ترور ژنرال سلیمانی توسط ارتش آمریکا و عواقب آن


ترور ژنرال سلیمانی توسط ارتش آمریکا و عواقب آن

 

الیاس جی مگنیر

ترجمه آزاد از مهری شیبانی برای مجله هفته

در حالیکه این مطلب ترجمه میشد پارلمان عراق خوشبختانه تصمیم به اخراج اشغالگران امپریالیسم آمریکا از این کشور گرفت، این شکست بزرگی برای آمریکا و پیروزی مهمی برای مردم عراق است.- مترجم

قصد آمریکا این نبود وقتی ژنرال ایرانی قاسم سلیمانی رابه قتل میرساند، معاون فرماندهی حشد الشعبی المهندس را نیز بکشد. رسم این بود که وقتی سلیمانی به بغدادمیرفت، ابو زینب  اللامی به استقبالش می شتافت، اما اینبار ابو زینب اللامی درعراق بسر نمی برد و المهند س شخصا به استقبال سلیمانی رفت، ایالات متحده با كشتن المهندس، تعهدات پیمانی را که خود برای احترام به حاكمیت عراق بسته بود زیر پا گذاشت. بر اساس این تعهد نامه فعالیت های آمریکا درعراق بر اساس توافق بین دو کشور می بایستی در محدوده ی آموزش نیروهای عراقی و اطلاع رسانی در مبارزه با داعش بماند و درضمن آمریکا متعهد شده است بدون اطلاع و اجازه دولتعراق هیچگونه عملیات نظامی و یا پروازی در آسمان عراقانجام ندهد.

ترور این دو شخصیت باعث شرمساری و سرافکندگی عراقی ها و آمریکائی ها شد، افتضاح و شرمساری آمریکائی ها از این جهت که در اظهارات رسمی پمپئو،اسپر و همکارانش در مورد قتل ابو مهدی المهندس هیچ اشاره‌ای نشده است یعنی هم بی اطلاعی و هم تحقیر عراق!

نخست وزیر عراق هم مجبور شد زیر فشار عمومی و تاثیرات این تحقیر، به منظور مذاکره و گفتگو در مورداخراج نیروهای نظامی آمریکا از عراق جلسه اضطراری پارلمان را فرا بخواند البته احتمال رسیدن به یک توافق برای اخراج نیروهای نظامی آمریکا از عراق در پارلمان این کشور بعید بنظر می رسد.

اگر پارلمان عراق چنین لایحه ای را که نتیجه آن اخراج نیروهای نظامی آمریکا ازعراق است را تصویب کند ضربه بزرگی برای آمریکایی‌ها خواهد بود.اما رهبران سیاسی و نمایندگان مجلس عراق در مورد اخراج و یا حضور نیروهای نظامی آمریکا در خاک عراق با یکدیگر اختلاف نظر دارند و همین اختلاف نظر باعث شده است که آمریکا در ترور ژنرال ایرانی در خاک عراق خود را در امنیت کامل احساس کند.

آمریکایی‌ها قاعده کار را تغییر دادند،آنها تصمیم گرفته بودند سلیمانی را زمانی که از یک مسافرت کوتاه از لبنان به سوریه بازگشت بود و قبل از آنکه او یک پرواز عادی مسافرتی بین دمشق و بغداد را انتخاب کند از بین ببرند.

ماشین ترور آمریکا در فرودگاه بغداد ورود اورا تحت نظر داشت و از زمانی که وی از هواپیما پیاده شد و مورد استقبال هیئت عراقی قرار گرفت حرکات وی را تعقیب می‌کرد. آمریکایی ها دو اتومبیل حامل سلیمانی و المهندس را زمانی که هنوز در محدوده جغرافیائی فرودگاه بغداد قرار داشتند و مشغول عبور از پست بازرسی دژبانی فرودگاه بود و نتیجتا هنوز اتومبیل های آنان آهسته در حال حرکت بودند مورد حمله ی موشکی پهپادهایشان قرار دادند.

رهبری سیاسی ایران امیدوار است که پارلمان عراق با درخواست خروج نیروهای آمریکایی از این کشور موافقت کند، این امر تنها در حالتی ممکن است که ۵۳ نماینده از جناح مقتدا الصدر با فراکسیون البینا به توافق برسند و در مجموع ۱۶۵ نماینده با این طرح موافقت کنند.

نمایندگان کرد پارلمان که اکثرا سنی و نزدیک به آمریکا هستند و نمایندگان عرب سنی مذهب و بخشی از نمایندگان شیعه مانند جریان الحکیم و هواداران العبادی با این طرح مخالفت خواهند کرد.

مستقل از اینکه پارلمان عراق چه تصمیمی در مورد خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق بگیرد این امر قطعی است که نظامیان آمریکایی در خاک عراق دیگر در امنیت به سر نمی‌برند حتی در پایگاه‌ها و پادگانهای نظامی تحت اشغال آمریکا.

احتمال حمله به جانیان آمریکایی درهر گوشه و کنارعراق وجود دارد و این موضوع حرکات وحیطه عمل نیروهای نظامی آمریکائی در عراق را به شدت محدود خواهد کرد.

