شش ماه نسلکشی هدفمند دولت اسرائیل درنوارغزه و احتمال گسترش این جنگ!
بهرام رحمانی
شش ماه نسلکشی هدفمند دولت اسرائیل درنوارغزه و احتمال گسترش این جنگ!
مقدمه
جنگ بیش از شش ماهه اسرائیل علیه مردم فلسطینی نوار غزه، به ویرانی زیرساختهای نوار غزه انجامیده است، ساختمانها به تلی از آوار تبدیل شده است و ساکنان مجبور شدهاند که خانههای خود را ترک کنند و به شهر رفح در جنوب بروند. گزارشی که ماه گذشته توسط سازمان ملل منتشر شد حاکی از افزایش نگرانیها بابت تهدید فزاینده بروز قحطی در منطقه بود.
شش ماه از جنگ خونین دولت اسرائیل علیه مردم فلسطینی غزه میگذرد. اکنون خطر یک جنگ منطقهای گستردهتر، همچنان نگرانکننده است. این جنگ، مردم غزه را وارد یک بحران عظیم انسانی کرده است، بیش از ۸۰ درصد جمعیت آواره شده و بیشتر این مردم گرسنه و بیمار و یا در آستانه قحطی و فجایعتر عظیمتر قرار دارند. با این حال، دولت اسرائیل حتی یک برنامه قابل قبولی برای دوران پس از جنگ برای شرکای خود ارائه نکرده است و مذاکرات آتشبس در بنبست باقی مانده است.
حمله بیسابقه شبهنظامیان حماس در روز ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد که بنا به آمارهای دولت اسرائیل به کشته شدن حدود ۱۲۰۰ نفر انجامید که عمدتا غیرنظامی بودند. به گفته مقامات اسرائیلی، در جریان این حمله ۲۵۳ نفر گروگان گرفته شدند، گمان میرود که حدود ۱۳۰ گروگان همچنان در غزه هستند، و تصور میشود که حداقل ۳۴ نفر از آنها جان باختهاند.
به گزارش ارتش اسرائیل، حدود ۶۰۰ سرباز اسرائیلی نیز از ۷ اکتبر تا به امروز(۱۹ فروردین ۱۴۰۳ - ۷ آوریل ۲۰۲۴) جان خود را از دست دادهاند، و حداقل ۲۵۶ نفر از آنها از زمان شروع عملیات زمینی در غزه در پایان ماه اکتبر کشته شدهاند.
به گزارش دفتر سازمان ملل برای هماهنگی امور بشردوستانه، تا پایان ۱۷۵امین روز جنگ حداقل ۳۲ هزار و ۶۲۳ نفر جان خود را از دست دادند و ۷۵ هزار و ۹۲ نفر نیز مجروح شدند.
به گزارش اداره بهداشت نوار غزه، دستکم ۳۲ هزار و ۹۱۶ نفر که بیشترشان زنان و کودکان بودند تا پایان ۱۷۸امین روز درگیریها کشته شدند.
سهمیه غذای هر فرد در شمال غزه تحت محاصره، کمتر از دوازده درصد از نیاز روزانه ۲۱۰۰ کالری رسیده است. این آمار بر اساس دادههای جمعیتی توسط سازمان آکسفام و در تاریخ ۴ آوریل ۲۰۲۴ منتشر شده است. بهطور متوسط، کمکهای غذایی ارسال شده به غزه از زمان شروع جنگ در اکتبر، فقط ۴۱ درصد از نیاز روزانه کالری هر فرد را تامین کرده است.
تحقیقات جدید توسط +972 Magazine و Sikha Mekomit نشان میدهد که اسرائیل از برنامه هوش مصنوعی بهنام «لاوندر» برای ایجاد لیستهای قتل با ۳۷۰۰۰ هدف استفاده میکند. طبق این گزارش، ارتش اسرائیل در اوایل جنگ دستور داده بود که «برای هر جنگجوی حماس که توسط لاوندر علامتگذاری شده، ۱۵ تا ۲۰ غیرنظامی میتوانند کشته شوند.» این گزارش بر اساس اطلاعات افشا شده توسط افسران اطلاعاتی اسرائیل که در شش ماه گذشته در غزه مستقر بودند، تهیه شده است.
