آنچه «افزوده تکاملی» بر نیازهای«تنازع بقایی» بشر افـزود
محمد عالم افتخار
آنچه «افزوده تکاملی» بر نیازهای«تنازع بقایی» بشر افـزود
(مقدمانی بر تئوری های پساکرونایی ـ 6)
**************
در آغاز کلام؛ نسبت فاجعه ترور زبونانه مولوی داکتر ایاز نیازی همراه با انفجار دادن مسجد جامع وزیر محمد اکبر خان در قلب پایتخت کشور؛ ابراز خشم و انزجار نموده به فامیل محترم ودوستان داغدار این تازه ترین قربانی معروف وحشت و دهشتِ دین جلابان افراطی؛ عرض تسلیت و غمشریکی می نمایم.
من وقت و بخت ملاحظه و مرور«رسانه های اجتماعی» که هموطنان خاصتاً جوانان درهمچو حالات افکار واحساسات خود را به طریق آنها بروز میدهند؛ ندارم ولی از تبصره هایی در سایت های جدی دریافتم که سیلی از خشم و خروش به دنبال این ترور نامنتظره راه افتاده است. من علی الوصف کژی ها و زیاده روی هایی که به این رستخیز نسبت داده میشود؛ به آن مرحبا میگویم.
زنده یاد مولوی ایاز نیازی؛ ملا بود و در خطبه هایی که به حیث امام مسجد ایراد میکرد و در برنامه دینی تلویزیونی که خصوصاً از تلویزیون ملی پخش میشد؛ برآمد هایی ویژه ای داشت که در سطح ملا های معتدل افغانستان جایگاه بلندی را حایز بود.
متأسفانه جهانبینی ملایی که در بالاترین دانشگاه ها به ایشان میدهند بسیار تنگ و مغلوط و خیلی ها نیز سطحی و مبهم است وانگهی تقریباً به صفت یک اصل؛ ملا ها معتقد ساخته میشوند که آنچه درمنابع ومراکز شرعیاتی گیر می آورند و می آموزند آخرین های تاریخ و علم و انسان و دو دنیاست. به ویژه انان از مراجعه و بهره گیری در منابع و مراجع علم و فلسفه جهانی وغربی و حتی متون شرعیات و الهیات دیگران اکیداً منع و ترسانیده میشوند. بدینگونه جامعه شناسی و روانشناسی و انسانشناسی ملا ها اغلب قلمبه، سلمبه هشت ـ ده ـ چهارده صد سال قبل است و یا زهریاتی است که وهابیت و سلفیت و اسرائیلیات و استخباریات معاصر تبلیغ و ترویج میکنند.
تا حدودی به همین علت ها و دلایل؛ شاد روان ایاز نیازی در سیاستگری و سیاست بازی غلطی های فاحش میکرد؛ از جمله در مورد قتل حشری و وحشیانه فرخنده بیگناه و مظلوم؛ موضع عجولانه و احساستی و حتی حسب مبانی معمول فقهی؛ نادرست و جبران ناپذیر گرفت.
به ویژه در یوتیوب سخنرانی های از ایشان تازه به تازه انتشار یافته که خیلی های می انگارند؛ حرف های سیاسی تند و تحمل ناپذیری است و گویا باعث ترور و امحای این عالم دینی گردیده است.
به نظر این کمترین مجموعه اینها و کلیپ های چند ده سال ایشان نمیتواند باعث و انگیزه ترور بوده باشد؛ باید علت و انگیزه را کاملاً در جای دیگر جست که به آسانی و درین نزدیکی ها شاید دست نیافتنی باشد؛ به هرحال آنها که تصمیم به ترور و محو فیزیکی مولوی نیازی گرفتند؛ استراتیژی بلند و فراگیری دارند.
در حالیکه به نظر و تحلیل ارتجالی محترمه فرحناز فروتن در یک سطح معین نمیتوان خصومت ورزید؛ باید گفت که اینجا یک مرگ عادی مثلاً مرگ کرونایی مطرح نیست که از آن متضرر و انتقامجوی سرخورده و مایوس از ضعف و فساد دستگاه عدلی و قضایی؛ شادمان شود.
اینجا بزرگترین عملیه تروریستی سازماندهی و اجرا شده است؛ که میتواند عواقب آن به زیان متحسس شدگان نسبت انتقام فرخنده و امثال آن هم تمام گردد.
مسلم است که فاجعه فرخنده و چیز های دیگر اصلاً و ابداً مدنظر عاملان و فاعلان این جنایت سنگین نبوده است. حداقل مولوی نیازی به خاطر کدام ارزش یا موضوع بالقوه خطیر برای مراجع سیاسی و استخباراتی و فراماسیونری معلوم الحال؛ هدف قرار گرفته و چه بسا ارتجالیتی هم در دسیسه وجود داشته است. باید سطح اطلاعات و هوشیاری را هرچه بیشتر و هرچه زود تر بالا برد! **********
یخبندان ها و انقراض های بزرگ:
در باره اینکه زمین در«زون طلایی حیات» در مدار خورشید قرار گرفته و بنابرین شانس عظیم میزبانی زندگانی را دارا گردیده است؛ گفته آمدیم.
