پایه گذاری دموکراسی، در مسیر حرکت به سوی سوسیالیسم
پایه گذاری دموکراسی، در مسیر حرکت به سوی سوسیالیسم
به نقل از نشریه انگلیسی زبان ”مورنینگ استار“
بحران جاری سرمایهداری ضربه شدیدی به آفریقای جنوبی زده است، به طوری که در دو سال گذشته یک میلیون فرصت شغلی از دست رفته است. بلید نزیمانده، دبیرکل حزب کمونیست آفریقای جنوبی، معتقد است : ”اگر دولت حزب ”کنگره ملی آفریقا“ بر تعهد خود در اجرای طرحهای زیربنایی، از جمله برگزاری جام جهانی فوتبال امسال، پابرجا نمانده بود، ممکن بود وضع از این هم بدتر شود.“
رفیق نزیمانده که وزیر آموزش عالی در دولت کنگره ملی است، چندی پیش برای تقویت پیوندهای بینالمللی میان نهادهای آموزشی دو کشور، سفری به بریتانیا کرد. او در گفت و گویی با رفیق ”رابرت گریفتز“، دبیرکل حزب کمونیست بریتانیا، میگوید:
”ما در حال خروج از بحران هستیم، و انتظار داریم که رشد اقتصادیمان در سال آینده به ۲ تا ۳ درصد برسد.“ اگرچه این رقم نصف رقم مشابه در دوره پیش از رکود اقتصادی است، اما او معتقد است که به رغم یک تهدید عمده که کشور با آن روبهروست، این میزان رشد قابل دستیابی خواهد بود. رفیق نزیمانده با شور و شوق میگوید:
”از طریق طرح دولتی ”راه رشد نوین“ در سه سال آینده در حدود ۱۱۵ میلیارد دلار در بخشهای ساختمانسازی، خدمات عمومی و برنامههای ایجاد کار سرمایهگذاری خواهد شد.“ او اضافه میکند :
”پنج اولویت اصلی این استراتژی جدید عبارتند از: کار مناسب، آموزش، دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و درمانی، توسعه روستایی، و مبارزه با فساد و جرایم.“
و اما بزرگ ترین خطر و تهدید برای رشد اقتصاد آفریقای جنوبی همانا اقدام آمریکا به چاپ ۶۵۰ میلیارد دلار اسکناس است که ”جنگ ارزها“ را دامن میزند و نرخ بهرهها را بالا میبرد، و این در حالی است که دولتها تلاش دارند ارز کشورهای خود را حفظ کنند و بودجه ضروری را برای هزینهها فراهم کنند. نرخ بهره در ژوهانسبورگ اکنون به ۷/۵ درصد رسیده است که موجب جذب پولهایی میشود که به دنبال سودهای سریع و کوتاه مدت هستند، اما خود مانعی است در راه وام گرفتن برای سرمایهگذاریهای دراز مدت.
نزیمانده میگوید:
”در حال حاضر بحثی در درون کنگره ملی آفریقا در جریان است برای مالیات بستن بر معاملات قماری و استفاده از به اصطلاح ”سرعتگیر“ها برای تنظیم جابهجایی سریع سرمایهها، مشابه همان کاری که در برزیل میکنند.“ اگرچه نرخ بهره را اخیراً نیم درصد کاهش دادهاند، اما به نظر او یک کاهش یک درصدی دیگر نیز لازم است. نگرانی او همچنین درصد بالایی از جمعیت اضافه شده به کشور، ”بیکار“ و متکی به میزان مصرف ”طبقه متوسط“ و استخراج گسترده معادن است، اگرچه صادرات بیشتر به چین مزایای مالی چشمگیری برای کشور دارد.