در پی جنایات جنگی در غزه بیش از ۶۰۰ متخصص حقوقی بریتانیایی، از جمله قضات سابق دیوان عالی، در نامهای سرگشاده به نخستوزیر ریشی سوناک خواستار توقف فروش اسلحه به اسرائیل شدند.
این نامه با اشاره به وضعیت فاجعهبار در غزه و هشدار دیوان بینالمللی کیفری مبنی بر «وجود خطر قابل قبول نسلکشی»، تاکید میکند که بریتانیا موظف است صادرات اسلحه به این کشور را متوقف کند.
اکنون احتمال گسترش جنگ اسرائیل در غزه، به لبنان و ایران نیز مطرح است. هرچند تاکنون بهطور پراکنده درگیریهایی بین لبنان و اسرائیل در جریان بوده است.
احتمال حمله قریب الوقوع جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه اسرائیل را به حمله به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق بهعنوان خاک ایران متهم کرد و گفت این کشور باید «باید تنبیه بشود.» آیتالله خامنهای در سخنرانی خود در نماز عید فطر در مصلای تهران، همچنین گفت: «وقتی صهیونیستها به کنسولگری ما حمله کردند یعنی به خاک ما حمله کردند.»
به دنبال حمله «اسرائیل» به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق و کشتهشدن فرمانده حوزه سوریه و لبنان نیروی قدس سپاه بههمراه شش نیروی دیگر، مقامات آمریکایی گفتهاند که ایران در حال تدارک برای یک حمله تلافیجویانه «قابل توجه» به اسرائیل است.
محمدرضا زاهدی، مسئول عملیات نظامی نیروی قدس سپاه پاسداران در حوزه سوریه و لبنان که یکی از هفت کشته جمهوری اسلامی ایران در حمله دمشق بود، بلندپایهترین افسر سپاهی است که بعد از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس، از پای درآمده است.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، روز چهارشنبه ۲۲ فروردین در واکنش به تهدیدهای جمهوری اسلامی برای پاسخ به حمله به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق، بر حمایت «آهنین» ایالات آمریکا از امنیت اسرائیل در مقابل با این تهدیدات تاکید کرد.
رئیس جمهور آمریکا در یک کنفرانس خبری تصریح کرد: «ایران تهدید میکند که حملهای مهم به اسرائیل انجام خواهد داد.» جو بایدن گفت: «همانطور که به نخست وزیر نتانیاهو گفتم، تعهد ما به امنیت اسرائیل در برابر این تهدیدات از سوی ایران و نیروهای نیابتی آن، آهنین است.»
رئیس جمهور آمریکا که در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن صحبت میکرد، اضافه کرد: «اجازه دهید دوباره آن را بگویم - کاملا آهنین. ما تمام تلاش خود را برای محافظت از امنیت اسرائیل انجام خواهیم داد.»
در همین زمینه، آنتونی بلینکن٬ وزیر خارجه آمریکا در همین روز و در تماس تلفنی با وزیر دفاع اسرائیل تاکید کرد در صورت هر تهدیدی از سوی ایران، ایالات متحده در کنار اسرائیل میایستد.
وزیر خارجه اسرائیل در واکنش به این اظهارات رهبر جمهوری اسلامی گفت که حمله از خاک ایران به اسرائیل حمله در خاک ایران را به دنبال خواهد داشت. ییسرائل کاتز روز چهارشنبه ۲۲ فروردین در پیامی به زبان فارسی در شبکه ایکس، با خطاب قرار دادن حساب رسمی دفتر علی خامنهای، به تهدیدهای رهبر جمهوری اسلامی پاسخ داد. او نوشت: «اگر ایران از خاک خود حمله کند، اسرائیل واکنش نشان میدهد و داخل ایران حمله خواهد کرد.»
خبرها و نشانههای حاکی از احتمال حمله تلافیجویان جمهوری اسلامی علیه اهداف متعلق به اسرائیل از بعداز ظهر چهارشنبه ۱۰ آوریل ۲۰۲۴- ۲۲ فروردین ۱۴۰۳ در حال افزایش است. ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس بهطور کامل به حال آمادهباش درآمده است.
