چرا شیوع بیماری کرونا در چین، به سرعت به جامعه ایران سرایت کرد؟!

بهرام رحمانی

چرا شیوع بیماری کرونا در چین، به سرعت به جامعه ایران سرایت کرد؟!

مقدمه

روز ۳۱ دسامبر ۲۰۱۹ یک نوع عفونت ریوی از سوی مقامات بهداشت چین در شهر «ووهان»،‌ مرکز استان «هوبِی» چین گزارش شد که منبع آن ویروسی جدید از خانواده کروناویروس‌ ها بود. این ویروس اکنون از جمله به ایران و از ایران به کشورهای منطقه رسیده است.

شیخ حسن روحانی رییس ‌جمهور حکومت اسلامی ایران، مدعی شد که «دشمن» قصد دارد با «هراس ‌افکنی» درباره شیوع کرونا کشور را تعطیل کند.

حسن روحانی روز سه ‌شنبه ۶ اسفند در جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا گفت: «این یکی از توطئه‌های دشمنان است که با هراس‌ افکنی کشور را به تعطیلی بکشانند.»

او تاکید کرد که فعالیت مراکز دولتی ادامه پیدا خواهد کرد و افزود: «همه باید مشغول کار خودمان باشیم و فعالیت کنیم. همه باید مراقب باشیم.» روحانی در عین حال اعلام کرد که اگر ستاد ملی مبارزه با کرونا درباره تعطیلی مدارس، دانشگاه‌ ها و اماکن عمومی تصمیم گرفت اعلام خواهد کرد.

پیش از این علی خامنه ‌ای رهبر حکومت اسلامی نیز گفته بود، بیماری «بهانه خوبی» بود که «دشمن» قصد داشت با بهره ‌برداری از این فرصت، مشارکت در انتخابات را کاهش دهند.

 

سران و مقامات حکومت تزویر و ریا و مستبد اسلامی، همواره دروغ های شاخدار تحویل جامعه می دهند. وزیر بهداشت ایران در جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی شمار قربانیان ویروس کرونا در این کشور را ۱۲ نفر و شمار مبتلایان به این ویروس را ۴۷ نفر اعلام کرده است. نماینده قم در مجلس، اما شمار قربانیان را «حدود ۵۰ نفر» اعلام کرده است.

اما اسدالله عباسی، سخنگوی هیئت ردیسه مجلس شورای اسلامی، روز دوشنبه پنجم اسفند - ۲۴ فوریه، گفته که وزیر بهداشت ایران در جلسه غیرعلنی مجلس از مرگ ۱۲ نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا و ابتلای ۴۷ نفر در این کشور خبر داده است.

هم ‌زمان اما احمد امیرآبادی فراهانی، نماینده قم در مجلس شورای اسلامی، شمار قربانیان ویروس کرونا در این شهر را «حدود ۵۰ نفر» اعلام کرده و گفته است: «قم از نظر شیوع ویروس کرونا وضعیت خوبی ندارد و به نظرم عملکرد دولت در کنترل این ویروس ناموفق بوده است.»

امیرآبادی روز دوشنبه در حاشیه جلسه علنی مجلس با بیان این که «عملکرد دولت برای مواجهه با ویروس کرونا صفر است»، گفت: «در حال حاضر پرستاران لباس مناسب قرنطینه ندارند و با ترس و دلهره به بیماران رسیدگی می ‌کنند.»

او افزود: «مشکلات فراوانی برای پرستاران با وجود آمده و امکانات کمی وجود دارد، هم چنین قم با کمبود کیت‌های آزمایشگاهی مواجه است.»

نماینده قم در مجلس با بیان این که «متاسفانه دولت به مقدار کافی احساس نگرانی و بحران نمی ‌کند»، ادامه داد: «درست است که باید آرامش را حفظ کنیم، اما نباید ابعاد بحران را به گونه ‌ای تحت نظر قرار دهیم که گویی هیچ اتفاقی رخ نداده است.»

امیرآبادی با بیان این که «روزانه ۱۰ نفر در قم از بین می ‌روند»، گفت: «تا دیشب حدود ۵۰ نفر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا فوت کرده‌ اند. وزیر بهداشت در این قضیه مقصر است.»

