قطعنامه ی دومين پلنوم کميته رهبری نوين حزب دموکراتيک خلق افغانستان (حزب زحمتـکشـــــان افغانســتان)
قطعنامه ی دومين پلنوم کميته رهبری نوين حزب دموکراتيک خلق افغانستان
(حزب زحمتـکشـــــان افغانســتان)
(مورخ: ۶ / ۳ /۱۴۰۳ خورشيدی مطابق ۲۶ / ۵ / ۲۰۲۴ ترسايی)
رفقای عزيز وسنگرنشينان گران ارج حزب دموکراتيک خلق افغانستان(ح.ز.ا)!
دومين پلنوم کميته رهبری نوين ح. د. خ. ا (ح.ز.ا) امروز پس از سپری شدن (يک سال و پنج ماه) نسبت شرايط خونباربيش از سه دهه ی ميهن مان افغانستان و ادامه ی اشغال و دوره تسليمی آن توسط ايالات متحده ی امريکا به ژنرال های خون آشام پاکستان و مزدوران طالبی وافغان ملتی آنان؛ مانند نشست اول در خارج از کشور، داير و با پخش سرود انتر ناسيونال به کارش آغازنمود، که هم اکنون در بخش فرجامين آن قرارداريم.
درآغاز نشست، رفيق شيرآقا سرشک دبير دوم کميته رهبری نوين ح.د.خ.ا ضمن صحبتی رهنمود دهنده، رسميت جلسه را اعلام و اجندای آن را به شرح زيرين، پيشنهاد نمودند:
بخش اول: گزارش کاروفعاليت يک سال و پنج ماهه هيأت اجرائيه حزب دموکراتيک خلق افغانستان (حزب زحمتکشان افغانستان)(ازاول جنوری۲۰۲۳ الی می ۲۰۲۴) توسط رفيق عبدالواحد فيضی دبيراول کميته رهبری نوين ح.د.خ.ا(ح.ز.ا) و صحبت هريک از رفقاء پيرامون آن؛
بخش دوم شامل دو جزء زيرين پيشنهاد گرديد:
جزء الف: اتخاذ تصميم پيرامون استعفای دو تن اعضای هيأت اجرائيه رفقاء:
دکتر نظيفه توخی و محمد حريف «حريف»؛ از عضويت ح. د. خ. ا( ح.ز.ا)؛
جزء ب ـ : سبکدوشی رفيق صبور رکين از عضويت کميته ی رهبری نوين و هيأت اجرائيه ح.د.خ.ا؛ نسبت عدم سهمگيری اش درامور فرهنگی و نشرات حزبی، پيرامون بازتاب رخدادهای خونبار کشور وغيابت شش ماهه اش درجلسات حزبی مطابق بند دوم و سوم ماده ی ششم اساسنامه حزب؛
ـ ماده ی سوم اجنداء: اتخاذ تصميم پيرامون پيشبرد پروسه وحدت با کميته حوزه های احياء [آغاز فعاليت نوين] ح. د. خ. ا (ح. ز.ا)، که تفصيل بيشتر، درمورد آغاز و نتايج حاصله اين پروسه توسط رفقاء هيأت اجرائيه (کوچی و گلشنيار) اعضای مذاکره کننده و رفيق فيضی دبير اول کميته رهبری نوين ح.د.خ.ا (ح.ز.ا)، به پلنوم ارائه خواهد شد.
ـ بخش چهارم: اتخاذ تصميم، روی تطبيق و پياده نمودن اسناد و فيصله های حزب، از طريق صدور اين قطعنامه ی سرنوشت ساز، پيرامون عملکرد بعدی ارگانهای حزب مان، برمبنای درونمايه ی اسناد ذکرشده؛ در زمينه ی نجات ميهن و مردم دربند کشيده ی مان افغانستان از وضع فلاکتبار و زندگی برانداز کنونی کشور، می باشد.