خبرهایی در اینباره:
* بلومبرگ: واشنگتن و متحدانش معتقدند که حمله ایران و عواملش با موشک و پهپاد علیه اهداف اسرائیل قریبالوقوع است.
بلومبرگ روز چهارشنبه ۲۲ فروردین به نقل از افراد آگاه از منابع اطلاعاتی که نخواستند هویتشان فاش شود نوشت که حمله بالقوه ایران ممکن است با استفاده از موشکهای نقطهزن در روزهای آینده رخ دهد. یکی از این افراد با استناد به ارزیابیهای اسرائیل و آمریکا گفت که مسپله در واقع «زمان وقوع» است نه اصل وقوع آن.
* آکسیوس: اسرائیل برای حمله احتمالی ایران با موشکهای کروز و بالستیک و پهپادها آماده میشود.
* یک اکانت اسرائیلی در شبکه ایکس: قرارگاه پدافند هوایی خاتمالانبیاء سپاه تمامی یگانهای موشکی و سامانههای راداری را در آماده باش کامل قرار داده است.
* شرکت آلمانی لوفتهانزا اعلام کرد، پس از ارزیابیهای دقیق تصمیم گرفته است روز پنجشنبه پروازهای خود به مقصد تهران یا از مبدا این شهر را تعلیق کند. به گزارش رویترز، لوفتهانزا گفت که این تصمیم «بهدلیل اوضاع جاری در خاورمیانه» اتخاذ شده است. یک سخنگوی لوفتهانزا به رویترز گفت: ما دائما وضعیت خاورمیانه را زیر نظر داریم و با مقامات در تماس نزدیک هستیم. ایمنی میهمانان و خدمه ما اولویت اصلی لوفتهانزاست.
* رویترز: اسرائیل میداند که ایران حملات شدیدی را انجام خواهد داد برای همین تمامی جنگندههای خود را برای حمله به نطنز و فوردو در حالت آماده باش نگه داشته است.
* ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس به طور کامل و صد در صد به حال آمادهباش درآمده است.
* هواپیماهای سوخترسان آمریکایی که که از هواپیماهای جنگنده و بمبافکن در حال پرواز پشتیبانی میکند به قطر اعزام شد. روز سه شنبه ۹ آوریل ۳ فروند از این نوع هواپیماها وارد خاورمیانه شدند.
* واکنش بایدن به تهدید اسرائیل از سوی ایران: همانطور که به نخست وزیر نتانیاهو گفتم، تعهد ما به امنیت اسرائیل در مواجهه با تهدیدات ایران و گروه های وابسته به آن پایدار است. ما هر کاری برای حفظ امنیت اسرائیل انجام خواهیم داد.
*رایزنیهای امنیتی آمریکا و اسرائيل برای هماهنگی درباره حمله احتمالی ایران
خبرنگار شبکه العربیه امروز چهارشنبه گزارش داد که رایزنیهای امنیتی آمریکا و اسرائیل برای بررسی احتمال حمله ایران در پاسخ به حمله به کنسولگری خود در دمشق، در تل آویو انجام شده است.
پایگاه خبری اکسیوس نیز گزارش داد که انتظار میرود، مایک کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا(سنتکام) پنجشنبه به اسرائیل سفر کند.
این سایت نوشت که انتظار میرود کوریلا با مقامات بلندپایه ارتش اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع دیدار کند.
اکسیوس به نقل از مقامات اسرائیل نوشت که آنها آماده حمله مستقیم و بیسابقه از داخل خاک ایران با استفاده از موشکهای بالستیک، پهپاد و موشکهای کروز هستند.
* آمریکا: در صورت حمله به اسرائیل، مشترکا به ایران حمله میکنیم
یک مقام آمریکایی به الجزیره گفت: اظهارات پرزیدنت بایدن در مورد حفاظت از اسرائیل در مقابل نیروهای کمکی ایران توخالی نبود. اگر اسرائیل از سوی ایران یا عوامل آن مورد حمله قرار گیرد، ایالات متحده در دفاع از اسرائیل مشارکت خواهد کرد. اگر اسرائیل مورد حمله موشکی و پهپادی قرار گیرد، ممکن است به رهگیری آنها کمک کنیم. در صورت حمله ایران یا عوامل آن، حمله تلافی جویانه مشترک با اسرائیل را رد نمیکنیم.
* حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با وزرای خارجه کشورهای امارات متحده عربی، عربستان و عراق تلفنی گفتوگو کرد.
حزبالله لبنان که تحت حمایت جمهوری اسلامی است تقریبا هر روز با اسرائیل تبادلآتش دارد. حسن نصرالله، رهبر گروه حزبالله لبنان ، در سخنرانی روز جمعه ۱۷ فروردین حمله به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق را یک «نقطه عطف» از ۱۵ مهر تا به حال خواند.
دو منبع اطلاعاتی آمریکایی شامگاه دوشنبه ۲۰ فروردین به سیانان گفتند گمان میرود که ایران از برخی از شبهنظامیان حامی خود در منطقه بخواهد با استفاده از پهپاد و موشک حملات گستردهای علیه اسرائیل را سامان دهند.
همزمان با گزارش بلومبرگ شرکت هواپیمایی لوفت هانزا اعلام کرد که پروازهای خود به مقصد و از مبداء فرودگاه «امام خمینی» تهران را به دلیل «شرایط کنونی در خاورمیانه» متوقف کرده است. این شرکت هواپیمایی تقریبا هر روز یک پرواز از فرانکفورت به تهران و سپس از تهران به فرانکفورت انجام میدهد.
خبرگزاری مهر جمهوری اسلامی نیز به نقل از وزارت دفاع ایران نیز نیمه شب گزارش داد که حریم هوایی ایران به دلیل برگزاری رزمایش نظامی بسته شده است. این گزارش مدتی بعد تکذیب شد و خبرگزاری مهر نیز آن را حذف کرد.
گزارشهای تاییدنشدهای از لغو برخی دیگر از پروازهای مسافربری به تهران نیز منتشر شده است هرچند بررسی جزئیات اطلاعات پرواز فرودگاه «امام خمینی» نشان میدهد که پرواز شرکتهای هواپیمایی ترکیش ایرلاینز، فلای دوبی و پگاسوسِ، ایرفلوت و قطر ایرویز انجام شده است.
جمهوری اسلامی در راستای انتقام «سخت» از آمریکا به دلیل کشتن قاسم سلیمانی، با شلیک دو موشک هواپیمای مسافربری اوکراینی را هنگام پرواز از فرودگاه مهرآباد به سقوط کشاند و کلیه مسافران و خدمه آن را کشت. البته چندین موشک نیز به بیایانهای اطراف پایگاه نظامی آمریکائیان در عراق شلیک کرد که هیچگونه تلفاتی در بر نداشت.
ساعت ۱:۲۰ بامداد روز چهارشنبه هجدهم دی ۱۸ دی ۱۳۹۸ برابر با ۸ ژانویه ۲۰۲۰، سپاه پاسداران موشکباران پایگاه آمریکاییها در عینالاسد عراق را آغاز کرد. این همان «انتقام سختی» بود که جمهوری اسلامی ایران بعد از کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، وعده داده بود. بیانیه پیروزمندانهای صادر شد و به آمریکا هشدار داده شد که دست از پا خطا نکند. سایه جنگ بر منطقه و جهان نقش بسته بود و همه منتظر واکنش دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بودند. اما درست پنج ساعت بعد فاجعهای رخ داد که تمام معادلات را به هم ریخت.
یک هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین در چند کیلومتری فرودگاه بینالمللی تهران سقوط کرد. ۷۲ ساعت بعد ایران اذعان کرد که هواپیما با موشک سپاه پاسداران ساقط شده است. سکوت، انکار و نهایتا اذعان در یک سو، و بهت و ماتم و ناباوری در سوی دیگر داستان این سه روز بود.
