به مناسبت ۷۵مین سالگرد بمباران اتمی شهرهای ژاپن:


به مناسبت ۷۵مین سالگرد بمباران اتمی شهرهای ژاپن:

برای از میان بردن سلاح‌ های کشتار جمعی بکوشیم

پنج‌شنبه ۶ اگست ۲۰۲۰/۱۶مرداد ۱۳۳۹ هفتاد و پنجمین سالگرد بمباران اتمی شهر هیروشیما در ژاپن توسط بمب‌ افکن‌ های ارتش آمریکاست. آمریکایی‌ها به دستور هَری ترومن، رئیس‌ جمهور وقتِ آمریکا، نخستین بمب اتمی جهان را که «پسر کوچولو» نام گذاشته بودند، از یک هواپیمای بمب‌ افکن B-29 در روز ۶ اگست ۱۹۴۵، در اواخر جنگ جهانی دوّم، بر روی شهر هیروشیما انداختند.

شهر هیروشیما تقریباً به طور کامل نابود شد و ده‌ها هزار نفر کشته شدند. سه روز بعد از بمباران هیروشیما، یعنی روز ۹ اگست ۱۹۴۵، شهر ناکازاکی ژاپن نیز مورد بمباران اتمی نیروهای آمریکایی قرار گرفت که سبب کشته شدن ده‌ها هزار تن دیگر و ویرانی آن شهر شد. علاوه بر کشته شدن نزدیک به ۲۵۰هزار نفر در بمباران‌ های اتمی این دو شهر، صدها هزار نفردیگر نیزطی سال‌های بعدی بر اثرسرطان و بیماری‌ های ناشی از قرار گرفتن درمعرض تابش‌ های رادیواکتیو جان خود را از دست دادند.

بمباران اتمی دو شهر ژاپن، نخستین- و تا امروز، آخرین- مورد استفاده از بمب اتمی یا هسته‌یی بوده است و تا کنون فقط امپریالیسم آمریکا بوده است که از چنین سلاحی علیه ملّتی دیگر استفاده کرده است. بمباران اتمی شهرهای ژاپن که به بهانهٔ واهیِ واداشتن ژاپن به تسلیم در جنگ صورت گرفت، آغاز مرحلهٔ نوینی از تجاوزگری امپریالیسم آمریکا با توسّل به سلاح‌ های کشتار جمعی هسته‌یی بود که امروزه نابودی حیات بر روی کرهٔ زمین را تهدید می‌کند.

اکنون کاملاً روشن شده است که بمباران اتمی شهرهای ژاپن توسط ارتش آمریکا، صرفاً به قصد قدرت‌ نمایی اتمی امپریالیسم آمریکا در مقابل اتحاد شوروی سوسیالیستی و ابراز سلطهٔ آمریکای هسته‌یی بر جهان بود. آمریکا که با کمترین خسارت و با برترین موقعیت اقتصادی از جنگ جهانی دوّم بیرون آمد و پیشگام اردوگاه امپریالیسم در دوران پس از جنگ جهانی دوّم شد، با بمباران اتمی شهرهای ژاپن قصد داشت که خود را رقیب اصلی و برتر در عرصهٔ جهانی، و به‌ ویژه در برابر کشورهای سوسیالیستی نشان دهد. "جنگ سرد" با اتحاد شوروی و دیگر کشور های اردوگاه سوسیالیستی آن زمان، و مسابقهٔ تسلیحاتی زیانبار در سطح جهان، از همین دوره آغاز شد.

پس از فرو ریزی کشور های اردوگاه سوسیالیستی در اروپا نیز امپریالیسم آمریکا به همین روند ادامه داد. امروزه قلدری امپریالیسم آمریکا به اتکای دلار و قدرت نظامی‌اش، و نیز "جنگ سرد" تازهٔ آن، این بار به‌ ویژه علیه چین، به بارزترین و شدیدترین نحو ادامه دارد.

