شبه‌کودتا در ترکیه از نوع اردوغانی!

شبه‌کودتا در ترکیه از نوع اردوغانی!

(بخش یازدهم)

بهرام رحمانی

bahram.rehmani@gmail.com

 

جنایات و وحشی‌گری‌های دولت و ارتش و رییس جمهوری ترکیه، پس از اقدام تروریستی علیه 300 جوان سوسیالیست در شهر سوروچ، که یک قتل‌عام بوده است، بمباران هم‌زمان داعش و شدتر از آن مواضع حزب کارگران کردستان‌(پ.ک. ک)، از سوی ارتش ترکیه سرکوب‌گر و اشغال‌گر سخنان اردوغان درباره عدم امکان ادامه مذاکره با کردها و انتقاد از حزب دموکراتیک خلق‌ها وارد مراحل جدید و خطرناکی شده است.

 

به این ترتیب، حزب عدالت و توسعه از تمامی ابزارهای سیاسی، امنیتی و نظامی بهره می جوید تا با اتکا به ناسیونالیسم ترک، جایگاه محبوب حزب دموکراتیک خلق‌ها و سیاست کنفدرالیسم دمکراتیک را به حداقل رسانده و هژمونی خود را دوباره بازیابد. از این‌رو، دولت، ارتش، پلیس مخفی و رییس جمهوری ترکیه، عامل ترورها، کشتارهای ترکیه و قاتلان ساکان قندیل هستند!

پس از سیزده سال دولت بی‌رقیب حزب عدالت و توسعه اسلامی، پس از ورود حزب دموکراتیک‌ خلق‌ها با 13درصد آراء، حزب حاکم اکثریت قاطع خود را در مجلس از دست داده و برای تشکیل حکومت ناچار از ائتلاف با سایر احزاب سیاسی است. از سوی دیگر، به نظر می‌رسد این حزب راه‌حل مشکل خود را در برافروختن آتش جنگ و راه انداختن رعب و وحشت و ترور در شهرها با دستگیری‌های وسیع، بهانه‌ای برای به هم زدن وضع موجود به نفع خود یافته است.

رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه، چند سالی است که در فکر تغییر قانون اساسی و تبدیل نظام سیاسی کشور به یک نظام ریاستی است. هدف او این است که در مقام ریاست جمهور بالاترین قدرت را داشته باشد، بر ترکیه تا سال 2024 که صدمین سالگرد تاسیس این کشور حکومت کند و با اجرای پروژه‌ها و طرح‌های عظمت‌طلبانه و مستبدانه، شاید به حاکمیت مطلق خود ادامه دهد. امید اردوغان و حزب حاکم عدالت و توسعه این بود که در انتخابات پارلمانی ماه ژوئن گذشته، دوسوم آرا را کسب کند و به هدف خود در مورد تغییر قانون اساسی برسد. اما با نیروگیری نیروهای چپ به ویزه مردم کرد در این انتخابات پارلمانی و ورود آن‌ها به مجلس نه تنها دوسوم کرسی‌ها نصیب حزب حاکم نشد، بلکه اکثریت مطلق خود را هم از دست داد.

دولت ترکیه، با آغاز این جنگ خونین خود،اهداف مختلفی را دنبال می‌کند از جمله هم تلاشش برای ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، بیش از آن که علیه نیروهای دولت اسلامی‌(داعش) باشد در جهت تضعیف خودمدیریتی در روژاوا و پ.ک.ک و حزب دموکراتیک خلق‌ها در پارلمان ترکیه است.

 

در واقع حزب حاکم عدالت و توسعه و رییس جمهور آن رجب طیب اردوغان، پس از شکست در انتخابات اخیر و ناتوانی از تشکیل دولت ائتلافی و بر باد رفتن رویاها و سیاست‌های بلندپروازانه‌شان، به دنبال سناریوها سیاه و مختلفی بود تا به هر بهایی قدرت مطلق از دست‌رفته خود را دوباره باز یابد.

با این سناریوها بود که سرانجام دولت ترکیه از روز جمعه 2 مرداد- 24 ژوئیه، حملات هوایی خود علیه پایگاه‌های حزب کارگران کردستان‌‌(پ.ک.ک) را آغاز کرده است. «پ.ک.ک» نیز اعلام کرده که حملات هوایی جنگنده‌های ترکیه علیه مواضع این گروه عملا آتش‌بس سال 2013 را بی‌اعتبار کرده است.