طبعاً ایران از این موضوع بسیار استقبال خواهد کرد که نیروهای نظامی آمریکا در عراق احساس عدم امنیت کرده و توسط نیروهای محلی عراقی مورد تهدید  و حمله قرار بگیرد. اگرچه این امر واقع شود یادآور سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۵ خواهد بود که در آن دوران سپاه المهدی با نیروهای اشغالگر آمریکایی در شهر نجف درگیر بودند.

آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران در سخنان اخیرش در اولین جلسه شورای امنیت ملی ایران در مورد ترور ژنرال سلیمانی اعلام کرد که «این بسیار مهم است که پاسخی روشن و محکم به این جنایت داده شود»، این به این معنی است که رهبر ایران بر این نکته تاکید دارد که ایران باید خود مستقیماً در مقابل چنین جنایتی عکس العمل نشان دهد و نه نیروهای متحد ایرانی در منطقه، این نوع برخورد مستقیم از سوی ایران با جنایت آمریکا راه کاری بی سابقه است و تا به حال از سوی رهبری ایران به کار برده نشده است.

منابع مطلع تاکید دارند که ایران دست بازی برای گرفتن انتقام از آمریکا در منطقه خواهد داشت، برای مثال ایران می‌تواند ناوهای جنگی آمریکا در خلیج فارس را مورد هدف قرار دهد و جان صدها نفر از جمله نظامیان عالی‌رتبه آمریکایی را به خطر بیاندازد و یا اصولاً نظامیان هم رتبه با قاسم سلیمانی را در منطقه مورد هدف حملات خود قرار دارد در صورت در پیش گرفتن چنین سیاستی احتمال درگیری بین آمریکا و ایران شدیدتر خواهد شد و طبعاً ایران باید برای چنین درگیری از قبل خود را آماده کرده باشد.

تمامی شواهد و قرائن نشان می‌دهد که محل برخورد دو نیرو در خاک عراق خواهد بود. آمریکایی‌ها با تلاش بسیار سعی کردند نفوذ ایران را در عراق کم و مستشاران ایرانی را از عراق بیرون کنند. ایران در حال حاضر تلاش می کند به خاطر جنایت اخیر آمریکا در عراق دست آمریکا و نظامیانش را از عراق کوتاه کرده و آنها را از خاک عراق اخراج کند.بدون شک رسیدن به چنین اهدافی برای هر دو طرف بدون درگیری میسر نخواهد شد.

اگر  پارلمان عراق لایحه خروج نیروهای نظامی آمریکایی از عراق را تصویب کند باز هم این امکان برای آمریکا فراهم است که نیروهای اشغالگر خود را به محدوده اقلیم کردستان عراق منتقل کرده و از آنجا منطقه به بهانه به اصطلاح دفاع از استقلال کردستان عراق وارد عمل شود.

در این نکته تردیدی نیست که متحدین عراقی ایران در عراق بدون کوچکترین محدودیتی بر علیه آمریکا در خاک این کشور وارد مبارزه خواهند شد. هدف اصلی ایران بازگرداندن اجساد سربازان آمریکایی مستقر در عراق در کیسه های پلاستیکی آنهم قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به وطنشان است.

ابتکار عمل در دست ایران است.واشنگتن پس از ترور ژنرال ایرانی از طریق سفیر سوئیس نامه هایی به ایران ارسال کرد که در آن تاکید کرده است که خواستار گسترش جنگ نیست.

ایران در پاسخ گفت که هیچ گفتگو و مذاکره با دولت آمریکا صورت نخواهد گرفت و جنایت ترور قاسم سلیمانی پاسخی در خور و اندازه خواهد گرفت.

اما رهبر و سیاستمداران ایران سابقه زیادی در برگزیدن راه های عملی و کم هزینه هستند و قطعاً تصمیمی خواهند گرفت که از این بحران بدون آنکه مجبور به دست زدن یک جنگ تمام عیار شوند خارج شوند.

دونالد ترامپ تلاش دارد ایران را از جایگاه راحت و کم خطرش خارج کرده و سیاستمداران ایران را مجبور کند تا به کشتاری مشابه جنایت آمریکا دست بزنند. سال گذشته ایران تصمیم خود را مبنی بر سرنگونی یک هواپیمای جاسوسی که سرنشینان آن ۳۸ افسر ارتش ایالات متحده بودند را تغییر داد و تصمیم گرفت که دست به چنین کاری نزند.

بعید است ایران در آینده نزدیک دست به چنین اشتباهاتی بزند.

به نظر ایران آمریکا کشوری است که به ایران اعلام جنگ داده است پاسخ ایران یک پاسخ هسته‌ای خواهد بود یعنی چه؟ در چند روز آینده انتظار می رود ایران یک گام دیگر در راستای کمتر کردن تعهدات هسته ای اش را برداشته و آن را به جهانیان اعلام کند. توافق هسته ای که پرزیدنت ترامپ در سال ۲۰۱۸ آن را یکطرفه ملغی کرد و به قول خودش قرارداد با ایران را پاره و به سطل آشغال انداخت.

