کشورهای ”بریکس“ جویای یک نظم اقتصادی عادلانه

کشورهای ”بریکس“ جویای یک نظم اقتصادی عادلانه


8 group


      
برگزاری چهارمین اجلاس رهبران کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین، و آفریقای جنوبی (”بریکس( “ ، در روز های ۹ و ۱۰ فروردین‌ماه در دهلی نو، پایتخت هند، به دلیل تحول‌هایی که در ماه های اخیر در جریان بوده است، و به ویژه تحول‌های منطقه خاورمیانه، و ادامه سیاست های ضد مردمی و تسلط جویانه کشورهای امپریالیستی در رابطه با سوریه و ایران، اهمیت ویژه ای داشت. موضع گیری های هم آهنگ کشورهای عضو ”بریکس“ در سال های اخیر و در گفتگو های شان در نشست های بین المللی به منظور تصمیم گیری هماهنگ در زمینه بحران های اقتصادی و سیاسی جهان، از هم اکنون نقش ویژه این کشورها، در مقام محوری مشخص در ایجاد موازنه قدرت در رابطه با امپریالیسم و به چالش طلبیدن عملکرد امپریالیسم آمریکا و متحدان آن، برجسته ساخته است.
      
این اجلاس با شعار:

 ثبات ، امنیت، و رفاه جهانی ، کار خود را آغاز کرد. کشورهای عضو “بریکس“، به ویژه بر تغییر در چگونگی اداره جهان و یافتن راه کارهایی برای پیشرفت و گسترش مطمئن و مداوم رشد اقتصادی جهان، تاکید کردند. کشورهای عضو برای دست یابی به این هدف‌ها، افزایش همکاری ها در زمینه های مختلف را پیشنهاد کردند که پیش از آغاز اجلاس، در طرحی در پنج زمینه، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت:
۱.‌ کشورهای عضو بریکس برای اطمینان حاصل کردن از رشد پی گیر و مطمئن اقتصاد جهان، در آینده همکاری های اقتصادی و تجاری خود را افزایش خواهند داد. آن‌ها افزایش این همکاری ها را غنیمت شمردن فرصت برای خارج کردن جهان از بحران کنونی و گشایش راه پیشرفت و گسترش اقتصاد جهان دانستند؛
۲.‌ کشورهای بریکس برای به وجود آوردن سیستم مالی بین المللی جدیدی متفاوت با سیاست های کنونی بانک های بین المللی، همکاری های ارزی خود را افزایش می دهند. آن‌ها در حال حاضر مبادله‌های ارزی خود را بر اساس ارزهای رایج بین کشورهای عضو انجام می دهند، و به صورتی فعال در تدارک تشکیل و پایه گذاری بانکی چند جانبه‌اند. در کنارِ آن، مبادله بین کشورها ی عضو بریکس بر پایه تبادل ارزی دو و یا چند جانبه صورت خواهد گرفت که خود موجب افزایش ثبات و قدرتمند تر شدن ارزهای این کشورها خواهد بود؛
۳.‌ کشورهای عضو بریکس، پیمان اقتصادی جدیدی را به منظور همکاری های منطقه ای و با در نظر گرفتن شرایط موجود هر کشور، ایجاد خواهند کرد که هدف آن افزایش همکاری های اقتصادی با پیمان های سایر کشورهای رو به رشد خواهد بود. بنا بر دیدگاه این طرح، هدف از ایجاد این پیمان جدید علاوه بر تقویت همکاری بین کشورهای عضو، افزایش اعتبار کشورهای عضو بریکس در عرصه بین المللی است که حاصل آن حمایت و دفاع از منافع کشورهای رو به رشد خواهد بود؛
۴.‌ کشورهای بریکس، بر این تلاشند که، در آینده همکاری میان جنوب- جنوب و همچنین جنوب- شمال را هرچه بیشتر افزایش دهند. بنا براین طرح، گسترش همکاری های داخلی بین پنج کشور عضو، می تواند کمک های مناسبی، ازجمله: کاهش فقر، کاهش خطر فاجعه‌های انسانی و طبیعی، و ارائه خدمات پزشکی و درمانی، کشاورزی، و اقتصادی را برای سایر کشورهای رو به رشد تدارک ببیند؛
۵.‌ کشورهای این سازمان، با هدف دمکراتیزه کردن روابط بین المللی و بهبودِ اقتصاد جهان، فعالیت های خود را افزایش خواهند داد. پنج کشور بریکس بر این اعتقادند که، برای دمکراتیزه کردن ، بهبود و اصلاح در سازمان های مالی و اقتصادی‌یی مانند “سازمان تجارت جهانی“، “صندوق بین المللی پول“، “بانک جهانی”، و جز این‌ها، باید به فعالیت ها و همکاری های عملی با گروه “جی-۲۰“ هرچه بیشتر افزود. علاوه بر این، کشورهای بریکس، تلاش بر این دارند تا کشورهای نوظهور اقتصادی(بریکس”) بتواند حق بیشتری برای ایفای نقش در تصمیم گیری‌های اقتصادی بین المللی داشته باشند و از طریق آن بتوانند در راه نظم اقتصادی نوین و عادلانه تری گام بردارند. از مسئله‌های مهم دیگری که در این اجلاس درباره آن توافق شد، تلاش کشورهای بریکس برای بالا بردن سطح بهداشت و سلامت مردم در کشورهای عقب نگهداشته شده و رو به رشد بود. این پنج کشور توافق کردند که امکان‌های جدیدی را برای بهداشت و افزایش سطح سلامتی مردم کشورهای فقیر اختصاص دهند.
      
