لاوروف: بدون سرکوب داعش، بحران سوریه پایان نمی یابد

لاوروف: بدون سرکوب داعش، بحران سوریه پایان نمی یابد

به نقل از شبکه تلویزیونی روسیا الیوم؛ سرگئی لاوروف که در هفتادو یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخن می گفت، خاطرنشان کرد: سال گذشته و از همین تریبون درباره تحولات جهانی سخن گفته شد و یکی از اندیشه های اصلی مطرح شده این بود که بشریت از یک جهان تک قطبی یا دو قطبی به جهانی متکثر منتقل می شود. تنها با همکاری و اقدام مشترک می توانیم بر چالش هایی که در این زمینه پیش روی ما وجود دارد فایق یابیم

وزیر امور خارجه روسیه ادامه داد: بدون سرکوب داعش و جبهه النصره و دیگر سازمان های تروریستی ادغام شده در آنها نمی توان به بحران سوریه و اوضاع وخیم انسانی این کشور پایان داد. این مسئله شرطی اساسی برای توقف اقدام های خصمانه در سوریه است.

وی افزود: متاسفانه اندیشه برتری، سروری و تافته جدا بافته بودن در ذهن برخی از نخبگان کشورهای غربی رسوخ پیدا کرده است. این مسئله به پیشرفت روابط برابر و عادلانه میان کشورها لطمه وارد می کند. سمت و سو گیری های برتری جویانه و احساس خطاناپذیر بودن باعث شده است تا این کشورها راه حل های یکجانبه ای ارایه کنند و این مساله در درگیری های پیچیده و بحران ها دیده می شود. ما نتیجه اتکا به این اندیشه ها را درگیری های منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شاهد هستیم. با این شیوه مبانی ثبات جهانی برهم خورده است.

وقت آن فرا رسیده است که از گذشته درس بگیریم و مانع از به وخامت گراییدن اوضاع در سوریه بشویم. روسیه به درخواست کمک دولت قانونی سوریه پاسخ مثبت داد و با مداخله نظامی مانع از آن شد که نهادهای دولت سوریه تحت فشار حملات تروریستی از هم بپاشد.



 ما با طرحی که ارایه کردیم گروه بین المللی حمایت از سوریه شکل گرفت. ایجاد این گروه برای آن بود که سوری ها بتوانند از طریق گفتگوی فراگیر با مشارکت تمامی مذاهب و قومیت ها، خودشان سرنوشت شان را رقم بزنند. راه دیگری جز این راه وجود ندارد. در قطعنامه های شورای امنیت نیز به این شیوه اشاره شده و در توافقنامه های اخیری که میان آمریکا و روسیه منعقد شده است نیز بر این مساله تاکید شده است.

هم اکنون برای جلوگیری از به هم خوردن این توافق ها، مهمترین مسئله این است که تحقیق بی طرفانه ای درباره حوادث دیرالزور و حلب صورت بگیرد

به تعویق انداختن گفتگوی میان طرف های سوری قابل قبول نیست. بر اساس قطعنامه 22254 شورای امنیت سازمان ملل متحد این گفتگوها باید بدون هرگونه پیش شرطی صورت بگیرد. هر گونه تلاش از طرف مخالفان خارجی برای به تعویق انداختن این طرح ها و به شکست کشاندن این فرایند، بازتابی منفی بر تلاش ها برای حل و فصل بحران سوریه خواهد داشت.

ما شاهد آن هستیم که عده ای برای تغییر نظام سوریه تلاش می کنند، اینان دوستداران یک بازی بدون برنده هستند.

ما در اوکراین نیز شاهد چنین بازی ای بودیم. در آنجا قانون اساسی نقض و نهادهای دولتی وضعیت نابسامانی پیدا کردند. هم اکنون نیز شاهد آن هستیم که کیف از تحقق مفاد توافقنامه مینسک که در فوریه سال 2015 منعقد شد سر باز می زند.

برهمگان مشخص شده است که کیف و کسانی که از دولت اوکراین حمایت می کنند امکان تحقق اهداف شخصی را در اوکراین ندارند.

نشست های اخیر گروه تماس که برای حل و فصل بحران اوکراین تلاش می کند در ما یک خوشبینی ضعیف ایجاد کرد. تنها از طریق اجرای همه توافق های صورت گرفته می توان در منطقه اروپا و آتلانتیک، امنیتی برابر و غیر قابل تفکیک از طریق مذاکره فعال فراهم آورد، همچنان که که در سازمان امنیت اروپا به این مساله اشاره شد.

نه ناتو و نه اتحادیه اروپا نمی توانند جای تلاش های دستجمعی برای دستیابی به راه حل ها و منافع مشترک را بگیرند.