آجندای پيشنهاد شده، از جانب شرکت کنندگان نشست به اتفاق آراء مورد تاييد و تصويب قرارگرفت.
به ادامه ی آن، دوتن از رفقاء ذيصلاح (عبدالوکيل کوچی و جيلانی" گلشنيار")، ازجانب رفيق سرشک دبير دوم کميته رهبری نوين ح. د. خ. ا (ح.ز.ا) بحيث رئيس و منشی جلسه، پيشنهاد گرديده، هردو رفيق به اتفاق آراء مورد تاييد قرار گرفتند.
سپس گردانندگی جلسه از جانب رفيق سرشک به رفقاء کوچی و گلشنيار، تفويض گرديد.
مطابق ماده ی اول اجنداء رفيق فيضی گزارش کارکردهای يک سال و اندی را توأم با کاستی های آن در همه بخش های زندگی حزبی، بويژه دربخش تشکيلات، به پيشگاه جلسه ارائه و برشمرد.
پس از آن بروفق متن اجنداء به تعداد (شش) تن از رفقای حاضر دراين نشست، پيرامون گزارش ارائه شده صحبت های نقادانه کرده، سرانجام گزارش با اتخاذ تصامیم، پيرامون رفع کاستی های ذکرشده، به اتفاق آراء مورد تاييد و تصويب قرار گرفت.
همين طور برمبنای ماده دوم اجنداء:
جزء الف: استعفای دو تن: دکتر نظيفه توخی و محمد حريف «حريف» از عضويت ح.د. خ. ا (ح. ز. ا) و تمامی مقام های حزبی منظور و از تشکيلات حزب منفصل شدند.
همچنان مطابق جزء ب ماده سوم آجندا؛ سبکدوشی رفيق صبور رکين ازعضويت کميته ی رهبری نوين و هيآت اجرائيه ح. د. خ. ا (ح. ز. ا) به اتفاق آراء مورد تاييد و تصويب قرار گرفت.
پيرامون ماده ی سوم آجنداء: مبنی بر اتخاذ تصميم، روی تفويض اندازه ی صلاحيت های لازم و کاری هيآت اجرائيه در مورد انجام پروسه ی وحدت با کميته ی موسس حوزه های احياء [آغاز فعاليت نوين] ح.د.خ. ا (ح.ز. ا) و مشخص نمودن جايگاه انعطاف و گذشت های اصولی؛ توأم با درنظر داشت خطوط اساسی قرمز حزب، در موارد ذکرشده ی زيرين؛ همه شرکت کنندگان پلنوم؛ از پروسه ی آغاز مذاکرات با کميته حوزه های احياء [آغاز فعاليت نوين] ح. د. خ. ا(ح.ز.ا) استقبال گرم نموده و ادامه ی آن را تا فرجام، يگانه کار پر ثمر برای هردو سازمان برادر و مايه ی اميد وصل شدن ساير اعضای معتقد به آرمانهای والا و انسانی ح. د. خ. ا ارزيابی نموده، برای ادامه کار اين پروسه؛ تصاميم لازم را اتخاذ و به هيأت اجرائيه و ذوات مذاکره کننده حزب، وظايف مشخص زيرين را توأم با صلاحيت های اجرائيه وی آن تفويض نمود:
« الف: از آن جايی که ح. د. خ. ا از بدو تأسيس آن در کنگره اول،(مورخ اول جنوری ۱۹۶۵) تا کنگره دوم زندگی برانداز آن (ماه جولای۱۹۹۰) دارای ساختار تشکيلاتی در مرکز (کميته مرکزی ـ دفتر سياسی و يا هيأت اجرائيه و دار الانشاء)، بشمول شعبات مربوط آن: (تشکيلات ـ تبليغ و فرهنگ و نشرات ـ نظارت و کنترول ـ روابط بين المللی ـ امورمالی ـ اسناد و ارتباط و دفتر کار ميان بانوان و جوانان در مرکز؛ و همچنان در محلات (کميته های حزبی ولايات ـ شهر ها ـ شهرستان ها ـ نواحی و سازمان های اوليه با شعبات ذکر شده؛( باستثنای روابط بين المللی)، در واحد های اداری محلات، بوده و طی اين ۲۵ سال فاصله بين دو کنگره وحتا پس ازآن تا سقوط دولت جمهوری هم (صرف با تغيير نام ها) دروجود همين تشکيلات رسالتش را بحيث يک حزب اپوزيسيون و هم در جايگاه حزب متعهد در رأس قدرت ايفاء نموده است.