«نگرانی از اقدام متقابل و تلاش برای استفاده از سپر انسانی»، به گمان شماری از ناظران بینالمللی موجب شد که مقامات جمهوری اسلامی تصمیم بگیرند در شرایط جنگی، آسمان ایران را برای پروازهای مسافربری باز نگه دارند. در این بین پرواز شماره ۷۵۲ خط هوایی بینالمللی اوکراین با موشکهایی که از پدافند هوایی نزدیک فرودگاه امام خمینی شلیک شد، سرنگون و همه ۱۷۶ سرنشین آن جانباختند.
گزارشهای مختلف درباره فاجعه انسانی در غزه
بنا به گزارشی که روز اول مارس توسط سازمان ملل منتشر شد، تخمین زده میشود که نیروهای ارتش اسرائیل، ۹ هزار زن را در غزه کشتهاند. در این گزارش آمده است که این آمار احتمالا کمتر از تعداد واقعی است، چرا که گمان میرود که جسدهای بسیاری همچنان زیر آوار باشند. به گزارش یونیسف، آژانس کودکان سازمان ملل، بیش از ۱۳ هزار کودک نیز از زمان آغاز جنگ در غزه کشته شدهاند.
بعضی از سیاستمداران، مانند رئیسجمهور آمریکا جو بایدن، پیشتر نسبت به صحت آمارهای اداره بهداشت غزه ابراز تردید کرده بودند، اما به نظر سازمان بهداشت جهانی، میشود به این اعداد اعتماد کرد.
به گفته سازمان ملل متحد، ۸۵ درصد جمعیت ۳/۲ میلیون نفری این منطقه تحت محاصره به خاطر وضعیت فعلی در نوار غزه که شامل ویرانی زیرساختها و کمبود آب، سوخت، برق و مواد غذایی میشود، مجبور به ترک خانههای خود شدهاند.
ماه گذشته، گزارشی توسط طبقهبندی موقت یکپارچه برای امنیت غذایی(آیپیسی)، شبکه بینالمللی معتبری که دادههایی غیرسیاسی برای سنجش گرسنگی در اختیار دولتها، سازمان ملل و سازمانهای امدادی قرار میدهد، منتشر شد که نسبت به قحطی قریبالوقوع در غزه هشدار میداد.
به گفته این گزارش، «انتظار میرود که نیمی از جمعیت غزه (۱۱/۱ میلیون نفر) با شرایط فاجعهباری» در زمینه امنیت غذایی روبهرو شوند و قحطی در انتظارشان است.
اسرائیل معتقد است که ارزیابیهای سازمان ملل حاوی اطلاعات غلط است و میگوید که آژانسهای سازمان ملل نتوانستهاند کمکهایی را که روزانه وارد میشوند پخش کنند.
واحد هماهنگی امور غیرنظامی وزارت دفاع اسرائیل که مسئول سیاستگذاری برای غیرنظامیها در کرانه غربی و نوار غزه است میگوید که «در هر لحظه، صدها تریلی پس از بازرسی کامل توسط مقامات اسرائیلی در طرف غزه گذرگاه مرزی کرم شالوم متوقف ماندهاند.»
این نهاد در عین حال میگوید که «اسرائیل به پیامدهای تاسفآور جنگ برای جمعیت غیرنظامی در غزه واقف است»، و هر گونه اتهامی مبنی بر تعمد اسرائیل در گشنگی دادن به غیرنظامیان غزه را رد میکند.
درخواستها برای بازگشایی گذرگاههای غزه و شتاب در کمکرسانی به این باریکه رو به افزایش داشته است. به گزارش سازمان ملل، پیش از جنگ روزانه حداقل ۵۰۰ تریلی وارد غزه میشد.
به گفته آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی سازمان ملل(اونروا) که بزرگترین عملیات امداد در غزه را بهعهده دارد، میانگین روزانه در ماه مارس ۱۶۱ کامیون بود. اسرائیل میگوید که هیچ محدودیتی برای میزان کمکهای بشردوستانهای که میتواند وارد باریکه غزه شود وجود ندارد.
به گفته فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، ۹۹ خبرنگار و کارمند رسانه فلسطینی، ۴ اسرائیلی، و ۳ لبنانی تا به امروز کشته شدهاند.