رجب طیب اردوغان روز سه‌شنبه 6 مرداد 1394- 28 ژوئیه 2015، از توقف روند مذاکرات رسمی صلح با کردها خبر داد. او مذاکره با کسانی را که «اتحاد ملی و برادری ما را هدف حمله قرار می‌دهند» ناممکن دانست.

نخست وزیر ترکیه در سخن‌رانی اخیر خود، عملا شمشیر را علیه مردم کرد، از رو بسته و در پرونده‌سازی علیه حزب دموکراتیک خلق‌ها، ادعا کرد که «‌حزب خلق دموکراتیک‌ها از امنیت و آتش بس سخن می‌گوید اما آن‌ها با تروریست‌هایی که در تلاشند به شهرهای ترکیه هرج و مرج صادر کنند تعامل می‌کنند. من به حزب دموکراتیک خلق‌ها گفتم شما 13 درصد از آراء را به دست آورید ... اما این که در جشن کسب سیزده درصد آراء از سلاح کلاشیکنف در جنوب شرقی استفاده و تیراندازی کنید؛ چنین اجازه‌ای را نمی‌دهیم. همه این‌ها ثبث و ضبط می‌شود.»

رییس‌ جمهور ترکیه، تاکید کرد که این کشور حملات نظامی خود علیه مواضع گروه تروریستی «دولت اسلامی» در سوریه و پایگاه‌های پ‌ک‌ک در شمال عراق را «با قاطعیت» ادامه خواهد داد.

اردوغان این اظهارات را در حال ترک ترکیه برای دیداری رسمی از چین در فرودگاه آنکارا بیان کرد. او در جمع خبرنگاران گفت ترکیه به هیچ‌وجه «قدم پس نخواهد گذاشت.»

اما در این بین هنوز هم برخی کارشناسان و رسانه‌ها با توجه به روابط ابهام‌آمیز ترکیه اردوغان با داعش عنوان می‌کنند که هدف اصلی اقدامات اخیر دولت ترکیه نه داعش، بلکه مقابله با قدرت یابی مردم کرد در ترکیه و سوریه می‌باشد.

یک مقام عالی‌رتبه غربی در گفتگو با روزنامه انگلیسی «گاردین» گفت: «به تازگی اسنادی از منزل یکی از سرکرده‌های داعش کشف شده است که نشان می دهد میان این گروه تروریستی و ترکیه روابط تجاری گسترده‌ای وجود دارد.»

این مقام غربی که خواست نامش فاش نشود، ادامه داد: بر اساس اسنادی که کشف شده است، دولت ترکیه اقدام به خرید نفت از نیروهای داعش می‌کند. به گفته این مقام غربی، مسئولان دولت آنکارا و تروریست‌های داعش در حال حاضر رایزنی‌هایی را به صورت مستقیم در برخی موارد با یکدیگر انجام می‌دهند. او افزود: این اسناد از منزل سرکرده تونسی داعش به نام «أبو سیاف» کشف شده است.

 

هم‌چنین حدود چهار ماه پیش، «شاواک بایف» نماینده حزب جمهوری‌خواه خلق در پارلمان ترکیه، طی یک کنفرانس خبری در صحن پارلمان این کشور فاش کرد که طی سال‌های گذشته 50 هزار تروریست در چارچوب سیاست‌های خصمانه دولت ترکیه علیه سوریه به ترکیه آمده‌اند. وی افزود: «سوال اساسی این است که این تروریست‌ها که بیش‌تر آن‌ها لیبیایی و چچنی هستند در کجا اقامت می‌کنند؟ هزینه‌های آنان را چه کسی می‌پردازد و چه تضمینی وجود دارد که این افراد تهدیدی برای امنیت کشور نباشند؟»

این نماینده پارلمان تاکید کرد: «گروه تروریستی داعش پس از شکست در عین‌العرب‌(کوبانی) با اطلاع سازمان اطلاعات و ارتش ترکیه سلاح‌های سنگین و مهمات خود را به ترکیه منتقل کردند.» بایف، ضمن ابراز شگفتی از «بی‌مبالاتی» دولت حزب عدالت و توسعه در حمایت از داعش و مسلح کردن این گروه تروریستی و پناه دادن به آن‌ها و درمان زخمی‌هایشان گفت: «دولت ترکیه اعتباراتی را که برای پناه دادن به آوارگان سوری اختصاص داده شده است در اختیار تروریست‌های داعش قرار می‌دهد.» این نماینده پارلمان اضافه کرد: «دولت ترکیه جنایت‌هایی را که تروریست‌های داعش مرتکب می‌شوند می‌بخشد و حتی تدابیری اتخاذ کرده تا زمینه پیوستن شهروندان ترکیه به سازمان‌های تروریستی فراهم شود.»