همين گونه بعد از سقوط دولت جمهوری افغانستان و آواره شدن اعضای حزب در پنج قاره ی جهان؛ پس از يک وقفه ی دراز مدت؛ همزمان با برافراشتن پرچم سرخ، ح. د.خ. ا دراولين نشست تأسيس کميته فعالين ح.د. خ. ا در سال ۲۰۰۴همين تشکيلات ذکر شده با گزينش هيأت رهبری و شعبات آن مجددآ ايجاد و تا کنون بصورت فعال مصروف انجام وظايفی که تاريخ بمثابه ی يک رسالت دربرابر آن قرارداده، می باشند.
ب: کار تدوين برنامه و اساسنامه حزب در سال ۲۰۰۹آغاز و پس از انجام کار پژوهشی روی آن، در سال ۲۰۱۰ تکميل و پس از تصويب آن از جانب هيآت رهبری کميته فعالين ح. د. خ. ا غرض نظر خواهی در تارنگاشت سپيده دم بدست نشر سپرده شد.
پس از ارائه آخرين نظريات تکميلی ازجانب بزرگان و پيشکسوتان حزب (ازجمله روانشاد دکتر اناهيتا راتبزاد و زنده ياد اکادمسين دستگير پنجشيری)؛ سرانجام هردو سند ذکر شده درجلسه ی بزرک پيشکسوتان ح. د. خ. ا به تاريخ ۱۳ ـ ۹ ـ ۱۴۰۱ خورشيدی، مطابق ۴ ـ ۱۲ ـ ۲۰۲۲ ترسايی تصويب و در تارنگاشت سپيده دم در کنار ساير مصوبات حزب، منتشر و مورد استفاده ی اعضای حزب و علاقه مندان قراردارند.
ج: نام حزب دموکراتيک خلق افغانستان (حزب زحمتکشان افغانستان) باسرودانترناسيونال و پرچم گلگون آن که خوشبختانه مورد تاييد و موجب افتخار هردو سازمان برادر میباشد؛ بشمول پاراگراف (الف و ب ذکرشده ی بالا)، جا دارد تا بعنوان خط اساسی قرمز حزب واحد مان محسوب گردند.
د: در مورد پروسه ادغام و گزينش رفقای رهبری ـ کادرها و صفوف هردو جناح حزب در تمام سنگرها و مقام های مرکزی و محلی، از جمله در ارگان های مرکزی ( کميته مرکزی ـ هيأت اجرائيه و دبيرخانه حزب) همچنان در شعبات هشت گانه مربوط آن مشتمل بر:
(تشکيلات ـ تبليغ و فرهنگ و نشرات ـ نظارت و کنترول ـ روابط بين المللی ـ امور مالی ـ اسناد و ارتباط ـ کار ميان جوانان و کارميان بانوان) بشمول ادغام در ارگانهای محلی ذکرشده در داخل افغانستان و کميته های کشوری در خارج افغانستان با تأمين حقوق برابر از رأس رهبری تا سازمان های اوليه حزب صورت گيرد.
