معمر قذافي فرار کرد
سونامي قيام مردمي در جهان عرب اين بار به ليبي رسيده و گريبان ديکتاتوري را گرفته که خود نيز با کودتا روي کار آمده و سال ها قدرت را در اين کشور قبضه کرده است. در حالي که گمانه زني ها درباره سقوط سومين حکومت ديکتاتور جهان عرب متوجه يمن و حتي بحرين بود، به نظر مي رسد با خط و مشي کنوني حکومت معمر قذافي، قرعه اين بار به نام ليبي رقم بخورد. هيچ کس نمي داند دقيقا در ليبي چه مي گذرد. تلويزيون اين کشور نيز تنها اخباري از تظاهرات چند هزار نفري طرفداران معمر قذافي، رهبر اين کشور در طرابلس پخش کرده است که کاملا پيچيده و مبهم به نظر مي رسد. حکومت ليبي اينترنت و فيس بوک را قطع کرده و هيچ خبرنگار خارجي در اين کشور فعاليت ندارد و آنچه که خبرگزاري هاي جهان گزارش مي کنند، اکثرا از بطن نظام است. ساختمان مرکزي دولت ليبي در طرابلس توسط مردم به آتش کشيده شد و دود غليظي از آن به آسمان رفته است. شاهدان عيني همچنين از غارت بانک ها و ساختمان هاي دولتي در طرابلس توسط نيروهاي امنيتي خبر مي دهند. به گزارش الجزيره، تظاهرکنندگان مخالف رژيم "معمر قذافي"، رهبر حکومت ليبي در شهر بنغازي توانستند پس از چهار روز درگيري با نيروهاي امنيتي و اراذل و اوباش مزدور آفريقايي بر شهر بنغازي مسلط شوند و همچنين بخشي از نيروهاي ارتش معروف به نيروهاي "صاعقه" به تظاهرکنندگان پيوستند.
شاهدان عيني همچنين از بمباران پادگاني در جنوب شهر "اجدابيا" و انفجارهاي مهمات در اين پادگان خبر دادند.
در همين حال به دنبال شايع شدن خبر فرار قذافي به ونزوئلا، پايگاه اينترنتي "المحيط" خبر داد که منابع دولتي ونزوئلا وجود هرگونه توافق براي استقبال از معمر قذافي در ونزوئلا در پي انتشار اخباري مبني بر فرار وي به خارج از کشور را رد کردند.
شاهدان عيني در ليبي اعلام کردند که معمر قذافي رهبر ليبي به يک کشور خارجي که احتمالا ونزوئلا يا برزيل است، فرار کرده البته ونزوئلا ورود وي را تکذيب کرد.
از سوي ديگر، شاهدان عيني در بنغازي اعلام کردند که نيروهاي صاعقه موفق شدند نيروهاي امنيتي و مزدوران را از ساختمان سازمان امنيت در مرکز بنغازي بيرون کنند و آن را به تظاهرکنندگان تحويل دادند. اين شاهدان افزودند که تظاهرکنندگان پس از تسخير ساختمان اسلحه و محتويات داخل آن را بردند و سپس ساختمان را به آتش کشاندند.
شاهدان عيني از سقوط شهر بني وليد به دست مردم پس از درگيري هاي شديد ميان تظاهرکنندگان و نيروهاي امنيتي و مزدوران آفريقايي خبر مي دهند.اين شهر در حال حاضر در آرامش به سر مي برد و نيروهاي امنيتي هيچ حضوري در آن ندارند. شبکه تلويزيوني الجزيره تصاويري از شهر بني وليد منتشر کرد که نشان مي دهد مردم در خيابان هاي اين شهر حضور دارند و برخي از آنها اسلحه هاي گرم در دست دارند.
از سوي ديگر، شاهدان عيني از طرابلس به الجزيره گفتند: "ساختمان تلويزيون مورد حمله تظاهرکنندگان قرار گرفت و به طور کامل غارت شد. همچنين چند ساختمان دولتي به آتش کشيده شد."
در همين حال، توليد نفت در ميدان نفتي "النافوره" واقع در جنوب شهر "اجدابيا" در شرق به دنبال اعتصاب کارکنان آن متوقف شد. همچنين شرکت نفتي "بي پي" انگليس اعلام کرد که فعاليت خود را در ليبي متوقف کرده است.
