کشف کشتارگاه گاوهای بیمار در لهستان، زنگ‌خطری برای اتحادیه اروپا

کشف کشتارگاه گاوهای بیمار در لهستان، زنگ‌خطری برای اتحادیه اروپا

نوشته و‌ارسالی بهرام رحمانی 

سیستم سرمایه‌داری تنها و تنها به فکر کسب سود است. برای این سیستم و صاحبان سرمایه فرقی نمی‌کند که از فروش اسلحه و راه‌انداختن جنگ و کشتار و ویرانی پول به‌دست بیاورند و یا از فروش گوشت‌های آلوده و خطرناک به شهروندان!

در شب 14 و 15 ژانویه 2019، ماموران لهستانی با کشف هشت راس گاو بیمار تصمیم به کشتن هر چه سریع‌تر آن‌ها گرفتند تا از بیماری و درد خلاص شوند. در این بازرسی، یک دلال حیوان که به ترابری نامناسب گله‌های دامی اشتغال داشته و کارکنان کشتارگاه که مسئول تامین وضعیت مناسب این دام‌ها هستند، شناسایی شدند.

بازرسان لهستان، دستور گرفته‌اند تا تمامی کشتارگاه‌ها را در این منطقه بررسی کرده و هر خریدار یا فروشنده گوشت دام‌های بیمار را شناسایی کنند.

پلیس لهستان، هم‌چنین در حال بررسی فیلم منتشر شده از کشتارگاهی است که به قاچاق غیرقانونی گاوهای بیمار مظنون بوده و این فیلم بهصورت مخفیانه تهیه شده است.

رئیس اداره دامپزشکی لهستان در این خصوص، اعلام کرده فیلم‌هایی که شبکه «تی‌وی‌ان 24» لهستان پخش کرده نشان می‌دهد این کشتارگاه فعالیت‌های غیرقانونی مانند کشتار دام‌ها را تعمدی در شب انجام می‌دهد تا از هر گونه نظارت رسمی بر آن جلوگیری کند.

در این فیلم‌ها، گاوهای بیمار بهوضوح مشخص بوده و کارکنان کشتارگاه در حال سلاخی لاشه‌ها دیده می‌شوند. اما اینکه سرنوشت این گوشت‌های آلوده چه می‌شود، هنوز معلوم نیست.

این افشاگری برای اتحادیه اروپا زنگ ‌خطری جدی است چرا که رسوایی فروش گوشت آلوده اسب در سال 2013 میلادی نیز موجب آشفتگی در بازار گوشت اتحادیه اروپا شده بود. این رسوایی بهدنبال تلاش مقامات اروپا برای کشف گوشت‌های مشکوک، موجب فراخوانی برای بازگرداندن تمامی محصولات گوشتی شد.

بنابر گزارش بی‌بی‌سی، اداره آمار اروپا، یورواستات لهستان را هفتمین صادرکننده بزرگ گوشت گاو به اتحادیه اروپا اعلام کرده است. لهستان حدود 560،000 تن گوشت در سال تولید می‌کند که 85 درصد آن به کشورهای دیگر صادر می‌شود. 

روزنامه سوئدی Dagens Nyheter، 5 فوریه 2019 ، خبر داد که بیش از 80 مدرسه و مهد کودک در استکهلم، ممکن است گوشت لهستانی دریافت کرده باشند. 

در کل، 239 کیلو گوشت به سوئد از کشتارگاه لهستانی Elkopol، که مظنون به داشتن حیوانات کشتار شده و بدون کنترل دامپزشکان وارد بازار است. 

Kleins Kitchen، یکی از بزرگ‌ترین تامین کنندگان مواد غذایی در مدارس استکهلم، گوشت را از از کشتارگاه لهستانی خریداری کرده و در چندین مدرسه پخش کرده است.

جنی نیلسون، وزیر کشاورزی سوئد، اظهار داشت که عمیقا درباره اخبار مربوط به گوشت لهستانی نگران است:

- این نقض بسیار جدی قانون غذایی است و کاملا غیرقابل قبول است! براساس اطلاعات، شرکت لهستانی به عمد حیوانات مریض را کشته و گوشت را که مطابق با قوانین موجود بررسی نشده است، به‌فروش رسانده است. 

انجمن موسوم به «ال-214» فرانسه، در اواسط سال 1396 با دوربین مخفی تصاویر دردناک و وحشتناکی از یک کشتارگاه در فرانسه منتشر کرده است. این انجمن می‌گوید که در همه کشتارگاه‌ها در فرانسه وضعیت همین است. لیز پدرسون، خبرنگار یورونیوز در این گزارش از سلاخ‌خانه‌ای در لیون در شهر لیون فرانسه، این پرسش را مطرح می کند که آیا خشونت در ذات کشتارگاه است؟

پس از ویدئوهایی که گروه کوچک حمایت از حقوق حیوانات موسوم به «ال-214» در فرانسه درباره کشتار خشن حیوانات در فرانسه منتشر کرده، مقامات تعدادی از کشتارگاه‌ها را تعطیل کردند و پارلمان هم تصمیم گرفت دربراه آن تحقیق کند.