هه: درمورد برگزاری کنگره ی سوم و مشخص نمودن زمان و مکان آن، بايست گفت:
از آن جا ای که ح. د. خ. ا پس از تأسيس آن علی رغم دشواری های دو انشعاب؛ از ميان حدود ۵۰ سازمان سياسی و صنفی قدبرافراشت؛ مدت ۱۴ سال مبارزات دشوار؛ ولی پردرخشش را دردوران دموکراسی نام نهاد( تاجدار!) سلطنت و ۵ سال جمهوريت خود کامه ی محمد داوود؛ بحيث يگانه سازمان نيرومند، با انضباط و اپوزيسيون انتقادگر سالم هردو نظام، در جايگاه حامی و مدافع منافع زحمتکشان افغانستان، سپری نمود.
همچنان به ادامه ی آن، مدت ۱۴ سال ديگری که قدرت و اداره ی کشور بالايش تحميل گرديد؛ طی اين مدت، مزيد بر انجام کار های مثمر در همه بخش های سياسی ـ اقتصادی ـ فرهنگی و امور اجتماعی غير قابل انکار؛ با بيش از يک صد کشورجهان روابط دپلماتيک و با حدود هشتاد حزب سياسی ترقيخواه و پيشرو جهان روابط سياسی و رفيقانه داشت و در ميان کشور ها و احزاب برادر از نام و شهرت والای برخوردار بوده است.
علی رغم اين که کنگره ی دوم آن پس از گذشت ۲۵ سال از نظر کيفيت خط انحرافی و حتا انتصابی را در جهت راست تا سرحد راه پيمودن به جانب سقوط را در پيش گرفت؛ ولی از نظر کميت آن؛ با شرکت (۸۴۲) تن اعضای حزب، که هر يک از (۲۰۰) عضو اصلی واجد رأی، نمايندگی می کردند؛ آنهم در افغانستانی که در تمام استان های آن شعله های جنگ زبانه می کشيد، با حضورداشت ژورناليستهای داخلی و خارجی، برگزار گرديد.
بنابرآن بمنظور حفظ نام ـ جايگاه ـ شهرت نيکو و حيثيت اين حزب که در برگه های بالا ذکرشد؛ بايست کار و فعاليت همه جانبه پيرامون جلب و جذب اعضای جديد در صفوف و سنکر های بالايی حزب؛ رشد کميت و کيفيت شرکت کنندهای کنگره سوم حزب و محل برگزاری آن، طوری صورت گيرد که هم برای شرکت کنندگان و هم برای مهمان های داخلی و خارجی حزب و کشورمان از ارزشمندی متناسب با نام و شهرت جهانی آن، برخوردار باشد.
بويژه اين که در ارزيابی استنتاج ازآن در ميزان داوری کارشناسان؛ اعم از دوست و دشمن؛ جايگاه آن را در جامعه؛ بويژه اين که ۱۴ سال قدرت سياسی کشور و رهبری جامعه افغانستان را به عهده داشت؛ زير سوال عدم مشروعيت قرار ندهد.»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ--
در فرجام، بمنظور تطبيق ماده چهارم آجنداء و برخورد جدی با ضعف ها و کاستی های برشمرده شده؛ نشست تاريخی امروز، مراتب زيرين را تصويب و به هيأت اجرائيه و دفاتر مرکزی حزب دستور می دهد، تا وظايف آتی را از طريق اتخاذ پلان تدابير هفته ـ ماهوار و سالانه، در جهت پياده نمودن احکام مصوبات و دساتيرصادرشده، بمنظور زدودن کمبودی های ذکر شده در گزارش و صحبت های نقادانه ی رفقاء در جلسه، انجام دهند:
۱ـ هيأت اجرائيه حزب موظف است تا دراولين نشست خويش، مسؤولين شعبات تشکيلات ـ مالی ـ کارميان بانوان را؛ الی نتايج نهايی پروسه ی وحدت با کميته ی موسس حوزه های احيا ء [آغاز فعاليت نوين] ح. د. خ. ا ، (ح. ز. ا) و در پيشگيری روند ادغام؛ از ميان فعالترين کادرهای مسلکی، بصورت موقت، بحيث سرپرست تعيين و مکلف به انجام وظايفی که دراين قطعنامه به آنان تفويض شده، بنمايند.