نزیمانده بر این باور است که فعالیتهای ”بانکهای دولتی توسعه و مسکن“، و نیز ”شرکت توسعه صنعتی“، باید بیشتر به سمت وامدهی با بهره کمتر سوق داده شود تا به این ترتیب سرمایهگذاری در بخش ساختمان و تولید برای بازار داخلی تقویت شود.“
نزیمانده در پاسخ به این سئوال که آیا اکنون کشورش گرفتار طرحهای مالی بخش خصوصی شده است که بازپرداختهای درازمدتی را بر امور مالی دولت تحمیل میکنند، همان طور که در بریتانیا رخ داده است؟ پاسخ داد:
”ما هنوز خود را آنچنان در طرحهای مالی بخش خصوصی گرفتار نکردهایم، اما وارث چند مورد از شراکتهای دولتی- خصوصی هستیم. وزارتخانههای دولتی نسبتاً با احتیاط با این شرکتها کار میکنند.“
درباره خصوصیسازی که پیامد آن در بریتانیا چیزی نبوده است جز سودهای سرشار برای صاحبان شرکتها، سر به فلک کشیدن قیمتها برای مصرف کنندگان، و کمبود سرمایهگذاری در زیربنای حیاتی کشور، او میگوید:
”حزب کمونیست آفریقای جنوبی و سندیکاها در یک مبارزه ۱۵ ساله تلاش کردند تا سیستم حمل و نقل شهری و بین شهری، شرکت هواپیمایی آفریقای جنوبی، اداره پست، و مؤسسات مالی و توسعه را در بخش دولتی حفظ کنند، اما متأسفانه مالکیت شرکتهای مخابراتی را از دست دادیم.“ نزیمانده از اینکه خط مشی دولتهای پیشین برای وادار کردن بانکهای دولتی به فعالیت در خط کاملاً انتفاعی اکنون مورد تجدید نظر قرار گرفته است، خشنود است.
رویکرد دولت پرزیدنت جیکوب زوما مبتنی بر تقویت نهادهای دولتی است تا خصوصی سازی یا ”انتفاعی“ کردن آن ها. تلفن زنگ میزند و در گفتگوی ما وقفه میافتد. ابراهیم پاتل، وزیر توسعه اقتصادی و دبیرکل پیشین سندیکای کارگران نساجی است که تماس گرفته است. وزارتخانه تحت نظر او را دولت جدید ایجاد کرد تا فعالیتهای خزانهداری را تمرکز زدایی و کنترل کند. اما رشد اقتصادی فراتر از حد معمول، چالشهای دیگری را به همراه دارد. نزیمانده ادامه میدهد:
”ما به نیروی کار ماهر و آموزش دیده بیشتری نیاز داریم.“ و در همین بخش است که وزارتخانه تحت نظارت او باید فعالیت کند. میگوید:
”در ۱۹ ماه گذشته یک برنامه سراسری برای آموزش پس از مدرسه تدوین کردهایم. هدف درازمدت ما در مسیر توسعه مهارتها، متوجه آموزش و تربیت شمار بیشتری افزارمند و تکنیسین است.“ نزیمانده میداند که راه طولانی و دشوار است. تازهترین طرح او مشتمل بر کمک مالی به دانشآموزانی است که از خانوادههای کمدرآمد در جامعهای هستند که در آن فقط ۵ درصد از جوانان ۱۸ تا ۲۴ ساله سیاهپوست در کالج درس میخوانند، در حالی که رقم مشابه در میان سفیدپوستان ۵۹ درصد است. او میگوید:
”مردهریگ استعمار را میتوان در ساختار اقتصادی ما و تقریباً در هر گوشهای از جامعه ما دید.“
وزارت زنان، کودکان و امور معلولان نیز به تازگی تأسیس شده است تا در میان وظایف دیگر، به مشکلات جدّی خشونتهای خانگی و تبعیضهای اجتماعی رسیدگی کند.
نزیمانده با شور و احساس میگوید:
”این اول کار است، اما ما باید این مسائل را در وزارتخانههای دیگر نیز مطرح و دنبال کنیم، زنان را به همه عرصههای زندگی دولتی، اقتصادی و اجتماعی بکشانیم، و روابط جنسیتی را در کشورمان دگرگون کنیم.“ او از توجه مفرط رسانههای غربی به برنامههای خانگی و خانوادگی پرزیدنت زوما آگاه است، اما مطرح کردن دیدگاههای خود را برای انتشار در اینجا بیمورد میداند.
