بیانیه کوبا درباره تروریسم و آمریکا
بیانیه کوبا درباره تروریسم و آمریکا
وزارت امور خارجه کوبا امروز دوشنبه اول ژوئن (12 خردادماه) با صدور بیانیهای اقدام وزارت امورخارجه آمریکا در گنجاندن نام جمهوری کوبا در فهرست کشورهایی که با آمریکا در مبارزه با تروریسم همکاری نمیکنند را محکوم کرد و این فهرست را «درخدمت اهداف اجباری و نادرست ایالات متحده» خواند.
در بیانیه وزارت امور خارجه کوبا آمده است:
وزارت امور خارجه کوبا اضافه کردن تهمت آمیز کشور جمهوری کوبا را به لیست وزارت امورخارجه آمریکا که اشاره به کشورهایی دارد که با ایالات متحده علیه تروریسم به طور کامل همکاری نمی کنند را به شدت محکوم می کند. این لیست که در تاریخ 13 مه سال 2020 منتشر شد توسط رئیس جمهور، میگل دیازـ کانل برمودز، نیز به شدت رد شد.
این یک لیست یکجانبه و خودسرانه است، بدون هیچ پایه واساس، اقتدار و پشتیبانی بین المللی وهمانطور که مشخص است این لیست فقط در خدمت اهداف اجباری و نادرست ایالات متحده است تا به کشورهایی که از تصمیمات حاکمیتی آن ها پیروی نمی کنند افترا زده و آن ها را مجبور کنند.
استدلال اولیه مورد استفاده دولت ایالات متحده، حضور اعضای صلح ارتش آزادی ملی (ELN) کلمبیا در قلمرو ملی کوبا بود.
همانطور که برای همه مشهور است، حضور هیئت صلح ارتش آزادی بخش ملی کلمبیا (ELN) در قلمرو ما به دلیل تغییرات ناگهانی ازطرف اکوادور در مقر و به درخواست دولت کلمبیا و (ELN) انجام گرفت و روند صلح در ماه مه سال 2018 به هاوانا نقل مکان کرد.
این گفتگوی صلح از تاریخ 7 فوریه 2017 درکیتو آغاز شد و دیگر کشورها چون کوبا، برزیل، شیلی، اکوادور، ونزوئلا و نروژ به درخواست طرفین به عنوان ضامن روند صلح مشارکت کردند.
از زمان روی کار آمدن آقای ایبان دوکه مارکز به عنوان رئیس جمهور کلمبیا در 7 آگوست 2018 ، نمایندگان آن دولت، از 8 آگوست همان سال ، تا ژانویه سال 2019، تبادلات مختلفی با کوبا و هیئت صلح ELN داشتند که این امربا هدف ادامه گفتگوهایی که در زمان تصدی رئیس جمهوری سانتوس آغاز شده بود پیگیری می شد؛ روندی که درآن کشور ما با رعایت دقیق اصول و منطبق با نقش خود به عنوان ضامن عمل کرد.
بعد از حمله به مدرسه کادتس پلیس بوگوتا در تاریخ 17 ژانویه 2019 ، رئیس جمهور کشور کوبا و وزیرامورخارجه بلافاصله پیام تسلیت خود را برای دولت و مردم کلمبیا ارسال کردند، به ویژه به خویشاوندان قربانیان این حمله و باری دیگربر موضع کشورمان در رد و محکوم کردن اقدامات تروریستی به همه روش ها و شکل های آن ، تاکید کردند.
دولت کلمبیا بعد از آن به اقدامات سیاسی و حقوقی برعلیه هیئت صلح روی آورد و گفتگوی صلح را شکست. علاوه براین، تصمیم به نادیده گرفتن پروتکل قطع روابط گرفت و تعهدات به دست آمده با شش کشور امضا کننده دیگر با آن کشور را صریحا زیر پا گذاشت.
