سیاستهای نژادپرستانه حاکمیت آمریکا و ابرقدرتی آن،
بهرام رحمانی
سیاستهای نژادپرستانه حاکمیت آمریکا و ابرقدرتی آن،
بیش از پیش زیر سئوال رفت!
جامعه آمریکا و مردم بسیاری از کشورها جهان، منتظر جرقهای هستند که علیه سیستم سرمایهداری به خیابانها بریزند. پس از گذشت بیش از چهار ماه از اپیدمی جهانی ویروس کرونا، بخش اعظم مردم جهان علنا دیدند که چگونه دولتهای سرمایهداری در راستای منافع خود زیرساخت جوامع بشری بهویژه بهداشت و درمان را به نابودی کشاندهاند و چوب حراج زدهاند. متوهمترین شهروندان هم دیدند که چگونه سران و مقامات و سخنگویان این دولتها بیشرمانه به مردم دروغ میگویند و اهمیتی به جان و زندگی شهروندان نمیدهند!
فیلم ده دقیقهای که توسط یک شاهد عینی در صحنه وقوع جرم گرفته شده نشان میدهد که جورج فلوید در حالی که به سختی تقلا میکند تا نفس بکشد، به پلیس سفید پوستی که زانویش را روی گردن او می فشارد، میگوید: «نمیتوانم نفس بکشم.»
پلیسی که در فیلم دیده میشود از ماموران اداره پلیس مینیاپولیس، بزرگترین شهر ایالت مینهسوتا است.
اداره پلیس مینهسوتا میگوید که ماموران در واکنش به اعلان وقوع جرم به محل بازداشت این مرد رفته بودند؛ مردی که به گمان آنها مشخصات او با یک فرد مظنون به کلاهبرداری همخوانی داشته است.
در قسمتی از ویدیو فلوید صراحتا میگوید: «دارم میمیرم.» اما چاوین به او میگوید آرام باشد. در بخشی دیگر از ویدیو فلوید میگوید «شکمم درد میکند. گردنم درد میکند. همه جایم درد میکند.» و درخواست میکند به او آب بدهند. چاوین و «توماس لین»، «آلکساندر کوئنگ» و «تو تائو» سه افسر دیگر پلیس که در صحنه حضور دارند، هیچکدام به او پاسخی نمیدهند. فلوید دوباره التماس میکند: «من را نکشید.» یکی از مردمی که نظارهگر ماجراست به افسران پلیس میگوید که از بینی فلوید خون جاری شده است. یک نفر دیگر هم میگوید فلوید مقاومتی نمیکند و نیازی به این همه خشونت نیست. با این حال، نیروهای پلیس به مردم میگویند فلوید «دارد حرف میزند، حالش خوب است.» در نهایت فلوید بیصدا و بیحرکت میشود؛ اما چاوین باز هم زانویش را از روی گلوی او برنمیدارد. اندکی بعد، فلوید جان میدهد.
چهار افسری که در واقعه بازداشت و مرگ این مرد سیاهپوست دست داشتند، پیشتر به مرخصی اجباری فرستاده شدند اما روز سهشنبه شهردار مینیاپولیس اعلام کرد که این افراد اخراج شدهاند.
جیکوب فری، شهردار مینیاپولیس، از جامعه سیاهپوستان ایالت عذرخواهی کرده و گفته «سیاهپوست بودن در آمریکا نباید بهمعنای حکم مرگ باشد.»
در سال ۲۰۱۹ بیش از هزار نفر به ضرب گلوله پلیس در آمریکا کشته شدند. مرگ جورج فلوید هم آمارهای نگرانکننده در مورد کشته شدن افراد توسط پلیس آمریکا را تایید میکند.
بیرحمی و وحشیگری پلیس آمریکا واکنشهای زیادی را در برداشته از جمله بیانسه، خواننده مشهور آمریکایی و لبرون جیمز، ستاره بسکتبال این کشور بهطور آشکار در این باره اظهار نظر کرده و از کمپینها علیه رفتار پلیس آمریکا حمایت کردهاند.