از سوي ديگر، منابع پزشکي در بنغازي به الجزيره گفتند: "بيمارستان هاي اين شهر پر از کشته و زخمي شده و با کمبود شديد امکانات و دارو مواجه شده اند."
در همين حال قبيله "ورفله"، يکي از بزرگ ترين قبايل ليبي اعلام کرد به تظاهرکنندگان عليه رژيم قذافي پيوسته است. در حالي که نيروهاي امنيتي ليبي و مزدوران قذافي متهم به "کشتار جمعي" و جنايت جنگي شده اند تظاهرات به قلب طرابلس پايتخت ليبي رسيد. هزاران تن از مردم ليبي در طرابلس در اعتراض به کشتار وسيع اين مردم در شهرهاي شرقي و غربي اين کشور توسط نيروهاي امنيتي و مزدوران دست به تظاهرات زدند. همچنين شب گذشته و به دنبال سخنان تلويزيوني "سيف الاسلام قذافي"، پسر قذافي ده ها هزار تن به نشانه اعتراض به خيابان هاي پايتخت ريختند.
يکي از افسران سازمان امنيت به الجزيره گفت: "بيشتر نيروهاي امنيتي و نيروهاي مسلح در طرابلس به مردم پيوستند."
ليبي سنگين ترين تلفات
بر اساس اعلام سامح فريد، وزير بهداشت مصر در اعتراضهاي مردمي بي سابقه مصر 365 تن کشته و حدود 5500 تن زخمي شدند.
همچنين بنا بر اظهارات بکر ندياي، رئيس کميسيون عالي حقوق بشر وابسته به سازمان ملل در تونس طي پنج هفته اعتراض و خشونت 219 تن کشته و 510 تن ديگر زخمي شدند.
اين مسوول سازمان ملل اعلام کرد: از اواسط دسامبر 147 تن کشته شدند در حالي که 72 تن نيز در زندانها کشته شدند.
وي اعلام کرد که بر اساس آمار به دست آمده مشخص شده است که 510 تن زخمي شدند.
همچنين گزارشهاي منابع خبري حاکي از آن است که تظاهرات مردمي در چند شهر ليبي از 17 فوريه آغاز شد و تظاهرکنندگان شهر بنغازي را تحت کنترل گرفتند و بر اساس گزارشهاي اعلام شده 209 تن کشته و هزاران تن زخمي شده اند.
اين در حالي است که برخي منابع تعداد کشته شدگان در ليبي را به غير از امروز( دوشنبه) 400 تن اعلام کرده بودند.
بنابر اظهارات فيصل بن يعقوب حمر، وزير بهداشت بحرين در تظاهرات مردمي اين کشور سه تن کشته و 195 تن زخمي شده اند.اين در حالي است که وزارت کشور بحرين اعلام کرده بود که 50 تن از نيروهاي پليس نيز در اين درگيريها زخمي شده اند و تعداد زخمي شده ها از نيروهاي امنيتي و تظاهرکنندگان تنها 92تن بوده است.
در صنعا پايتخت يمن نيز تظاهرکنندگان در مناطق جنوبي بويژه در عدن، الضالع و ابين تظاهرات "جمعه خشم" برگزار کردند.
در پي درگيري هاي ميان مخالفان دولت يمن، نيروهاي پليس و هواداران نظام حاکم در "جمعه آغاز" دست کم 70 تن کشته و زخمي شدند.
دستپاچگي ملک عبدالله
اردن ملک عبدالله دوم ، پادشاه اردن در ديدار با سران و اعضاي سه قوه در اين کشور با بيان اينکه خواهان اصلاحات واقعي و گسترده است، اظهار کرد: بدون اصلاحات واقعي ، وضعيت همچنان مثل گذشته خواهد بود.
وي با بيان اينکه خواهان نتايج فوري اصلاحات است ، به مسئولان سه قوه اعلام کرد: زماني براي از دست دادن وجود ندارد. بايد به صورت جدي کار کنيم و به طور دائمي عملکرد خود را ارزيابي کنيم و کوتاهي ها و اشتباهات خود را از بين ببريم.
