ادامه انقلاب یا انقلاب دوم در مصر

ادامه انقلاب یا انقلاب دوم در مصر

 

شهلا دانشفر

دوشنبه, 23 جوزا 1390

 

خبر ها حاكي از تجمع هزاران نفره مردم در ميدان التحرير قاهره است. سخن از  انقلاب دوم در مصر است. پنج  ماه پس از رفتن مبارك  در اولين جمعه خشم، ۱۰‌ها هزار نفر از مردم انقلابي مصر در ميدان التحرير گرد آمده و بر خلع يد از دولت نظامي حاكم، مبارزه با فساد ، سكولاريسم و تامين امنيت عمومي و خواستهاي اقتصادي شان پاي میفشارند.  مردم مبارك را با انقلابشان به زير كشيدند، اما نظامش باقي ماند و  آنچه امروز به آن انقلاب دوم اطلاق ميشود، در واقع  ادامه انقلابيست كه در ژانويه امسال آغاز شد.

مردم ميگويند مبارك رفت، اما شورای عالی نیروهای مسلح و كساني كه امروز كشور را در دست دارند،  ژنرالهای حسنی مبارك و ستون فقرات ديكتاتوري او از روز اول بوده اند. مبارك آنها را انتصاب كرده و اينها طي حاكميت سي سال گذشته حامي اش بوده اند.  کارگران مصری از عدم تحقق اساسی‌‌ترین مطالباتشان و فقر و استثمار غیر قابل تحمل صحبت میکنند و روزي نيست كه خبر اعتصاب و تحصن كارگران را در روزنامه مندرج نشود.

بدين ترتيب ٥ ماه است كه مبارك رفته است، اما در اين مدت مصر آرام نبوده است و مردم خواستهايشان را پيگيري كرده اند. از جمله تلاش مردم براي برپايي تجمعات اعتراضي در ميدان التحرير و پيگيري خواستهايشان و درگيري به كرات آنها با دولت نظامي حاكم، اعتراضات هر روزه كارگران در كارخانجات و در بخش هاي مختلف جامعه، تلاش كارگران و بخش هاي مختلف جامعه براي متشكل شدن و سربر آوردن اتحاديه هاي كارگري و ديگر اشكال سازمانيابي در زمينه هاي مختلف اجتماعي، تلاش براي برگزاري ٨ مارس در ميدان التحرير و درگير شدن با جريانات مرتجع اسلامي، برگزاري اول مه هزاران نفره در ميدان التحرير با خواستهاي رفاهي كارگران،  گوشه هايي از مبارزات مردم مصر در تداوم انقلابشان در اين مدت بوده است.

در جريان اين اعتراضات است كه مردم همچنان بر خواستهاي محاكمه مبارك و آمرين و عاملين كشتار و سركوب، بازگردانده شدن اموال دزدي شده توسط مبارك و سران دولتش به جامعه  و مبارزه با فساد در تمام سطوح حاكميت كه در واقع شعارهاي تجمعات هزاران نفره آنان در التحرير بود، و نيز بر خواستهاي اقتصادي و رفاهي خود پافشاري كرده و در برابر سركوب هاي دولت نظامي حاكم خواست بركناري طنطاوي را به پيش كشيدند.

زير فشار چنين فضايي از اعتراض و مبارزه است كه  دولت نظامي براي آرام نگاهداشتن مردم ناگزير به تن دادن گام به گام به اين خواستها شده است و مردم نيز هر روز جلو تر آمده اند.  از جمله امروز ما شاهد اينيم كه محاكمه مبارك توسط دستگاه قضايي اي در جريان است كه خود از گماردگان مبارک  و دولت او بوده است. 

 گفته ميشود مبارك چيزي تا ٧٠ ميليارد دلار به سرقت برده است و حالا او  و همسرش متهم به كسب ثروت "غير قانوني" طي سي سال حاكميتشان شده اند. همچنين زير فشار اعتراضات مردم ،  تحت عنوان "مبارزه با فساد" هر روز پرونده جديدي از دزدي ها و اختلاس هاي مبارك و  وزرا و تجار ويژه اي كه با او  و دولتش مرتبط بودند رو ميشود.