این کشور ضمن بر هم زدن توافق‌ های مربوط به محدود کردن تسلیحات متعارف و هسته‌یی، همچنان به توسعهٔ زرّادخانه و جنگ ‌افزارهای هسته‌یی و تهدید «ضربهٔ هسته ‌یی پیشگیرانهٔ نخستین» خود ادامه می‌دهد که مایهٔ نگرانی همهٔ صلح ‌دوستان جهان است. بودجه‌ های سرسام‌ آور نظامی دنیا، و بیش از همه بودجهٔ نظامی تریلیون دلاری آمریکا، در حالی که دشواری‌ های اقتصادی-اجتماعی و مسائل زیست‌ محیطی به طور جدّی جان و معیشت مردم دنیا را تهدید می‌کند، چیزی جز اتلاف کلان منابع طبیعی و انسانی نیست،‌ منابعی که به‌آسانی می‌توان از آنها برای برطرف کردن بخش اعظم دشواری ‌های دنیای امروزی استفاده کرد.

هر سال در روز ۶ اگست معمولاً‌ مراسمی در «پارک صلح یادبود هیروشیما» در نزدیکی محل اصابت بمب برگزاری می‌ شود که در آن بازماندگان سالخوردهٔ بمباران، خویشاوندان و دوستان آنها، نمایندگان دولت ژاپن و نمایندگان و فعالان صلح از کشورهای دیگر جهان شرکت می‌ کنند. شهر هیروشیما و مراسم سالانهٔ آن در تقبیح بمباران اتمی و یادبود کشته‌شدگان آن، همیشه یکی از مراکز اصلی همایش‌های جهانی صلح و جنبش ضد سلاح‌های هسته‌یی بوده است.

مردم جهان و نیروهای ترقی‌خواه و صلح‌ جوی جهان در سراسر ۷۵ سال گذشته از مبارزه در راه توقف مسابقهٔ تسلیحاتی، خلع‌ سلاح عمومی- به‌ویژه سلاح‌های کشتار جمعی و هسته‌یی، برچیدن پایگاه‌ های نظامی خارجی، توقف مداخلهٔ نظامی و غیرنظامی دولت‌ ها در امور داخلی کشور های دیگر، و به‌طور کلی مبارزه با تجاوز گری قدرت‌ های امپریالیستی و ارتجاعی دست برنداشته ‌اند. محافل سرمایه‌ داری حاکم بر آمریکا که امروزه با بحران ساختاری عمیق امپریالیسم و جوشش اعتراضی مردم در آن کشور روبرو هستند، در موقعیتی قرار دارند که برای نجات نظام سلطهٔ خود ممکن است دست به هر جنایتی علیه مردم خود و جهان بزنند. ظهور و رشد شیوه‌های فاشیستی حکومت در آمریکا نگرانی از وقوع چنین فاجعه‌ای را بیشتر می‌کند. جلوی وقوع این فاجعه را باید گرفت.

در قرن بیست‌ویکم، مردم دنیا باید فارغ از خطری که سلاح‌های هسته‌یی و دیگر سلاح‌ های کشتار جمعی و تغییرهای آب‌ وهوایی زیانباری که جان و زندگی آنها را تهدید می‌کند، بتوانند برای بهبود زندگی خود در صلح و آرامش بکوشند. دنیایی دیگر، دنیایی صلح‌آمیز و شکوفا، امکان‌پذیر است. امّا دستیابی به چنین دنیایی مستلزم پیکار بی‌وقفهٔ توده‌یی در سراسر جهان با تجاوزگری امپریالیسم و ارتجاع است. حزب تودهٔ ایران، همراه با همهٔ نیروهای صلح‌دوست و ترقی‌ خواه جهان، به مبارزه بر ضد جنگ و تجاوزگری، از میان بردن همهٔ‌ سلاح‌ های کشتار جمعی و به‌ ویژه سلاح‌ های هسته‌یی، و ایجاد دنیایی فارغ از این نوع سلاح‌ ها، دنیایی صلح‌آمیز، عادلانه، و شکوفا، ادامه می‌دهد و به تعهد خود در این مبارزه پایبند است.

تارنگاشت حزب تودهٔ‌ ایران

۱۶ مرداد ۱۳۹۹ (۶ اگست ۲۰۲۰)