میگوید:
”رئیس جمهور سخت کار کرده است تا اختلافهای محتمل و موجود میان سیاستهای دولت، سندیکاها و حزب کمونیست آفریقا را کاهش دهد... مشورتهای زیادی میان سه ستون اصلی ائتلاف انقلابی صورت میگیرد، از جمله در مورد انتخاب و انتصاب وزیران (امری که در بریتانیا فکرش را هم نمیشود کرد!) و حزب ما این رویکرد سازنده و جمعگرایانه را ارزش مینهد.“
حزب کمونیست آفریقای جنوبی تا کنون همیشه در برابر خواست چپهای افراطی و نیروهای ضد کنگره ملی برای بیرون آمدن از ائتلاف سهگانه مقاومت کرده است.
امروزه تعداد اعضای حزب کمونیست در مجلس و هیأت دولت از همیشه بیشتر است. گویید مانتاشه، دبیرکل کنگره ملی آفریقا، صدر حزب کمونیست آفریقای جنوبی هم هست. نزیمانده با بر شمردن نمونههایی از اختلاف میان برخی از سازمانهای کارگری با مشی رسمی کنگره ملی آفریقا و کارزارهایی که این سازمانها به راه انداختهاند، میگوید:
”با همه این احوال، نقش مستقل سازمانهای طبقه کارگر، مثل کنگره سندیکاهای آفریقای جنوبی و حزب کمونیست آفریقای جنوبی، در روند انقلابی کشور، نقشی حیاتی است.“
حزب کمونیست خط مشی درازمدت ”راه آفریقای جنوبی به سوی سوسیالیسم“ را دنبال میکند که در برنامه این حزب آمده است. نزیمانده میگوید:
”تلاش ما این است که رهبری طبقه کارگر را در محیطهای کار، در جوامع گوناگون کشور، در اقتصاد، در برخورد آرا و اندیشهها، در دولت، و در سطح بینالمللی برقرار کنیم و گسترش دهیم.“
نزیمانده از چشم امیدی که به کنگره ملی آفریقا و آفریقای جنوبی به عنوان پیشگام نیروهای چپ و ترقیخواه در قاره آفریقا دوخته شده است، آگاه است.
او میگوید:
”ما فعالانه از پیکاری که در سوآزیلند برای دموکراسی در جریان است حمایت میکنیم؛“ و در عین حال بر اهمیت تداوم پیشرفتهای اخیر در زیمبابوه نیز تأکید ویژه دارد.
میلیونها کارگر مهاجر در جستجوی کار از زیمبابوه به آفریقای جنوبی کوچ کردهاند، چرا که کارفرماهای بیوجدان زیمبابوه موجب تنش و تفرقه در میان نیروی کار شدهاند. ”ما همراه با سندیکاها برای وحدت طبقه کارگر پیکار میکنیم و تلاش داریم نظارت دولت بر شرایط استخدام و کار را بهبود بخشیم. اما در نهایت، راه حل مسئله در حراره (پایتخت زیمبابوه) است که دولت ائتلافی باید به دموکراتیزه کردن کشور و بهبود اقتصادی ادامه دهد.“
رهبر حزب کمونیست آفریقای جنوبی مرحله کنونی تحول و توسعه کشور را یک مبارزه طبقاتی حادّ بر سر سمتگیری جامعه میبیند.
او میگوید:
”بزرگ ترین تهدید در حال حاضر از سوی به اصطلاح لیبرالهاست که لبه تیز حمله را متوجه کنگره ملی آفریقا کردهاند و مخالف مالکیت دولتی و دخالت دولت در امور کشور هستند... برقراری یک دموکراسی بنیادی و ملی سرراستترین راه به سوی سوسیالیسم در کشور ماست.“
به نقل از نامه مردم شماره 857