پروتکل قطع یا گسیختگی روابط در تاریخ 5 آوریل 2016 در چارچوب مذاکرات صلح توسط دولت کلمبیا و کشورهای ضامن امضا شد . که درآن بازگشت ایمن هیئت چریکی به کلمبیا در صورت قطع روابط بیان شده بود.
دولت کوبا امروز بیان می کند وهمچنین بیان کرده است که باید مطابق با اسناد توافق شده رفتار شود و این امر اجرای پروتکل مربوطه است. این موضع ، مورد حمایت گسترده جامعه جهانی و بخش های متعهد به جستجوی راه حل بر پایه مذاکره برای درگیری مسلحانه کلمبیا است. این یک اقدام جهانی و شناخته شده و پایبند به حقوق بین المللی و تعهدات کشور ضامن و ستاد گفتگو ها است. به دلیل عدم اجرای این پروتکل، اعضای هیئت صلح ELN هنوز در کشور مانده اند.
دولت کلمبیا به یک سری از اقدامات خصمانه برعلیه کوبا با وجود سهم غیر قابل انکارما برای صلح در کلمبیا دست زده است؛ ازجمله اظهارات عمومی، تهدید و دستکاری با انگیزه های سیاسی. از دیگر اقدامات می توان به تغییر موضع تاریخی کلمبیا درحمایت از قطعنامه ای که هرساله در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با هدف پایان دادن به محاصره اقتصادی، تجاری و مالی ایالات متحده بر علیه کوبا که موجب خسارت و آسیب های بسیاری برای مردم کوبا می شود اشاره کرد. این تغییر اقدامی متفاوت از مواضع دائمی و تغییر ناپذیر دولت های مختلف کلمبیا از سال 1992 بود.
همان روز ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که کوبا در لیست کشورهایی قرار دارد که ظاهرا با تلاش های ایالات متحده برعلیه تروریسم به طور کامل همکاری نمی کنند، مقام عالی کمیسیونی صلح دولت کلمبیا، آقای میگل سبایوس آربالو ،نیز علنا اعلام کرد که تصمیم وزارت خارجه آمریکا برای قرار دادن نام این جزیره در این لیست اقدامی «حمایتی» برای دولت کلمبیا است و تاکیدی بر « درخواست مصرانه» کلمبیا برای تحویل اعضای صلح ELN است.
این گفته های آقای سبایوس در کلمبیا توسط بخش های وسیعی که متعهد به صلح هستند مورد انتقاد قرار گرفت و چند سياستمدار کلمبیایی خواستار توضیحاتی از دولت درباره عدم شناخت پروتکل قطع روابط بودند.
وزارت امورخارجه اظهارات مقام عالی کلمبیایی را به شدت محکوم کرد.
آنچه از اظهارات مقام عالی کمیسیونی صلح ناشی می شود نشان می دهد که رفتار دولت کلمبیا استدلال هایی را برای اهداف تهاجمی آمریکا علیه ما ارائه داده و آن را تسهیل کرده است و اقدامی « حمایتی » از رفتارهای نا درست آمریکا بر علیه یک ملت در آمریکای لاتین و کارائیب را ارائه داده است.
حضور نمایندگان ELN، در قلمرو ما، آن چه بهانه آمریکا از آن سرچشمه می گیرد، چیزی بیش از رفتار بی معنی، ناسپاسانه، بی پروا و ناسازگارانه دولت کلمبیا نیست، البته اگرسخنان آقای سبایوس مستحق اعتبار و ارزش باشد.
درهرصورت، حتی با کمک ادعایی دولت کلمبیا، اتهامات ایالات متحده کاملا بی اساس است. شواهد مشخصی وجود دارد که برخی از آن ها اخیرا در مورد همکاری های دوجانبه ما با ایالات متحده در مبارزه با تروریسم و تلاش مشترک برای اجرا و پیروی از قانون و اقدامات مورد توجه ویژه انجام شده است، مطلبی که اقدام وزارت امور خارجه آمریکا را تبدیل به تحریف حقیقت می کند.