در پی تشدید اعتراضات در شهرهای آمریکا علیه خشونت و رفتارهای نژادپرستانه پلیس در قتل «جورج فلوید» یک شهروند سیاهپوست آمریکایی، گارد ملی آمریکا در «واشنگتن دی سی» برای مقابله با معترضان در مقابل کاخ سفید مستقر شد. بنا به گزارش خبرگزاریها، تظاهرات گسترده و ناآرامیها در شهرهای سراسر آمریکا بعد از به قتل رسیدن یک شهروند سیاهپوست آمریکایی در شهر «مینیاپولیس» ایالت «مینهسوتا» آمریکا گسترش پیدا کرده است.
جورج فلوید ۴۶ ساله که بهعنوان گارد امنیتی در رستورانی در شهر مینیاپولیس کار میکرد، روز دوشنبه توسط مامورانی که در واکنش به اعلان وقوع جرم به محل بازداشت او رفته بودند، کشته شد.
طبق این گزارشات، معترضان با کنار زدن موانع در خیابان «پنسیلوانیا» از سقف خودروهای سرویس امنیتی و محرمانه مقابل کاخ سفید بالا رفتند و خواستار اجرای عدالت برای فلوید شدند.
افسران پلیس آمریکا که در پشت موانع در پارک «لافایت» صف کشیده بودند، برای متفرق کردن معترضان از گاز فلفل استفاده کردند و با آنها درگیر شدند.
از طرف دیگر شبکه «یورونیوز» نیز گزارش کرد که در پی تشدید اعتراضات در سراسر شهرهای مهم آمریکا، مقامات محلی مینیاپولیس از بسیج عمومی ۱۳ هزار نیروی گارد ملی برای مقابله با معترضان خبر دادند.
طبق گزارشات، تظاهرات جنبش «زندگی سیاهپوستان اهمیت دارد» در چندین شهر مهم آمریکا به خشونت کشیده شد و به دنبال آن مقامهای آمریکایی در چندین ایالت آمریکا اعلام وضعیت منع آمدوشد کردند و از گارد ملی درخواست کمک کردند.
«تیم والتس» فرماندار ایالت مینهسوتا روز گذشته از وارد عمل شدن ۱۳ هزار نظامی گارد ملی آمریکا برای کنترل اعتراضات خبر داد و گفت که از پنتاگون برای آرام کردن اوضاع این ایالت درخواست کمک کرده است.
از طرف دیگر، «دونالد ترامپ» رییسجمهور ایالات متحده آمریکا با «اوباش، غارتگر و آشوبطلب» خواندن معترضان به خشونت پلیس آمریکا علیه رنگینپوستان این کشور، تهدید کرد که اجازه تسلط به تظاهراتکنندگان را نخواهد داد.
معترضان در اعتراضات خود به خشونت پلیس علیه این شهروند که روز دوشنبه ۲۵ مه ۲۰۲۰ هنگام بازداشت کشته شد، شب پنجشنبه ۲۸ مه به یک کلانتری در شمال شهر مینیاپولیس حمله کردند. گروهی از تظاهرکنندگان در جریان این حمله ساختمان کلانتری ناحیه سوم مینیاپولیس را به آتش کشیدند.
در همین حال دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، پنجشنبه شب بهدنبال حمله معترضان به یکی از کلانتریهای مینیاپولیس و بروز درگیری بین تظاهرکنندگان و ماموران پلیس با انتشار دو توئیت از آمادگی ارتش و گارد ملی برای برقراری آرامش و مقابله با «اراذل و اوباش» سخن گفت. در انتهای دومین توئیت خود نوشت: «وقتی غارتگری شروع میشود تیراندازی هم آغاز میشود.»
