ماجراجویی‌های خطرناک حکومت اسلامی ایران!

بهرام رحمانی

ماجراجویی‌های خطرناک حکومت اسلامی ایران!

پس از آن که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز دوشنبه اول ژوئیه، اعلام کرد که میزان ذخایر اورانیوم غنی شده ایران از مرز 300 کیلوگرم عبور کرده، آمریکا، فرانسه، بریتانیا، آلمان، روسیه و چین و هم‌چنین سازمان ملل متحد به این اقدام ایران واکنش نشان دادند.

وزرای امور خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا سه‌شنبه 11 تیر - دوم ژوئيه، گفتند از این‌که ذخایر اورانیوم ایران بیش از حدی که طی توافق اتمی‌(برجام) در سال 2015 تعیین شده، افزایش یافته، «به شدت نگران‌اند».

این سه کشور اروپایی در بیانیه‌ای که در این زمینه به‌طور مشترک با نماینده عالی اتحادیه اروپا تهیه شده، تصریح کرده‌اند افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران به تایید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رسیده است.

در این بیانیه که وزارت امور خارجه آلمان شامگاه سه‌شنبه منتشر کرد، آمده است: «تعهد ما به توافق اتمی وابسته است به اجرای کامل آن توسط ایران است.»

کشورهای اروپایی افزودند: «ما به تاکید از ایران می‌خواهیم که گامی را که برداشته برگرداند و از اقدامات دیگری که موجب تحلیل رفتن توافق اتمی شود، خودداری کند.»

حکومت اسلامی ایران، روز دوشنبه اعلام کرد که ذخیره اورانیوم 5/3 درصد غنی‌شده خود را به 300 کیلوگرم رسانده و هم‌زمان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز این موضوع را تایید کرد.

 

حکومت جهل و جنایت اسلامی ایران، در لبه انزوای مطلق قرار گرفته  و به ماجراجویی‌های خطرناکی روی آورده است. آن هم در شرایطی که گرانی و فقر و بیکاری در جامعه ایران غوغا می‌کند.

احتمالا تحلیل سران و مقامات حکومت اسلامی از وضعیت موجود خود، این است که بحران‌های داخلی و منطقه و بین‌المللی آن روزافزون و غیرقابل کنترل و حتی غیرقابل پیش‌بینی شده است. رد چنین روندی دو راه بیش‌تر وجود ندارد: یکم این که تسلیم رقبای خود شود و دوم این که نه تنها مقاومت کند، بلکه دست به تعرض هم بزند. اما سئوال این است که این حکومت چگونه مقاومت کند. این حکومت در داخل با نفرت عمومی مردم ایران روبه‌روست. در سطح منطقه و جهانی نیز به‌مثابه حکومت ترور و خشونت و جنگ‌طلب معروف شده است. پس احتمالا سران حکومت اسلامی به این نتیجه رسیده‌اند که نخست جرقه یک جنگ کوتاه‌مدت را بزند و سپس به‌سرعت پرچم تسلیم را بالا ببرد. چنین روندی برای حکومت اسلامی، وضعیتی را فراهم می‌کند که مخالفین خود در داخل را در سطح وسیعی سرکوب کنند و در سطح بین‌المللی تن به هرگونه سازشی بدهد تا شاید چند صباح دیگر سر پا بماند.

در سال 1359، در آغاز جنگ خانمانسوز ایران و عراق، خمینی بنیان‌گذار حکومت جهل و جنایت، تجاوز و غارت، خشونت و جنگ، گفته بود: «جنگ نعمت است»!

اما حکومت اسلامی سال 59 با حکومت اسلامی سال 98، زمین تا آسمان تفاوت دارد. یعنی اگر در آن دوران هنوز بخش عظیمی از مردم ایارن به این حکومت متوهم بود اما امروز بخشی عظیمی از مردم ایران، از این حکومت نفرت شدیدی دارند.