کیانوش جهانپور، رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت حکومت امروز گفته است ۱۳۹ نفر در ایران مبتلا و موارد فوت ناشی از آن به ۱۹ نفر رسیده است. «موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا در کشور ۴۴ مورد و فوت ناشی از آن ۴ مورد است که در مجموع آمار ابتلا به ویروس کرونا به ‍۱۳۹ نفر و آمار کل فوت به ۱۹ نفر رسیده است.»

او گزارش ابتلا به کرونا را در این استان ها این چنین اعلام کرده است: موارد جدید ابتلا ۱۵ نفر در استان قم، ۹ نفر در استان گیلان، ۴ نفر در استان تهران، یک نفر در استان مرکزی، ۳ نفر در استان خوزستان، ۲ نفر در استان سیستان و بلوچستان، یک نفر کرمانشاه، یک نفر اردبیل، یک نفر مازندران، یک نفر لرستان، ۲ نفر فارس، یک نفر سمنان، ۲ نفر کهگیلویه و بویراحمد و یک نفر در استان هرمزگان بوده‌اند.

چرا شیوع بیماری کرونا در چین، به سرعت به جامعه ایران سرایت کرد؟! شاید به این سئوال چنین جواب داد به دلیل این که چین و ایران همکاری تنگاتنگ اقتصادی، سیاسی و نظامی با همدیگر دارند به همین نسبت نیز با همدیگر رفت و آمد داشتند این بیماری به سرعت وارد ایران شد.

اما دلیل اصلی سرایت این بیماری به شهرهای مختلف ایران و حتی از ایران به کشورهای منطقه، بی تفاوتی حکومت اسلامی و عدم اتخاذ تصمیمات پیش گیرانه است. حکومت اسلامی در این مورد نیز مانند همه موارد سیاست پنهان کاری و عدم اطلاع رسانی درست به جامعه را در پیش گرفت هم عامل اصلی سرایت سریع این بیماری به اقشار مختلف جامعه است.

موضع سران و مقامات حکومت اسلامی درباره بیماری کرونا

برای مثال، شیخ حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران، گفته است: «توطئه دشمنان ماست که با هراس افکنی زیاد در جامعه کشور را به تعطیلی بکشند.» «اگر فرد مشکوکی دیده شد باید به بیمارستان برود اما همه باید مشغول کار خودمان باشیم.»

او خطاب به مردم ایران گفت: «اگر موضوعی را ستاد ملی مبارزه با کرونا تصمیم گرفت، آن تصمیم را همگی یک امر لازم تلقی کنند.»

 

خامنه ای رهبر حکومت اسلامی در کلاس درس مذهبی اش، برای طلبه های این کلاس از انتخابات اخیر برای مجلس یازدهم گفت که از مدت ها قبل سعی کردند با تخریب شورای نگهبان و حتی در روز انتخابات با خبرهای یک ویروس و «کرونا هراسی» مردم را از انتخابات نا امید کنند اما موفق نشدند و مردم حماسه آفریدند.»

روز پنجم اسفند، دکتر علی اکبر ولایتی وزیر خارج اسبق و وزیر خارجه کنونی بیت رهبری، در یک نمایش پزشکی با لباس سفید و در کنار چند لباس سفید دیگر برای تکذیب خبرهای مربوط به شیوع کرونا در ایران به صحنه آمد. او در یک سخنرانی آشفته، فایل های تصویری پزشکانی که در این روزها اطلاعاتی درباره کرونا در قم و شهرهای دیگر را به همراه توصیه های پزشکی به مردم منتشر کرده بودند را تکذیب کرد.

آن هایی که در برابر ولایتی نشسته بودند حتی به خود زحمت ندادند سئوال کنند که اگر آن چه گفته شده کذب بوده و قم آلوده به کرونا نیست و خبرهای منتشر شده صحت ندارد، پس چرا از موفقیت جلوگیری از ادامه روندی صعودی آن می گویید؟

این در حالی است که دست کم در افغانستان و لبنان اعلام شده که ورود کرونا به این کشورها از قم به سوغات آمده است. وزیر بهداشت ترکیه نیز در مصاحبه ای که در روزنامه حریت متنشر شده گفت: «اگر جمهوری اسلامی قم را قرنطینه کرده بود مرزهای میان دو کشور را نمی بستیم. ما از وزیر بهداشت ایران درخواست کردیم شهر قم را مانند شهر ووهان چین قرنطینه کنند. اما ایران اعلام کرد که قرنطینه قم ممکن نیست و در پی این پاسخ، ما مجبور شدیم مرزهایمان با ایران را ببندیم.»