همچنین، بنا به گزارش کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، گزارشهایی نیز مبنی بر مجروح شدن ۱۶ خبرنگار، مفقود شدن ۴ نفر، و بازداشت ۲۵ نفر حین پوشش خبری جنگ در غزه دریافت شده است.
خبرنگارانی که میخواهند از غزه گزارش دهند تنها در صورتی میتوانند وارد این منطقه شوند که به نیروهای اسرائیلی ملحق شوند و شرایط اعمالی ارتش را نیز بپذیرند، شرایطی که شامل ماندن در کنار نیروهای اسرائیلی و تحویل گزارشها برای ممیزی پیش از انتشار میشود.
به گزارش بانک داده امنیت امدادگران که از دولت ایالات متحده بودجه میگیرد و موارد اعمال خشونت علیه امدادگران را ثبت میکند، از ماه اکتبر تا به امروز بیش از ۱۹۶ امدادگر در غزه کشته شدهاند. بیشتر امدادگران کشته شده از آغاز جنگ تا به امروز کارمند اونروا بودند.
از هفتهها پیش، اسرائیل تهدید کرده است که عملیاتی زمینی را در رفح، واقع در جنوب نوار غزه و نزدیک مرز مصر که در حال حاضر بسته است، آغاز خواهد کرد. این منطقه به اردوگاهی برای بیش از ۵/۱ میلیون پناهنده فلسطینی تبدیل شده است که عمدتا از دیگر نقاط این نوار به رفح آمدهاند.
مقامات سازمان ملل ابراز نگرانی کردهاند که یک تهاجم بزرگ نظامی به رفح به فاجعهای انسانی «فراتر از تصور» منجر خواهد شد.
نتانیاهو بارها قول داده است به رفح حمله کند، اما به دلیل پناه گرفتن صدها هزار فلسطینی آواره در آنجا، با مخالفت گسترده بینالمللی، از جمله از سوی متحدش دولت آمریکا، مواجه است. نتانیاهو مدعی است که برنامهای برای تخلیه غیرنظامیان دارد، اما مشخص نیست که آیا برای این کار آمادگی دارد و آیا میتواند چنین کاری را انجام دهد؟
حتی اگر اسرائیل به رفح حمله کند، هیچ تضمینی برای موفقیت درازمدتش وجود ندارد. اگرچه به نظر می رسد حماس متحمل خسارات سنگینی شده است، اما نیروهای آن موفق شدهاند در مناطق رها شده توسط اسرائیل دوباره خود را سازماندهی کنند.
در عین حال، اسرائیل نتوانسته است حملات روزانهای را که در جبهه شمالی خود از سوی گروه شبهنظامی حزبالله لبنان با آن مواجه است، متوقف کند. برخلاف حماس، زرادخانه بسیار بزرگتر حزبالله دست نخورده باقی مانده و سرنوشت دهها هزار غیرنظامی آواره در دو طرف مرز را روی هوا نگاه داشته است. این تنشها تهدیدی برای کشاندن ایران بهعنوان حامی حزبالله به درگیریها، به خصوص پس از یک حمله هوایی اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق که باعث کشته شدن دو مقابل بلندپایه سپاه قدس جمهوری اسلامی در سوریه شد، محسوب میشود.
در همین حال، دادگاه جهانی سازمان ملل متحد، با بررسی اتهامات نسلکشی علیه اسرائیل، به اسرائیل دستور داده است تا برای محافظت از غیرنظامیان غزه اقدامات بیشتری انجام دهد.
در ۲۵ مارس، زمانی که شورای امنیت سازمان ملل متحد به دلیل بیاعتنایی اسرائیل به درخواستها، قطعنامهای را تصویب کرد و خواستار آتشبس فوری شد. آمریکا این بار این قطعنامه را وتو نکرد و به آن رای ممتع داد، خشم اسرائیل را برانگیخت. از آن زمان اوضاع برای اسرائیل بدتر شده است، بهویژه پس از کشتهشدن هفت امدادگر در حمله هوایی که اسرائیل میگوید به اشتباه صورت گرفته است؛ شش تن از قربانیان، داوطلبانی از کشورهای متحد اسرائیل بودند که دشمنی آنها را برانگیخت و ظاهرا جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا را خشمگین کرد.
