اختلاف چین و هند
اختلاف چین و هند
چین وهندوستان برسراختلاف ارضی بسیار قدیمی پس از سالها حسن همجواری وهمکاری همه جانبه با هم اختلاف پیدا کرده اند.
در مرز مشترک سه کشور چین، هندوستان و پاکستان تضاد بین دوکشور را گسترش داده اند، آنهم در شرایطی که بارها با هم بر سر سرزمین مشترک دوکشور مذاکره، توافق و همکاری کرده اند.
از مدتها پیش با حمله همه جا نبه آمریکا به چین وپیوستن هند به بلوک نظامی ژآپن آمریکا و استرالیا، انتظار میرفت که هندوستان بجای موضع بی طرفی با وسوسه آمریکا وغرب وارد بازی اختلاف ارضی با چین خواهد شد. هندوستان عضو کشورهای غیرمتعهد و در پیمان شانگهای نیز عضواست و ازطرح جاده ابریشم چین دفاع کرده و از مزایای آن نیز بهره مند شده است. تا کنون هند معادل چهارصد میلیارد دلار از چین برا ی سر و سامان دادن به
زیرساختهای کشور وام کم بهره دریافت کرده است و چین دوبندر مهم این کشور را نیز آماده بهره برداری کرده ازجمله بمبیی.
روابط هند با روسیه خیلی خوب است و بیشتر ادوات نظامی را ازاین کشورخریداری میکند. درعین حال رابطه چین با روسیه آنقدر نزد یک هست که درهمه زمینه ها با هم کارمشترک میکنند و در مجامع جهانی نیزعملکرد مشترکی را پی گیری میکنند. مشکل فعلی هندوستان که بنظرمی رسد دوست دارد جبهه آمریکا و اروپا را تقویت کند، لزومی نداشت سر یک زمین که مساحت آنهم زیاد نیست داد و قال بپا کند و باعث کشته شدن بیست سرباز خود شود و از یک طرف بگوید که سرابازان چینی وارد خاک این کشور نشده اند و از طرف دیگر ابزارهای نظامی فراوان ازجمله توپ و تانگ وهواپیما به منطقه گسیل کند. متاسفانه روابط هند با کشورهای همسایه خوب نیست.
این درگیری ها در لداخ درمنطقه مورد مناقشه کشمیر که سلاح گرم در آن به کار نرفته است ۲۰ سربازهندی کشته شدند چین گزارشی در باره تلفات احتمالی نیروهای خود منتشر نکرد. سیاست چین این است که کشته شدگان را در رده جانباختگان وطن تقسیم بندی کرده است.
لداخ در ایالت جامو و کشمیر قرار دارد و چین و هند از دهه ۵۰ میلادی برسر این منطقه در شمالی ترین نقطه هند اختلاف دارند، درگیری در دره گالوان در شرق لداخ روی داد و به جنگ تن بتن کشیده شد و ازسلاح گرم هم استفاده نشد.
نخست وزیرهندوستان درپیام رادیو تلویزیونی گفته که سربازان و افسران اختیار تام دارند، که بنظر عجیب می آید، یعنی چه؟
در حال حاضر تصا ویر جدید ماهوارهای پناهگاهها، چادرها و انبارهای سخت افزارهای نظامی در این مناطق را نشان نمیدهد. ماه گذشته هم هیچکدام از آنها وجود نداشت.
درگیری میان دو قدرت اتمی باعث بروز نگرانی شده است . جالب اینکه تصا ویر جدید زمانی منتشر شده که دو طرف در حال مذاکره برای کاستن از تنشها هستند.
یک شرکت فناوری فضایی آمریکایی بنام مکسار، وارد صحنه شده ومدعی است که عکسهای هوایی را این شرکت خصوصی آمریکایی گرفته است و تدارکات دیده است ازطرف هندوستان نشان ازآن دارد که آمریکا و شرکاء از جمله ژآپن و استرالیا درجریان برنامه ریزی آن بوده اند.
خبرگزاری رویترز می گوید، سازه هایی که به نظرمی رسد توسط چین ساخته شده است و مشرف بر رودخانه گالوان است، درعکسهای هوایی در اوایل ماه ژوئن قابل مشاهده نبوده است، که البته صحت ندارد. هنوزهند و چین دراین باره اظهارنظر نکردهاند و بیشتر شایعه بنظرمیرسد.
درگیری در دره گالوان در لداخ هفته ها پس از آن اتفاق افتاده بود. البته بصورت تن بتن و بدون اسلحه، که فرماندهان بلند پایه ی ارتش دو کشور توافق کردند. طبق توافقهای مختلف دوجانبه، به طور صلح آمیز اوضاع مناطق مرزی را حل کنند. از زمان درگیری اخیر، دو کشور تلاش کردهاند از تنش ها بکاهند. طبق بیانیه اخیر وزارت امور خارجه هند، وزیران خارجه دو کشور گفتهاند که طرفین باید صادقانه تفاهم نامه مبنی بر کاستن از تنش ها را به اجرا در بیاورند.
آجی شوکلا، تحلیلگر ارشد دفاعی هند در توییتی گفته است، یک کمپ بزرگ چینی در دره گالوان وجود دارد، ۱.۵ کیلومتر در سمت خط کنترل واقعی در هند این خط قلمرو تحت کنترل هند را از قلمرو تحت کنترل چین جدا می کند، البته این یک ادعاست.
رسانه های محلی همچنین به نقل از منابع ارتش هند گفته اند که به نظر می رسد که ساخت و سازهای اضافی توسط چین در فاصله زمانی گفتگوهای فرماندهان نظامی دوکشور ودرگیری های اخیر، صورت گرفته اند؛ اما تصاویر ماهوارهای ماه مه، هیچ بنایی را در مناطق نزدیک به جایی که درگیری پیش آمده نشان نمی دهد.
بی بی سی مدعی است که مقامات هندی گفته اند دولت هند تا کنون تصا ویری از این منطقه منتشر نکرده و بیانیه ای هم صادر نکرده است و برای همین، ارزیابی کار سختی است اما تصا ویر منتشر شده توسط یک شرکت خصوصی نشان می دهد که چینی ها ساخت و سازهایی داشته اند و عقب ننشسته اند. البته این نظر بی بی سی انگلیسی است.
مودی، نخست وزیر هند به مردم کشورش اطمینان خاطر داده هیچ نقطه ای از خاک این کشور در تصرف نیروهای خارجی نیست که مفهوم آن این است که جناب مودی مفتکی بیست جوان سرباز را به کشتن داده و هشتاد داوطلب ارتش را، لت و پار تحویل گرفته است .
این همه داستان نیست. چون دالایی لاما هم فعال شده که مدتهاست از تبت فرارکرده و سابقه تاریخی ننگینی هم دارد. در اوایل بقدرت رسیدن در تبت، از آنجا که همه دارو ندار مردم تبت متعلق به معابد بود، گویا یک کشاورز با پنج عضو خانواده بخشی از محصولات تولیدی را بعنوان دست مزد، کم کرده و آنرا به معبد تحویل نداده. جناب دالای لاما، این مردی که همیشه لبخند مضحکی درچهره دارد، دستور داد همه اعضای خانواده را در آفتاب سوزان چنان ببندند که امکان دست رسی بهم را نداشته باشند، تا جانوران آنها را زنده تکه تکه کرده و بخورند. این چهره ای است که غرب ازاین جانور بعنوان مرد صلح طلب نام میبرد و ساخته است .
ضمیری برلن (26.06.2020