وزیر بهداشت از مردم خواست به قم و اماکن زیارتی نروند. او حرفی از قرنطینه کردن شهرها نزد و تنها به وزارت بهداشت اختیار داده شده تا برای تعطیلی شهرها تصمیم بگیرد.

سعید نمکی، وزیر بهداشت دولت اسلامی ایران، از اهالی قم خواسته به جایی سفر نکنند و به شهروندان سایر شهرها نیز توصیه کرده به سمت قم و شهرهای زیارتی نروند: «در حال حاضر قم کانون بیماری است و باید آن را مدیریت کنیم. موارد زیادی که مثبت شده ‌اند، اکثرا منشا سفر به قم داشته ‌اند.»

وزیر بهداشت گفته که از زمان انتشار خبر کرونا در چین، با اصرار او و پشتیبانی دولت، پروازهای مستقیم از چین لغو شدند اما پروازهای غیرمستقیم برقرار ماندند: «البته ما در ۳۶مبادی ورودی کشور نیرو گذاشتیم تا همه چیز را به طور مرتب دیده ‌بانی کنند... ما موارد غیرمستقیمی را که از چین وارد کشور می‌ شدند، چک می ‌کردیم اما اگر این افراد در دوره کمون قرار داشتند و علایمی نداشتند ممکن است با آلودگی وارد کشور شده باشند.»

نمکی یادآوری کرده که منشا ویروس «ناقلین چینی» بوده ‌اند و یکی از افرادی که در قم فوت کرد، بازرگانی بود که از طریق پروازهای غیرمستقیم سفرهایی به چین داشت.

دکتر مهدی گویا، رییس مرکز مدیریت بیماری ‌های واگیر وزارت بهداشت نیز تصمیم به قرنطینه کردن شهرها را، تجربه‌ ای نامناسب و شکست‌ خورده دانسته که تنها موجب وحشت مردم می ‌شود.

دروغ گویی حکومتی و قرنطینه نکردن قم حالا کار را به جایی رسانده که ایران قرنطینه می شود.

هم‌زمان، محمدرضا قدیر، رییس دانشگاه علوم پزشکی قم، با هشدار نسبت به زنگ خطر در این شهر، از وزارت بهداشت و هیات دولت استمداد کرده که قم را جور دیگری ببینند: «... وضعیت قم مناسب نیست... علاوه بر بیمارستان کامکار، بیمارستان فرقانی قم با ۴۰۰ تخت برای مقابله با کرونا در نظر گرفته شده اما در حال حاضر تفکیک بیماران آنفولانزاد، آنفولانزای H1N1 و هم چنین کرونا دشوار است و تا زمان انجام آزمایش و مشخص شدن نتایج هر بیمار، همگی در بیمارستان ‌های تعیین شده بستری شده ‌اند.»

پیش تر نیز در حالی که وزارت بهداشت پیشنهاد لغو پروازهای بین ایران و چین را داده بود، گزارش ‌ها از بی توجهی به این درخواست و ادامه برخی از پروازها بین دو کشور حکایت داشت.​

به نظر می ‌رسد حکومت اسلامی این بار نیز در مقابل بحران، رویه همیشگی خود را در پیش گرفته است. مقامات حکومت که تا همین چند روز پیش حتی نگرانی برای شیوع کرونا در ایران را رد می ‌کردند، با انتشار خبر مرگ دو فرد مبتلا به این ویروس در قم مجبور به اعتراف شدند.

افزون بر این، برخورد امنیتی با موضوع مثل همیشه در دستور کار قرار گرفته و به گفته یک مقام قضایی در استان ایلام چند نفر به دلیل «انتشار فایل صوتی مبنی بر شیوع ویروس کرونا» بازداشت شده ‌اند.

یا در ویدیوئی که در فضای مجازی منتشر شده است، برخورد ماموران امنیتی با معترضان در مقابل بیمارستان دولتی هشتپر تالش دیده می ‌شود.

