جنبش چپ افغانستان ؛ باید به بلوغ برسد !

محمد عالم افتخار

جنبش چپ افغانستان ؛ باید به بلوغ برسد !

 

پس از انتشار مقالهء « آنچه باید "آگاهان" از آن آگاه باشند! » و همزمان با آن ؛ چنانکه انتظار میرفت ؛ خیلی از اندیشمندان و صاحب قلمان واقعنگر و ترقیخواه افغانی بر مسایل مطروحه ؛ تبصره و ابراز نظر های با ارزشی نمودند و سایت های انترنیتی ی افغانی با احساس مسئولیت و با درایت و کفایت ؛ هم بی درنگ تمامی این نظرات و تبصره هارا به اختیار خواننده گان و خواهنده گان قرار دادند .

( درین جمله تبصرهء جناب ذکریا یوسفزی گردانندهء سایت نو تأسیس « مصالحهء ملی » که همراه با نشر مقالهء مذکور و در پایان آن به عمل آورده اند ؛ جای سپاسگذاری ویژه از جانب من دارد و پسانتر پیرامون آن چنانکه شائیسته است ؛ مباحثی خواهم داشت .

http://www.mosalehaimeli.org/index.php?option=com_content&view=article&id=159:-l-r-&catid=34:2010-07-02-17-04-29&Itemid=53 )

برای من که از هر جهت در موقعیت استثنایی قرار دارم ؛ تمام این شور و تحرک و نقد و بررسی و تحلیل و استنتاج ثروت گرانبها حساب میشود و برای آنچه میخواهم خدمت وطن ، هموطن و جنبش نجات بخش ملی و دموکراتیک این سرزمین ارائه دهم ؛ مساعدت بیش بهایی است !

درین گستره ؛ ( علاوه بر متون مورد بحث در مقالهء پیشین ) تا جائیکه برخورده ام مقالات و نظرات آتی بسیار چشمگیر و با ارزش میباشد :

ـ عوامل شکست چپ در انتخابات پارلمانی ـ دکتور آرین

ـ وضعيت موجود سخت نگران كننده است ـ احمد سعیدی

ـ چند تذکار پیرامون نتایج انتخابات پارلمانی ـ فرو پاشی ادامه دارد ـ زلمی نصرت

ـ دموکراسی یا چکه چوران بر کرسی ـ پوهنیار بشیر مؤمن

ـ دو شکست پی در پی ـ انجنیر حفیظ اله حازم

ـ افغانستان در چنگال  گلادیاتور های سیاسی ـ محمد امین فروتن

برخی از فراز ها و پیام های اساسی این اندیشمندان گرامی را ذیلا به توجه میرسانم :

(تکیه های روی کلمات و مفاهیم از من است .)

« بنیادگرایان دینی و مذهبی با دقت حیرت انگیزی متوجه سرنوشت و فعالیت چپ بوده و دست بکار اند هر روز توطئه میچینند و دسیسه میسازند و تا آنچه که توان دارند از اشکال تازه تر و دامنه دارتر، فریب کارانه و جنایت آمیز نه تنها علیه نیروهای چپ ، بلکه بر ضد تمام مردم و بخصوص علیه مبرم ترین خواست زمان ما که تشکیل جبهه متحد و فراگیر چپ است ، عمل مینمایند.

نیروهای چپ و مترقی!

تمام امید توده های محروم و اسیر و بی دفاع میهن ما بخاطر نجات دموکراسی و آزادی و میهن و مردم، از چنگال تروریزم و بنیادگرائی بسوی شماست، تا این پیکار را بصورت مسالمت آمیز و بدون خشونت آغاز و به سرانجام برسانید، سازمانهای روشنفکری، عناصر آگاه وطن پرست، احزاب و نیروهای چپ طرفدار جامعه مدنی و حقوق بشر، تربیون های اجتماعی، جریانهای اصلاح طلب داخل حکومت، پارلمان و قضا، مطبوعات غیر وابسته، همه و همه بخاطر آینده وطن و نسل های بعدی آن در یک جبهه متحد با اقدامات مسالمت آمیز بخاطر تغییر این وضع شرم آور که هر روز رسوایی تازه ای را به جهانیان خبر می دهد ، متوصل شوید ، خاموشی چپ پشت کردن به تاریخ است و آنانی که به تاریخ پشت می کنند و حکم زمان را نادیده می گیرند هم به خودشان جفا نموده و هم به میهن و مردم شان بی رحمی و ظلم می نمایند.» ( دکتور آرین)

