سرود «لیلا»؛ هم‌خوانی جمعی از هنرمندان پیشرو در همبستگی با مقاومت لیلا گووَن!

سرود «لیلا»؛ هم‌خوانی جمعی از هنرمندان پیشرو در همبستگی با مقاومت لیلا گووَن!

 

نوشته و ارسالی بهرام رحمانی

امروز جمعه شانزده مارس 2019، اعتصاب غذای لیلا گوون وارد صد و بیست و هشتمین روز خود شد! لیلا گوون، نماینده حکاری در پارلمان ترکیه از حزب دموکراتیک خلقها(HDP)، با خواست رفع حصر از عبدالله اوجالان، دست به اعتصاب غذا زده است. اکنون اعتصاب غذای لیلا، به یک جنبش وسیع سیاسی - اجتماعی در داخل و خارج ترکیه تبدیل  شده است.

سرود «لیلا» به زبانها کردی و ترکی خوانده شده است. چندین هنرمند پیشرو جمع شدند و با هم سرود «لیلا » را خواندند.هنرمندان با خواندن یک سرود از او اعلام حمایت کردند. 

آواز و متن این سرود توسط فواد کاف نوشته شده است. وی شاهد اعتصاب بزرگ ۱۴  ژوئیه ۱۹٨۲ -۲۳ تیر ١٣۶١ بود که در زندان آمد‌(دیاربکر») انجام شد. 

هنرمندان؛ دنیز دمان، نیلگون باس اوزدش، النوره فورنیاو، لمان ستهن، باران بوزیل، نورای بالک، روکن یلماز، نفش روژ، بیریوان بارجادورموش، گلستان مواوسا، پروین علی، سودار مواوسا، خلیل غمگین، اوزان سید، اوزان جومریت، اوزان امکچی، اوزان سردار، فرهاد تونچ، اوزان دلووان، حسن شریف، نجم الدین غلامی، روتیندا یتکینر، باران تزکورکماز، جمعه سونر و دیار دیرسیم این سرود را خوانده‌اند. 

لیلا گوون این سرود را در شبکه‌های اجتماعی در صفحه‌های خصوصی خود منتشر کرده است. وی در این باره نوشت: «برای این سرود بی‌نظیر، که چندین هنرمند برای من خوانده‌اند، از تکتک آنها تشکر می‌کنم. با امید آنکه در زمان صلح با سرودهای شاد با هم شادی کنیم. همیشه بمانید.»

 

متن سرود «لیلا»:

گام برمی‌دارد، 

گام برمی‌دارد، 

زنی گام برمی‌دارد

پیشاهنگ میلیونها نفر مشعل در دست،

 زنی بەسوی آزادی راە می‌پیماید

من بودم، 

خواهم بود، 

تمام زنجیرها را در هم می‌شکنم

منم زنی سربلند، گام برمی‌دارم

تو قلب میلیونها انسانی لیلا

تو گل کوهستانی لیلا

تو فرشتە صلح هستی لیلا

زنی کە لحظە بە لحظە ذوب گشتە

بسان سیمرغ از خاکستر خویش زندگی آفرید

تاریکی و ظلمت را از میان برداشته، 

خورشیدمان را در آغوش گرفتە

میلیون ها انسان به‌دنبالش راە افتادەاند

به‌سوی آزادی راە می‌پیمایند ...

لینک این سرود:

https://youtu.be/aqRTi_PP1Hg

لیلا گوون رییس مشترک کنگره جامعه دمکراتیک و نماینده پارلمان ترکیه از حزب دموکراتیک خلق‌ها، در پی محکوم نمودن حمله دولت ترک به عفرین از مجلس ترکیه اخراج و به زندان محکوم شد. وی از روز هفتم نوامبر 2018 در زندان دیاربکر دست به اعتصاب غذا زد.

گوون با اشاره به وضعیت سیستم دادگستری ترکیه که به انقیاد حکومت درآمده است، اعلام کرده بود که در دادگاههای دولت ترک شرکت نخواهد کرد. گووَن تصمیم خود برای آغاز اعتصاب غذا را اینچنین بیان کرده بود:

«من با الهام از دستورالعمل‌های آقای عبدالله اوجالان فعالانه در عرصه سیاسی جای گرفتم. حصر آقای اوجالان حصر یک نفر نیست. منزوی کردن یک خلق است. حصر جنایت علیه بشریت است. من بهعنوان فردی از این خلق، برای محکوم نمودن حصر آقای اوجالان به اعتصاب غذای نامحدود و بدون بازگشت دست می‌زنم. از اکنون به بعد در دادگاه از خویش دفاع نمی‌کنم، تا زمانی که به نقض حقوق پایان داده و حصر در هم نشکند به اعتصاب غذا ادامه می‌دهم. لازم باشد فعالیت خود را به روزه مرگ تغییر خواهم داد.»