ولی زمین درطول عمر4.6 میلیارد ساله خویش همیشه چنین مهربان ومهیا نبوده است. دانش زمین شناسی نشان میدهد که زمین درحوالی یک ملیارد سال نخست ازاین مدت؛ گوی آتشینی بیش نبود؛ ولی روی به سرد شدن میرفت. سرانجام به حدی رسید که قشر گازی دورادور آن شروع کرد به تعاملات برای تولید بخارات آب. عاقبت باران های سیل آسا بر سطح زمین باریدن گرفت. طی چند صد میلیون سال سه برچهارم کره زمین را آب فرا گرفت؛ آبی که با عناصر عدیده دیگر شیمیای مخلوط بود و بیشتر حیثیت «آبگوشت» را داشت. یک چهارم زمین که خشک ماند به استثنای جزایر وکوه هایی چند؛ فقط یک براعظم را تشکیل میداد که «پانگه آ» خوانده میشد.
در آقیانوس های «آبگوشتی»؛ به هم آیی مرکبات آلی و پروتئینی محقق شده و در ادامه به ساختار های مولیکولی زنجیره ای نوکلئیک اسیدی یعنی RNA و DNAگذشتند و نسبتاً در اندک زمانی همه اقیانوس ها پر از موجودات حیه تک سلولی شدند.
* «ـ زمین کمی بیشتراز 2 میلیارد سال سن داشت که وارد قدیمی ترین عصریخبندان گردید. این یخبندان در زمین شناسی؛ به هورونین (Huronian glaciation) یا به زمین گلوله ـ برفی (Snowball Earth) معروف است.
به نظر میرسد مراحل اولیه یخبندان هورونین که از ۲٫۴ تا ۲٫۳ میلیارد سال پیش شروع شد، بسیار شدید بوده است زیرا کل سیاره در برفسارها فرو رفت و اکثر قسمت اقیانس ها یخ بست. این امر ممکن است در اثر فعالیت مداوم آتشفشانی ۲۵۰ میلیون ساله ایجاد شده باشد، که در اثر آن اتمسفر زمین بوسیله گرد و غبار آتشفشانی پوشیده شده و از طرف دیگر میزان دیاکسید کربن بسیار کمی در اتمسفر وجود داشته که سبب کاهش اثر گلخانهای گردیده است.
* ـ ۸۵۰تا ۶۳۰ میلیون سال پیش نیزیخبندان موسوم بهکرایوجنین (Cryogenian) برخی از نقاط زمین را در عمیقترین سرما فرو برد. براساس یکی از نظریهها، در زمان این یخبندان؛ سلولهای بزرگ و احتمالاً موجودات چند سلولی به بستر دریا ریختند. این سلولهای بزرگ و موجودات چند سلولی دیاکسید کربن زمین را مصرف نمودند که در نتیجه اثر گلخانهای تضعیف شده و دمای زمین بیشتر کاهش یافت.به نظر میرسد دو دوره یخبندان کرایوجنین مجزا وجود داشته است:
یخبندان استرتین (Sturtian) که ۸۵۰ تا ۷۰۰ میلیون سال پیش رخ داد و به دنبال آن یخبندان مارینوآن (Marinoan) که ۶۶۰ تا ۶۳۵ میلیون سال پیش اتفاق افتاده است.
* ـ یخبندان آندین-ساحاران (Andean-Saharan) که در انتهای دوره زمین شناسی اردویسین و اوایل سیلورین رخ داد با دومین انقراض دسته جمعی بزرگ حیات شناخته میشود. به گفته محققان کاهش دیاکسید کربن اتمسفر از عوامل این یخبندان بود که با شروع فعالیتهای آتشفشانی در دوره سیلورین و بالا رفتن میزان CO2 این عصر یخبندان به پایان رسید. پس از پایان این یخبندان بود که گیاهان در خشکیهای زمین رشد و تکامل یافته و شرایط زندگی در خشکیها را فراهم نمودند.
* ـ هجوم گیاهان به خشکیها: ۳۶۰تا ۲۹۹ میلیون سال پیشهمانند یخبندان کرایوجنین، عصر یخبندان کارو (Karoo) در انتهای دوره پالئوزوئیک شامل ۲ دوره یخبندان متمایز بوده است. اولین دوره این یخبندان در کربونیفر آغازی، حدود ۳۶۰ تا ۳۱۸ میلیون سال پیش رخ داد و دومین دوره آن در کربونیفر پایانی، ۳۱۵ تا ۲۹۹ میلیون سال پیش اتفاق افتاد.
این یخبندان احتمالاً در نتیجه هجوم گیاهان به خشکیها بوده است. گیاهان با گسترش و افزایش جمعیت، CO2اتمسفر را جذب کرده و اکسیژن آزاد نمودند، در نتیجه سطح CO2 کاهش یافت که در نتیجه اثر گلخانهای تضعیف و باعث ایجاد عصر یخبندان شد.
