جهان شرمسار مردم روژاوا!

بهرام رحمانی

جهان شرمسار مردم روژاوا!

اکنون روژآوا از سه طرف تحت فشار قرار دارند. یک طرف مربوط به ارتش ترکیه و از سوی دیگر حملات تروریستی و غافلگیرانه گروه حکومت اسلامی (داعش)، ارتش آزاد سوریه، جبهه النصره، احرار الشام و... است که از حمایت همه جانبه ارتش و دولت ترکیه برخوردارند.

شش روز جنگ خونین و وحشیانه ارتش ترکیه و گروه های تروریستی همراهش در شهرهای مرزی روژا، سبب شده است که به گفته سازمان ملل ١٣٠ هزار نفر از مردم شهرهای مرزی روژآوا آواره شده اند؛ بیش از ٨٠٠ نفر از تروریست های داعش فرار کرده اند؛ ارتش ملی سوریه که مورد حمایت ترکیه است ٩ نفر را اعدام صحرایی کرده است و...

تازه ترین گزارش ها از مناطق تحت تهاجم ترکیه در شمال سوریه، حاکی است که در آخرین حملات هوایی انجام شده توسط آنکارا کاروانی از خبرنگاران و غیرنظامیان مورد هدف قرار گرفته است.

بر اساس گزارش هایی که به تایید خبرگزاری های بین المللی نیز رسیده در جریان این حمله که منطقه راس ‌العین صورت گرفته دست کم ۱۴ نفر کشته شده اند. رسانه های فرانسوی با پوشش این واقعه یادآور شده اند که تعدادی از خبرنگاران فرانسوی نیز در میان اعضای این کاروان بوده اند. گفته می شود که این کاروان در زمان حمله تجت اسکورت و حمایت خوردوهای نیروهای مدافع خلق روژآوا بوده است.

منابع پزشکی در منطقه ای که این حمله در آن صورت گرفته با تایید کشته شدن چهارده فرد عضو کاروان خبرنگاران و غیرنظامیان در راس العین از مجروح شدن نزدیک به یک صد تن دیگر خبر داده اند.

در مقابل این همه وحشی گری ارتش ترکیه، سکوت و بی عملی دولت ها و نهادهای سرمایه داری جهانی، تنها گزینه و تاکتیک کنونی در مقابل نیروهای دموکراتیک روژاوا برای جلوگیری از نسل کشی، توافق با حکومت سوریه و روسیه بوده است.

نیروهای سوریه دموکراتیک (SDF) و دولت بشار اسد توافق کردند که نیروهای ارتش سوریه و شبه‌نظامیان طرفدار دولت برای جلوگیری از پیشروی ارتش ترکیه وارد شهرهای کوبانی و منبج در شمال شرقی سوریه شوند.

 

 به گزارش خبرگزاری «رویترز»، توافق میان نیروهای سوریه دموکراتیک و دولت سوریه یک شنبه ۱۳ اکتبر- ۲۱ مهر نهایی شد.

دستگاه اداری خودگردان شمال و شرق سوریه (روژاوا) در بیانیه‌ ای اعلام کرد ارتش سوریه در طول مرز با ترکیه مستفر خواهد شد.

بدران ژیا کُرد، یکی از مقام ‌های ارشد کردستان سوریه، به خبرگزاری رویترز گفت که کردها اکنون با حکومت مرکزی به یک «توافق نظامی اولیه» رسیده ‌اند که به مستقر شدن نیروهای دولتی دمشق در امتداد مرزهای شمالی محدود می ‌شود و مذاکرات سیاسی بین دو طرف قرار است بعدا انجام شود.

آخرین خبرها از حرکت نظامیان ارتش سوریه به سمت مناطق شمالی از ورود واحدهایی از ارتش سوریه به شهر تل تمر حکایت دارد.نظامیان سوریه که بر اساس توافقی با نیروهای دموکراتیک سوریه برای مقابله با تهاجم نظامی ترکیه به سوی مناطق شمال شرقی این کشور حرکت کرده اند به گزارش رسانه های محلی وارد شهر تل تمر شده اند. تل تمر در ۳۵ کیلومتری جنوب شرق راس ‌العین و در تلاقی بزرگراه استراتژیک  M۴واقع شده که شرق و غرب سوریه را به هم متصل می کند. این در حالی ست که نیروهای ترکیه روز یک شنبه از تصرف بخش هایی از این بزرگراه خبر داده بودند.

وی تاکید کرده است: «این توافق اولیه، یک توافق نظامی است، در باره جنبه سیاسی آن گفتگو نشده که در مراحل بعدی مطرح می ‌شود.»

