نشانه‌های میلیتاریستی کردن جامعه ایران!

بهرام رحمانی

نشانه‌های میلیتاریستی کردن جامعه ایران!

امروز مهم‌ترین بحث روز در جامعه ما، بر سر جرقه‌ای‌ست که در ایران به شورشی جدید خواهد انجامید. حتی این انتظار به گونه‌ای است که حکومت بیم دارد هر حادثه و رویدادی تبدیل به جرقه شورش شود.

اخیرا برخی مقامات سیاسی و نظامی حکومت اسلامی ایران و هم‌چنین رسانه‌‌های وابسته به حکومت، در رابطه با شورش گرسنگان بارها هشدار داده‌اند.

«بوی شورش می‌آید!» این گفته‌ یک مامور پلیس حکومت اسلامی است. می‌گوید که شم پلیسی‌ او احساس می‌کند شورشی در راه است. او ابعاد این شورش احتمالی را مشابه اعتراضات آبان ۱۳۹۸  ارزیابی می‌کند.

بعد از کشتار تعداد زیادی از شهروندان ایرانی در اعتراضات آبان ۱۳۹۸، شلیک موشک از طرف سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری و شیوع بیماری کرونا، دیگر هیچ خبر و هیچ نشانه‌ای آن‌قدر وزن و اهمیت پیدا نمی‌کند که بتواند توجهات را به‌خود جلب کند. جامعه ایران چنان فجایع بزرگی را در یک دوره کوتاه تحمل کرده است که در مقابل بسیاری از اخبار و اتفاقات کرخت و بی‌حس شده است.

 

لَج‌وَر » Blog Archive » بهرام رحمانی: سران حکومت اسلامی صدای انقلاب مردم  را شنیدند و در کاخ‌هایشان می‌لرزند!

 

از دولت فقط آن بخش‌هایی فعال است که سانسور و سرکوب را تشدید کند. اعدام کند و دست و پا ببرد تا شاید با راه‌اندختن رعب و وحشت خیزش‌های عظیم مردمی را چند صباحی به تعویق بیاندازد. جیب خالی مردم را خالی‌تر کنند. نظارتی وجود ندارد و تعیین قیمت‌های کالاهای ضروری مردم کاملا دل‌بخواهی شده است. در چنین شرایطی از روحانی گرفته تا سایر وزرا هر روز فقط یک مشت ادعای دروغ و غیرواقعی تحویل مردم می‌دهند. یا ماشین کشتار خود را بیش از پیش با زندان و شکنجه و اعدام تشدید کرده‌اند.

پاسخ‌گو نبودن دولت و کل حاکمیت نسبت به مشکلات و مطالبات مردم از دلایل اصلی شورش گرسنگان است؛ از جمله نوشته‌ای از روزنامه جهان صنعت است که بر کاهش آستانه تحمل مردم در شرایط شیوع کرونا تاکید کرده است.

این روزنامه طی گزارشی با اعلام این‌که با شیوع کرونا تاب و تحمل مردم بسیار کم‌تر از قبل شده است، می‌نویسد: «مسئولان دولتی هیچ ایده‌ای برای مهار این بحران ندارند؛ بلکه فقط هم‌چون سال‌های قبل از مشکلات شانه خالی می‌کنند. هنگامی که در یک جامعه هیچ چیز سر جای خود قرار نداشته باشد و حساب و کتابی وجود نداشته باشد به‌طور طبیعی مردم آن جامعه عصبی و ناراحت می‌شوند.»

روزنامه آرمان ۱۸اردیبهشت ۹۹ نوشت: «همگی باید توجه داشته باشیم که مبادا مقابل شورش گرسنگان غافلگیر نشویم. بنابراین لازم است که نگاه‌مان را تغییر دهیم.»

