بخشی از گفتگوی فرات نیوز با «جمیل باییک» درباره نقش ایران در منطقه

بخشی از گفتگوی فرات نیوز با «جمیل باییک» درباره نقش ایران در منطقه

برگردان از ترکی به فارسی: بهرام رحمانی

گرایشات راست کردی، عامدانه و آگاهانه و هدفمند سخنان جمیل باییک را تحریف کرده‌اند؛ و در شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند باییک از حکومت اسلامی ایران حمایت کرده است در حالی که چنین مسئله‌ای در این گفتگو وجود ندارد.

این گرایشات، همواره علیه روژآوا و پ.ک.ک و پژاک سمپاشی می‌کنند تا سناریوهای سیاه آمریکا، حکومت اسلامی ایران، حکومت ترکیه، حکومت اقلیم کردستان عراق و ... را کامل کنند.

 

...

«جمیل باییک ریاست مشترک شورای رهبری ک.ج.ک اظهار داشت؛با کردها یا علیه کردها، بدون توجه به سیاست کردها ممکن نیست. هر نیرو یا قدرتی با استفاده از کردها درصدد پیش‌برد سیاست برآمده است. ایران نیز این واقعیت را دریافته است. بدون شک اگرهمانند دوره‌های گذشته با این مسئله تعامل داشته باشد ایران نیز در این میان متضرر خواهد شد. در آن‌صورت ائتلاف علیه ایران به موفق خواهد شد. در حالی‌که ایران نخواهد ائتلاف علیه خود به موفقیتی دست یابد ضرورت دارد که به شیوه‌ای صحیح با مسئله کرد تعامل داشته باشد. در راستای حل مسئله کرد گام بردارد. در چنین شرایطی، توطئه‌ها را خنثی کرده و هم در خاورمیانه نیز به نتایج مهمی دست خواهد یافت. آمریکا در 5 نوامبر علیه ایران تصمیماتی را اتخاذ کرد. آمریکا این تصمیم را سرخود و بدون رایزنی نگرفته است. از هم‌پیمانان خود در خاورمیانه نظرخواهی کرده است. از همین‌رو چنین تصمیمی را علیه ایران در پیش گرفته است. تلاش دارند تا فشار و تحریم‌ها علیه ایران را افزایش دهند. آمریکا درصدد است ترکیه را نیز به این ماجرا بکشاند. زیرا تا ترکیه وارد این ماجرا نشود آمریکا قادر نیست نتیجه‌ای کسب کند. بدین منظور آمریکا تلاش می‌کند ترکیه را با تحریم‌های خود علیه ایران هم‌سو نماید در 6 نوامبر تصمیماتی علیه رهبری جنبش ما اتخاذ کرد. این اقدام آمریکا ناشی از بی‌وجدانی آمریکا بود. متعاقبا نیز تمامی درها به روی ترکیه به‌منظور حمله به روژآوا و شمال سوریه گشوده شد. بدین طریق آمریکا درصدد کشاندن و جلب ترکیه به‌سوی خود و قرار دادن آن کشور در موضعی علیه ایران است. درغیراین ‌صورت چنین تصمیمی اتخاذ نمی‌کرد.روشن است که ترکیه در این مسیر گام بر می‌دارد. ترکیه نیز از آزادسازی رقه به بعد با آمریکا همراهی کرده است. مسئولان ترک آشکارا از این همکاری مشترک سخن می‌گویند. ایران نیز در جریان است. در هر حال ایران به آسانی این امر را نمی‌پذیرد که ترکیه همراه با آمریکا هم در سوریه، هم در عراق علیه ایران تحرکاتی داشته باشد.»

یک‌شنبه شانزدهم دی 1397- ششم ژانویه 2019

*درمطلبی که در تاریخ 24 دسامبر 2018 به نام «توافقات پنهانی چند جانبه دولت‌های آمریکا، ترکیه و… علیه روژآوا!» نوشته بودم در بخشی از این مطلب، آمده است:

... رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه امروز پنج‌شنبه ۲۰ دسامبر- ۲۹ آذر، ۲۹ آذر) میزبان حسن روحانی همتای ایرانی خود بود. گسترش روابط اقتصادی ورفع موانع ناشی از تحریم از موضوعات اصلی این دیدار و کنفرانس خبری دو رییس جمهوری بود. توافق بر ادامه همکاری‌ها در سوریه و هم‌چنین تاکید بر فعالیت مشترک علیه حزب کارگران کردستان‌(پ‌ک‌ک) و پژاک از جمله نتایج این گفت‌وگوها بود.

