تشدید جنگ روانی و لفظی بین سران آمریکا و ایران

     بهرام رحمانی


تشدید جنگ روانی و لفظی بین سران آمریکا و ایران!

تنش بین آمریکا و ایران در یک ماه اخیر افزایش یافته است. بعد از این‌که سپاه پاسداران حکومت اسلامی یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین‌المللی سرنگون نمود.  دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها 10 دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.

در روزهای گذشته، نشست های بینالمللی، منطقهای و دوجانبه و چند جانبه در کشورهای مختلف جهان برگزار شد که یکی از مباحث مهم و اصلی این نشستها امنیت جهانی و تروریسم حکومت اسلامی ایران بود.

ژاپن در روزهای 28 و 29 ژوئن - هفتم و هشتم تیر، میزبان رهبران 20 کشور جهان است و هشت شهر دیگر ژاپن، شاهد جلساتی در سطح وزرا.

ترامپ در حاشیه این نشست، با سران کشورهای جهان از جمله پوتین، مرکل، شینزو آبه  و... دیدار و گفتگو کرد که محور اصلی این گفتگوها درباره ایران بود.

هم‌چنین آمریکا خواستار نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره حمله ایران به پهپاد آمریکایی و از افزایش تنش‌آفرینی حکومت اسلامی در خاورمیانه شد.

ترامپ در یک سال اخیر، «فشار حداکثری» را بر ایران اعمال کرده و گفته است که حکومت ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگ‌افزارهای هسته‌ای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.

ترامپ پیش‌تر اعلام کرده بود که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما خامنه‌ای هرگونه مذاکره را رد کرد.

او، فرمان اجرایی جدیدی را در کاخ سفید امضاء کرد که براساس آن دارایی‌های آیتالله خامنه‌ای، رهبر حکومت اسلامی، و دفتر او تحت تحریم قرار می‌گیرد.

ترامپ روز دوشنبه 3 تیر ماه به خبرنگاران گفت که با تحریم رهبر حکومت اسلامی و دفتر او، دسترسی آیتالله خامنه‌ای به تمامی منابع مالی قطع می‌شود.

ترامپ گفت که رهبر حکومت اسلامی، مسئول نهایی اقدامات خصمانه ایران است، افزود: «فقط می‌توانم این را بگویم که ما هرگز نمی‌توانیم اجازه دهیم که ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد. ایران باید از حمایت تروریسم دست بردارد.»

ترامپ در عین حال، بار دیگر از تمایل خود به مذاکره با حکومتاسلامی گفت و تاکید کرد که او همچنان آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است. او گفت: «دوست داریم اگر آن‌ها بخواهند، مذاکره کنیم. اگر نخواهند هم مشکلی نیست. اما ما دوست داریم این اتفاق بیافتد و صادقانه بگویم، شاید هم به زودی این اتفاق بیافتد.»

او ادعا کرد که: «ما بهدنبال درگیری با ایران یا هیچ کشور دیگری نیستیم... ما خویشتن  داری زیادی به خرج داده‌ایم، اما این به آن معنی نیست که در آینده هم این کار را کنیم.»

جدال لفظی مقامات حکومت اسلامی ایران و حکومت آمریکا در پی سرنگونی یک پهپاد آمریکایی 110 میلیون دلاری، توسط سپاه پاسداران در 30 خرداد ماه بالا گرفته است. پهپاد گلوبال هاک آر- کیو 4ای، توسط سه خلبان از روی زمین هدایت می‌شود... حدود 750 کیلومتر بر ساعت سرعت دارد و تا ارتفاع 64 هزار پایی بالا می‌رود. پهنای بال این پهپاد به اندازه بویینگ 737 مسافربری است. توانایی مخدوش کردن رادارها را دارد و بسیار هوشمند است.

دونالد ترامپ در واکنش به ساقط شدن این پهپاد، در روز 31خرداد اعلام کرد که قرار بوده ارتش این کشور حملات محدودی علیه پایگاه‌های نظامی ایران انجام دهد، ولی به دلیل عدم تناسب و احتمال کشته شدن «150 نفر» در طرف ایرانی، این حمله را متوقف کرده است.

علی خامنه‌ای رهبر ایران چهارشنبه 26 ژوئن، پیشنهاد مذاکره آمریکا را «فریب» نوصیف گرد و گفت که ملت ایران در برابر توهین «شریرترین حکومت دنیا یعنی آمریکا» عقب‌نشینی نمی‌کند.

این سخنان خامنه‌ای دو روز پس از آغاز دور تازه‌ای از تحریم‌های آمریکا علیه ایران بیان می‌شود؛ تحریم‌هایی که خامنه‌ای و سازمان‌های تحت نظرش را هدف قرار داده است.

خامنه‌ای در بخش دیگری از سخنان خود، پیشنهاد مذاکره آمریکا را «فریب» توصیف کرد و گفت: «دشمن وقتی نتوانسته با فشار به هدفش برسد، با تصور سادگیِ ملت ایران، پیشنهاد مذاکره می‌دهد و می‌گوید ملت ایران باید پیشرفت کند، البته این ملت حتماً پیشرفت خواهد کرد اما بدون شما و به شرطی که شما نزدیک نشوید.»