اداره خودگردان شمال و شرق سوریه، اعلام کرده است که به منظور تامین امروز مرزها از سوی حکومت سوریه توافقی با آنان شکل گرفته است.  در بیانیه رسمی اداره خودگران آمده است: «برای تأمین امنیت مرزها از سوی حکومت سوریه و حمایت از نیروهای سوریه دمکراتیک در برابر حمله ارتش اشغالگر ترک توافقی شکل گرفته است. در چهارچوب این پیمان اجازه استقرار نیروهای حکومت سوریه در مناطق مرزی سوریه - ترکیه داده شده است.»

در این بیانیه اداره خودگردان آمده است:

«اداره خودگردان شمال و شرق سوریه با نیروهای نظامی خویش - نیروهای سوریه دمکراتیک - که متشکل از تمام جوانان جوامع سوریه می ‌باشد در مناطق خودگردان از شهر کوبانی در سال ٢٠١۴ علیه ترور جنگنده است. این جنگ رهایی ‌بخش علیه سازمان تروریست داعش در شمال و شرق سوریه ادامه یافت و شهر منبج در غرب فرات، سپس گریسپی، طبقا و تا پایتخت آن رقا و سپس دیرالزور را آزاد کرد. مبارزه علیه سازمان تبه کار (داعش) پس از ۵ سال از آغاز جنگ در تاریخ ٢٣ مارس ٢٠١٩ - ٣ فروردین ١٣٩٨ در آخرین سنگرگاه وی واقع در شرق دیرالزور پیروزی خویش را اعلام کرد. مناطق جغرافیایی که یک سوم خاک سوریه می‌ باشد با خون ١١ هزار جان باخته و جراحت ٢۴ هزار مبارز نیروهای سوریه دمکراتیک فراهم شده است.

​​​​​​​این هزینه ‌ای سنگین برای ما بود تا خلق‌ های سوریه را آزاد نماییم و همه جوامع را از ظلم و وحشت این سازمان تروریست نجات دهیم و از یک پارچگی خاک سوریه دفاع کنیم. پروژه سیاسی ما در شمال و شرق سوریه خواستار تجزیه سوریه نبوده است، اما پیاپی خواهان دیالوگ و چاره‌ یابی بحران سوریه به شیوه صلح ‌آمیز بوده ‌ایم و هنوز هم خواهان مذاکره هستیم. ما هیچ یک از دولت‌ های همسایه و حتی دولت ترک را تهدید نکرده ‌ایم. اما آن (حکومت ترکیه) ما را به ترور متهم کرده و اکنون هم به ما تهمت می‌ زند. حکومت ترکیه از آغاز بحران سوریه نقش بدی در ترویج ترور بازی کرد، امروز به خاک سوریه که نیروهای سوریه دمکراتیک با خون جوانان این سرزمین آن را آزاد کرده‌اند نمود.

​​​​​​​در طول ۵ روز گذشته، وحشیانه ‌ترین جرم‌ ها علیه غیرنظامیان انجام شد. نیروهای سوریه دمکراتیک با جسارت و قهرمانی در برابر حملات ایستادگی کرد و تعداد زیادی جان باخته و مجروح برای دفاع از حاکمیت سوریه داده است. اما دولت ترکیه به حملات خویش ادامه می‌ دهد. برای توقف این حملات با حکومت سوریه به توافق رسیدیم که از مرزهای کشور و حاکمیت سوریه دفاع کند. ارتش سوریه وارد خواهد شد و در طول خط مرزی سوریه با ترکیه مستقر می سود تا به نیروهای سوریه دمکراتیک در شکست تجاوزگران کمک کند و مناطقی که ارتش ترک و تبه کارانش وارد آن شده اند را آزاد نماید. این توافق فرصت رهایی تمامی سرزمین‌ ها و شهرهایی دیگر سوریه از جمله عفرین و دیگر شهرهایی که از سوی ارتش غاصب ترکیه اشغال شده ‌اند را فراهم می‌ کند.

​​​​​​​بر این مبنا، جای گیری «نیروهای حکومت سوریه» را به اطلاع تمام شهروندان خویش از همه جوامع شمال و شرق سوریه به ویژه شهرهای مرزی می ‌رسانیم. جای گیری با هماهنگی و توافق اداره خودگردان شمال و شرق سوریه اجرا می‌ گردد.» (منبع: خبرگزاری فرات، یک شنبه ١٣ اکتبر ٢٠١٩)

با این وجود «ایلنور چویک»، یکی از مشاوران ارشد رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه به بی‌بی‌سی گفت چنین توافقی صورت نگرفته و ارتش سوریه هم در مرز با ترکیه حضور ندارد.او ادعا کرد: «اگر آن ها جایی در منطقه باشند جنوب مرز ترکیه و بیرون منطقه امن ما خواهد بود. ما داریم یک منطقه امن در داخل سوریه ایجاد می ‌کنیم، به عمق سی کیلومتر و در طول مرز ترکیه. بنابراین آن چه ما الان می‌ بینیم این است که آن ها می‌ خواهند با تروریست ‌های کرد یعنی یگان‌ های مدافع خلق و حزب اتحاد دموکراتیک سوریه به توافق برسند، اما در حال حاضر همه این ها شایعه است. ما تحرک نیرو نمی‌ بینیم. آن ها در مرز نیستند. ما در مرز هستیم.»