دولت‌های ایران و ترکیه در بیانیه‌ای گفته‌اند دو طرف «حداکثر استفاده» را از روابط موجود می‌کنند تا با گروه‌های کرد مسلح پ.‌ک‌.ک و پژاک مقابله کنند. سفر رییس جمهور اسلامی ایران به ترکیه در حالی انجام می‌شود که دونالد ترامپ اعلام کرده نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج خواهد کرد. خبرگزاری‌های داخلی ایران استقبال اردوغان از همتایش ایرانی‌اش را «گرم و صمیمانه» توصیف کرده‌اند. روحانی و اردوغان پس از مذاکرات دو جانبه در پنجمین جلسه شورای عالی روابط راهبردی ایران و ترکیه شرکت کردند. این شورا دردولت اول روحانی تشکیل شد وهدف ازآن توسعه روابط اقتصادی دو کشور به سطح ۳۰ میلیارد دلار بود. پس از این نشست ایران و ترکیه یک بیانیه مشترک نیز منتشر کردند که در آن بر حفظ توافق هسته‌ای ایران‌(برجام) و همکاری‌های مشترک دو جانبه و منطقه‌ای تأکید کرده‌اند. رجب طیب اردوغان در کنفرانس خبری پس از این نشست گفت: «تهران و آنکارا برای افزایش همکاری‌های مشترک اراده‌ای مصمم دارند

روحانی هم در این کنفرانس خبری گفت که با اردوغان بر سر گسترش روابط اقتصادی به ویژه در حوزه «ترانزیت» توافق کرده‌اند. روحانی گفت هیچ کشور ثالثی قادر نیست که «روابط همسایگی، برادری و صمیمانه» ایران و ترکیه را خدشه‌دار کند. او از اردوغان نیز به‌خاطر مواضعش در قبال تحریم‌های آمریکا علیه ایران حمایت کرد. ترکیه، از شرکای اصلی اقتصادی ایران به ‌شمار می‌آید. ششم نوامبر امسال، یعنی یک روز بعد از بازگشت کامل تحریم‌های آمریکا علیه ایران، رجب طیب اردوغان این تحریم‌ها را «اشتباه» خواند و گفت کشورش از این تحریم‌ها تبعیت نخواهد کرد. این کشور بیش از نیمی از نفت خام مورد نیاز خود را از ایران وارد می‌کند.

حسن روحانی در کنفرانس خبری از مواضع اردوغان تشکر کرد. او پیش از سفر نیز مواضع ترکیه و خود اردوغان را «خوب و قاطع» توصیف کرده بود. در این سفر شماری از اعضای عالی‌رتبه دولت از جمله محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه، بیژن زنگنه وزیر نفت و رضا رحمانی وزیر صنعت، محمود واعظی رییس دفتر رییس جمهوری، فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد و رضا اردکانیان وزیر نیرو، روحانی را همراهی می‌کنند. روحانی، هم‌چنین درباره تحولات منطقه‌ای گفت ایران و ترکیه و روسیه بر سر ادامه همکاری‌ها در سوریه تاکید دارند. هم‌زمان با این تحولات، در بیانیه شورای عالی راهبردی ایران و ترکیه که در جریان سفر روحانی به آنکارا منتشر شده، ایران و ترکیه اعلام کرده‌اند «حداکثر استفاده از مکانیزم همکاری‌های موجود علیه فعالیت‌های غیرقانونی و تروریستی عناصر پ‌ک‌ک و پژاک در طول مرزهای مشترک»‌ را در برنامه‌های خود قرار خواهند داد.

اردوغان نیز در کنفرانس مطبوعاتی خود با روحانی گفته تهران و آنکارا قادرند گام‌های مشترکی برای پایان دادن به درگیری‌ها و اطمینان از صلح در منطقه بردارند. گفت‌وگوهای دوجانبه روحانی و اردوغان امروز در حالی برگزار شد که دو روز پیش گفت‌وگوهای وزرای خارجه ایران، ترکیه و روسیه برای تشکیل کمیته نگارش قانون اساسی و انتخابات آینده سوریه بدون نتیجه پایان یافت. روسیه و ایران در جنگ سوریه از دولت این کشور حمایت می‌کنند، و ترکیه حامی مخالفان دولت است. هرچند سه حکومت اکنون در عرصه بین‌المللی، به‌ویژه بحران سوریه روابط نزدیکی با یکدیگر دارند.