به نسبتي كه جامعه در تلاطم بيشتري قرار ميگيرد، كار محاكمه و تشكيل دادگاه براي مبارك و اطرافيانش شدت و شاخه های بيشتري پیدا میکند. در دادگاه روز شنبه ٨ خرداد، او و دو وزیر سابق وی احمد نظیف نخست وزیر و حبیب العدلی وزیر سابق کشور به اتهام مسدود کردن سرویس های ارتباطی از جمله اینترنت و تلفن در جریان قیام عمومی مردم مصر در ماه ژانویه مجرم شناخته شده و به پرداخت  ۹۰ میلیون دلار جریمه محکوم شدند.

همچنين حسني مبارك و دو پسرش به اتهام دستور كشتار تظاهر كنندگان از جمله كشتار تظاهرات ٢٥ ژآنويه امسال به محاكمه كشيده شده اند. اين درحاليست كه حبيب العدلي وزير كشور مصر در رابطه با صدور دستور تیراندازی به سوی تظاهر کنندگان هم متهم شده و پرونده او در جريان است.

در جمعه اي كه گذشت در ادامه این کشاکش ها هزاران نفر از جوانان و بخشهای مختلف مردم در ميدان التحرير جمع شدند و عليه دولت نظامي حاكم دست به اعتراض زدند. آنچه روشن است، مردم مصر هيچگاه خواهان اين نبودند كه ارتش مصر امور كار را بعد از مبارك بدست گيرد. اين هراس از انقلاب و تبليغات جانبدارانه رسانه ها مبني بر دامن زدن به تبليغات به نفع ارتش و حمايت آن از مردم  و پشتيباني غرب و آمريكا از چنين سناريويي بود كه بر انقلابيون مصر تحميل شد. اما مردم به اين سناريو گردن نگذاشته اند و هنوز سه ماه از فرار حسني مبارك نگذشته است، خبر از انقلاب دوم مردم مصر ميرسد. 

 بطور واقعي مردم با انقلابشان و با فراري دادن مبارك ضربه سنگيني بر ديكتاتوري مصر زدند، اكنون در ادامه راه و نشانه رفتن دولت نظامي حاكم ميروند كه كل اين بساط فقر و فلاكت و اين نابرابري را جارو كنند. اكنون با شروع  دوباره تجمعات هزاران نفره مردم در ميدان التحرير،  انقلاب مردم مصر جان تازه اي بخود گرفته است، اما همچنان مدياي بورژوايي اخبارش را تحت عنوان فشار مردم براي شتاب بخشيدن به "اصلاحات دمكراتيك " انعكاس میدهند.

حزب ارتجاعي اخوان المسلمين نيز به تكاپو افتاده و با راه انداختن تبليغات عليه معترضين و دروغ و افترا ميكوشد فضا را مسموم كند و دادش از ايجاد شكاف ميان مردم و ارتش بلند شده است. دولت حاكم نيز با احتياط به اين اعتراضات برخورد كرده و درجه ای از سركوب و وعده و وعيد را كنار هم به پيش ميبرد.

اما تظاهر كنندگان در اجتماع ده ها هزار نفره خود در ميدان التحرير با پلاركاردهايي كه بر رويش نوشته شده بود، انقلاب پايان نيافته است، پاسخ روشني به همه اين تشبثات دادند. تظاهر كنندگان در تجمع هزاران نفره خود در روز جمعه در ميدان التحرير خواهان سراسري شدن اين اعتراضات شدند. 

انقلاب مصر براي نان ، آزادي و كرامت انساني بود و امروز متحد تر، متشكل تر راه خود را به جلو باز ميكند. قطعا این انقلاب نیاز به این دارد که خواستهایش را روشن تر و دقیق تر فرموله کند و مردم انقلابی در ارگانهای توده ای خود متشکل شوند. این مسیری است که دارد بتدریج در حین انقلاب پیموده میشود. زنده باد انقلاب مصر.