همزمان حملات نیروهای امنیتی و پلیس آمریکا با معترضان به قتل یک سیاهپوست توسط پلیس آمریکا، همچنان ادامه داشته و در چند شهر بزرگ این کشور نیز وضعیت منع آمدوشد اعلام گردید.
افزایش تنشها و آشوب در شهرهای لسآنجلس، فیلادلفیا، آتلانتا و دنوِر، شهرداران این مناطق را مجبور کرد که حکومت نظامی در شهرهای خود اعلام کنند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس شهرداران این مناطق با «بسیار غیرعادی و افراطی» توصیف کردن این اقدام، گفتند که بهدلیل افزایش خشونتها و وضعیت ناپایدار شهرهایشان، «مجبور به اعمال وضعیت منع آمدوشد» هستند.
بر این اساس، در لسآنجس، معترضان تجمعات گستردهای در مناطق مختلف این شهر بر پا کردند که با حمله پلیس و نیروهای امنیتی به معترضان به خشونت کشیده شد.
تظاهراتکنندگان نیز که با گاز اشکآور و باتونهای پلیس آمریکا مواجه بودند، با مقاومت در برابر تعرض وحشیانه آنها، چندین دستگاه خودرو پلیس را به آتش کشیدند.
«استیو هرمان» خبرنگار شبکه صدای آمریکا با به اشتراک گذاشتن تصاویری از شهرهای فیلادلفیا، لسآنجلس، شیکاگو، نیویورک، کلیولند، سندیگو، واشنگتن، ایلینوی و تالاهاسی در صفحه توئیتر خود نوشت که آتش درگیری در سراسر آمریکا زبانه میکشد.
منابع خبری محلی از شهر «پیتسبورگ» گزارش میدهند که طی ناآرامیهای چند ساعت اخیر، چندین افسر پلیس و نیروی امنیتی زخمی شده و در این شهر نیز حکومت نظامی برقرار شده است.
در نیویورک نیز برای سومین روز پیاپی، تظاهراتکنندگان به خیابانها آمده و اعتراض خود به نژادپرستی و خشونت سازمانیافته پلیس آمریکا علیه رنگینپوستان را ابراز کردند.
بهنوشته خبرگزاریها، پلیس شیکاگو نیز حدود ۱۱۰ نفر را به اتهام حضور در تظاهرات بازداشت کرد.
شبکه ایبیسی نیز گزارش داد که طی درگیری نیروهای امنیتی با معترضان در این شهر، حداقل ۱۰ مامور پلیس زخمی شده و دهها خودروی پلیس تخریب شدند.
در تالاهاسی(مرکز ایالت فلوریدا) یک راننده وانت پیکاپ سعی کرد با راندن میان بیش از ۲۰۰ معترض رنگینپوست که تظاهرات مسالمتآمیزی را برپا کرده بودند، آنها را زیر بگیرد. احتمالا این وانت متعلق به پلیس و یا نژادپرستان بوده است.
یک شبکه آمریکایی گزارش داد با اینکه خودرو به چندین نفر برخورد کرد اما شهردار تالاهاسی مدعی است که کسی در این حادثه «آسیب جدی» ندیده است.
شبکه «سیانان» نیز در خبری فوری گزارش داد که در شهرهای کلیولند و سیاتل نیز قانون منع آمد و شد برقرار شده است.
سرانجام تظاهرات اقشار مختلف مردم علیه خشونت پلیس آمریکا با رنگینپوستان در این کشور، به مقابل کاخ سفید نیز کشیده شد.
به گزارش رسانههای آمریکایی پلیس آمریکا، برای متفرق کردن معترضان و ممانعت از ورود آنها به بخش اقامتگاه رییسجمهور این کشور، از تجهیزات ضد شورش، باتون و گاز اشکآور استفاده کردند.