از سوی دیگر، کمبود ماسک و نگرانی از آمادگی مراکز درمانی یکی دیگر از دغدغه‌ های مردم ایران در این روزها است. گزارش ‌ها در شبکه‌ های اجتماعی حاکی است که ماسک و مواد ضدعفونی به شدت نایاب و گران شده اند.

 

دکتر هاشم رفیعی ‌تبار عضو هیئت ‌علمی گروه فیزیک و مهندسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با هشدار به مسئولان کشور گفت: با حرکت ‌های ساده و روبنایی نمی ‌توان بحران گسترش «کرونا ویروس» را مرتفع کرد، بلکه باید با اقدامات زیربنایی و اصولی حرکت کنیم. امروز در شرایطی قرار داریم که شهر‌های بزرگ را باید قرنطینه کنیم، در غیر این‌ صورت شیوع این بیماری سونامی ‌وار پیش می ‌رود. تعارفات را باید کنار بگذاریم. سرآمد‌های جامعه پزشکی کشور باید رهبری این بحران را به عهده بگیرند.

وی ادامه داد: مدیریت این بحران باید از شهرداری و استانداری و یا احیانا یک وزراتخانه به یک اتاق فکر متشکل از دانشمندان برجسته کشور انتقال یابد که انجام دستوراتشان اجباری باشد. این خواسته در فرم یک بیانیه آماده شود و به تصدیق جامعه پزشکی کشور برسد و سپس برای ریاست جمهوری، شورای عالی انقلاب فرهنگی و سران سایر قوا ارسال شود. هم چنین بیانیه ‌های علمی این گروه متخصص باید در سطح گسترده و سطح جامعه منتشر شود تا همگی از آن بهره‌مند شوند.

این استاد دانشگاه افزود: دولت باید تمام مراکز تجمع اعم از مدارس، دانشگاه ‌ها، مساجد، ورزشگاه‌ ها، باشگاه‌ ها، اماکن مقدس و سینما‌ها را تا اطلاع ثانوی دربست تعطیل کند. دوم، از نیروی انتظامی برای کنترل عبور و تردد بین شهری استفاده شود. سوم شهروندان به اجبار باید از ماسک و دست کش استفاده کنند.

ابتلای مقامات حکومتی به کرونا

دو روز گذشته گزارش‌ هایی درباره مشکوک بودن یا ابتلای قطعی برخی مقام‌ های حکومتی به ویروس کرونا منتشر شده است؛ محمدباقر قالیباف، ایرج حریرچی، علی ربیعی و محمود صادقی از جمله این مقام‌ ها هستند.

روزنامه صبح‌ نو، نزدیک به قالیباف، حضور او در بیمارستان را تایید و ابتلای او به ویروس کرونا را « تکذیب» کرد و نوشت: «علت حضور قالیباف در بیمارستان، عیادت و اطلاع از وضع بیماران بوده است.»

از سوی دیگر ایرج حریرچی، قائم‌ مقام وزیر بهداشت و دبیر ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا، با انتشار ویدیویی گفت که به کرونا مبتلا شده است و خود را در محلی قرنطینه کرده است. دو روز قبل اعلام شد که محمدرضا قدیر، رییس دانشگاه علوم پزشکی قم، کانون شیوع کرونا در ایران نیز به دلیل ابتلا به کرونا تحت قرنطینه قرار گرفته است.

هم زمان اخباری درباره ابتلای علی ربیعی، سخنگوی دولت به کرونا، منتشر شد و کیانوش جهان ‌پور رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت گفت که نتیجه تست کرونای علی ربیعی، سخنگوی دولت، فردا یا پس فردا مشخص می‌ شود.

ربیعی که دو روز قبل در کنفرانس خبری مشترکی با حریرچی شرکت کرده بود، شامگاه سه‌ شنبه گفت که «ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت، تماس گرفت و خبر مثبت بودن تست کرونای خودش را داد و توصیه کرد که تست بدهم، و من هم در حالی که علائم کرونا را نداشتم برای اطمینان تست دادم.»

این در حالی است که مقام ‌های وزارت بهداشت تاکید کرده ‌اند که به جز برای بیماران بدحالی که علائم کرونا را داشته باشند تست کرونا را انجام نمی ‌دهند.