لاوروف گفت: استفاده ابزاری از برخی امور همچون ورزش جهت تحقق اهداف سیاسی قابل قبول نیست. در زمینه ورزش ما شاهد نقض اصول استقلال و بی طرفی مسابقه های ورزشی که سازمان ملل متحد با آن موافقت کرده است بودیم

ورزش همیشه تقویت کننده صداقت و همکاری بوده است. استفاده ابزاری از ورزش بنیان رقابت سالم را از بین می برد. در جهان امروز نمی توانیم بر فلسفه جورج ارول در مزرعه حیوانات تمسک کنیم. در مزرعه حیوانات این جمله نصب شده بود که « همه حیوان ها با یکدیگر برابر هستند ولی برخی حیوان ها از دیگران برابرتر هستند».

در قرن بیست و یکم نمی توان پذیرفت که عده ای بخواهند در رابطه با مساله استفاده از مواد نیروزا، دست به ماجراجویی های یکجانبه بزنند و در صدد تحقق منافع شخصی خود باشند، منافعی که روان میلیون ها نفر قربانی آن شود. این عقیده نیز که معیارهای یک کشور از معیارهای کشور دیگر برتر است پذیرفتنی نیست

این مبانی به نفع آزادی و برابری نیست و تمام دنیا را تهدید می کند. فرهیختگان کشورهای بزرگ باید جلوی این مسائل را بگیرند.

امسال ما شاهد هفتادمین سالگرد صدور آراء دادگاه نورنبرگ بودیم. این مساله به ما می آموزد که نباید درس های جنگ جهانی دوم و آثار فاجعه بار این جنگ را از یاد ببریم. نمی توان با جنبش های نازی و تندرو که تلاش می کنند فاشیست ها و پیروان آنها را گرامی بدارند همکاری کرد

اهمیت این مسائل می طلبد که در برابر گسترش نازیسم مانع ایجاد کرد. ما باید نسلی ایجاد کنیم که به اندیشه های برابری و عدالت احترام بگذارند.

نمی توان از مساله آزادی بیان و حق راهپیمایی مسالمت آمیز به عنوان دستاویزی برای حمایت و پشتیبانی از جنبش های رادیکالی که مردم را به پیروی از ایدئولوژی های نازی فرا می خوانند استفاده کرد. نمی توان از آزادی بیان و حق راهپیمایی را به گونه ای ترویج کرد که منجر به درگیری بویژه درگیری های نژادی شود و به نسل های آتی لطمه وارد کند.

ما از همگان می خواهیم که در جشنواره نوزدهم جوانان در سوشی در اکتبر سال 2017 شرکت کنند.

«سلطه» جایگاهی در آینده ندارد. ما باید احترام گذاشتن به منافع شرکا را یاد بگیریم. باید به تنوع فرهنگی و تمدنی موجود در جهان معاصر احترام بگذاریم. ما باید به ریشه های خود و به اصولی که در منشور سازمان ملل متحد ذکر شده بازگردیم

ما پایبندی خود را به این شیوه در بیانیه روسی-چینی که در خصوص افزایش نقش قانون بین الملل عمومی که بیست و پنجم ژوئن امسال امضا شد اعلام کرده ایم. باید به مبانی حاکمیت در میان کشورهای عضو و مداخله نکردن در امور داخلی کشورهای دیگر احترام گذاشت. این امور باید به عنوان معیاری برای عملکرد صحیح اعضای جامعه جهانی و ملاک مشروعیت آن ها لحاظ شود. بدون دست کشیدن از اندیشه خود را مستثنا پنداشتن و اباحی گری، بسیار ساده لوحانه است که نمی توان با تروریسم بین الملل و گسترش تسلیحات کشتار جمعی و دیگر تهدیدهای فرامرزی مقابله کنیم.

وی افزود: در زمینه مبارزه با تروریسم نمی توانیم با معیارهای دوگانه عمل کنیم. ما نیازمند تلاش واقعی مشترک برای ایجاد جبهه ای گسترده علیه تروریسم هستیم. پوتین رئیس جمهور روسیه سال گذشته از همین تریبون این مساله را بیان کرد.

مشکلاتی که دامنگیر لیبی، عراق، سوریه و یمن شده است نشان داده که باید مانع از به کارگیری تندروها جهت تحقق اهداف ژئوسیاسی شد. می بایست جلوی گسترش ایدئولوژی های تروریستی تندرو را بگیریم. باید توجه داشت که این ایدئولوژی ها دامنگیر همه جوانان در نقاط مختلف دنیا می شود.

هم اکنون ما اقدام به طراحی پیش نویس قطعنامه ای در شورای امنیت کرده ایم و هدف آن مبارزه با تلاش هایی است که برای سرباز گیری از میان جوانان برای گروه های تروریستی صورت می گیرد. من از همه شما می خواهم که از این طرح حمایت کنید. زیرا از بین بردن تندروی و بنیادگرایی می تواند در حل و فصل درگیری میان اسرائیل و فلسطین مؤثر باشد. باید مذاکرات سازش را از حالت رکودی که هم اکنون دامنگیر آن شده است خارج کنیم.