روزنامه ستاره صبح ۱۳اردیبهشت ۹۹: ««ما در سال‌های پس از انقلاب برای کارگران تشکل‌های صوریِ حکومتی درست کردیم؛ تشکل‌های مستقل آنان را بی‌دفاع گذاشتیم تا زبان اعتراض نداشته باشند و کسی نباشد تا از حقوق‌شان دفاع کند؛ تا پس‌انداز سرمایه‌هایشان در صندوق‌های بیمه بازیچه دولت‌ها بشود.»

شیخ حسن روحانی چندی پیش در جلسه شورای امنیت گفته بود اگر بین دو تا دو و نیم میلیون نفر جان خود را به علت ابتلا به کرونا از دست بدهند، ما به‌خاطر وضعیت اقتصادی و معیشت مردم نمی‌توانیم کشور را تعطیل کنیم چون فردا ۳۰ میلیون گرسنه دست به شورش می‌زنند و قابل کنترل نیست. دفتر روحانی با دستپاچگی این خبر را تکذیب کرد. و...

همه می‌دانند که سپاه و بسیج و سایر نیروهای امنیتی حکومت اسلامی حضوری فعال در همه حوزه‌های سیاست داخلی و خارجی، اقتصاد، سیاست، اجتماع، فرهنگ، فضای مجازی، و... دارند. اما سپاهیان به این حضور بسنده نکرده و همواره در حال تلاش برای گسترش نفوذ خود هستند.

نه تنها در تهران، بلکه تقریبا در تمام شهرهای ایران پایگاه‌های ضد شورش تشکیل شده و مرتب به اعضای این پایگاه‌ها نحوه مقابله با مردم آموزش داده می‌شود.

سپاه پاسداران که فرماندهی این پایگاه‌ها را برعهده دارد مدعی است که به خواست مردم و برای حفظ امنیت آن‌ها این پایگاه‌ها را تشکیل داده است. ۲۵ شهریور سردار یزدی فرمانده سپاه تهران با همین  ادعا تشکیل پایگاه‌های ضد شورش در محلات تهران را اعلام کرده بود. دو سه روز پیش نیز سپاه ولیعصر خوزستان نیز مدعی شد که به درخواست و مطالبه مردم از طریق فضای مجازی و مراجعات حضوری ومکتوب در تمام شهرهای خوزستان پایگاه های امنیت‌(ضد شورش) شده است.

به این ترتیب در ماه‌های اخیر، فعالیت‌های میلیتاریستی حکومت اسلامی تشدید شده است به‌همین دلیل، هنگامی که فعالیت‌های مختلف سپاه پاسداران را به‌ویژه از خیزش ۹۶ آغاز شده و اکنون شدت یافته است. به‌عبارت دیگر، «نشانه‌های میلیتاریستی کردن جامعه ایران!» را به وضوح می‌بینیم.

بی‌تردید یکی از واقعیت‌های وقایع جامعه ایران، این است که حکومت اسلامی ایران در این چهل و یک سال گذشته، همواره به نیروهای امنیتی و میلیتاریستی به‌ویژه سپاه پاسداران متکی بوده است به‌طوری که سپاه پاسداران در همه وزارت‌خانه‌‌ها و سه قوه حضور چشم‌گیری دارد. سپاه در همه عرصه‌های اقتصادی، سیاسی، نظامی، امنیتی، دیپلماسی، آموزش و مسلح کردن گروه‌های تروریستی اسلامی، سازمان‌دهی و راه‌اندازی جنگ‌های موسوم به «جنگ‌های نیابتی»، ارسال جوخه‌های مرگ با هدف ترور مخالفین در خارج کشور، قاچاق مواد مخدر و سلاح و غیره فعال است.