پادشاه اردن با انتقاد از مسوولان سابق اين کشور به دليل تاخير در اجراي اصلاحات تصريح کرد: آنها به دليل شک و ترس از تغييرات و عقب نشيني در برابر کساني که از ترس به خطر افتادن منافع خود خواستار اصلاحات نبودند ، فرصت هاي زيادي را از دست دادند و من اجازه اين کار را نخواهم داد.
تعيين کابينه مصر
در تغييرات جديد در کابينه دولت موقت مصر چند چهره مخالف به وزارت رسيدند.
در اقدامي بي سابقه "عبد النور"، يکي از اعضاي حزب ليبرالي "الوفد"، به عنوان وزير گردشگري منصوب شد.
دکتر "يحيي الجمل"، از کارشناسان قانون اساسي به عنوان معاون نخست وزير انتخاب شد.
در تغييرات جديد در دولت موقت مصر، وزرات اطلاع رساني که پيش از اين "انس الفقي"، رياست آن را به عهده داشت حذف شد. الفقي که مورد انتقاد شديد تظاهرکنندگان انقلاب 25 ژانويه به علت پوشش يک جانبه اي تظاهرات قرار گرفته بود اکنون در بازداشت به سر مي برد.
در تغييرات جديد همچنين "محمد الصاوي"، که در ميان فرهيختگان مصري از جايگاه بالايي برخوردار است به عنوان وزير فرهنگ انتخاب شد.
در همين حال محمد البرادعي، رهبر حزب جمعيت ملي تغيير مصر در مصاحبه با روزنامه مليت -چاپ ترکيه- تصريح کرد: اگر در مسير برگزاري انتخابات در مصر بسيار سريع عمل کنيم، براي نمونه اين انتخابات را در چهار يا پنج ماه آينده سازماندهي کنيم افراد وفادار به رژيم حسني مبارک، رئيس جمهور سابق مصر بار ديگر به قدرت بازمي گردند و تمامي دستاوردهاي ايجاد شده به واسطه انقلاب در اين کشور، از بين خواهد رفت.
رييس سابق آژانس بين المللي انرژي اتمي در ادامه، پيشنهاد تشکيل يک شوراي رياست جمهوري متشکل از دو غيرنظامي و يک عضو نظامي براي مديريت مرحله انتقال قدرت در مصر، برگزاري همه پرسي در مورد قانون اساسي جديد و تقويت احزاب سياسي پيش از انتخابات در اين کشور را مطرح کرد.
کناره گيري ضمني البشير
عبدالمنعم السني، دبير کميته جوانان حزب کنگره ملي (حزب حاکم) سودان که عمر حسن البشير، رييس جمهور اين کشور رياست آن را بر عهده دارد، در گفت وگو با روزنامه الراي العام سودان به صورت تلويحي به خواسته جوانان حزب مبني بر کناره گيري رييس جمهور اشاره و اظهار کرد: طرح ما شخص رييس جمهور را مورد هدف قرار نمي دهد، بلکه در دست گرفتن پست هاي اجرايي توسط افراد بالاي 60 سال را رد مي کنيم و بايد به پستهاي قانونگذاري اکتفا کنند.
مراکش نظام اصلاح طلب
تظاهرکنندگان مراکشي انجام اصلاحات اساسي و کاهش اختيارات پادشاه اين کشور را خواستارند.
تظاهرکنندگان با سردادن شعارهايي عليه نظام، مخالفت خود را با قانون اساسي فعلي اين کشور و نظام استبدادي حاکم بر آن اعلام نمودند و از عباس الفاسي، نخست وزير مراکش نيز خواستند که کناره گيري کند.
بر اساس گزارش سايت اينترنتي الجزيره، معترضان مراکشي مقابل چشمان نيروهاي پليس که تنها از دور نظاره گر بودند، دست به تظاهرات زدند و حتي برخي از آنها با لباس شخصي بين تظاهرکنندگان نفوذ کردند.
حدود 20 گروه مراکشي از جمله جمعيت هاي حقوقي اين کشور تظاهرات مذکور را تائيد کردند اما حزب عدالت و توسعه اسلامي به دليل حفظ منافع عالي کشور و ثبات آن اين تظاهرات را تحريم کرده است همانطور که حزب استقلال (حزب حاکم) نيز آن را تحريم کرده است.