* ـ قطب جنوب همیشه یک بیابان یخ زده نبوده است. درست در حدود ۳۴ میلیون سال پیش، اولین یخچالهای طبیعی کوچک بر فراز کوههای قطب جنوب شکل گرفتند. ۲۰ میلیون سال پیش هنگامی که حرارت جهانی ۸ درجه سانتیگراد کاهش یافت، یخچالهای طبیعی بر روی صخرهها شکل گرفته و صفحه یخ جنوبی متولد شد.
این کاهش دما در اثر ظهور رشته کوههای هیمالیا ایجاد شد. با افزایش ارتفاع این رشته کوهها، آنها در معرض هوازدگی شدیدی قرار گرفتند که سبب کاهش CO2 و اثر گلخانهای شد. اما نیمکره شمالی به مدت طولانی نسبتاً بدون یخ باقی مانده بود، تا این که گرینلند و قطب شمال در حدود ۳٫۲ میلیون سال پیش منجمد شدند.
* ـ یخبندان کواترنری (Quaternary Glaciation) از ۲٫۵ میلیون سال پیش آغاز شده و هنوز هم ادامه دارد. تاریخ آن از نظر زمین شناسی مربوط به عهد حاضر است از این رو میتوان آن را با جزئیات بسیار بیشتری نسبت به سایرین مورد مطالعه قرار داد. بدیهی است که در طول دوره کواترنر صفحات یخی مراحل مختلف رشد و پسروی را پشت سر گذاشتهاند.
در طی مراحل یخبندان، درجه حرارت پایین بود در نتیجه یخهای قطبها شروع به گسترش کردند. در طی فاصله بین یخچالی درجه حرارت تا حدی افزایش یافت که سبب پسروی یخچالهای طبیعی شد. دورههای کوتاه گسترش یخها که بطور متوسط ۱۰۰۰۰ سال طول میکشد استادیال (Stadials) نام دارند، در مقابل به دورههای کوتاه پسروی یخچالها اینتراستادیال (Interstadials) گفته میشود.
محرک اصلی یخبندان کواترنری کاهش مداوم سطح CO2 اتمسفر، تحت تاثیر هوازدگی کوههای هیمالیا بوده است. با این وجود زمان یخبندانها و فواصل بین یخچالی به وسیله تغییرات دورهای مدار زمین هدایت میشوند که در نتیجه آن میزان تابش خورشید در قسمتهای مختلف سیاره تغییر میکند. اثر این تغییرات کوچک مداری توسط بازخوردهای مثبت، مانند تغییر در سطح گازهای گلخانهای تقویت میشود.
در طول دو سوم از دوره کواترنر، یخچالها تقریباً از هر ۴۱۰۰۰ سال پسروی میکردند، که با سرعت تغییرات محور زمین منطبق است. حدود یک میلیون سال پیش به دلایلی که تا همین اواخر نامشخص بود، چرخه یخ به صورت دورههای ۱۰۰۰۰۰ ساله تغییر کرد.
بسیاری از یخبندانهای کواترنری با هم تداخل داشته و هر کدام به طور جداگانه نامگذاری شدهاند که از میان آنها میتوان به یخچال و بین یخچالی باولین (Bavelian) و کرومرین(Cromerian)، یخچال السترین(Elsterian)؛ یخچال هولستینین (Holsteinian) و بین یخچالی سالین (Saalian) اشاره کرد.
حدود ۱۳۰۰۰۰ تا ۱۱۴۰۰۰ سال پیش و در طی دوره بین یخچالی ایمیان (Eemian) یخها پسروی کرده و دوباره شروع به پیشروی و ساخت یخچال کردند که همه آن را با نام عصر یخبندان (The Ice Age) میشناسند.
*ـعصر یخبندان ما: ۱۱۰۰۰۰تا ۱۲۰۰۰ سال پیش با نزدیک شدن به دوره یخبندان دمای هوا افزایش یافت اما دو دوره سرمازدگی وجود داشت. اولین دوره ۱۴۷۰۰ تا ۱۳۴۰۰ سال پیش رخ داد که بسیاری از مناطق اروپا را از وضعیت جنگلی به مناطق تندرا مانند سیبری امروزی تبدیل کرد، دوره دوم نیز ۱۲۸۰۰ تا ۱۱۵۰۰ سال پیش رخ داد که اروپا را منجمد کرد.&
مقالات مرتبط
در باره اینکه زمین در«زون طلایی حیات» در مدار خورشید قرار گرفته و بنابرین شانس عظیم میزبانی زندگانی... ادامه
تعیین اینکه اینجا و آنجا تا چه حد میتوان و باید پیرامون "باور ها" سخن گفت و آنها را به نقد گرفت و...... ادامه
اصطلاح «کمربند حیات» و «منطقه (زون) طلایی حیات» تنها به همان پدیدار که محور زمین ما به دور خورشید را... ادامه