از آنجایی که افزایش تاثیر این سازمان و اهمیت آن در رشد اقتصادی جهان که مانعی در راه رکود اقتصادی هرچه بیشتر درجهان بوده و است، پیش از این نشست ، نگاه های فراوانی در سراسر جهان به تحول‌ها و گفتگوهای آن دوخته شده بود. پیش از این اجلاس، در نشستی که در چین با نام ” پیشرفت اقتصادی چین ”، برگزاز شد، تحلیل گران و کارشناسان خارجی و داخلی، به ارزیابی و تاثیر اقتصاد چین در جهان پرداختند. از جمله این کارشناسان، ”کریستین لاگارد“، رییس “صندوق بین المللی پول، بود که در سخنان خود ، گفت:

 ” در شرایط اقتصادی کنونی جهان، که همچنان آینده ای ضعیف برای آن پیش بینی می شود، کمک های چین به اقتصاد جهان، هرچه بیشتر اهمیت خود را نشان داده است... چین می بایستی نقش مهم خود را همچنان در مسایل اقتصادی جهان ایفا کند و به سرعت بخشیدن به تغییرهای اقتصادی ادامه دهد“ (خبرگزاری شین هوا، دوم فروردین ماه ۱۳۹۰).

        چین در مقام یکی از اصلی ترین کشورهای این سازمان، نقش مهمی را در آینده اقتصادی جهان ایفا خواهد کرد. بنا به گزارش خبرگزاری “شین هوا“، ۲ فروردین‌ماه ۱۳۹۰، چین در صدد انجام یک سری تغییرهای جدید در زمینه بازار مالی و اقتصادی خود است. تخمین زده می شود که در سال ۲۰۲۰، بیش از ۴۲ درصد از ذخیره‌های مالی جهان در اختیار چین باشد. استفاده بهینه از این ذخیره‌های مالی هم به سود چین است و هم به سود اقتصاد جهانی خواهد بود... در کنار آن با افزایش استفاده از ”یوان“ (واحد پولی چین ) در مبادله‌های اقتصادی دو جانبه، بازار مالی چین هرچه بیشتر جهانی خواهد شد. کشورهای خارجی هرچه بیشتری ”یوان“ را همچون دارایی خود نگهداری خواهند کرد، و“ یوان ” می تواند در حکم یک ”ذخیره ارزی“، نقش مهمی را در صحنه اقتصادی و سیاسی جهان بازی کند.
      
کشورهای ”بریکس“ در سال های اخیر استدلال کرده اند که، بحران کنونی اقتصادی جهان نشان داده است که سیستم پولی متکی بر دلار آمریکا دیگر نمی تواند هم آهنگ با رشد اقتصادی جهان باشد و در خدمت تنظیم عملکرد آن قرار گیرد. آن‌ها در همین راستا و برای ایجاد ثبات و اطمینان در بازار های اقصادی جهان، به ضرورت به وجود آوردن یک سیستم ذخیره ارز بین المللی معتقدند.  در حالی که کشورهای بزرگ صنعتی همچنان برای خروج از بحران اقتصادی خود در تلاشند و بسیاری از آن‌ها با رشد منفی اقصادی روبه‌رویند، کشورهای بریکس عامل رشد اقتصادی جدیدی برای کشورهای کم در آمد شده اند. مبادله‌های بازرگانی بین کشورهای کم درآمد- به طور عمده در آفریقا- و بریکس، در حال حاضر بیش از ارزش مبادله‌های بریکس با مجموع آمریکا و اتحادیه اروپا است.
      
در چنین شرایطی و با در نظر گرفتن شرایط دشوار اقتصادی کشورهای پیشرفته اقتصادی جهان، کشورهای عضو بریکس در آینده نقش موثرتری را در چگونگی اداره اقتصادی جهان و سازمان های مالی آن بازی خواهند کرد. رشد بالا و منظم اقتصادی کشورهای بریکس و افزایش همکاری داخلی بین آن‌ها، عامل‌هایی هستند که روز به روز تاثیر گسترده تری را در روابط بین المللی به جا می‌گذارند.

…..

نامــه یی مـــردم شمــاره ی