کارشناسان معتقدند که موج اعتراضات خشونت آميز در کشورهاي عربي به مراکش نمي رسد و دليل آن وجود نظام پادشاهي اصلاح طلب در اين کشور و فضاي باز سياسي در آن است.
اعتراضات در سليمانيه
در درگيري هاي جديدي که دوشنبه ميان تظاهرکنندگان کرد و نيروهاي امنيتي در سليمانيه در نزديکي مقر حزب دموکرات کردستان عراق روي داد، يک جوان کرد کشته و 48 تن زخمي شدند.
به گزارش منابع خبري، افراد مسلح ناشناس يک شبکه ي ماهواره اي مستقل کرد را که به پخش مستقيم تظاهرات مي پرداخت، به آتش کشيده و نابود کردند. ريکوت محمد رشيد، مدير اداره ي بهداشت سليمانيه، گفت: 10 تن از تظاهرکنندگان در روز يکشنبه از ناحيه کمر، سر و بازو زخمي شدند و دهها تن ديگر نيز با باتوم مورد حمله قرار گرفتند.
صدها تن از دانشجويان کرد دانشگاه کويه (کويسنجق) در اربيل در اعتراض به اعمال خشونت عليه تظاهرکنندگان در سليمانيه تظاهرات کرده و خواستارآرام کردن اوضاع شدند.
صدها تن از تظاهرکنندگان در سليمانيه با در دست داشتن پلاکاردهايي زرد رنگ و تصاوير شهداي عرصه ي رسانه و آزادي بيان، خواستار آزادي آنها شدند.
نوري المالکي، نخست وزير عراق نيز نسبت به سرکوب تظاهرکنندگان از سوي افرادي که يونيفورم پليس پوشيده بودند هشدار داد و گفت: در زندان هاي مان تنها تروريستها هستند و ما در زندانهاي خود خبرنگار و زنداني سياسي نداريم.
منابع خبري اعلام کردند: همچنين بغداد و ديگر استانهاي عراق نيز شاهد تظاهرات گسترده در بيست و پنجم ماه جاري ميلادي (6 اسفند) خواهد بود.
آل سعود مستعصل در مقابل شيعيان
نيويورک تايمز از نگراني رهبران سعودي نسبت به از دست دادن حمايت آمريکا در سايه گسترش انتفاضه هاي دموکراسي خواهي در جهان عرب خبر داد.
سقوط حسني مبارک، رئيس جمهور مصر و همپيمان نزديک عربستان، سعودي ها را لرزاند و آنها با نگراني تحولات همسايگان خود بحرين و يمن را دنبال مي کنند.
براساس اين گزارش، غيبت ملک عبدالله بن عبدالعزيز پادشاه 87 ساله عربستان در عرصه سياسي که به دليل بيماري خارج از اين کشور حضور دارد نيز عامل ديگر احساس ناامني براي سعودي ها است.
نيويورک تايمز به نقل از يک ديپلمات عرب نوشت: سعودي ها از اردن تا عراق، بحرين و يمن با مشکلات احاطه شده اند و عربستان هر تغيير در منطقه را پيروزي براي ايران، سوريه و حزب الله مي داند و از اين که باراک اوباما، رئيس جمهور آمريکا با موضع اين کشور همگام نيست و از تحرکات و تحولات در منطقه بدون اطلاع از نتايج آن حمايت مي کند، نگران است.
مسوولان سعودي گفته اند که پادشاه عربستان پس از سقوط مبارک دست کم دو بار با اوباما تماس تلفني داشته که هر بار مکالمه ي آنها به اختلاف هاي شديد منجر شده است. سعودي ها از گسترش اعتراضات در بحرين به شرق عربستان (منطقه شيعه نشين اين کشور) نگران هستند.
اين در حالي است که اکثر کارشناسان وقوع انتفاضه در عربستان را با وجود منحصر بودن قدرت در دست يک گروه فاسد و نبود شغل مناسب براي جوانان در اين کشور بعيد دانسته اند.
منبع تارنمای مردم سالاری