این چه خدایی ست که فقط جانیان را نجات می دهد؟!

بهرام رحمانی

این چه خدایی ست که فقط جانیان را نجات می دهد؟!

در قیاماخیر مردم ایران، دست کم ٢٧٠تن کشته ۳۷۰۰تن مجروح و ۷۰۰۰تن دستگیر شدند. اسامی ۸۵تن از جان باختگان قیام در شهرهای مختلف ایران در زیر همین مطلب آمده است.

یک سایت ایرانی در خارج از کشور از قول یک مقام امنیتی حکومت اسلامی نوشت: «در اعتراضات روزهای اخیر دست کم ۲۷۰ نفر به قتل رسیده اند.»

سایت زیتون (وابسته به گرایش ملی - مذهبی)، در گزارشی نوشته است که یک مقام امنیتی که نخواسته است نامش فاش شود گفته که آمار کشته شدگان در ایران بیش از۲۷۰ تن است و حکومت از انتشار امار دقیق ان وحشت دارد .

این در حالی ست که امام جمعه خامنه ای در تهران، گفته است: «هدایت اعتراض ‌ات را آمریکا، فرانسه و آلمان بر عهده داشتند.» احمد خاتمی گفت: «سازماندهی شرارت بر همه روشن است. در راس شرارت آمریکا بود؛ با اعتراف خودشان. متاسفانه فرانسه و آلمان هم همراهی کردند.»

 

در حالی که یک فرمانده ارشد سپاه پاسداران اعتراضات مردمی گسترده به افزایش ٣٠٠ درصدی قیمت بنزین را «جنگ جهانی تمام عیار» خوانده و اعتراف کرده که «فقط خدا ما را نجات داد»، اما گزارش‌ ها حاکی از مشارکت نیروهای خارجی در سرکوب مردم معترض و هم چنین مشارکت در راه پیمایی‌ های دولتی دارد.

به گزارش خبرگزاری حکومتی ایسنا، سرتیپ سالار آبنوش، فرمانده عملیات سازمان بسیج، اعتراض ‌های اخیر در ایران را «جنگ جهانی تمام عیار» توصیف کرده که «یک دفعه کل کشور را فرا گرفت» و تاکید کرده که «فقط خدا ما را نجات داد.»

واقعا این چه خدایی ست که فقط جانیان را نجات می دهد؟!

البته باید تاکید کرد که خدا در آسمان ها نیست و هر کدام از حاکمان قداره بند و مطلق و ابدی جهان، خدای همان جامعه ای هستند که بر آن حکم رانی مطلق دارند. خدای کنونی حکومت اسلامی ایران، همان خامنه ای است که در کاخی نشسته؛ ده ها هزار نیرو نیز حفاظ او هستند و فرمان هایش هم باید بدون چون و چرا اجرا گردد!

در دنیای واقعی، خدایی وجود ندارد که به کسی کمک کند و یا نجات دهد! بنابراین حکومت اسلامی را نه خدا، بلکه تانک ها و هیکوپترها و صدها هزار مامور آدم کش انتظامی، پلیس ضدشورش، سپاه، بسیج و لباس شخصی ها نجات دادند. بخش زیادی از کسانی که جان باخته اند گلوله ها مستقیما به سرشان و یا قلب شان اصابت کرده است.

 

در دو فیلمی که در زیر همین مطلب آمده است به روشنی یک نمونه از تخریب اموال عمومی مردم توسط نیروهای بسیج و سپاه و... را می بینید و در فیلم دوم خارج کردن میلیاردها دلار پول مردم از کشور!

علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه، اعتراض‌های اخیر در ایران را به عملیات «کربلای ۴» تشبیه کرد. او که روز جمعه، اول آذر، در جمع یگان ‌های امنیتی «صاحب ‌الزمان» در تهران سخنرانی می‌ کرد، گفت روز اول ۲۸ استان درگیر اعتراض‌ ها بودند و «۴۸ ساعت جنگ کردیم» و اعتراض‌ ها را «جمع کردیم.»

پیش از این نیز استاندار تهران اعلام کرده بود که روز اول اعتراض ‌ها ۲۲ استان درگیر بودند.

جانشین فرمانده سپاه توضیحی درباره شباهت اعتراض‌ های اخیر با کربلای ۴ توضیحی نداده است. جزئیات عملیات کربلای ۴ که دی‌ماه ۱۳۶۵ در جریان جنگ ایران و عراق از سوی ایران طراحی شد لو رفت و با لو رفتن این عملیات، بدترین شکست نظامی ایران رقم خورد.

غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه حکومت اسلامی، ادعا کرده است که سپاه پاسداران به این نهاد اطلاع داده است که حدود ۱۰۰ نفر از «لیدرها، سردسته‌ ها و عوامل اصلی» اعتراض های روزهای گذشته در ایران را دستگیر کرده است.