ترامپ که طی روزهای اخیر از اظهارات تند، تحریککننده و تهدیدآمیز علیه معترضان به خشونت پلیس آمریکایی علیه رنگینپوستان فروگذار نکرده بود، تهدید کرد: «به اراذل و اوباش عصبانی اجازه نمیدهم مسلط شوند... این اتفاق نخواهد افتاد. دولت من، خشونت اوباشها را متوقف میکند و این کار را بهصورت کامل انجام خواهد داد. آشوب ادامه نخواهد داشت.
سن دیگو لسآنجلس
جیم کنی، شهردار فیلادلفیای آمریکا با امضای یک فرمان اجرایی اعلام کرد مقررات منع رفتوآمد در این شهر از یکشنبه شب ۳۱ مه تا دوشنبه صبح برقرار خواهد بود.
مردم تنها برای رفتن سر کار و کارهای ضروری یا خدمات درمانی یا کمک انتظامی میتوانند از خانه خارج شوند.
شبکه تلویزیونی الجزیره اعلام کرد ۱۳ نیروی پلیس آمریکا در جریان اعتراضات در فیلادلفیا مصدوم شدند و قانون منع رفتوآمد در شهر میامی نیز وضع شد.
شبکه تلویزیونی سیانان گزارش داد گارد ملی آمریکا در ایالتهای کلرادو و تگزاس برای مقابله با معترضان وارد عمل شد.
به نوشته رسانههای آمریکایی پلیس آمریکا برای متفرق کردن معترضان به خشونت پلیس با معترضین در مقابل کاخ سفید و ممانعت از ورود آنها به بخش اقامتگاه دونالد ترامپ، رییسجمهور این کشور، از تجهیزات ضد شورش، باتوم و گاز اشکآور استفاده میکند.
رادیو ملی عمومی آمریکا نیز گزارش داد گارد ملی آمریکا برای حفاظت در اطراف کاخ سفید وارد عمل شده است.
بهنوشته سیانان دستکم در ۲۵ شهر در ۱۶ ایالت آمریکا، حکومت نظامی برقرار شده است. همچنین گارد ملی اطراف دهها ایالت فعال شده است. «تیم والتس» فرماندار ایالت مینهسوتا روز یکشنبه از وارد عمل شدن ۱۳ هزار نظامی گارد ملی آمریکا برای کنترل اعتراضات خبر داد و گفت که از پنتاگون برای آرام کردن اوضاع این ایالت درخواست کمک کرده است.
طبق گزارش یورونیوز، ارتش آمریکا تنها در صورت شورش عمومی میتواند با هدف دفاع از غیرنظامیان در داخل خاک آمریکا وارد عمل شود.
بهنوشته روزنامه دیلی میل، با ادامه اعتراضات ترامپ به ارتش برای استقرار در خیابانهای آمریکا آمادهباش داده است. دستور ترامپ برای استقرار نیرو در خیابانها درحالی انجام شده که این اقدام از زمان شورشهای ۱۹۹۲ لسآنجلس بیسابقه بوده است.
بهنوشته خبرگزاری «آسوشیتدپرس» شهرداران مناطقی که در آنجا حکومت نظامی اعلام شده با «بسیار غیرعادی و افراطی» توصیف کردن این اقدام، گفتند که به دلیل افزایش خشونتها و وضعیت ناپایدار شهرهایشان، مجبور به اعمال وضعیت منع آمدوشد هستند. نفربرهای زرهی ارتش آمریکا نیز در شهرهای آشوب زده برای کنترل اوضاع مستقر شدهاند.
در اعتراضات شنبه شب دستکم ۳ نفر در شهر ایندیاناپلیس هدف گلوله قرار گرفتند که یک نفر از آنها جان خود را از دست داد.
«استیو هرمان» خبرنگار شبکه صدای آمریکا با بهاشتراک گذاشتن تصاویری از شهرهای فیلادلفیا، لسآنجلس، شیکاگو، نیویورک، کلیولند، سندیگو، واشنگتن، ایلینوی و تالاهاسی در صفحه توئیتر خود نوشت که آتش درگیری در سراسر آمریکا زبانه میکشد.