مواردي از نقض سیستماتیک حقوق بشر درامريكا
مواردي از نقض سیستماتیک حقوق بشر درامريكا
شكنجه، تجاوز جنسی، نمونههايي از جنايت در ابوغريب و گوآنتانامو، بگرام و...
rajanews.com
نقض حقوق بشر توسط مأموران يا مقامات هر كشوري ممكن است اتفاق بيفتد، اما آنچه شاخص ميزان تعهد يك كشور در رعايت حقوق بشر است، عدم وجود قوانین و رویه های ناقض حقوق انسان ها و نیز برخورد دستگاه قضايي و مقامات ردهبالاي آن كشور با چنين اقداماتي است. در صورت وجود چنین قوانین یا اجرای رسمی چنین رویه هایی و نیز در صورت اطلاع مقامات يك كشور از نقض حقوق بشر و عدم رسیدگی به آن درجايي ه امكان برخورد با عاملان و آمران آن وجود دارد، ميتوان نتيجه گرفت كه نقض حقوق بشر در اين كشور موردي اتفاقي نبوده بلكه سياستی دائمي است می توان آن را نقض سیستماتیک حقوق بشر نامید.
شواهد متعددی وجود دارد که نشان می دهد چنين سياستي در كشورهای فوق الذکر وجود دارد.
ذکر این نکته ضروری است که گرچه بر سر مباني و بعضي مصاديق حقوق بشر اختلافنظر وجود دارد اما درمورد بعضي از مصاديق نقض حقوق انسانها مانند کشتن افراد بدون محاکمه، ضرب و شتم، تجاوز به حريم خصوصي قانوني افراد و ... در ميان فرهنگها، اديان و ملتها اجماع وجود دارد بهگونهاي كه دولتها نيز جلوگيري از اينگونه موارد را بدون هيچ قيد و شرطي درقالب كنوانسيونهاي حقوق بشري پذيرفتهاند.
آنچه در اين گزارش بهعنوان مصاديق نقض حقوق بشر اشاره ميشود نيز برخلاف رويه كشورهای غربی كه در گزارشهاي خود عليه ساير كشورها بر روي مصاديق اختلافي متمركز ميشوند تنها شامل مواردي است كه تمامي دولتها و ازجمله خود اين كشورها، انجام آنرا بهعنوان مصداق نقض حقوق بشر درقالب تعهدات بينالمللي پذيرفتهاند.
همچنين باید توجه داشت که رابطه آمريكا با حقوق بشر تنها در نقض مستقيم حقوق بشر خلاصه نميشود بلکه حمایت از اقدامات ناقضین حقوق بشر نیز معاونت در جرم محسوب می گردد.
ايالات متحده آمريكا شکنجه سیستماتیک
۱ . قانونی کردن شکنجه در آمریکا
طبق یادداشتهای وزارت دادگستری آمریکا در زمان بوش؛ "عریان کردن اجباری، زدن ضربه به صورت و شکم، دستکاری در تغذیه افراد، کوبیدن به دیوار کاذب، بستن افراد با زنجیر در حالات دردناک و استفاده از حشرات قطعاً شکنجه بهحساب نمیآیند"
در چهار یادداشتی که از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰5 توسط کارشناسان حقوقی وزارت دادگستری دولت تهیه شده "سیلیزدن، زنجیر کردن دست و پای زندانیان، القای حس خفگی با آب و سایر رفتارهای غیرقانونی در جریان بازجویی" توجیه قانونی شدهاند. در این یادداشتها، به بازجویان اجازه داده شده بود که زندانیان را در وضعیتهای ایستاده و دردناک نگهدارند و آنها را از غذا و خواب به مدت طولانی محروم کنند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده وزارت دادگستری آمریکا روش القای حس خفگی با آب، ۲۶۶ بار هنگام بازجویی از "ابوزبیده" و یک مظنون دیگر مورد استفاده قرار گرفته است.
۲ . گزارش صلیب سرخ درباره شکنجه زندانیان در بازداشتگاههای CIA
این گزارش که در سال ۲۰۰۷ تهیه شده با تأیید وجود شکنجه و رفتارهای بیرحمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیر در بازداشتگاههای CIA نسبت به زندانیان منسوب به القاعده نشان میدهد که آمریکا قوانین بینالمللی را نقض کرده است.”Washington post”
۳. ابهام قانونی در مورد منع شکنجه
بر اساس اعلام نهادهای آمریکایی، منع شکنجه در این کشور از جایگاه قانونی مشخص برخوردار نمیباشد و حتی پذیرش کنوانسیون منع شکنجه و کنوانسیون حقوق و آزادیهای مدنی و سیاسی همراه با شرطهایی بوده است که اعمال این مقررات را در وضعیت مبهم و غیر شفاف قرار میدهد.