******                                                                                                                   

«پرسش این است که چگونه می شود وضعیت بهتر شود؟  در نهایت تحلیل ما از وضعیت چيست؟ به حاشیه ‌ها چسپیدن  و موارد خاص را بر کلیت تعمیم دادن، انحرافی در بحث به وجود می‌آورد. چیزی‌ که حاد شده و همه به آن تمسک می‌جویند، “اصلاحات” است. راستی چه كسي آمده در این مملکت اصلاحات را تیوریزه کرده است؟ نیرو و جنبش دموکرات اصلاح طلب و قانون پزير کجاست؟ حرف‌های پا در هوا مثل این ‌که اصلاحات از درون (قدرت) نمی‌شود و یا اصلاحات از بیرون (قدرت) ناممکن است و یا هر دو راه درست است و یا هردو راه غلط است، راه به جای نمی‌برند. مهم این است که در حرکت به سوی اصلاحات، ما در غیبت سنجش عقلانی و رویکردهای تیوریک که پایه‌ های مجاب کننده‌ی ‌علمی داشته باشد، به سر می‌بریم.» ( احمد سعیدی)

******

«جریان و نتایج انتخابات دور دوم ولسی جرگهء  افغانستان  یکبار دیگر  این حقیقت را روشن ساخت ، که  نیروها وشخصیت های ترقیخوا و چپ از نفوذ و قوت لازم سازمانی و تشکیلاتی در جامعه  برخور دار نبوده با گذشت هر روز در حاشیه حوادث قرار  گرفته ، رول و نقش خود را در جامعه از دست میدهند ، تلاش های پراگنده و غیر منظم آنها  نمیتواند  نقش  و تاثیر  خود را در پروسه ها ی نجات کشور از بن بست های موجود وارد کند ، حوادث را در مسیری که صلح و ثبات را در کشور تأمین و ضمانت کند ،  اعتماد مردم را به طرف خود جلب کنند و  مردم را به آینده امید وار بسازند، انکشاف و سمت بدهند ... شکست و ناکامی نیروها و شخصیت های ترقیخوا و چپ در انتخابات دور دوم ولسی جرگهء افغانستان بیانگر این واقعیت نیز است که ( به دوام رویداد های 1371) تا هنوز هم فروپاشی ادامه دارد .

در اخیر تمام وطندوستان ، تحلیلگران و صاحب نظران مسایل افغانستان  را دعوت می کنم  تا در این مورد نظر بدهند، که چطور شود و چه باید کرد، که به این بن بست های موجود خاتمه داده شود و کشور از این حالت بیرون کشیده شود.»( زلمی نصرت)

*****

« این حرف افلاطون که قرنها قبل گفته بود چقدر در مورد وضعیت  دموکراسی کشور مان میخواند ، دموکراسی جای است که « سگان به خوبی صاحبان خویش اند»،    جای که « اسپان وخران ، که عادت دارند آزاد ومغرور حرکت کنند، با کسانی که سر راه آنها قرار می گیرند بر خورد می کنند»  نتیجه همین است که امروز  در بر گزاری انتخابات  معاملات پشت پرده زورمندان را  دیدیم ، احزاب سیاسی آنقدر به هم شبیه شده اند که از ترس امریکا «ریش » و«بی ریش» ، چه چپ و چه راست که دیروز امتحان خویش را داده اند ، از دموکراسی  وحقوق بشر  « گز» میکنند، مردم  و لو اگر اصل انتخاب بین  بد  و بدتر را نیز پذیرفته باشند، هنگام انتخاب راه گم میشوند که بد کدام و بدترکدام است ؟!... خواست مردم به محاکمه کشاندن جنایت کاران وناقضین حقوق بشر از سال 1357 تا امروزاست ، از هر قماش ، قوم ، مذهب ، تنظیم  و سمت که باشند ، این خواست بنیاد حرکت امروز را تشکیل می‌دهد » ( بشیرمؤمن )

******

«مگر این دو شکست چیزی را بما می آموزد؟

آیا این شکست ، شکست جامعه روشنفکری نیست؟

 و آیا این درس از روشنفکران نمیخواهد که دیگر افغانستان و مردم افغانستان را از زیر عینک های دودی دیدن گناه است؟

آری هموطن  و ای روشنفکر صادق وطن ! با دریغ و درد که چنین است. یک عده از روشنفکران و یا چپی های کلاسیک و قدیمی به افغانستان نگاهی چون 30 سال قبل دارند ، هنوز جامعه را چون زمان حاکمیت می نگرند و هنوز فکر می کنند که مردم افغانستان همان های 30 سال قبل اند که رعیت آن ها بودند؟

هنوز بسیاری ها باور کرده نمیتوانند که دیوار برلین از هم ریخته و هنوز باور ندارند که کشوری بنام شورا ها دیگر به تاریخ سپرده شده و هنوز فکر میکنند که توازن قدرت شرق و غرب پا بر جاست.

با تاسف که جامعه روشنفکری افغانستان اسیر این ارتدکس های سیاسی است و این اجتماع روشنفکری را در گرو خویش گرفته اند. و با مجالس چند ده نفری در زیر سقف های شیشه یی اروپا خواب غفلت می بینند.