این ویدئو باعث شوکه شدن عده زیادی از جمله پرورش‌دهندگان دام شده است. فیلیپ نوتن، از نسل سوم کشاورزان ارگانیک در منطقه لوآر فرانسه است. او در کشتارگاهی که دامهایش کشته می‌شوند، سهام‌دار جزء است.

از او می‌پرسیم که از فرستادن این حیوانات به کشتارگاه چه احساسی دارد؟ وی می‌گوید: «هر حیوانی که به کشتارگاه فرستاده می‌شود، برای ما بیش‌تر از یک هزار یورو درآمد دارد، برای ما حکم پولی را دارد که برای زندگی به آن نیاز داریم. پس از همان اول که به دنیا می‌آید، می‌دانیم که در آخر سر از کشتارگاه در می‌آورد. اما می‌خواهیم که در بهترین شرایط، و با کم‌ترین استرس به آن‌جا برود. وقتی در برخی از گزارش‌ها و تصاویر می‌بینم که چه‌طور با حیوان بدرفتاری می‌شود، احساس بدی به من دست می‌دهد.»

روزانه میلیون ها حیوان پرورشی در سراسر جهان برای مصرف انسان کشته می شود. انجمن «ال-214» که در شهر لیون فرانسه است می‌گوید این کشتار حیوانات به شیوه‌ای بی‌رحمانه صورت می‌گیرد.

برای این‌که بیش‌تر درباره روش‌های ذبح حیوانات و وضعیت دام در کشتارگاه بدانیم به سراغ کسانی می‌رویم که به‌طور مستقیم در این سازوکارها نقش دارند. ورود به کشتارگاه کار ساده‌ای نیست اما ما سعی کردیم مدیر کشتارگاه «کوربا» در لیون فرانسه را راضی کنیم که درها را به روی ما باز کند و به ما نشان دهد آن‌جا چه می‌گذرد.

سالانه شش هزار تن گوشت از کشتارگاه «کوربا» در لیون که طبق معیارهای فرانسه و اروپا، کشتارگاه متوسطی است، خارج می‌شود. کار سلاخی حوالی پنج و شش صبح شروع می‌شود. حیوانات یک روز قبل به سلاخ خانه آورده می‌شوند و قبل از کشته شدن، حداکثر 12 ساعت در طویله مخصوص نگه داشته می‌شوند. در این‌جا به آن‌ها فقط آب داده می‌شود و از غذا خبری نیست.

ژان لوک دوپره، مدیر این کشتارگاه درباره شیوه کشتن حیوانات توضیح می‌دهد: «برای گاو و گوساله از ابزاری استفاده می‌کنیم که به آن «ماتادور» می‌گوییم؛ ماتادور کپسول هوای فشرده‌ای است که خنجری را با سرعت زیاد به جمجمه حیوان می‌زند. جمجمه سوراخ می‌شود و حیوان فورا می‌میرد. این ابزار همیشه درست عمل نمی‌کند، بستگی به این دارد که حیوان تکان بخورد یا نه، هم‌چنین بستگی به آن دارد که چه‌طور از آن استفاده شود. اگر هم بدرستی کار نکند، دوباره انجام می‌دهیم.»

اما نمی‌توان معلوم کرد در چند درصد موارد ابزار سلاخی درست عمل نمی‌کند و به همین دلیل هم مسئله مرگ فوری حیوان بحث برانگیز است. در مورد ذبح حلال طبق شعائر دین اسلام یا یهود در ویدئوی دوربین مخفی انجمن «ال-214» می‌توان دید حیوان فورا کشته نمی‌شود. طرفداران حقوق حیوانات می‌گویند که در این نحوه کشتن، حیوان متحمل رنج و عذاب بیش از حد می‌شود.

کشتار حیوان طبق آداب و رسوم و موازین شرعی رد فرانسه در حال افزایش است. اما از آن‌جایی که هیچ الزام قانونی وجود ندارد که نحوه کشتار حیوان روی بسته‌های گوشت درج شود، نمی‌توان به آمار و ارقام دقیق دسترسی داشت.

در کشتارگاه «کوربا» هم 60 درصد حیوانات ذبح می‌شوند. ژان لوک دوپره، مدیر کشتارگاه می‌گوید: «برای اجرای شعائر ذبح اسلامی یا کشتن حلال طبق دین یهود، اساسا همین روش به کار برده می‌شود؛ گرچه تفاوت های کوچکی وجود دارد. حیوان درون تله می‌رود و چند دریچه بسته می‌شود که مانع از حرکت حیوان است بعد دریچه باز می‌شود و ذبح کننده با بریدن گلوی حیوان خونش را می‌ریزد. حیوان دست‌کم 45 ثانیه در تله می‌ماند تا بیهوش شود. بعد بدنش از تله بیرون می‌افتد و در حالی‌که بیرون کشیده می‌شود، بقیه خونش از جسم خارج می‌شود.»