در حالی که برخی رسانه های محلی اعلام کردند که نیروهای ارتش سوریه روز دوشنبه در شهر الطبقه و اطراف فرودگاه نطامی این شهر که در استان رقه واقع شده، مستقر شده اند. از سوی دیگر، برخی منابع به نقل از یک مسئول نیروهای دمکراتیک سوریه اعلام کردند که بر اساس توافق صورت گرفته میان نیروهای دموکراتیک، حکومت سوریه و روسیه قرار است کنترل مرزها در اختیار نیروهای دولتی سوریه قرار گیرد.

از سویی، به گزارش خبرگزاری روسیه «اسپوتنیک» به نقل از فاکس نیوز، مارکس اسپر وزیر دفاع آمریکا، اذعان کرد که نیروهای نظامی آمریکا بین ارتش سوریهکه از سمت جنوب به سمت شمال برای پاسخ به حملات ترکیهدر حرکت است و ارتش ترکیه که از سمت شمال سوریه به سمت جنوب در حال پیشروی است به دام افتاده و گیر کرده است.

در چنین شرایطی، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری داعشی ترکیه، لشکرکشی شان به روژآوا را این چنین توجبه کرده است: «کشورش می‌خواهد راهروی صلحی با عمق ۳۰ کیلومتر و ۴۸۰ کیلومتر در سوریه بر پا کند تا جامعه بین ‌المللی بتواند دو میلیون سوری را آن‌ جا اسکان دهد.» این حرف به معنای اشغال و تغییر بافت جمعیتی با پاک سازی مردم کرد این منطقه است و به معنای واقعی سرنگونی کنفدرالیسم دموکراتیک «روژاوا»!

از سوی دیگر، پناهنده ستیزی و اخراج آن ها سال ها که به مشغله سیاسی و دایمی گروه های نژادپرست و راست اروپا تبدیل شده است. ترکیه از یورش به رژاوا دو هدف مشخص دارد: اول، بیرون کردن پناهنده‌ های سوری که  در چند سال گذشته تعدادشان در ترکیه به بیش از سه میلیون نفر رسیده و مورد اعتراض و خارجی‌ ستیزیِ احزاب و دولت نژادپرست ترکیه قرار گرفته‌ اند. پناهنده‌ ستیزی موضوعی است که اردوغان و سایر احزاب کشور (چه هم‌سو با دولت و چه اپوزیسیون به غیر از حزب دموکراتیک خلق ها) در آن با یکدیگر رقابت می ‌کند. دوم، نابود کردن موجودیتی مثل «رژاوا» که الگویی سیاسی نه تنها برای کردهای ترکیه، بلکه برای مردم کرد منطقه و نیروهای چپ رادیکال و انقلابی در کل منطقه است. بدیلِ بدون دولت‌ سوسیالیستی، آنارشیستی، فمینیستی، محیط زیستی آن، دقیقا نقطه مقابل الگوی ملی - مذهبی اردوغان و هم پیمانش چون حزب حرکت ملی نژادپرست است.

دولت و ارتش ترکیه قبلا در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۸ چند بار وارد مناطق تحت مدیریت رژاوا شده و نتیجه آن سرکوب تمامی اقدامات مترقی رژاوا و اقدامات کردستیز بوده است. در اوایل ۲۰۱۸ بود که ترکیه در همراهی با نیروهای ترویستی هم چون «ارتش ملی سوریه» و سایر گروه های مذهبی ترویستی که مورد حمایت خودش هستند کانتون عفرین در استان حلب را به اشغال نظامی خود درآوردند. نتیجه اوله آن، آواره شدن صدها هزار نفر بود. اردوغان اعلام کرد که اکثریت عفرین عرب هستند. خیلی زود معلوم شد نیروهایی که تحت پرچم «ارتش ملی سوریه» به عفرین آمده بودند نیروهای اسلامی افراطی و ترویستی هستند که از اولین اقدامات شان مصادره املاک و زمین‌ های مردم کرد و تجاوز به زنان بود.