از سوی دیگر «چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه، با بیان این که یادداشت تفاهم آموزش و تجهیز تروریست‌های فعال در سوریه بین این کشور و آمریکا امضاء شده است، اذعان کرد که «مبارزه با دولت سوریه» از اهداف اصلی این برنامه است! او مدعی شد که نیروهای آموزش‌دیده و مجهز شده از سوی ترکیه و آمریکا علیه داعش و نظام سوریه مبارزه خواهند کرد!

 

بدین ترتیب، دولت مذهبی‌-‌فاشیستی ترکیه، به حملات وحشیانه خود علیه مخالفین خود در شهرهای مختلف کشور و هم‌چنین بمباران هوایی و توپخانه‌ای مواضع حزب کارگران کردستان‌(پ.ک.ک) در کوه‌های قندیل ادامه می‌دهد. در حقیقت چراغ سبز حمله به پ.ک.ک را دولت آمریکا به دولت ترکیه داده و ناتو نیز از آن حمایت کرده است. در حالی که ظاهرا قرار بود این حملات متوجه دولت اسلامی‌(داعش) باشد.

وزارت امورخارجه ترکیه نیز در اطلاعیه ای از توافق با آمریکا برای استفاده از پایگاه‌های موجود در این کشور برای مقابله با داعش خبر داد. در این اطلاعیه آمده است: ترکیه در مقابله با داعش همه پایگاه‌های هوایی خود را در اختیار ائتلاف ضد داعش قرار می‌دهد و از این پس کشورهای عضو این ائتلاف می‌توانند از این پایگاه‌ها در عملیات ضد داعش شرکت کنند و در صورت لزوم جنگنده‌های نیروی هوایی ترکیه نیز در این عملیات شرکت می‌کنند.

بنا به اخبار رسانه‌ها، ترکیه به آمریکا اجازه داده که از پایگاه اینجرلیک برای حملات هوایی علیه داعش استفاده کند و در مقابل این امتیاز، آمریکا با ایجاد منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه که یکی از اهداف دولت ترکیه در جنگ سوریه بوده موافقت کرده است. تا قبل از این ترکیه پایگاه‌های نظامی خود را در اختیار نیروهای ائتلاف قرار نمی‌داد و حملات آمریکا از دبی با هزینه‌های بالا و کارآمدی اندکی همراه بود. به نوشته روزنامه حریت، این منطقه امن حدود 90 کیلومتر طول و بین 40 تا 50 کیلومتر عمق خواهد داشت و محدوده‌ میان شهر مرزی جرابلس در شمال شرق سوریه تا شهر مارع در شمال حلب را در بر خواهد گرفت. بر این اساس هواپیماهای حکومت سوریه نمی‌توانند در این منطقه به پرواز در آیند و در صورتی که به پرواز در آیند مورد هدف قرار خواهند گرفت.

 

کاخ سفید با «تروریستی» نامیدن حزب کارگران کردستان ترکیه، پ.‌ک.‌ک، از حمله ترکیه به مقرهای این حزب در شمال عراق حمایت کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، بن رودز، معاون شورای امنیت ملی آمریکا، شنبه سوم مرداد گفت ترکیه از حق «دفاع از خود در برابر تروریست‌ها» برخوردار است. الیستر بسکی، سخن‌گوی شورای امنیت ملی در کاخ سفید، نیز گفت ترکیه به عنوان عضوی از ناتو هم‌پیمان آمریکا است.

 

هم‌چنین به گزارش  حریت دیلی، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به حملات ارتش ترکیه به مواضع گروه پ.ک.ک خواستار زنده نگه‌داشتن روند صلح با کردها از سوی ترکیه شد.

موگرینی در تماسی تلفنی با مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه با تسلیت به او و خانواده‌های قربانیان حملات تروریستی شهر سوروج ترکیه بر حمایت اتحادیه اروپا از حملات ترکیه علیه داعش و هر گروه تروریستی دیگر تاکید کرد. او در عین حال بر زنده نگه‌داشتن روند مذاکرات صلح با کردها تاکید کرده و گفت تروریست‌ها نباید روند صلح را تخریب کنند و آتش‌بس باید حفظ شود.