تقریبا نیمی از گروگانهای اسرائیلی در جریان آتشبس یک هفتهای در ماه نوامبر سال گذشته آزاد شدند. اما اسرائیل میگوید ۱۳۴ نفر در اسارت هستند. اسرائیل پیش از این اعلام کرده است که بیش از ۳۰ گروگان کشته شدهاند.
انشل فافر، ستوننویس هاآرتص و نویسنده بیوگرافی نتانیاهو مینویسد: «نتانیاهو قادر به احساس شرم و پذیرش مسئولیت نیست. او هرگز به خواست خود استعفا نخواهد داد.»
نتانیاهو چشمانداز مبهمی ارائه کرده و خواستار کنترل بیپایان اسرائیل بر این سرزمین با همکاری شرکای فلسطینی محلی است که امور روزمره را اداره کنند. اسرائیل امیدوار است هزینه بازسازی غزه توسط جامعه بینالمللی از جمله کشورهای ثروتمند عرب خلیج فارس تامین شود.
با این حال، این طرحها با دیدگاههایی که دولت آمریکا، دیگر شرکای بینالمللی و فلسطینیها ترویج میکنند، در تضاد است.
در اسرائیل، فشارها بر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، برای رسیدن به توافقی که گروگانهای باقیمانده در غزه را آزاد کند و برگزاری انتخابات زودهنگام بیشتر میشود.
در بزرگترین تجمع مخالفان دولت از زمان شروع جنگ در ماه اکتبر گذشته، هزاران اسرائیلی در مرکز بیت المقدس به خیابانها رفتند. معترضان از نحوه اداره جنگ ناخشنود بودند و از ناتوانی دولت در نجات یا آزاد کردن گروگانها انتقاد کردند. تظاهرکنندگان، همچنین خواهان استعفا نتانیاهو شدند.
دولت اسرائیل مرتکب «نسلکشی» در غزه شده است
دولت اسرائیل بهمعنای واقعی، مرتکب نسلکشی در غزه شده است. این نسلکشی نه اتفاقی، بلکه برعکس بسیار آگاهانه و عامدانه و هدفمند صورت گرفته است.
دیوان بینالمللی دادگستری اواخر ماه مارس ۲۰۲۴، اقدامات موقت بیشتری را اعلام کرد و به اتفاق آرا اسرائیل را مجبور کرد تا بدون تاخیر کمکهای بشردوستانه به غزه ارائه دهد که شامل ملزوماتی مانند غذا، آب، برق و سایر نیازهای اساسی است.
این تصمیم در بحبوحه مرگومیر ناشی از گرسنگی و هشدارهای سازمان ملل و سازمانهای غیردولتی بینالمللی درباره قحطی «ساخته دست بشر» در نوار غزه گرفته شد، زیرا اسرائیل واردات کمکها را از طریق گذرگاههای زمینی مسدود میکند.
دادگاه عالی سازمان ملل در تصمیم الزامآور قانونی خود، گفت که اسرائیل «باید تمام اقدامات لازم و موثر را انجام دهد تا بدون تاخیر و با همکاری کامل با سازمان ملل متحد، تامین بلامانع تجهیزات ضروری فوری مورد نیاز را تضمین کند» برای اطمینان از خدمات در مقیاس بزرگ و کمکهای بشردوستانه به همه کسانی که آسیب دیدهاند.
این تصمیم در تضاد با ادعای اسرائیل است که مانع از ورود کمکها به غزه نمیشود و به اسرائیل دستور میدهد تا تعداد گذرگاههای زمینی به غزه را افزایش دهد و آنها را «تا زمانی که لازم است» باز نگه دارد.
در حکم ۲۸ مارس ۲۰۲۴، دادگاه گفت که از زمان اعلام اقدامات موقت در ۲۶ ژانویه، «شرایط زندگی فاجعهبار فلسطینیها در نوار غزه، بهویژه با توجه به محرومیت طولانیمدت و گسترده از غذا و سایر نیازهای اساسی که فلسطینیها در نوار غزه در معرض آن قرار گرفتهاند، بدتر شده است.»