او که عصر روز جمعه و پس از بازدید از متهمان بازداشت شده در زندان اوین گفته است که شماری از دیگر بازداشت ‌شدگان در این زمینه آزاد شده ‌اند و افزود:‌ «تاکید شده است تا غربالگری سریع‌ تر انجام شود و افرادی که احیانا بی ‌‌تقصیر یا کم ‌تقصیراند سریع آزاد شوند و درباره کسانی که نقش مهم داشته‌ اند باید شدید و در اسرع وقت دادرسی انجام شود.» (خبرگزاری های حکومتی فارس و ایسنا)

اولا این سخن سخنگوی ماشین کشتار حکومت اسلامی، هشدار دهنده است که تعدادی را اعدام خواهند کرد. ثانیا ویژه گی بزرگ جنبش های خودجوش این است که لیدر ندارند و هر کس در جایگاه خود یک لیدر و یک قهرمان است یعنی بیش از ١٦ میلیون نفری که در صد شهر بزرگ و کوچک ایران به خیابان ها آمدند و حکومت جهل و جنایت اسلامی ر ابه چالش کشیدند و رسوایش کردند خوشبختانه لیدر ندارند. حتی کسانی هم که از موضع اپوزیسیون نگران نداشتن لیدر این جنبش هستند در واقع نگران لیدری خودشان هستند. اما همان طور که گفتم این سخن قوه فضاییه حکومت اسلامی، می تواند این طور تعبیر شود که این ها قصد دارند صد نفر از معترضین را به عنوان لیدرهای صد شهر معترض اعدام کنند.

البته همه این سخنان در حالی اعلام می شوند که اینترنت برای شهروندان جامعه ٨٤ میلیونی ایران بسته شده و تنها سران و مقامات سیاسی و فرماندهان نظامی و سپاهی و بسیجی هستند که بلندگوها را در دست دارند هر چه دل شان می خواهد می گویند.

شهربانو امانی، عضو شورای شهر تهران، می گوید قطع اینترنت در ایران روزانه حدود چهار هزار میلیارد تومان «بار مالی» دارد.به گزارش ایلنا، امانی منبع این برآورد را ذکر نکرده اما گفته است این خسارت تنها یکی از هزینه‌ های سنگینی است که با افزایش قیمت بنزین و پیامدهای آن به بار آمده است.

***

دلیل افزایش قیمت حامل‌ های انرژی را جبران کسری بودجه دولت دانسته و گفته اند: دولت می‌ خواهد از این محل ۳۵ هزار میلیارد تومان کسری بودجه خود را جبران کند.

سئوال این است که چرا کسری بودجه دولت را مردم بپردازند مردمی که دست هفت برابر زیر خط فقر زندگی می کنند. در حالی که دستمزد کارگران یک میلیون و پانصد هزار تومان است کارشناسان اعلام کرده اند که خط فقر در ایران هشت میلیون تومان است.

آیا منبع دیگری در ایران وجود ندارد که دولت کسری بودجه خود را از آن جا تامین کند؟

در حال حاضر مصرف بنزین معادل ٩٧ میلیون لیتر در روز است که نیمی از آن صرف مصارف شخصی و نیمی دیگر صرف خدمات می‌شود.

به نوشته روزنامه وطن امروز، بر اساس الگوی جدید سهمیه ‌بندی ١٧ میلیون خودروی شخصی با سهمیه روزانه ٢ لیتر و موتوسیکلت ‌های شخصی با سهمیه روزانه ٨٣/٠ لیتر، مجموعا ٣٧ میلیون لیتر از بنزین ١٥٠٠ تومانی استفاده خواهند کرد. از طرفی چنان چه ٢ ثلث از مصارف خدماتی، از بنزین سهمیه ‌ای بهره ‌مند شود، مقدار مصرف بنزین سهمیه ‌ای در کل کشور معادل ٧٠ میلیون لیتر در روز خواهد بود. بر اساس تجربه سال ٨٦ و استفاده از کارت سوخت در آن سال، مصرف بنزین ١٢ درصد کاهش یافت لذا فرض می ‌شود که مصرف ٩٧ میلیون لیتری به ٨٧ میلیون لیتر کاهش یابد و ١٠ میلیون لیتر به صادرات بنزین افزوده شود که قیمت صادراتی نیز ٥٠٠٠ تومان فرض شده است.

با توجه به محاسبات، عواید جدید دولت بابت سهمیه ‌بندی بنزین بالغ بر ٤٠ هزار میلیارد تومان برآورد می‌ شود. از آن جایی که کاهش مصرف بنزین، کاهش هزینه انتقال و توزیع آن را به همراه خواهد داشت، عواید دولت اندکی بیشتر از مقدار محاسبه شده خواهد بود. هم چنین کاهش هزینه بیمه، ترافیک، تعطیلی روزهای آلوده و... موجب افزایش عواید جدید دولت خواهد شد که به راحتی قابل محاسبه نیست. اگر تعداد افرادی که یارانه می‌گیرند را ٦٠ میلیون نفر در نظر بگیریم، دولت باید نزدیک به ٣٤ هزار میلیارد تومان از این مبلغ را صرف پرداخت یارانه به مردم کند. سرنوشت ٦ هزار میلیارد تومان دیگر اما مشخص نیست و این احتمال وجود دارد که دولت این مبلغ را برای جبران کسری بودجه خود استفاده کند و به عبارت دیگر بودجه خود را از جیب ملت پرداخت کند. 