ایران به احتمال زیاد دست به یک انتقام جویی عجولانه بر علیه آمریکا نخواهد زد.

ایران احتمالاً آمریکا را در وضعیتی قرار خواهد داد که مدت طولانی منتظر انتقامگیری نیروهای نظامی ایرانی باشد و آمریکا مجبورشود برای مقابله با انتقام ایرانی‌ها بودجه عظیمی را صرف حفظ امنیت فرماندهان و نیروهای نظامی آمریکایی و پایگاه های شان کند تا خرج سنگین روی دست ارتش آمریکا بگذارد و صبر نیروها و دیپلمات هایش درمنطقه لبریز شود.

گرفتن انتقام خون قاسم سلیمانی قطعاً با دقت وتعقل بسیار صورت میگیرد، ولی رهبران ایران بی تردید تلاش خواهد کرد که این امر منجر به برافروختن آتش جنگ بزرگتری درمنطقه نشود.

چند نکته مهم:

الیاس جی مگنیر نویسنده مطلب فوق و یکی ار کارشناسان بنام خاورمیانه معتقد است که برخلاف تمامی تبلیغاتی که در رسانه های غربی در مورد ژنرال سلیمانی وجود دارد و با وجود این که ژنرال سلیمانی یکی از محبوب ترین نیرو های نظامی ایران در داخل کشور و منطقه می باشد اما بدون شک سلیمانی فرد اصلی و تصمیم گیرنده نهائی درمورد سیاست‌ های ایران در منطقه نبوده است بلکه سلیمانی یکی از افراد متشخص و مهم این تصمیم گیری ها و بخشی از سیستمی است که در سپاه پاسداران ایران در طی سالهای گذشته به وجود آمده است که ترکیبی از نیروهای امنیتی و کارشناسان منطقه می باشد و سلیمانی مجری این سیاست ها بوده است.

او ادامه می‌دهد که در غرب گرایش جدی برای ساختن سوپرمن های غیر واقعی وجود دارد در حالیکه سلیمانی چنین سوپرمن ی نبود و در کنار موفقیت ها، شکستهای زیادی را نیز در گذشته متحمل شده بود و در نهایت او نیز یکی از اعضای سپاه پاسداران ایران بود که تصمیمات این سازمان نظامی و امنیتی را اجرا می کرد.

اهمیت سلیمانی در وهله اول موفقیت های او در شکست سیاست‌های تجاوزکارانه آمریکا در منطقه بود که در چارچوب آن چیزی که به محور مقاومت از لبنان سوریه عراق ایران تا یمن معروف شده است به وقوع پیوست. در کنار قابلیت های محور مقاومت، اشتباهاتی که آمریکا در منطقه مرتکب شد به او اجازه داد تا موفقیت های بزرگی را برای محور مقاومت به ارمغان بیاورد.

اما شاه بیت کارنامه موفقیت های ژنرال در خارج از مرزهای ایران مقابله سریع و غیر قابل انکار مستشاران ایرانی با حمله و نفوذ داعش در سوریه و عراق بود.

این موفقیت بدون شک یکی از دستاوردهای بسیار مهم و بزرگ ژنرال سلیمانی برای امنیت و حفظ ثبات در ایران وعراق سوریه بوده است.

نباید فراموش کرد به قتل رساندن یک مقام امنیتی عالیرتبه ایران که به دعوت دولت عراق به این کشور سفر کرده بود توسط یک کشور خارجی که خود در این کشور به عنوان یک نیروی اشغالگر حضور دارد نه تنها تروریسم دولتی محسوب میشود بلکه نقض  قوانین بین المللی و پیمان های بین دول امریکا و عراق نیز میباشد و این حق را برای ایران محفوظ می دارد که رفتار مشابهی با اشغالگران آمریکایی در عراق انجام دهد بدون آنکه روی کاغذ نگران عواقب بین المللی آن باشد.

ترور و کشتن ژنرال سلیمانی توسط آمریکا با توجه به محبوبیت او بدلیل مقاومتش در برابر داعش موجب ایجاد احساسات شدید ضد امریکایی در عراق و منطقه شده است.

این عمل عراقی‌ها را دعوت مقابله و مقاومت در برابر اشغالگران و استعمارگران میکند. این حماقت  موجب قرار گرفتن  نیروهای هوادار آمریکا در عراق در وضعیت دفاعی شده است. نگرانی شدید کشورهای منطقه که بیشتر آنها از متحدین و همدستان آمریکا هستند از بالا گرفتن درگیری مابین آمریکا و ایران و آسیب دیدن آنه از این درگیری بدون شک گریبان امریکا را رها نخواهد کرد.

به جز اسرائیلی ها در منطقه عملا نوکران سنتی آمریکا  مانند عربستان و امارات نگران گام های بعدی طرفین درگیری هستند.

آنها بخوبی آگاهند که آمریکا در شرایطی نیست که از آنها در مقابل ایران و یا خشم مردم منطقه محافظت کند و عواقب یک جنگ تمام عیار فقط برای ایران سنگین نخواهد بود.