با ساز و برگ کنونی نیرو های روشنفکری و با این آدمان کلاسیک و عتیقه و با افکار دست نخورده و ( دست نخوردنی آنان ) و اندیشه های  کلاسیک در بین مردم راه یافتن و آنها را معتقد کردن خیال است و جنون است و دیوانگی . بلی [کسانی] با این اندیشه های خود محوری و خود بینی ها و با این بازیچه های فریکسونی و گروپی و خود برتر بینی ها و دیگران را به حساب نیآوردن ها ما را و جامعه روشنفکری را به سر منزل مقصود هدایت نخواهد کرد.

زمان از وطن پرستان و راهییان حقیقی مردم می طلبد تا صفوف شانرا از این عینک دودی ها جدا کنند تا در گناهی که ما روشنفکران هیچ نقشی نداشته ایم شریک نشویم.

اگر در این دو حادثه ( کارزارهای انتخاباتی دور دوم ریاست جمهوری و پارلمان ) بجای خود سری ها و خود محوری ها از عقل سلیم کار گرفته میشد و در یک اجماع عمومی تصمیم گرفته میشد مردم ما ، روشنفکران را اینچنین مسخره و سیلی باران نمی کردند.

در این دو حرکت  مردم صریحاً گفتند که هنوز انتظار شما ها را نداریم  و هنوز پشت شما دق نیاورده ایم.

بعد از هر شکست زمان کار است تا اعتماد مردم حاصل گردد و رفته ها و گمشده ها باز آیند و بهترین ملاک درین دوره ترک عادت خراب است. تا احترامی که بخود می خواهیم به دیگران نخواهیم تا اعتماد را سر مشق کار خود قرار ندهیم تا باور را نهادینه نکنیم ، تا عیب و نواقص خود را باز جویی نکنیم و تا اصلاح طلبی را پیشه نسازیم درین آشفته بازار سیاست در کوچه های متروک سر گردان خواهیم بود.

بلی ، روشنفکران با ایمان ووطن پرست !

وطن در آتش تفنگ و باروت میسوزد ، بی عدالتی و ظلم فغان می کشد ، مردم بخاطر بی کفنی زنده مانده اند. فرصت آن است تا  با  یک رستاخیز سراسری مبنی  بر ارزش های اعلامیه جهانی حقوق بشر بسوی ایجاد محیط انسانی ، عدالت اجتماعی ، وحدت ملی  و مبارزه داد خواهانه  و مردمی دست ها را بدست هم دهیم  و لشکر وطنپرستان حقیقی را بسیج سازیم .» (انجنیر حفیظ اله حازم)

 

******

بدواَ با استمداد از مولانای بزرگ بلخ باید گفت :

آتش است این بانگ نای و نیست باد      هرکه  این  آتش  ندارد ؛ نیست باد !

به جای مقدمه :

واقعیت مجبرهء تاریخ این است که جنبش دموکراتیک و سکولار چپ در افغانستانِ قبیلوی و قرون وسطایی ؛ در اواخر دههء 40 هجری شمسی ؛ از یک عدهء محدود جوانان تحصیلکرده و حلقه های غالباً تصادفی ایکه در زندانها و دانشگاه ها و قطعات.. تشکل یافته میرفتند  ؛ آغاز گردید . این جریان علی الوصف در نطفه و در حالت جوانه بودن با امواج خروشان نهضت های آزادیبخش ملی و جنبش های کارگری که جهان را فرا گرفته و نیرو های امپریالیستی و ارتجاعی را در وضع تدافعی قرار داده   بود، معناً و به لحاظ  مورال و امید و اعتماد به نفس ؛ پشتبانی و تقویت می گردید .

در شعاع جاذبهء این موج جهانی ؛ حتی شاهزاده گانی چون سردار محمد داؤد در افغانستان و همانند های او در سایر کشور های « جهان سوم » قرار گرفته بودند و سلاطینی مانند محمد ظاهر شاه تلاش می کردند تا هماهنگی هایی با جریان تاریخی مذکور به هم رسانند و به شیوه های نرمتر و محتاطانه تر در تداوم حاکمیت های استبدادی و ارتجاعی ی خود متوسل گردند .

در دنیای کاپیتالیستی و امپریالیستی ابرقدرتی مانند ایالات متحدهء امریکا نیز با توسل به تئوری های اقتصاد رفورمیستی « مستهلک محور » کینزی در تلاش افتاده بودند تا از توفان خشم و نارضائیتی گارگران و زحمتکشان و  پیوستن آنان به امواج انقلاب جهانی جلوگیری نمایند .