ما از اول ژوئیه تلاش های خود را در این زمینه آغاز کرده ایم. همچنین ما در مورد گسترش یافتن تسلیحات و عدم نظارت بر تسلیحات، عمیقاً نگرانیم. برخی تلاش می کنند تا ثبات راهبردی را با شعارهایی عوام فریبانه موسوم به صفر هسته ای عوض کنند. اینها توجه نمی کنند که چه کشورهایی دارای زرادخانه هسته ای هستند اما حاضر به پیوستن به پیمان عدم گسترش تسلیحات هسته ای نیستند.

 هم اکنون برخی کشورهای هسته ای تلاش می کنند که جلوی از سرگیری مذاکرات در خصوص منطقه عاری از سلاح کشتار جمعی و هسته ای در منطقه خاورمیانه را بگیرند. این در حالی است که روسیه پیوسته بر از میان بردن این تسلیحات از منطقه خاورمیانه تاکید می کند. اما در مسیر حل و فصل این مساله باید به تمامی عواملی که بر ثبات راهبردی تاثیر می گذارد توجه کرد از جمله باید به سامانه های سپر موشکی، تسلیحات راهبردی غیرهسته ای و استقرار تسلیحات در فضا را مورد توجه قرار داد

همچنین برای جلوگیری از آزمایش های هسته ای در جهان ناتوانی وجود دارد. همچنین ما به حمایت فزاینده خود در خصوص طرح مان برای همکاری مشترک جهت مبارزه با تروریسم شیمیایی و بیولوژی اشاره می کنیم.

 آغاز مذاکرات جدی در خصوص این موضوع مانند طرح چینی-روسی در خصوص جلوگیری از گسترش تسلیحات در فضا آغاز شده است. این مساله می تواند در مذاکرات خلع سلاح در تمامی فضا سهیم باشد.

ما خواهان بهبود بخشیدن پیمان مبارزه با تسلیحات توکسونی هستیم. کشورهای عضو ناتو یک سامانه نظارت بر تسلیحات راهبردی در اروپا ایجاد کرده اند که این یک اقدام سازنده نیست. ما همچنان آماده انجام دادن گفتگو با ناتو در چارچوب توافق امنیت دستجمعی هستیم. همچنین باید برای دستیابی به امنیت برابر در مناطق مختلف جهان اقدام کنیم از جمله ما خواهان ایجاد امنیت برابر در منطقه جنوب آسیا و اقیانوس آرام هستیم. فعالیت های کره شمالی را که منجر به نقض قطعنامه های شورای امنیت شده است باید متوقف کرد. ما خواهان آن هستیم که پیونگ یانگ حقوق بین الملل را رعایت کند

همچنین ما خواهان آن هستیم که این نقض ها به عنوان دستاویزی برای استقرار سامانه موشکی آمریکا در شبه جزیره کره به کار برده نشود. همه طرف ها باید از افزایش تنش اجتناب کنند و برای از سرگیری مذاکرات تلاش کنند. ما مذاکرات را در چارچوب کنفرانس های آسیایی ادامه می دهیم به این امید که در این منطقه یک سکوی امنیتی و همکاری بر مبنای برابری و چند قطبی ایجاد شود.

وزیر امور خارجه روسیه افزود: برخی کشورها از جمله روسیه، چین، هند و اندونزی اندیشه های مربوط به این مساله را ارایه کرده اند. ما از کشورهای منطقه می خواهیم که در مورد اجرای طرح ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در خصوص ایجاد شراکت اوراسیایی بزرگ با مشارکت کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو انجمن کشورهای مستقل و سازمان آسه آن و سازمان همکاری شانگهای و دیگر کشورها توافق کنند. این طرح بر روی همگان باز است. این طرح با طرح های اخیر در خصوص سکوی مشترک میان روسیه و اتحادیه اروپا در زمینه امنیت و کمک های بشردوستانه همراه است. این طرح به جای شیوه هایی که تشکل و سازمان های یکجانبه در پیش گرفته اند بر مبنای ارزش های سازمان تجارت جهانی ارایه شده است. ما خواهان نظارت چین بر نشست اخیر گروه بیست هستیم. چین سکوی خوبی برای گفتگو در موضوعات مختلف ایجاد کرده است.

لاوروف ادامه داد: امضای معاهده پاریس در خصوص تغییرات آب و هوا، یک مساله مهم و فعالیت مهم از طرف سازمان ملل متحد محسوب می شود. تلاش برای جلوگیری از گرم شدن زمین مساله ای ضروری است.

سپوتنیک