچل" در جنوب مادريد نيز شيشه هاي بسياري از اتوبوس هاي شهري را شکستند. مدارس و مراکز آموزشي در شهر مادريد به روز چهار شنبه۲۹سپتمبر، تعطيل بود و مراکز بهداشتي ودرماني نيز با حداقل ظرفيت فعاليت کردند. شرکت هاي هواپيمايي "ايزي جت" و "رايان اير" در شهر بارسلون نيز تمامي پروازهاي خود را لغو و فعاليت شان را متوقف کردند .
همیگونه مراکز و ميدان هاي اصلي توزيع عمده ميوه و تره بار ، مواد خوراکي و اقلام مصرفي مورد نياز روزانه مردم شهر مادريد نيز از نيمه شب سه شنبه به طور کامل تعطيل شده است . ديروز۲۹سپتمبر همچنين ، ده ها نفر از معترضان با تجمع در مقابل بانک مرکزي اسپانيا در مادريد، تلاش کردند مانع از فعاليت اين بانک شوند ، اما حضور تعداد كثیری ماموران پليس مانع اين امر شد .
اعتصاب سراسري ۲۹سپتمبر اسپانيا که بوسیلهء اتحاديه عمومي کارگران و تشکيلات سنديکايي کارگران اين کشور ترتيب داده شده بود، توقف فعاليت شبکه هاي تلويزيوني "تله مادريد" و "آندالوسيا سور" را نيز موجب شد.
اسپانيا از 30 ماه پيش تاکنون با بحران اقتصادي شديد و فزاينده اي روبه روست که نارضايتي و اعتراضات عمومي وانتقادات احزاب سياسي اين کشور و در راس آن ها حزب مردم را به همراه داشته است . بيکاري بيش از 4 ميليون و 600 هزار نفر که يک ميليون و 300 هزار نفر آن ها را کساني تشکيل مي دهند که تمام اعضاي خانواده شان بيکار هستند ، بغرنج ترين مشکل کنوني اسپانيا است که بسياري از مردم اين کشور را با شرايط سخت معيشتي روبه رو کرده است . خوزه لوئيس رودريگز زاپاترو، نخست وزير سوسياليست اسپانيا اقدامات سخت گيرانه مالي گستردهاي براي نجات اقتصاد اسپانيا پيشنهاد کرده است. اعتصاب عمومي ديروز در اسپانيا اولين اعتصاب پس از سال 2002 محسوب ميشود و نشان دهنده ايجاد شکاف در روابط اتحاديهها و دولت سوسياليست اسپانياست.
اعتصاب در اروپا
چندين تظاهرات اعتراض آميز قرار است در کشور هاي فرانسه، پرتغال، ايتاليا، لتوني، ليتواني، لهستان، قبرس، روماني، جمهوري چک، صربستان و ايرلند برگزار شود. بحران اقتصادي يونان که از ابتداي سال کنوني ميلادي در اين کشور آغاز شد به سرعت به ديگر کشورهاي اروپايي سرايت کرد و اکنون سراسر اتحاديه اروپا را فرا گرفته است. آمارها و تحقيقات جديد يورواستات (مرکز رسمي آمار اتحاديه اروپا ) نشان مي دهد ، نرخ بيکاري در منطقه يورو از حدود 2 درصد در سال 2009 به 10 درصد در سال کنوني رسيده است . نرخ کنوني بيکاري در يونان و ايرلند در يک دهه اخير بي سابقه بوده است و نرخ بيکاري در اسپانيا در 3 سال گذشته دو برابر شده است. دولت بريتانيا درصدد است هزينه هاي خود را تا 25 درصد کاهش دهد و در همين حال فرانسه شاهد اعتراضات خشم آلود عليه طرح افزايش سن بازنشستگي بوده است. از 2 سال پيش که بحران مالي گريبان گير جهان شد، ميليون ها موقعيت شغلي در اروپا از دست رفته است و از آن جايي که دولت هاي اروپايي براي کاهش کسري بودجه درصددند ميزان بودجه خود را کاهش دهند اين نگراني وجود دارد که ممکن است اين روند شتاب بيشتري بگيرد.
واکنش به سياست رياضت اقتصادي در انگليس
در همين حال، ليام فاکس، وزير دفاع انگليس گفته است که از اين که نامه محرمانه او به ديويد کامرون، نخست وزير اين کشور در باره کاهش بودجه، به رسانه ها درز کرده بسيار خشمگين است. به عنوان بخشي از بسته صرفه جويي دولت که جامع و فراگير است و قرار است ماه آينده اعلام شود از وزارت دفاع انگليس خواسته شده گزينه هاي کاهش بودجه نظامي تا 20 درصد را شناسايي کند. اما فاکس در نامه اش به نخست وزير انگليس هشدار داده که او نمي تواند در حالي که اين کشور در افغانستان مي جنگد، از اين کاهش هاي سخت حمايت کند. او گفته است که اين دست از کاهش ها براي دولت و حزب محافظه کار عواقب بد سياسي در پي خواهد داشت. تحليل گران امور دفاعي مي گويند اين نامه نشان مي دهد که در داخل دولت انگليس در مورد کاهش هزينه ها تنش و اختلاف نظر به وجود آمده است.