۲ـ شعبه ی تشکيلات حزب موظف است تا برنامه کاری خويش را درمورد جذب اعضای جديد، تأمين روابط با آن عده اعضای پيشين ح. د. خ. ا که درحالت انتظار و مشاهده ی يک روزنه ی اميد روشنی بخش، برای ادامه مبارزه ی هدفمند قراردارند؛ تنظيم و روی دست گيرند؛ همچنان پلان تدابيرتشکيلاتی را درزمينه ايجاد کميته های حزبی، مطابق فعاليت نوين حزب، در ارگانهای محلی(استانها و شهرستانهای داخل کشور) و ارگانهای کشوری برون مرزی؛ تدوين و از نتيجه ی کار خويش در دومين جلسه به هيأت اجرائيه حزب گزارش دهد.
۳ ـ شعبه تبليغ، فرهنگ و نشرات حزب وظيفه دارد تا تمام اسناد تصويب شده ی اين نشست را در تارنگاشت "سپيده دم" ارگان نشراتی مرکزی ح. د.خ. ا (ح.ز.ا)، جهت آگاهی و استفاده ی رفقاء، دوستان وهم ميهنان عزيز، بدست نشر بسپارد.
۴ ـ همچنان مسؤولين اين شعبه و ساير رفقاء موظف اند تا تمام حوادث و رخدادهای خونبار جاری افغانستان را زير پرويزن نقد قرار داده دربرابر هر رخداد واکنش متناسب حزب را ابراز و جنايات اشغالگران امريکايی و پاکستانی وعمال مزدبگير طالبی وافغان ملتی آنان را، درمطبوعات حزبی منتشر و پيوند حزب را بامردم دربند کشيده و مظلوم افغانستان، که درگزارش اساسی حزب بازتاب روشن يافته است، گره محکم زنند.
۵ ـ شعبه مالی حزب وظيفه دارد تا در نخستين هفته ی کاری اش طرح پيشنهادی خويش رامطابق شرايط نوين حزب درمورد باز نمودن حساب بانکی بمنظور انتقال حق العضويت و اعانه اعضای حزب و دوستان به آن، در تماس و تفاهم با رفيق کوچی که دراين مورد تلاش های را انجام داده، بشمول تشخيص کمک به رفقای حزب که در افغانستان در بدترين شرايط زندگی قراردارند، تدوين و به اولين نشست هيأت اجرائيه ارائه و پس ازتصويب، آن را در منصه تطبيق قراردهد.
۶ ـ شعبه روابط بين المللی حزب موظف است تا با استنباط از متن گزارش اساسی تصويب شده، برنامه کاری خويش را متناسب با اوضاع کشورمان و جهان درزمينه ی تحکيم دستاوردهای حاصله و برقراری مجدد مناسبات با احزاب برادر و پيشرو عصر، از طريق تأمين تماس و ارسال برنامه و ساير نشرات حزبی تأمين و خلای بوجود آمده ی سه دهه رکود را تا حد ممکن آن تکميل و در جهت زدودن اين کمبود تدابيرلازم کاری را رويدست گيرد.
۷ ـ رفقای مسؤول بخش بانوان (زنان) موظف اند تا با درنظرداشت برخورد نقادانه در گزارش اساسی اين نشست، برنامه کاری را جهت تأمين ارتباط با اين کتله وسيع و رنج کشيده ی کشورمان، که هم اکنون در داخل و خارج افغانستان دربرابر اشغالگران خارجی و مزدوران جامه سپيد و نکتايی پوش داخلی آنان، روياروی می رزمند؛ تنظيم و رابطه ی خويش را با اين رزمندگان نظم نوين، بصورت مستقيم ويا از طريق تأسيس شورای سراسری زنان افغانستان تأمين و پيوند باهمی خويش را با اين جنبش خودجوش آزادی خواه و زندگی ساز افغانستان، گره محکم زنند.