 

به گزارش رویترز، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در تماس تلفنی روز یک‌شنبه با احمد داوود اغلو نخست‌وزیر ترکیه بر حمایت برلین از آنکارا در «جنگ با پ.‌ک‌.ک و گروه‌های افراطی» تاکید کرد.

به گفته سخن‌گوی دولت آلمان، داوود اوغلو در این تماس تلفنی آنگلا مرکل را در جریان اقدامات دولت ترکیه در قبال «جنگ با تروریسم» قرار داده است.

 

روز سه‌شنبه 6 مرداد 1394- 28 ژوئیه 2015، نمایندگان کشورهای عضو ناتو برای رسیدگی به درخواست ترکیه در بروکسل گرد هم آمدند. ترکیه با استفاده از ماده چهار منشور ناتو به خاطر در خطر بودن امنیت خود، از اعضای ناتو درخواست کرد که اجلاس ویژه تشکیل دهند.

ناتو از آغاز تاسیس خود در سال 1949 تاکنون پنج بار چنین جلساتی را تشکیل داده که چهار بار آن به خواست دولت ترکیه بوده است.

ینس استولتن‌برگ، دبیر کل ناتو، اعلام کرد که در این اجلاس ویژه اعضای ناتو همبستگی کامل خود را با ترکیه اعلام و هر گونه اقدام تروریستی را محکوم کردند. در اجلاس روز سه‌شنبه ناتو هیچ سخنی درباره حملات ترکیه به مواضع حزب کارگران کردستان در جنوب شرقی این کشور به میان نیامد و درباره قطع مذاکرات صلح ترکیه با این حزب توسط رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه، نیز حرفی زده نشد.

این در حالی بود که بسیاری از اعضای ناتو پیش‌تر از دولت ترکیه خواسته بودند مذاکرات صلح را با حزب کارگران کردستان به خطر نیاندازد و آن را ادامه دهد. آن‌ها به حمله ارتش ترکیه علیه مواضع کردها در عراق اعتراض کرده بودند.

کشورهای عضو ناتو در مبارزه با جریان تروریستی «دولت اسلامی»‌(داعش) از حزب کارگران کردستان‌(پ‌ک‌ک) حمایت کرده‌اند.

ینس استولتن‌برگ، دبیر کل ناتو، در این اجلاس تنها به برخورد ترکیه با جریان تروریستی «دولت اسلامی» پرداخت و گفت که او از فعالیت‌های ترکیه برای مبارزه با این جریان تروریستی خشنود است.

دبیر کل ناتو در ادامه سخنانش بر این نکته تاکید کرد که دولت ترکیه خواستار ارسال نیروهای ناتو به این کشور نیست و این کشور به لحاظ تعداد دومین ارتش بزرگ عضو ناتو را در اختیار دارد.

دبیر کل ناتو در سخنان‌اش هم‌چنین به ایجاد منطقه حائل در شمال سوریه‌ پرداخت و گفت ایجاد چنین منطقه‌ای ربطی به ناتو ندارد و موضوعی است که ترکیه و آمریکا خواستار آن هستند و این دو کشور به آن خواهند پرداخت. 28 کشور از جمله آمریکا و ترکیه، عضو ناتو هستند.

 

مرکز اطلاع‌رسانی نیروی ی.پ.گ با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد که دولت ترکیه در روز 24 ژوئیه روستای زورمخار واقع در غرب کوبانی را توپ‌باران کرده که بر اثر آن 4 مبارز ارتش آزاد و چند روستایی زخمی شده‌اند.

مرکز اطلاع رسانی ی.پ.گ اعلام کرد که دولت ترکیه در روز 24 ژوئیه  روستای زورمخار در غرب کوبانی را توپ‌باران کرده است. شب گذشته هم یک خودروی ی.پ.گ را در گری‌سپی مورد هدف قرار داده است.

در اطلاعیه «ی.پ.گ» آمده است: «ارتش ترکیه در ساعت 30:4 روز 24 ژوئیه روستای زورمخار واقع در غرب کوبانی و در نزدیکی جرابلس، مواضع نیروهای ما و نیروهای ارتش آزاد را با استفاده از تانک زیر آتش گرفت. بر اثر این بمباران‌ها 4 مبارز ارتش آزاد و چند روستایی زخمی شدند