«برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله ایران و چین»
بهرام رحمانی
«برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله ایران و چین»
مقدمه
اخیرا نسخهای از سند حاوی «برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله ایران و چین» در شبکههای اجتماعی بهویژه رسانههای فارسیزبان بینالمللی منتشر شده و برخی آنچنان هیاهویی درباره آن راه انداختهاند که انگار برای اولین بار است که در تاریخ ایران چنین اسناد و قراردادهای پنهانی افشا میشود. اگر به تاریخ دور جامعهمان نرویم و به دوران حکومت سلطنتی پدر وپسر نگاهی گذرا بیاندازیم بهسادگی میبینیم که به قدرت رسیدن رضا خان میرپنج در ایران و تبعید او از ایران و به قدرت رسیدن پسر محمدرضا به قدرت و فرار وی از ایران و کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ برای بازگشت او به ایران با این قراردادهای پنهانی و فروش زیرساختهای جامعه ایران از جمله به دولتهای انگلیس و آمریکا صورت گرفته و الان توسط حکومت اسلامی ادامه مییابد. این که باید چنین قراردادهای مخفی را افشا کرد و این که جامعه ایران میان قدرتهای سرمایهداری بزرگ جهانی همچون آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه، چین و... گیر کرده و نفساش بند آمده است تنها راه تجاتش نیز خلاصی از دست حکومت هیولایی جمهوری اسلامی است را باید نوشت و گفت. اما کسانی باید این کار را انجام دهند که خودشان آلوده به سیاستهای غیرانسانی جناحهایبندیهای درونی حکومت اسلامی و قدرتهای بزرگ جهانی نیستند. برای مثال رضا پهلوی در این رابطه آنچنان هیاهو راه انداخته که انگار پدر بزرگ و پدرش دیکتاتور و معاملهگر نبودند و زیرساخت اقتصادی جامعه را در اختیار «بیگانگان» قرار نداده بودند. کسی و جریانی که این چنین هیاهو راه میاندازد نخست باید خودش را نقد کند و حسابش را از حساب سازمان سیا و موساد و غیره جدا کند.
یا احمدینژاد رییس جمهوری سابق حکومت اسلامی که یک جانی به تمام معناست الان در دعوای درونی جناحهای حاکمیت از بردن و خوردن زیرساختهای جامعه ایران سخن میگوید. جامعه ما نباید به اینگونه اشک تمساح ریختنها متوهم شود و فکر کند که رضا پهلوی و یا احمدینژاد و یا رسانههای فارسیزبان دولتهای سرمایهداری جهان طرفدار منافع مردم بر علیه دیکتاتوری و غارت حکومت اسلامی و شرکایش چون چین و روسیه شدهاند!
این نشان میدهد که مقامهای حکومت اسلامی در ازای خرید نفت خام ایران از سوی چین، از این کشور برای حضور در تمام بخشها از جمله صنعت، اقتصاد، بهداشت و درمان، ارتباطات، کشاورزی، امنیتی و نظامی، مالی، اعتباری و تجاری، نفت و انرژی ایران دعوت کردهاند.
با این مقدمه و هذیان و تناقضگوییهای سران و مقامات حکومت اسلامی ایران، نگاهی به بندهای مختلف این سند و واکنشهای داخلی و خارجی داخلی میاندازیم و هم اشاره خواهیم کرد به قراردادهای حکومتهای پهلوی با قدرتهای جهانی.
«برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله ایران و چین»
این سند (link is external)۱۸ صفحهای با عنوان «ویرایش نهایی برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله ایران و چین» از سوی «دبیرخانه سازوکار عالی مشارکت جامع و راهبردی ایران و چین» در خرداد ۱۳۹۹ تدوین شده و شامل «برنامه همکاریهای جامع فیمابین جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران» در چهار صفحه و سه ضمیمه شامل «اهداف اساسی»، «عناوین اصلی برای برنامه همکاریهای جامع و راهبردی» و «اقدامات اجرایی» است.