اما شاید نقل قول مهدی بازرگان نخست وزیر موقت حکومت اسلامی، شامل حال کنونی ‌شان باشد که گفته بود «باران می‌خواستیم سیل آمد»! به‌عبارت دیگر، در چنین وضعیتی این احتمال وجود دارد که جنبش‌های اجتماعی ایران و نیروهای مخالف از فرصت استفاده کنند و کنترل را از دست حکومت اسلامی خارج سازند و ناقوس مرگ آن را به صدا درآورند.

سران و مقامات حکومت اسلامی، آشکارا با دست خالی، اما با وقاحت تمام بر طبل جنگ می‌کوبند؛ ظریف وزیر امورخارجه حکومت اسلامی ایران، روز دوشنبه 10 تیر، گزارش‌ها درباره عبور اورانیوم غنی‌شده ایران از مرز 300 کیلوگرم را تایید کرد.

به‌گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدجواد ظریف گفت: «آن‌گونه که من مطلع شدم ایران طبق برنامه از مرز 300 کیلوگرم اورانیوم غنی شده عبور کرده است.» او، هم‌چنین گفت که ایران این اقدام را «از حقوق خود در داخل برجام» می‌داند.

بر اساس توافق اتمی ایران و گروه پنج به علاوه یک در تیر ماه سال 94 (برجام)، میزان ذخیره اورانیوم غنی‌شده در ایران نباید از سقف 300 کیلوگرم بیش‌تر شود.

ساعاتی پیش از آن، خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، به‌نقل از یک «منبع آگاه» ناشناس خبر داده بود که میزان ذخیره اورانیوم غنی‌شده ایران از 300 کیلوگرم عبور کرده است.

فارس به نقل از «یک منبع آگاه» که نام او ذکر نشده است، گفت که ذخایر اورانیوم غنی شده 67/3 درصد ایران از 300 کیلوگرم عبور کرده است.

عباس موسوی، سخن‌گوی وزارت خارجه حکومت اسلامی ایران هم در واکنش به این خبر گفت که جزئیات این مساله را سازمان انرژی اتمی بهتر می‌تواند توضیح دهد و او از این امر اطلاع ندارد.

یک روز پیش از انتشار این خبر مجید تخت‌روانچی، نماینده حکومت اسلامی ایران در سازمان ملل متحد، گفته بود: «عبور جمهوری اسلامی از سقف تعیین شده در برجام، نقض این توافق محسوب نمی‌شود و تهران در 10 روز آینده مذاکرات مهمی با سه کشور اروپایی در این زمینه خواهد داشت.»

او در برنامه «جی پی اس» شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان و در پاسخ به پرسشی درباره افزایش ذخایر اورانیوم ایران و نقض برجام، گفت که این توافق به ایران اجازه را می‌دهد که برخی از تعهدات خود را متوقف کند.

در این حال،‌ خبرگزاری تسنیم نیز به نقل از منابع آگاه نوشت که با توجه به تامین نشدن شرایط ایران و ناکافی بودن بسیار زیاد اینس‌تکس‌(ساز و کار ویژه مالی سه کشور اروپایی برای تجارت با ایران)، تهران به‌طور قطع، گام دوم را در زمان تعیین‌شده که به احتمال بسیار زیاد روز 16 تیر است عملیاتی خواهد کرد.

پیش از این،‌ حکومت اسلامی حدود 60 روز پیش و در نخستین سال‌گرد خروج آمریکا از برجام، اعلام کرده بود که دو تعهد مربوط به سقف اورانیوم غنی‌شده و آب سنگین را رعایت نخواهد کرد. دلیل این اقدام، بهره‌مند نشدن ایران از منافع برجام در پی بازگشت تحریم‌های آمریکا اعلام شد.

حکومت اسلامی ایران، روز 18 اردیبهشت خروج خود را از «برخی» تعهداتش ذیل برجام، اعلام کرد. هم‌زمان ایران به اروپا مهلتی 60 روزه داد تا منافعش را از توافق اتمی در حوزه‌های اقتصادی و بانکی، تأمین کند. کشورهای اروپایی گفته‌اند که اولتیماتوم ایران را نمی‌پذیرند و خواستار حفظ پای‌بندی تهران به برجام شده‌اند.