۸ ـ رفيق گلشنيار مسؤول بخش جوانان حزب مکلف است تا پلان تدابير ماهانه و سالانه کاری را دراين بخش درزمينه ی بسيج و تشکل باهمی جوانان در يک سازمان رزمنده و پويا که حدود شصت درصد شهروندان افغانستان را تشکيل می دهند و اعمار مجدد افغانستان و سمت يابی کشور درجهت رهايی انسان از قيد هرگونه اسارت و رسيدن آن به قله های شامخ انسانيت، در دست های توانای آنان بوده است؛ تدوين و پس از تصويب آن در اولين جلسه هيأت اجرائيه حزب، در جاده ی عمل پياده نمايد.
۹ـ به رفيق مسؤول شعبه نظارت و کنترول حزب وظيفه سپرده می شود تا درمورد عملی نمودن مندرجات اسناد تصويب شده حزب و وظايف برشمرده شده ی اين قطعنامه برنامه کاری ماهوار را تدوين و در معرض تطبيق قراردهد.
۱۰ ـ هيأت اجرائيه و شعبات مرکزی حزب، ازتطبيق مصوبات و دساتير ذکر شده ی اين قطعنامه مسؤول بوده و مکلف اند تا از نتايج دساتير و وظايف سپرده شده درپيشگاه سومين پلنوم کميته رهبری نوين(ويا کميته مرکزی) حزب دموکراتيک خلق افغانستان (حزب زحمتکشان افغانستان) گزارش ارائه نمايند.
دومين نشست پلنوم کميته رهبری نوين
حزب دموکراتيک خلق افغانستان
(حزب زحمتکشان افغانستان)
مقالات مرتبط
دومين پلنوم کميته رهبری نوين ح. د. خ. ا (ح.ز.ا) امروز پس از سپری شدن (يک سال و پنج ماه) نسبت شرايط خ... ادامه
نوردرخشانی که جسماً غروب کرد؛ ولی دراندیشه وآرمان نام بزرگش درقلبهای ما ومردم شریف افغانستان همیشه ت... ادامه
پنجاه ونه سال پیش به تاریخ ۱۱/ ۱۰/ ۱۳۴۳ خورشیدی - ۱/ ۱/ ۱۹۶۵در جامعه ی بیداد زده ی افغانستان، رخ... ادامه
جنبشهای رهایی وبیداری مردم ازسکوت ورکود قرون متمادی از دو الی سه صد سال قبل در بسا نقاط جهان وبخصوص... ادامه
بحث تحولات بزرگ سیاسی تاریخی، نیازمند پژوهش وتحقیقات عمیقِ گزینه ها وپیش زمینه هاییست که درظهور ایج... ادامه
به تاريخ 13 قوس 1401 خورشيدی، مطابق 4 دسامبر 2022 ترسايی دومين نشست تاريخساز پيشکسوتان ح. د. خ. ا (ح... ادامه
هفده سال قبل، جنبش ترقی خواهی افغانستان بهترین فرزند برو مند، شحصیت فرهیخته،نستوه، انقلابی وچهره اکا... ادامه
زنده یاد فدا محمد دهنشین فرزند محمد اکرام خان در شهر شبرغان تولد گردیده ودر همین شهر درس خوانده و به... ادامه
همانگونه، که شما آگاهی داريد؛ تاریخ مبارزات سازمان ها و تشکل های سیاسی، در "دهه ی دموکراسی و بعد آن... ادامه
سرزمین آریانا مهد دانش وفرهنگ وبهترین کانون مدنیتهای قدیم بحساب می آید که در دامان آن علما ودانشمندا... ادامه
پيوست به وقوع تحولات عظيم دراروپا درقرن هژدهم (انقلاب کبيرفرانسه، انقلاب صنعتی، نهضت فکری عصر... ادامه
بعد از تلاشهای خستگی ناپذیر رفقای کمیته فعالین، ونهضت واحد زحمتکشان افغانستان، رفقا توانستند،با پذی... ادامه