در بخش اول این سند تاکید شده که هدف از آن، سوق دادن مشارکت راهبردی جامع چین و ایران مبتنی بر رویکرد برد-برد در زمینه دو جانبه، منطقهای و بینالمللی است و دو طرف در مقابل فشارهای طرف سوم، از آن حفاظت خواهند کرد.
در بخش «اهداف اساسی» چین بهعنوان «خریدار ثابت نفت خام ایران» معرفی شده و آمده است: «با تلاش دو طرف چین بهعنوان یک وارد کننده ثابت نفت خام ایران خواهد بود و امیدوار است که ایران به نگرانیهای چین درباره بازگشت سرمایهگذاری در بخش نفت ایران توجه کند. طرف چینی نیز متقابلا به استفاده بهینه از منابع مالی به دست آمده از فروش نفت به چین توجه نماید.»
بخش دیگری از اهداف اساسی این سند «ارتقا همکاری بانکی، تامین مالی و بیمهای» و «توسعه سرمایهگذاری در حوزههای مختلف اعم از نفت، پتروشیمی، صنایع سنگین، کشاورزی، سلامت، برق، شبکههای هوشمند و دانشبنیان و نوین مانند ارتباطات، خدمات و گردشگری» میان ایران و چین عنوان شده است.
توسعه همکاریها در زمینه انتقال و توسعه فناوریهای نوین اعم از «انرژیهای پاک، انرژیهای تجدید پذیر، احداث نیروگاه، فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی، بخش سلامت، کشاورزی و غیره» و همچنین اجرای پروژههایی در بخش معدن و «عملیاتی نمودن ظرفیتهای دو کشور در جهت اجرای پروژههای کلان صنعتی و معدنی» از دیگر «اهداف اساسی» است که در برنامه جامعه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین بر آن تاکیده شده است.
در این برنامه بر «همکاری و احداث شهرهای جدید در ایران» و «مشارکت در زمینههای زیر ساختی دریایی و بندری اعم از ساخت سازههای دریایی، شناورها، توسعه بنادر و تجهیزات و تاسیسات مرتبط با آن» و«همکاری در ایجاد مراکز صنعتیمحور، فناوریمحور، خدماتیمحور در بنادر و جزایر منتخب» برای صادرات به کشورهای منطقه، به عنوان بخش دیگری از «اهداف اساسی» تاکید شده است.
در بخش انرژی «بحث درمورد همکاری پروژههای انرژی ایران» و «تشویق سرمایهگذاری در نیروگاه های برق»، و در بخش نظامی و امنیتی از «توسعه همکاریهای نظامی، دفاعی و امنیتی در حوزههای آموزشی و پژوهشی، صنایع دفاعی، تعامل درموضوعات راهبردی» و همچنین «تعمیق مشارکت راهبردی در حوزه همکاریهای سیاسی، منطقهای و بینالمللی» به عنوان دیگر اهداف اساسی یاد شده است.
از مهمترین سرفصلها در این بخش تعهد طرفین به «تامین امنیت بلند مدت انرژی»، تعهد ایران به «تامین انرژی مورد نیاز چین» و در مقابل الزام چین به «تلاش برای مکانیزم واردات پایدار نفت خام از ایران» است.
انتشار غیررسمی سند در عین حال نشانه کوشش پایان دادن یا کاهش فشار مخالفان داخلی همکاریهای ایران و چین است مخالفانی که به فکر جناحبندیهای درون حکومتی خود هستند و چنین دعواهای درون حکومتی نیز هیچ نفعی برای مردم ندارد چرا که هر بار مردم به خیابانها آمدند هر دو جناح حکومتی در سرکوب مردم آزاده و حق طلب متحد شدهاند.
در بخش دیگری از این سند از مشارکت چین در «توسعه بندر جاسک، مشارکت در تاسیس یک شهر صنعتی، مشارکت در ساخت پالایشگاه، صنایع پتروشیمی، فولاد و آلومینیوم و ساخت شهرکهای گردشگری» در «سواحل مکران» واقع در کناره دریای عمان تحت «عناوین اصلی برای برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله» ایران و چین یاد شده است.
از بنادر چابهار و کاسپین نیز در این سند به عنوان بنادری نام برده شده که چین میتواند در توسعه آنها مشارکت کند.