هم‌چنین در روزهای اخیر جنگ لفظی بین مقامات ایران و آمریکا نیز شدت یافته است. مکانیسم ماشه یا بازگشت خودبه‌خودی تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران به جدیدترین نقطه زورآزمایی سران ایران و آمریکا بدل شده است. از یک‌سو، شیخ حسن روحانی می‌گوید شنبه و یک‌شنبه ۲۰ و ۲۱ سپتامبر روزهای «پیروزی»‌ مردم ایران خواهند بود چرا که ایالات متحده در بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی شکست خواهد خورد. از سوی دیگر، مایک پومپئو وزیر خارجه ایالات متحده می‌گوید که از نظر دولت آمریکا «همه‌ی ملت‌ها» باید از مکانیسم ماشه و تحریم‌های بازگشته به واسطه آن تبعیت کنند.

پومپئو ۲۰ اوت- ۳۰ مرداد شکایت‌نامه‌ای را به رییس ادواری شورای امنیت سازمان ملل تسلیم کرد و به این ترتیب مهلت ۳۰ روزه‌ برای فعال شدن مکانیسم ماشه را کلید زد. این مهلت شامگاه شنبه ۱۹ سپتامبر به‌سر می‌رسد. رییس ادواری شورای امنیت در ماه اوت شکایت‌نامه آمریکا از ایران را موجه ندانست. تروئیکای اروپایی در بیانیه‌ مشترکی که چهارشنبه ۱۶ سپتامبر - ۲۶ شهریور منتشر کردند، با صراحت اعلام کردند که هم‌چنان از درخواست آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران حمایت نمی‌کنند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در آخرین ساعات شامگاه شنبه، ۱۹ سپتامبر، با انتشار بیانیه‌ای بازگشت تمام تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران را اعلام کرد. این به معنای فعال شدن «مکانیسم ماشه» و اعمال تحریم‌هایی است که به‌دنبال توافق هسته‌ای «برجام» تعلیق شده بودند.

وزیر امور خارجه آمریکا گفته است که مهلت ۳۰ روزه‌ای که برای به کار افتادن «مکانیسم ماشه» در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ وضع شده بود، اکنون به پایان رسیده و از این پس تمامی تحریم‌های تعلیق شده سازمان ملل علیه ایران به حالت قبلی برمی‌گردد.

وزیر امور خارجه آمریکا به‌طور رسمی از تمامی اعضای سازمان ملل متحد خواسته است که با پیروی از تصمیم آمریکا به‌طور کامل به اجرای تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی پایبند باشند. او هشدار داده است کشورهای عضو سازمان ملل متحد که به «تعهدات خود در جهت اجرای تحریم‌ها» عمل نکنند، مسئول هستند و باید منتظر پیامدهای آن از سوی ایالات متحده باشند.

بیانیه می‌گوید هدف آمریکا کسب اطمینان از عدم دسترسی ایران به منافع امکاناتی است که مطابق قطع‌نامه‌های سازمان ملل برای این کشور ممنوع شده است.

وزیر خارجه آمریکا در پایان بیانیه گفته است که در روزهای آینده «رشته‌ای از اقدامات تکمیلی برای اطمینان از کارآیی تحریم‌های سازمان ملل متحد» اعلام می‌شود تا ناقضان تحریم‌ها به پاسخ‌گویی و قبول مسئولیت وا دار شوند؛ و تصریح می‌کند: «سیاست فشار حداکثری آمریکا بر حکومت ایران تا زمانی که این رژیم به یک توافق جامع با ما نرسد و از تهدید و ایجاد بحران، خشونت و خون‌ریزی دست نکشد، ادامه خواهد یافت.»

افزون بر این مایک پمپئو در پیامی توییتری بازگشت تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران، «این بزرگترین حکومت حامی تروریسم و یهودستیزی در جهان» را خبری عالی برای صلح در منطقه دانست.

آمریکا روز یک‌شنبه ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۰ ضمن تحریم ۲۴ شخص و نهاد مرتبط با برنامه هسته‌ای حکومت اسلامی ایران، اعلام کرد که ایران موادی در اختیار دارد که امکان ساخت بمب هسته‌ای تا آخر سال جاری را به این کشور می‌دهد.