رژآوا اما در هفت سال گذشته به ویژه در سه سال اخیر، در صف مقدم مبارزه با گروه تروریستی داعش بوده است. همین حدود شش ماه پیش بود که از حکومت آمریکا تا حکومت اسلامی، پایان داعش را اعلام کردند، اما هیچ نیرویی مثل نیروهای «دموکراتیک سوریه» مقابل داعش نجنگیده و قربانی نداده ‌اند. در حالی که در کارزار ضد داعش آمریکا، تنها شش سرباز و دو شهروند غیرنظامی این کشور کشته شده ‌‌اند، اما رژاوایی‌ ها حداقل یازده هزار جان باخته دارند.

برت مک‌گورک که فرستاده ویژه رییس‌جمهور به ائتلاف جهانی ضد داعش بود در واکنش به سیاست ها ترامپ، گفت: «بیانیه امشب کاخ سفید در مورد سوریه که در پی صحبت ترامپ و اردوغان می ‌آید خبر از فقدان کامل درک از تحولات روی زمین می‌دهد.» او گفت آمریکا دارد اسرای داعش را عملا تحویل ترکیه می ‌دهد.

در هر صورت تهاجم وحشیانه ارتش ترکیه و گروه های تبه کار و وحشی مورد حمایت دولت ترکیه به روژآوا، فرار داعشی ها، اعدام هایی صحرایی و ترور برای همه ساکنان روژآوا، آن چنانهولناک است که نیروهای دموکراتیک سوریه برای جلوگیری از نسل کشی و اشغال و ویرانی، راهی جز این که با حکومت مرکزی سوریه و روسیه مذاکره کنند نداشتند. به خصوص کنفدرالیسم دموکراتیک روژآوا در این هشت سال جنگ داخلی سوریه، بارها و بارها اعلام کرده است که به مبارزه خود در چهارچوب سوریه ادامه می دهند و قصد جدایی از سوریه را ندارند. در چنین وضعیتی، این وظیفه حکومت مرکزی است که از مرزهای کشور دفاع کند بنابراین، توافق شده است که ارتش سوریه در مرزهای روژاوا و ترکیه مستقر شوند تا جلو آدم کشی و ویران گری ارتش فاشیست و اشغال گر ترکیه و گروه های تروریستی حامی دولت ترکیه گرفته شود.

اردوغان می ‌گوید تهدید آمریکا برای اعمال تحریم های اقتصادی، باعث توقف حمله به شمال شرق سوریه نخواهد شد. او هرگونه میانجی گری برای توقف حمله این کشور به ترکیه را رد کرد.

اردوغان در یک نشست با رسانه ها در استانبول تاکید کرد که ترکیه حاضر نیست با «تروریست ها» بر سر یک میز بنشیند.

به گزارش رسانه‌های کرد، حملات هوایی و آتش‌باری ترکیه در شمال شرقی سوریه تاکنون باعث آواره شدن ١٩٠ هزار نفر شده در حالی که سازمان ملل این رقم را حدود صد هزار می‌داند.

ویدئوی یک مادر کرد سوری انعکاس گسترده‌ای داشته است. او که بچه بیمارش را در آغوش داشت به گزارشگری گفت از بمباران کوبانی گریخته و بچه ‌اش در حال مرگ است چون شیر ندارد و از شوهرش که برای جنگ با نیروهای ترکیه رفته هم خبری ندارد.

به گفته دیدبان حقوق بشر سوریه که مقرش در بریتانیا است، تلفات کردهای سوریه در نبرد با ارتش ترکیه به ۱۰۴ تن رسیده اما رویترز به ۴۵ کشته و ١۵٠ زخمی اشاره می ‌کند.

سال گذشته نیز ارتش ترکیه و گروه های تبه کار همراهش به عفرین حمله کردند. نیروهای مدافع خلق و سوریه دموکراتیک حدود 58 روز در مقابل تهاجم زمینی آن با تمام قدرت مقاومت کردند. اما هنگامی که هواپیماهای جنگی ترکیه به پرواز درآمدند و بیمارستان ها و مدارس و مناطقمسکونی را بمباران کردند مردم به ناچار برای حفظ جان خود و فرزندان شان از خانه های خود فرار می کردند و توسط نیروهای مدافع خلق روژآوا، در اردوگاه های نسبتا امنی اسکان داده شدند. در این یک سال، هیچ حکومت و نهاد جهانی سعی نکرده است به این اشغال گری دولت و ارتش ترکیه اعتراض جدی کند. در نتیجه در مقابل سکوت جامعه جهانی، ارتش ترکیه و گروه های تروریستی همراهش این کانتون را تخریب نمودند، غارت کردند؛ زنان و دختران را مورد تجاوز قرار دادند، اعدام های صحرایی برپا کردند. این وضعیت دل خراش هم اکنون نیز در این کانتون روژآوا ادامه دارد.