در همین حال، سخن‌گوی آژانس‌بین‌المللی انرژی اتمی نیز گفت که قرار است بازرسان این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد، تازه‌ترین گزارش خود در این مورد را به آژانس ارائه کنند.

بریتانیا، فرانسه،‌ آلمان و اتحادیه اروپا از حکومت اسلامی خواسته‌اند به همه تعهداتش در برجام پایبند باشد و گفته‌اند تهدید و ضرب‌الاجل را نمی‌پذیرند.

براساس این گزارش، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه وزن تولید مواد غنی شده ایران را اندازه‌گیری کردند و ذخایر ایران از سقف 300 کیلوگرم عبور کرده است.

درواکنش‌ها به افزایش ذخیره اورانیوم غنی شده توسط حکومت اسلامی ایران، سخن‌گوی دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن ابراز نگرانی نسبت به کاهش تعهدات برجامی، از حکومت اسلامی ایران خواست به تعهدات خود ذیل برجام پایبند بماند. به گزارش خبرگزاری رویترز، استفان دوجاریک، سخن‌گوی سازمان ملل روز دوشنبه در جمع خبرنگاران در خصوص کاهش تعهدات برجامی ایران در قالب افزایش غنی‌سازی اورانیوم، گفت: چنین اقدامی نه به حفظ توافق کمک می‌کند و نه منافع اقتصادی محسوسی را برای مردم ایران تامین می‌کند. این مسأله باید از طریق سازوکاری که توسط برجام راه‌اندازی شد، مورد بررسی قرار گیرد.

رییس جمهوری فرانسه از این حکومت خواست که فورا روند غنیسازی اورانیوم را متوقف کند.

مکرون در بیانیه‌ای که روز سه‌شنبه دوم ژوئیه - 11 تیرماه در پاریس منتشر شد ضمن ابراز نگرانی از اقدام ایران افزود که در روزهای آینده فرانسه برای اطمینان از رسیدن ایران به انتظاراتش از برجام و تداوم منافع اقتصادی این توافق برای ایران گام‌هایی برمی‌دارد.

چین هم از این مسئله ابراز تاسف کرده است. گنگ شوانگ،‌ سخن‌گوی وزارت خارجه چین،‌ روز سه‌شنبه‌ دوم ژوئیه -11 تیرماه از تصمیم حکومت اسلامی ایران به افزایش غنی‌سازی اورانیوم، ابراز تاسف کرد اما در عین حال آمریکا را عامل اصلی این اتفاق دانست.

به گزارش خبرگزاری رویترز،‌ شوانگ در پکن به خبرنگاران گفت که چین از تصمیم ایران «متاسف» است اما هم‌زمان تاکید کرد که سیاست «فشار حداکثری ایالات متحده آمریکا ریشه اصلی» تنش‌های کنونی است.

چین از همه طرف‌ها خواست که با دیدگاهی کلی و درازمدت و با حمایت از توافق هسته‌ای موسوم به «برجام» مانع تنش‌های بیش‌تر شوند.

روسیه هم ایران را به آرامش دعوت کرد و از این کشور خواست تا از اقدامات احساسی خودداری کند.سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم حکومت اسلامی ایران را به «حفظ ‌آرامش» دعوت کرد و از این کشور خواست که از «اقدامات احساسی خودداری کند» و مفاد اساسی توافق هسته‌ای را اجرا کند.

پیش‌تر کاخ سفید در واکنش به این اقدام ایران در بیانیه‌ای اجازه غنی‌سازی اورانیوم را در هرگونه سطحی به ایران یک اقدام اشتباه دانست و بر احیای سیاست غنی‌سازی صفر در برابر حکومت اسلامی تاکید کرده بود. هم‌زمان، دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، هشدار داده است که حکومت ایران با «آتش بازی می‌کند».

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل هم با صدور یک بیانیه حکومت اسلامی ایران را به نقض تعهدات هسته‌ای متهم کرد. او گفت اسرائیل اجازه نمی‌دهد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد. نخست وزیر اسرائیل، هم‌چنین خواهان تشدید تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه ایران شد.