یک مقام عالی‌رتبه آمریکایی روز یک‌شنبه فاش کرد که واشنگتن بیش از ۲۴ فرد و نهادی مرتبط با برنامه‌های هسته‌ای، موشکی و تسلیحات کلاسیک ایران را تحریم می‌کند.

این مقام آمریکایی گفت واشنگتن باور دارد که ایران مواد هسته‌ای کافی برای ساخت بمب هسته‌ای در پایان سال جاری را در اختیار دارد.

او هم‌چنین افزود که دونالد ترامپ رییس‌جمهوری آمریکا روز دوشنبه ۲۱ سپتامبر یک فرمان اجرایی امضاء خواهد کرد که به آمریکا اجازه تحریم طرف‌های غیرآمریکایی که در زمینه تسلیحات کلاسیک با این همکاری کنند را می‌دهد.

این مقام آمریکایی هم‌چنین از آغاز همکاری‌های ایران و کره‌شمالی در زمینه موشک‌های دوربرد خبر داد.

پیش از این مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا از فعال‌سازی مکانیسم ماشه و از سرگیری تحریم‌ها علیه ایران خبر داده و هشدار داده بود که واشنگتن متخلفان را مجازات خواهد کرد.

پمپئو در نامه‌ای که روز یک‌شنبه منتشر کرد، نوشته: «در روزهای آینده، ایالات متحده طیف وسیعی از اقدامات بیش‌تر را برای تقویت اجرای تحریم های سازمان ملل و پاسخ‌گو دانستن متخلفین، اعلام خواهد کرد. کارزار فشار حداکثری ما علیه حکومت ایران تا زمانی که ایران با ما به یک توافق جامع برای مهار تهدید های تکثیر سلاح و جلوگیری از گسترش هرج و مرج، خشونت و خونریزی نرسد، ادامه خواهد یافت.»

او در بخش دیگری از نامه‌اش نوشت: «امروز، بازگشت تحریم ها گامی به سوی صلح و امنیت بین المللی است. توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ ایران را وادار نکرد تا مطابق وعده به «جامعه ملل» بپیوندد.

مجید تخت‌روانچی، نماینده دائم حکومت اسلامی ایران در سازمان ملل، تصمیم آمریکا مبنی بر بازگشت تحریم‌های گذشته شورای امنیت علیه ایران را محکوم کرد و گفت: «این ادعا هیچ‌گونه مبنای حقوقی ندارد، باطل و بی‌اثر و کاملاً غیرقابل قبول است.»

تخت‌روانچی در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل و رییس شورای امنیت گفت: «در واکنش به اقدام آمریکا، نه تنها هیچ یک از اعضای این شورا صلاحیت آن کشور برای فعال کردن روند بازگشت تحریم‌های گذشته را نپذیرفتند، بلکه از طریق نامه‌های انفرادی یا مشترک به رئیس شورای امنیت، ۱۳ عضو این نهاد، اعتبار حقوقی و مقبولیت نامه آمریکا را قاطعانه رد کردند.»

زمانی که آمریکا پیش از این طرح بازگشت تحریم‌ها را به شورای امنیت ارائه کرد، ۱۳ عضو از ۱۵ عضو دائمی و غیردائمی شورای امنیت سازمان ملل، در نامه‌هایی مخالفت خود را با تصمیم ایالات متحده اعلام کردند.

تخت‌روانچی در نامه خود، یادآور شده است که «اعضای شورای امنیت با استناد به قطع‌نامه ۲۲۳۱ که طبق آن، فقط اعضای برجام حق آغاز روند بازگرداندن تحریم‌های گذشته شورای امنیت را دارند، اعلام کرده‌اند چون آمریکا دیگر عضو برجام نیست، بنابراین هیچ حقی برای توسل به روند مزبور ندارد و نامه‌اش نیز فاقد هر گونه اثر حقوقی در حال یا آینده است.»