از ماه آوریل که آمریکا سپاه پاسداران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد و تحریم‌ها علیه ایران را تشدید کرد، تنش بین دو کشور تشدید شده است.

روز هشتم آوریل دولت آمریکا سپاه پاسداران حکومت اسلامی، نیروی نظامی ایدئولوژیک حکومت اسلامی ایران را در فهرست گروه‌های «تروریستی» قرار داد.

حسن روحانی، رییس‌جمهوری اسلامی ایران، نیز روز چهارشنبه پنجم تیرماه در جلسه هیات دولت با اشاره به موضوع «نفوذ معنوی رهبر جمهوری اسلامی» از تحریم او توسط دولت آمریکا انتقاد کرده و گفته است: «رییس‌جمهور آمریکا با اعتقاد مسلمان‌ها، مسئله مرجعیت و ولایت و رهبری که رهبر معنوی، فقهی و فتوایی مردم است، آشنا نیست.»

آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان طرف‌های توافق هسته‌ای، برجام، محسوب می‌شوند اما آمریکا سال گذشته از این توافق خارج شد و همه تحریم‌هایی را که علیه ایران متوقف کرده بود، دوباره به اجرا گذاشت.

پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها ایران از اروپا خواست برای نشان دادن پایبندی خود به این توافق سازوکارهایی برای روابط مالی و صدور نفت ایران اتخاذ کند.

اما با گذشت بیش از یک سال از تصمیم دونالد ترامپ، ایران می‌گوید اروپا به غیر از ادامه حمایت لفظی، گامی عملی برای حفظ برجام برنداشته و اکنون تهران دیگر منفعتی برای ماندن در این توافق‌نامه نمی‌بیند.

بر همین اساس هم دولت ایران تا 18 تیرماه به اروپا فرصت داده تا برای برون رفت از بن‌بست تحریم‌های یکجانبه آمریکا راهکاری عملی ارایه کند و در غیر این صورت ایران خود را مجاز به کاهش مرحله‌ای تعهداتش خواهد دانست.

آمریکا از سال 2018 و از زمان خروج از توافق اتمی موسوم به «برجام»، تحریم‌های قبلی آمریکا علیه ایران را بازگردانده و تحریم‌های بیشتری را نیز به آن افزوده است. در حال حاضر نفت ایران بهطور کامل از سوی آمریکا تحریم شده است.

تحریم‌های جدید آمریکا علیه خامنه‌ای و فرماندهان سپاه

وزارت خزانه‌داری آمریکا، روز چهارشنبه هفته گذشتهتحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعلام کرد. بر اساس اعلام وبگاه وزارت خزانه‌داری آمریکا، دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری این کشور‌(OFAC) با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که دو فرد و یک شرکت عراقی به دلیلارتباط با ایران در لیست جدید تحریم‌ها قرار گرفته‌اند.

در این بیانیه آمده است که «عبدالحمید الاسدی» (Abd Al Hamid Al Asadi) و «محمد حسین صالح الحسنی»(Muhammed Husayn Salih al-Hasani) که از اتباع عراق هستند مورد تحریم قرار گرفته‌اند.

هم‌چنین شرکت «منابع ثروت جنوب» (SWRC) مستقر در عراق نیز به‌دلیل مشابه ارتباط با ایران تحت تحریم قرار گرفته است.

استیون مونچین، وزیر خزانهداری آمریکا در تشریح برخی از جزئیات تحریم‌های جدید علیه ایران گفت که این دستور سه فرمانده ارشد ایران از جمله سردار تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه را به خاطر تهدید به بستن تنگه هرمز تحریم می‌کند.

وزارت خزانه‌داری با انتشار بیانیه‌ای ضمن اعلام جزئیات تحریم‌های اعمال شده علیه تنی چند از فرماندهان نظامی ایران، بار دیگر ایران را به انجام فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده در منطقه متهم کرده و نقش این فرماندهان را در این زمینه موثر دانسته است.

در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام شده است که هرگونه دارایی‌های این فرماندهان نظامی در آمریکا و یا دارایی‌های آنها که در اختیار یا کنترل اشخاص آمریکایی باشد، مسدود خواهد شد و هرگونه معامله‌ای که این افراد یا منافعشان در آن دخیل باشد، ممنوع خواهد بود.

وزارت خزانه‌داری آمریکا، هم‌چنین اعلام کرده است که موسسات مالی خارجی در صورت تسهیل معاملات یا ارائه خدمات مالی به افرادی که امروز تحریم شده‌اند، خود هدف تحریم‌ قرار خواهند گرفت.

او ادامه داد که سردار حاجیزاده فرمانده هوافضای سپاه به خاطر دخالت وی در سرنگونی پهپاد آمریکایی و سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی در زمره این فرماندهان هستند.

منوچین در ادامه گفت که دستور ترامپ، همچنین شامل فرماندهان 5 منطقه دریایی ایران دیگر نیز می‌شود که عبارتند از:

- عباس غلامشاهی فرمانده منطقه یکم نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی؛