۴ . نظر اوباما مبنی بر عدم پیگرد قانونی بازجویان شکنجهگر CIA
باراک اوباما اعلام کرده است: "از آنجا که مأموران سیا مطابق توصیههای قانونی زمان عمل میکردند نباید محاکمه شوند." او در ادامه گفته است که: " صرف وقت و انرژی در جهت سرزنش گذشتهها چیزی را حل نمیکند."
این اظهارات مورد اعتراض عفو بینالملل، اتحادیه آزادیهای آمریکا و دیدهبان حقوق بشر قرار گرفت؛ این گروهها تأکید کردهاند که اقدامات انجام شده از نظر بینالمللی شکنجه محسوب شده و مرتکبان باید مورد پیگرد قرار گیرند.
اوباما در واکنش به این مواضع اعلام کرده است که معافیت بازجویان به معنای عدم امکان محاکمه مقاماتی که این روشها را تأیید کردهاند نیست. طبق اعلام کمیته اطلاعات مجلس سنای آمریکا از جمله افرادیکه روش القای احساس خفگی این روشها را تأیید کرده بود کاندولیزا رایس میباشد.
۵ . نظر ICJ در مورد اقدامات اوباما برای منع شکنجه
ICJ اعلام کرده است که دستور اوباما مبنی بر انجام بازجویی در محدوده راهنمای ارتش زمینی با اینکه دامنهای از روشهای بازجویی متجاوزانه را ممنوع میکند ولی امکان استفاده از برخی فنون شکنجه جسمی و روانی را فراهم آورده است.
ICJ همچنین از تعاریف محدود از شکنجه و رفتار خشن و غیرانسانی در قوانین آمریکا ابراز نگرانی میکند.
۶ . گزارشهایی از شکنجه در زندانهای آمریکا
۶ .۱. یک محقق فرانسوی در گزارشی در پایگاه اینترنتی "ولترنت" از زندانهای شناور و مخفی نیروی دریایی ارتش آمریکا در دریا در زمان بوش پرده برداشت که در آن قفسهایی همانند آنچه در گوانتانامو استفاده میشد برای شکنجه افراد تعبیه شده است”فارس ۱۵/۳/۱۳۸۹”
۶ .۲. پایگاه اینترنتی "ولترنت" در گزارشی مراحل پنجگانه شستشوی مغزی در زندانهای ارتش آمریکا را تشریح کرد.”فارس ۱۶ /۳/۱۳۸۹”
۶ .۳. یک مؤسسه خیریه در آمریکا گزارش داد که زندانیان در یک بازداشتگاه مخفی در پایگاه اصلی آمریکاییها در افغانستان مورد شکنجههای جسمی و روحی قرار گرفتهاند، از جمله ادعاهای زندانیان «نگهداری در مکان سرد، تحقیر، کتک خوردن مکرر، محرومیت از خواب،و برهنه شدن» بوده است. این افراد در فاصله زمانی ۲۰۰۹ – ۲۰1۰ در این زندان بهسر بردهاند. BBC هم وجود زندانهای مخفی آمریکا را در پایگاه هوایی بگرام مورد تأیید قرار داده است.
۶ .۴. اسناد انتشار یافته از سوی پایگاه ویکی لیکس حاکی از آن است که نظامیان عالی رتبه ارتش آمریکا با نقض مسلم قوانین بینالمللی به اعمالی از جمله شکنجه بازداشت شدگان عراقی اقدام کردهاند.
۶ .۵. طبق گزارش عفو بینالملل در سال ۲۰۰۸، در مراکز حبس و زندانهای ایالات متحده برای کنترل زندانیان از دستگاه شوک دهنده بهطور گسترده استفاده میشود. از سال ۲۰۰1 بیش از ۳۰۰ مورد مرگ ناشی از این شوکها گزارش شده که ۶۹ مورد آن در ۲۰۰۸ بوده است.
.7 نمونههایی از قربانیان شکنجه در آمریکا
. 1 .7عمر خضر (کودک افغانی(
ادامه دارد