علاوه بر این، از چین خواسته شده تا در زمینه فناوری و ارتباطات از جمله تعریف پروژههای مشترک در زمینه موتور جستجو، پست الکترونیک، پیامرسانهای اجتماعی، مسیریاب، سرورها، ذخیره اطلاعات، تلفن همراه، تبلت و لپ تاپ با ایران مشارکت کند.
«همکاری دفاعی، نظامی و امنیتی» یکی دیگر از «عناوین اصلی برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله» ایران و چین است. این بخش از مواردی چون «اجرای رزمایشهای مشترک دریایی، زمینی و هوایی بهصورت برنامه ریزی» شده تا «برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاریهای صنایع دفاع ملی و گفتوگوهای همکاریهای دو جانبه تجاری و صنعتی نظامی» را شامل میشود.
علاوه بر اینها عنوان شده که ایران و چین به «گسترش همکاریهای آموزشی و پژوهشی میان سازمانهای نظامی، دفاعی و امنیتی، تبادل تجربیات از جمله در زمینه نبرد نامتقارن، مقابله با تروریسم، جرایم فراملی، قاچاق انسان و قاچاق مواد مخدر» اقدام خواهند کرد و «همکاری در حوزه فناوری و صنعت دفاعی» را با تاکید بر «اجرای پروژههای سرمایهگذاری، طراحی، توسعه و تولید مشترک و تامین تجهیزات» گسترش خواهند داد.
در بخش همکاریهای منطقهای «عناوین اصلی برای برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله» ازچین خواسته شده تا در«تولید و انتقال برق بین ایران و کشورهای همسایه» مشارکت کند.
خواسته حکومت اسلامی ایران در این بخش شامل همکاری چین «در ایجاد نیروگاههای مقیاس کوچک و زودبازده برای ایران و منطقه»، «سرمایهگذاری مشترک برای ساخت نیروگاه و خطوط انتقال برق در پاکستان، افغانستان، عراق و سوریه» است.
در مقابل ایران متعهد به تامین گاز برای پاکستان و چین با استفاده از کریدور اقتصادی چین و پاکستان شده است.
ایران در حال حاضر برای دور زدن تنگه هرمز در حال ساخت خط انتقال نفت خام گوره به جاسک است با این حال در این سند «انتقال منابع انرژی شامل نفت و گاز از غرب به شرق ایران» به عنوان یکی از سرفصلهای همکاری چین و ایران ذکر شده است.
در بخش «اقدامات اجرایی» آمده است که ایران و چین در «شرایط مناسب» به اقداماتی در جهت اجرای «برنامه ۲۵ ساله» دست خواهند زد. در این سند توضیح درباره «شرایط مناسب» ذکر نشده اما آمده که در شرایط مناسب باید «عرضه پایداران نفت خام به چین» انجام شود.
«انعقاد قرارداد همکاری در پروژههای بالادستی و پایین دستی در صنعت نفت ایران با شرکتهای توانمند چینی»، «مشارکت در ساخت و تجهیز مخازن ذخیرهسازی نفت و فراوردههای نفتی در ایران، چین یا سایر نقاط جهان» و «مشارکت در احداث، توسعه ظرفیت خطوط انتقال انرژی ایران از جمله خطوط لوله نفت، گاز، فراوردههای نفتی و شبکه برق» از جمله دیگر اقدامات اجرایی است که دو طرف به آن متعهد شدهاند.
همچنین ایران متعهد شده که «صادرات محصولات پتروشیمی» خود به چین را افزایش دهد.
در مورد ساخت پالایشگاه، براساس این سند چین پالایشگاههای کوچکی در ایران خواهد ساخت و پالایشگاههای مبتنی بر خصوصیات نفت ایران در خود چین با مشارکت ایران ساخته میشود.
یکی از موارد اصلی در بخش اقدامات اجرایی سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین، توسعه همکاری «مالی، بانکی و بیمهای» است، بخشی که ایران در جریان تحریمهای چند ساله سازمان ملل و اکنون در قبال تحریمهای آمریکا، به شدت از این بخش تحت فشار قرار گرفته است.