همان بود که در سرزمین ما سردار محمد داؤد طئ پیشنهاداتی خواستار اصلاحاتی در ادارهء کشور از طرف ظاهر شاه گردید و این روند با پیج و تاب هایی به تدوین و انفاذ قانون اساسی سال 1343 هـ ش و آغاز دورهء دموکراسی تاجدار منجر شد و زمینه هایی برای آزادی های بیان و تشکل های صنفی و سیاسی و اجتماعات و انتقادات و اعتراضات .. ( البته زیر کنترول شدید ) به وجود آمد .

مردم افغانستان و عامهء جوانان کشور در صفحات نشریات تازه و از طریق تریبون پارلمان ؛ برای نخستین بار با ادبیات و مفاهیم و شعار های مترقی و چپ و حتی انقلابی و ماوراء انقلابی ؛ رو برو شدند . این انکشافات پیشروان نسل جوان را به کنجکاوی های بیشتر در نشرات فرا مرزی و جهانی رهبری کرد .

روز تا روز بینش ها و احساسات تازه پیدایش و گسترش می یافت ؛ مردم که علی القاعده به عقاید و باورهای کهن و عنعنات سنتی معتاد اند ؛ بازهم به دلیل فقر و ستمکشی و احساس مظالم و محرومیت ها از وضع حاکم ؛ خیلی مجذوب حرکت ها و جنبش ها و اندیشه های چپ میگردیدند  و این واقعیت که هرچند گاهی در این یا آنگوشهء جهان تحول مهمی محرز میگردید ؛ رژیم کهنه و منفوری سرنگون میشد و رژیم هایی با شعارها و داعیه های انقلابی و چپ به وجود می آمدند و یا کشور ها و ملت هایی از یوغ استعمار رهایی یافته راه های رشد اقتصادی ـ اجتماعی و حاکمیت نوین را در پیش میگرفتند ؛ بر امید و یقین جوانان و مردم می افزود .

منجمله همین جوش و خروش و تحولات سریع در سیمای جهان ؛ رهبران و شاملین رده بالای جنبش های نوپای چپ و دموکراتیک و ملی را به ساده گیری مسایل جنبش و ساده انگاری کار سیاسی و سازمانی و تربیتی با نسل به پا خاستهء پر احساس و پر هیجان و توده های مردم مجذوب ؛ کشانید .

این بلیه در کسانیکه از محیط های شدیداً سنتی و قبیلوی برخاسته بودند ؛ جدی تر بود و آنان را به چپروی ها ، ماجراجویی ها و ذهنیگرایی های هولناک کشانید و با دخالت عوامل دشمن ؛ این روند ها به انحرافات و انشعابات و در گیری ها در میان جنبش انجامید که حتی پیامد های آن تا امروز هم  با حدت ادامه دارد .

عدم وصول به مرز « علم»:

اخیراً در مقاله ای از محترم قدوس زریر خواندم که « رهبران اصلی حزب دموکراتیک خلق افغانستان ؛ آنهایی که رفته اند ؛ جز بیانیه های سرکاری و رسمی ؛ آثار ارزشمند علمی بر جا نگذاشتند .»

http://www.ariaye.com/dari7/images/ayendah2.pdf

این سخن ؛ به معنای اذعان به حقیقت شومی مبنی بر این است که جنبش رادیکال سیاسی در افغانستان پیش از تحولات دراماتیک 1352 ،1357 و 1358 که سقوط نظام سلطنتی و اندی پس حاکم شدن جناح های حزب دموکراتیک خلق افغانستان را باعث گردید ؛ حتی در عالیترین سطوح رهبری به مرز « علم » نرسیده بود و ناگزیر توکلی و تصادفی و الله بختی یعنی با ملغمه ای از توهم  و احکام  و کلیشه های التقاتی  (از چندین ترجمه گذشته ...!) سوق و اداره می گردید . سایر بخش های جنبش هم ناگزیر چنین بودند .

درینجا ـ بلافاصله ـ باید منظور از واژهء « علم » را روشن کرد .

شاید هیچ اصطلاح نزد عام و خاص سرزمین ما پیدا نکنیم که به اندازهء واژهء « علم » در مرحلهء « فهم » اینهمه پُر از مغلطه و سفسطهء شوم و شنیع باشد . این واژه و معادل های آن به خاطری چنین لوش آلود و گند زده است که بیش از هر واژه و کلمهء  دیگر به وسیلهء دکانداران دین و گروگان گیرنده گان ایمان توده ها ؛ به خود و اندیشه های سیاه و شوم و ظالهء آنها نسبت داده شده است .

تا جائیکه بین توده ؛ وقتی « علم » و « علما » گفته میشود جز مشتی روضه خوان و مداح و کف بین و رمال و تعویز گر و اسقات خور .. چیز زیادی در نظر نمی آید و در ذهن مجسم نمیشود .

و در جمع « علمای دین » هم