لیلا گوون یک روز پس از این سخنان، اعتصاب غذا را آغاز کرد و مصمم است تا کسب نتیجه به اعتصاب خویش ادامه دهد. گوونپس سپری کردن بیش از چهار ماه اعتصاب غذا، متاسفانه دیگر توان راه رفتن، نوشتن، خواندن، تماشا کردن را از دست داده و به سختی سخن می‌گوید. اما هم‌چنان از پذیرش مداوا خودداریمی‌کند.

پس از اعتصاب غذای لیلا گوون، صدها زندان سیاسی در زندان‌های ترکیه در همبستگی با لیلا، اعتصاب غذا کرده‌اند. هم‌چنین در کشورهای مختلف منطقه و غرب نیز ده‌ها مبارز در اعتصاب غذا به‌سر می‌برند. به این ترتیب، اعتصاب غذا برای پایان دادن به حصر اوجالان به مبحث اصلی مردم کردستان، ترکیه و جهان تبدیل شده است.

دولت در آغاز با ممنوعیت به مقاومت لیلا پاسخ داد. استاندار ترک استان دیاربکر روز 16  نوامبر اعلام کرد که هرگونه فعالیت در حمایت از لیلا گووَن ممنوع است. در همین راستا مسئولان زندان لیلا گوون را به تخلف انظباطی متهم کرده و یک ماه حصر را بر وی تحمیل کردند. با وجود فضای سرکوب و وحشت در روزهای 17 و 18 نوامبر در شهرهای آمد، جولمرگ، وان، آدانا و روحا گردهمایی‌هایی برای همبستگی با لیلا گووَن برگزار شد.

مادر لیلا، در حالی چشم از جهان فروبست که دخترش لیلا در زندان به‌سر می‌برد. مسئولین زندان از شرکت وی در مراسم دفن مادرش ممانعت بهعمل آوردند، لیلا سپس در نامه‌ای به مادرش نوشت: «مادرم، یک ملت را انکار می‌کنند. برخی به ما می‌گویند یا لباس‌های ما را بر تن کنید یا برهنه بمانید. خلق‌ کرد سالهاست در برابر این ذهنیت مقاومت می‌کند.»

گوون در نامه‌ای که 19 ژانویه 2019 به گردهمایی حزب دموکراتیک خلقها‌(ه.د.پ) در آمد نوشته بود می‌گوید: «خلق مقاوم، زنان و جوانان مشتاق آزادی و دمکراسی، امروز هم به نقش تاریخی خویش علیه ظالمان عمل خواهند کرد و جدا از پرداخت هر هزینه‌ای به پیروزی دست می‌یابند. با ایمان و اراده خویش این مقاومت را به پیروزی می‌رسانیم.»

دولت ترکیه، برای شکست مقاومت اما چند گام برداشت که با شکست مواجه شدند. 12 ژانویه 2019 که در ترکیه به تقلید از کشورهای غربی تعطیل است مخفیانه محمد اوجالان را به امرالی برده و 15 دقیقه اجازه ملاقات با رهبر خلق کرد را به وی داد. هدف دولت ترکیه، به شکست کشاندن مقاومت بود غافل ازاینکه دست دولت ترکیه برای مردم مبارز کردستان رو شده بود. لیلا گوون و دیگر زندانیان اعتصابی اعلام کردند که به توطئه‌های دولت اهمیتی نمی‌دهند و مقاومت همچنان ادامه دارد.  

لیلا گوون، نماینده زندانی حکاری در پارلمان ترکیه از حزب دموکراتیک خلقها(HDP) در 55‌مین روز از اعتصاب غذای خود در پیامی ضمن تبریک آغاز سال 2019 میلادی عنوان کرده است: «جوامع هنگامی که وارد سال نو می‌شوند، آرزو می‌کنند خواسته ‌هایشان عملی شود. درخواستها بر اساس جوامع مختلف متفاوت است. کردها که از قدیمیترین مردمان خاورمیانه هستند، تنها یک خواسته دارند و آن هم آشتی و صلح همیشگی است. همگان خواهان آشتی عمومی هستند. برای رسیدن به این هدف هم در حال مبارزه هستند.»

وی در پیام خود عنوان کرده است: «در ابتدای سال 2018، قلب کردها در عفرین تپید. در ابتدای سال 2019 نیز دل آنها در کوبانی می‌تپد. اما با این حال، قبل از پایان سال 2018،  به حصر اوجالان پایان داده نشد. با انزوای اوجالان همه‌ مردم کرد منزوی شدهاند. دردها تغییر پیدا نکردند، بلکه بیشتر هم شدند. زنان باز هم قربانی خشونت مردان شدند، زندانها پر شدند، بی‌عدالتی ادامه دارد. اما زندانیها مقاومت می