لازم به یادآوری است که کوبا خود کشوری است قربانی اقدامات تروریستی بیشمار، که از قلمرو ایالات متحده آمریکا توسط گروه ها ویا افرادی که توسط دولت آمریکا حمایت می شوند شکل می گیرد.این حقیقتی است که عموم ازآن آگاه هستند.درگذشته این کشور قربانی تروریسم ایالتی بوده که مستقیما توسط خود ایالات متحده بوده انجام شده است و گاه در تبانی با جرایم سازمان یافته، که موجب فوت 3478 کوبایی و 2099 فرد که از نوعی ناتوانی رنج برده یا میبرند.
درتاریخ 30 آوریل، سفارت ما درایالات متحده هدف حمله تروریستی قرار گرفت. ازآن زمان دولت آمریکا در سکوت معنی داری به سر می برد. بدون آنکه آن را محکوم کند یا این واقعیت را رد کند. همچنان از اقدام علیه افراد و گروه های تروریستی مستقر در آمریکا که موجب خشونت علیه کوبا و نهاد های آن می شود خودداری می کند.
در نتیجه آن، پس ازاین حمله تروریستی علیه ماموریت دیپلماتیکی ما درواشنگتن، تهدیدهایی علیه دیپلمات ها و سفاتخانه های کوبایی درخود ایالات متحده وهمچنین درمکزیک، کاستاریکا ، آنتیگوآ و باربودا، کانادا، قبرس، اتریش و آنگولا اتفاق افتاده است که همه آن ها به دولت های مربوطه گزارش شده است.این رفتار همدستانه دولت ایالات متحده خطرمربوط بودن به تروریسم را در پی دارد، با تشدید سیاست پرخاشگری و تحریک خشونت علیه کوبا، حتی در کشورهایی که پرسنل بهداشت کوبا در چارچوب همکاری های دوجانبه فعالیت می کنند.
تعهد ملت ما در جهت مقابله جدی و محکوم کردن تروریسم در قانون اساسی آمده است. در برابرهر یک از اشکال و مظاهر آن ، به ویژه تروریسم دولتی وقوانین به خوبی این امر را پشتیبانی می کنند. دلایل زیادی وجود دارد که ما را به شک می اندازد که آیا ایالات متحده،
می تواند چنین موضع قوی در برابر تروریسم بگیرد.
کوبا همچنین حمایت تغییر ناپذیرخود را درباره صلح درکشورکلمبیا را حفظ کرده است و تلاش های خود را به عنوان ضامن برای اجرای توافقنامه صلح بین دولت کلمبیا و نیروهای مسلح انقلابی کوبا ـ ارتش ملت ( FARC-EP) را پیگیری می کند. این امرعلی رغم این واقعیت که دولت کلمبیا توافق نامه مذکور را پشتیانی نکرده و اجرای دقیق آن را تضمین نکرده است، شکل می گیرد.
همنطور که از طریق مجاری دیپلماتیک مطرح شده است، وزارت امورخارجه ازدولت کلمبیا می خواهد که موضع خود را درباره شرایط ضمانت کنندگان درروند صلح کلمبیا را بیان کند، به ویژه در مورد کشور کوبا.
به همین ترتیب، خواستار شناخت موضع دولت کلمبیا در مورد اجرا و پیروی از توافقنامه صلح بین دولت کلمبیا وFARC-EPهستیم.
وزارت امور خارجه کوبا از دولت کلمبیا می خواهد تا موضع رسمی خود را درباره دلایلی که سبب علاقه آن ها برای اضافه شدن کوبا در لیست تهیه شده توسط وزارت امور خارجه آمریکا می شود را بیان کنند و نقش و جایگاه مقامات این کشور در مبادلات قبلی با ایالات متحده را در این مورد ذکر کنند.
کوبا به عنوان کشوری که قربانی تروریسم است، هرگونه دستکاری سیاسی و فرصت طلبی درباره چنین موضوع حساسی را محکوم می کند.