در این بخش بر «گسترش همکاریهای مالی، بانکی و بیمهای ایران و چین در چارچوب اصول بازار و قوانین دو کشور» تاکید شده است در عوض ایران متعهد شده که سرمایهگذاری طرف چینی در پروژههای مناطق ویژه و آزاد تجاریصنعتی را تسهیل کند.
در بخشی «اقدامات اجرایی» سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین بر «ایجاد یک شرکت تجاری مشترک بهمنظور تسهیل تجارت کالا بین فعالان تجاری دو کشور» تاکید شده است.
در این بخش توضیحی درباره جزییات یا سازوکار این «شرکت تجاری مشترک» ارائه نشده اما به طور ضمنی تصویر سازوکاری برای مبادله کالا در برای نفت یا تجارت کالا در برابر کالا را تداعی میکند.
اهداف و چشماندازها
در مقدمه این سند اهداف و زمینههای همکاری چنین توصیف میشود:
همکاری دوجانبه اقتصادی و تجاری، حوزههای فناوری، گردشگری، مبارزه با تروریسم و گسترش همکاری نظامی برای تقویت ظرفیتهای دفاعی و راهبردی
انرژی، نفت، پتروشیمی، انرژیهای تجدیدناپذیرو هستهای غیرنظامی،
بزرگراه، خط اهن، اتصالات دریایی، همکاریهای بانکی با تاکید بر استفاده از ارزهای ملی و مقابله با پولشویی،
گردشگری، علمی و اکادمیک و فن اوری،
ریشه کردن کردن فقر و بهبود وضعیت معیشت مردم،
نظارت و اجرا، همکاری در کشور ثالث،
نفی فشارهای خارجی.
در ضمیمه اول و دوم سند زمینههای همکاری و عناوین اصلی برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله چنین ذکر می شود:
توسعه سرمایهگذاری در حوزههای مختلف اقتصادی، اعم از نفت، پتروشیمی، صنایع سنگین، کشاورزی، سلامت، برق، شبکههای هوشمند و دانش بنیان، صنایع نوین مانند ارتباطات، خدمات و گردشگری، انتقال و توسعه فناوریهای نوین اعم از انرژیهای پاک و تجدیدپذیر، نیروگاه، فن آوریهای ارتباطی و اطلاعاتی،
پروژههای کلان صنعتی و معدنی
همکاریهای گمرکی،
تولیدات کشاورزی و دارویی و بهداشتی،
تشویق سرمایه گذاری و توسعه منابع و زیرساختهای گردشگری،
خدمات فنی و مهندسی،
زیرساختهای دریایی و بندری،
احداث شهرهای جدید در ایران،
همکاری در ایجاد مراکز صنعتی محور، خدماتی محور و فناوری محور در بنادر و جزایر منتخب،
همکاریهای علمی و فنی در حوزه فضای مجازی،
توسعه همکاریهای نظامی، دفاعی، امنیتی در حوزههای اموزشی - پژوهشی، صنایع دفاعی و تعامل در موضوعات راهبردی، ایجاد مکانیز واردات پایدار نفت خام از ایران،
مشارکت در ایجاد و تجهیز مخازن ذخیره نفت، گار و محصولات پتروشیمی دو کشور،
انتقال دانش فنی چین در زمینه صنعت آب و برق،
مشارکت فعال در کرویدورهای بینالمللی جنوب (بندر چابهار - آسیای مرکزی) و جنوب – غرب(چابهار و بندر عباس - ترکیه و جمهوری اذربایجان)
ساخت خط آهن پاکستان - ایران - عراق – سوریه و خط آهن شرق - غرب ایران،
توسعه سواحل مکران، بندر جاسک و ایجاد یک شهرک صنعتی در ایران، ایجاد شهرهای گردشگری و شهرهای هوشمند،
توسعه زیر ساختهای اطلاعاتی و توسعه نسل پنجم ارتباطات از راه دور، شامل مسیریاب ، جی پی اس، سرورها و ذخیره اطلاعات، تلفن همراه، تبلت، لب تاپ سیستم عامل رایانه، مرورگرها، آنتی ویروسها، فناوریهای هوشمند و هوش مصنوعی، استارت اپها،<