گورباچف خدمت کرد یا خیانت؟

گورباچف خدمت کرد یا خیانت؟

پانزدهم اکتبر سال ۱۹۹۰ کمیته توزیع جوایز نوبل اعلام داشت که میخائل گورباچف را مستحق دریافت جایزه صلح نوبل تشخیص داده است.

ـ گورباچفی که با سیاست های خود باعت انحلال بلوک شرق، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و عقب نشینی سوسیالیسم مارکسیستی شده بود. از آن زمان صلحی که نتیجه موازنه نیروها در جهان بود از میان رفته، چند جنگ و خونریزی های متعدد از جمله جنگهای یوگوسلاوی، افغانستان و عراق روی داده و عملیات اصطلاحاً تروریستی و ... شدت یافته و نظم نوین جهانی هم که وعده داده شده بود بر قرار نشده است. بلوک شرق خونبهای ۲۷ میلیون تبعه شوروی بود که در جنگ جهانی دوم کشته شده بودند.

«تنها نتیجه» مشهود فروپاشی شوروی و انحلال بلوک شرق تاکنون این بوده که آمریکا به صورت تنها ابر قدرت جهان در آمده است و از این مقام هم بهره برداری می کند. این اقدام کمیته توزیع جوائز نوبل یک بار دیگر ثابت کرد که این کمیته «سیاسی کاری» و تحت نفوذ ارباب منافع و دولتهای قدرتمند است و انتخابهای آن خالی از آن ارزشی است که قرار بود داشته باشد.

بسیاری هستند که گورباچف را «خائن» به شوروی و به سوسیالیسم و باعث مرگ امید طبقه ستمدیده و زحمتکش و ادامه سرکوب ملل کوچک و ضعیف می پندارند و اعتمادشان به توزیع کنندگان جوایز نوبل بیش از پیش تضعیف شده است. برخی حتی در انتظار فرارسیدن روزی هستند که گورباچف ـ پیش از مرگ ـ محاکمه شود و حقایق کشف گردد و همدستان او بر ملاء شوند، زیرا هنوز انگیزه کارهای او روشن نشده و مورخان، حتی آنان که از شهرت بی طرفی برخوردار هستند به سکوت خود در این زمینه ادامه می دهند! که تاثیر محکمه تاریخ از لحاظ تنبّه دیگران هزاران بار از محکمه قضایی بیشتر است.

عدم رضایت از کارهای گورباچف را در روسیه می توان از میزان آرایی که چند سال بعد به او دادند استنباط کرد. وی که خود را نامزد ریاست جمهوری روسیه کرده بود کمتر از ۵۰۰ هزار رای به دست آورد و در جریان مبارزات انتخاباتی نیز سیلی و کتک خورد. در برابر، عده ای هم هستند ازجمله دولتمردان غرب و ثروتمندان که از کارهای گورباچف تمجید می کنند.

پس از فروپاشی شوروی، وعده از رفاه و مزایای بیشتر و نیز صدور محصولات روسیه به آمریکا و ... داده شده بود، که نتیجه نظر سنجی اوایل قرن ۲۱ (پیش از دور دوم ریاست جمهوری پوتین) یک سازمان دولتی روسیه نشان داده بود که اکثریت قاطع از وضعیت خود ناراضی بودند و گفته بودند که در زمان حاکمیت کمونیستها، شمار کمی در رفاه می زیستند و اینک هم شمار افراد مرفه و صاحب جاه و جلال بیش از آن دوره نیست و دروغ ، چاپلوسی و تقلب به همان اندازه رواج دارد و در بازارهای آمریکا کالای ساخت ویتنام پیدا می شود و از جنس روسی جز ۷۷۰ هزار مهاجر آواره اثری نیست. در زمان کمونیستها دست کم پیشرفتهای فضایی و لقب «ابر قدرت» مایه شادمانی مان بود که آن را هم از ما گرفتند و...

تارنگاشت آفتاب

ارسالی آرزو