دولت اسلامی ایران، مدعی است که افزایش ۳ برابری قیمت بنزین آزاد و بالا بردن ۵۰ درصدی بهای بنزین سهمیه ‌ای با هدف بهبود سطح معیشت مردم انجام شده و یک ریال از درآمد حاصل از این محل صرف امور دیگر از جمله پوشش کسری بودجه دولت نمی ‌شود. اما واقعیت ها نشان می دهد که این ادعا صحت ندارد و دروغی بیش نیست.

دولت اسلامی ایران، قصد دارد ماهانه حدود ۳ هزار میلیارد تومان یارانه از محل افزایش قیمت بنزین به ۶۰ میلیون نفر پرداخت کند.

این در حالی است که درآمد و سود ماهانه دولت از محل افزایش قیمت بنزین حدود ۲ هزار و ۳۱۸ میلیارد تومان افزایش یافته و در عین حال بنا بر فرضیه مطرح شده سود صادرات بنزین به ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان در ماه و یا نفع قاچاق سازمان یافته آن می تواند ماهانه به ۳ هزار میلیارد تومان بالغ می ‌شود.

بنابراین، رشد قیمت بنزین نه تنها منابع لازم برای پرداخت یارانه نقدی را فراهم کرده، بلکه می‌ تواند ماهانه حداقل هزار و ۷۲۰ میلیارد تومان مازاد عایدی از محل درآمد فروش و سود صادرات نصیب دولت اسلامی ایران می ‌کند.

با این وجود، دولت اسلامی ایران، تاکید دارد که هدفش از اجرای طرح افزایش قیمت بنزین، ارتقاء سطح معیشت خانوارهای نیازمند ایرانی بوده و هدف درآمدی از اجرای آن را نداشته است یاوه گویی بیش نیست.

اما بحث اصلاح سیستم یارانه ‌ها به ماه‌ های پیش‌ رو به تصمیم دولت مبنی بر حذف یارانه نقدی سه دهک بالای درآمدی برمی ‌گردد.

مسئولان دولتی از همان ابتدا بر سهم بالای دهک ‌های بالای درآمدی از یارانه‌ های انرژی تاکید داشتند و خواستار تغییر رویه سیاستی خود در پرداخت یارانه های پنهان بودند. براساس گزارش سازمان برنامه و بودجه، ثروتمندان در ایران ۲۳ برابر فقرا از یارانه بنزین برخوردارند اما در عین حال که سیاست گذار با اعلام قیمت‌ های جدید انرژی می‌ تواند بخشی از کسری بودجه خود را جبران کند در همین حال به نگرانی ها در خصوص افزایش سطح عمومی قیمت‌ ها از محل آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی می ‌افزاید.

قیمت سوخت یکی از مهم ‌ترین فاکتورها در تعیین قیمت تمام ‌شده در صنعت حمل‌ونقل است که حالا با افزایش قیمت بنزین ممکن است هزینه ‌های رفت و آمد شهروندان را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

سابقه تاثیر قیمت بنزین بر هزینه حمل‌ونقل در مقاطعی که دولت اقدام به اصلاح یارانه‌ ها کرده است نشان می ‌دهد که بلافاصله پس از افزایش نرخ بنزین، هزینه حمل‌ونقل در تمامی بخش‌ ها با تورم مواجه شده است.

فاکتورهای دیگری مانند هزینه نگه داری وسایل نقلیه، خدمات ‌رسانی، ویژگی ‌های منحصر به فرد هر صنعت و چند شاخص دیگر نیز در کنار هزینه سوخت در تعیین قیمت تمام ‌شده موثر است. در این میان افزایش هزینه کلیه بخش‌ های حمل‌ونقلی با وجود پرداخت یارانه های دولتی قطعی است؛ موضوعی که مسئولان هم چنان آن را انکار می ‌کنند تا احتمالا از شوک قیمتی حاصل از این اصلاح بکاهند. پس از آزادسازی نرخ بنزین در بامداد روز گذشته مسئولان بخش‌ های مختلف حمل‌ونقلی بر ثبات قیمت با وجود گرانی بنزین خبر داده ‌اند.

اگر نرخ سوخت پروازهای مسافری افزایش یابد، قطعا این افزایش نرخ سوخت تاثیر به سزاییدر قیمت بلیت پروازها دارد زیرا یکی از هزینه ‌های اصلی شرکت‌های هواپیمایی، نرخ سوخت است.

در حال حاضر ۳۵