از نظر کاترین رمی، جامعه‌شناس مرکز ملی پژوهش‌های علمی فرانسه، کشتار حیوانات همیشه با خشونت همراه بوده اما صنعتی شدن این فرایند وضعیت را بدتر می‌کند.

وی می‌گوید: «در فرایند کشتارِ صنعتی، زندگی فراموش می‌شود. فکر می‌کنیم می‌شود حیوان را شیئی پنداشت، مثل هر شیئی دیگر در خط تولید. در روز مردم صد بار دویست بار، سیصد بار خون حیوانات را می‌ریزند که تاثیر خیلی زیاد و قوی دارد و خشونت را ده برابر می‌کند.»

از نظر فیلیپ نوتن، پرورش‌دهنده دام، دام‌پروری صنعتی و کشتار صنعتی نه تنها بر وضعیت نگه‌داری حیوانات اثر سوء می‌گذارد، بلکه مصرف‌کننده گوشت این حیوانات را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد؛ چون بدرفتاری با حیوان کیفیت گوشت را خراب می‌کند. وی می‌گوید: «حیوانی که استرس ندارد در گوشتش هم مواد سمی تولید نمی‌شود. برعکس، حیواناتی که با آن‌ها بد رفتاری می‌شود، کیفیت گوشت‌شان تغییر می‌کند. مثلاً حیواناتی را می‌بینید که آن‌ها را با چوب زده‌اند و جای ضربه هم مانده است. وقتی ما گوشت‌مان را آماده می‌کنیم اگر جایی کبود شده باشد گوشت را دور می‌اندازیم، این جور گوشت‌ها جزء ضایعات است.»

اما مواد غذای ارگانیک و گوشت ارگانیک که در فرایند تولید آن از مواد شیمیایی استفاده نشده باشد، به‌خصوص خیلی گران‌تر از تولیدات صنایع غذایی است. آیا مصرف‌کننده حاضر است این هزینه اضافی را بپردازد؟

فیلیپ نوتن در این‌باره می‌گوید: «آیا مصرف‌کننده وضعیتی را که در آن هر هفته جنجالی بر سر مواد غذایی بر پا شود تحمل می‌کند؟ هر چند وقت یک‌بار جنجال و رسوایی جدیدی درباره بهداشتی بودن غذاها در صنایع غذایی پیش می‌آید. آیا کاربرد کلمه صنعت برای چیزهایی که می‌خوریم درست است؟ هیچ‌گاه نمی‌بایست کلمه صنعت برای موجودات زنده به کار برده می‌شد. این کلمه برای قراضه آهن است، برای فولاد، برای خودرو!» 

در آمریکا سالانه بیش از 300 هزار نفر در اثر مصرف غذاهای فست فود از دنیا می‌روند؟ شخصیت دلقک مک دونالد بیش از 90 درصد کودکان زیر 9 سال را جذب رستوران‌های این شرکت می‌کند؟ آیا غذاهای مک دونالد چگون تهیه می‌شود؟

شرکت مک دونالد دارای بزرگ‌ترین فروشگاه‌های زنجیره‌ای فست فود در سراسر دنیا است. این شرکت با فعالیت در 119 کشور روزانه دارای 68 میلیون مشتری است. تاریخ آغاز به کار این شرکت به 1940 باز می‌گردد، وقتی که برادران ریچارد و موریس مک دونالد در کالیفرنیا اولین رستوران خود را راه‌اندازی کردند.

تصمیم آن‌ها به استفاده از «سیستم خدمات رسانی سریع» در سال 1948 پایه و اساس شکل‌گیری رستوران‌های فست فود در آینده را رقم زد. البته این سیستم دو دهه پیش از این توسط رستوران زنجیره‌ای وایت کسل(white castle) مورد استفاده قرار می‌گرفت اما عرضه غذا در زمانی کوتاه با مک‌دونالد شناخته شد.

دفتر مرکزی این شرکت در ایالت ایلینویس ایالات متحده واقع شده است. بر اساس آمار موسسه اینتر‌برند در سال 2011 مک‌دونالد با ارزش سهامی معادل 593/35 میلیون دلار و 6 درصد رشد نسبت به سال 2010 به‌عنوان ششمین برند تجاری برتر در دنیا شناخته شد.

در سال 1961، مک‌دونالد برای اولین‌بار نام و لوگوی تجاری خود که به‌شکل قوس‌های طلایی((