دادگاه افزود که فلسطینیان در غزه دیگر تنها با خطر قحطی مواجه نیستند، «بلکه این قحطی در حال وقوع است.»
دادگاه اقدامات موقتی را صادر کرد که شامل این است که اسرائیل تمام اقدامات لازم را برای ارائه کمکهای بشردوستانه اساسی به غزه انجام دهد و فورا اطمینان حاصل کند که ارتش آن اقداماتی را انجام نمیدهد که نقض حقوق فلسطینیها در غزه باشد که بهعنوان یک گروه محافظتشده، این یک جنایت و نسلکشی است.
دادگاه همچنین اضافه کرد که اسرائیل باید گزارشی در مورد تمام اقدامات انجامشده برای اجرای این دستور، ظرف یک ماه از تاریخ صدور دستور ارائه کند.
آفریقای جنوبی، یکی از سرسختترین مخالفان جنگ اسرائیل علیه غزه بوده است و پیش از این که دیوان بینالمللی دادگستری، اسرائیل را به نسلکشی علیه فلسطینیان در منطقه محاصرهشده متهم کند و درخواست اقدامات موقت برای پایان دادن به جنگ کند، این پرونده را رهبری کرده است.
در ۲۶ ژانویه،ICJ تدابیر موقتی را صادر کرد و از اسرائیل خواست تا مانع ارسال کمک به غزه نشود و وضعیت انسانی را بهبود بخشد. همچنین به اسرائیل دستور داد تا تمام اقداماتی را که در اختیار دارد برای جلوگیری از اعمال نسلکشی در منطقه محاصرهشده و مجازات تحریک به نسلکشی اتخاذ کند.
این تصمیم تنها دو هفته پس از آن اتخاذ شد که آفریقای جنوبی از دیوان بینالمللی دادگستری درخواست کرد تا با توجه به گزارشهایی مبنی بر قحطی گسترده، اقدامات موقت بیشتری علیه اسرائیل صادر کند.
بر اساس سندی که در ۶ مارس از آفریقای جنوبی منتشر شد، این کشور از دادگاه خواست تا اقدامات موقت بیشتری را مشخص کند و یا اقدامات موقت خود را برای «تامین امنیت و زندگی ۳/۲ میلیون فلسطینی در غزه، از جمله بیش از یک میلیون کودک» تغییر دهد و شدت ببخشد.
آفریقای جنوبی نوشت که با وجود اینکه فلسطینیان در غزه دیگر «در معرض خطر قریبالوقوع گرسنگی» نیستند، اما حداقل ۱۵ کودک فلسطینی -از جمله نوزادان- تنها در هفته گذشته در نوار غزه از گرسنگی جان خود را از دست دادهاند، اگرچه تعداد واقعی آنها بسیار بیشتر است.
این کشور افزود که گرسنگی دادن به کودکان فلسطینی نتیجه مستقیم «اقدامات و کوتاهیهای عمدی اسرائیل - نقض کنوانسیون نسلکشی و دستور دادگاه» است.این شامل تلاشهای عمدی اسرائیل برای فلج کردن آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد (UNRWA)است، که اکثریت قریب به اتفاق مردان، زنان، کودکان و نوزادان فلسطینی در محاصره، آواره و گرسنهاند.
آخرین گزارش از یک ابتکار امنیت غذایی مورد حمایت سازمان ملل متحد نشان میدهد که کل جمعیت غزه، که حدود ۳/۲ میلیون نفر تخمین زده میشود، با ناامنی غذایی «حاد» مواجه هستند، در حالی که نیمی از جمعیت از ناامنی غذایی حتی بیشتر رنج میبرند که به عنوان «فاجعهبار» طبقهبندی میشود.
طبقهبندی مرحله یکپارچه امنیت غذایی (IPC)، یک ابتکار چند شریک، به این نتیجه رسیده است که قحطی غزه بیشترین درصد افراد با سطوح بالای ناامنی غذایی حاد را تحت تاثیر قرار داده است که IPC Initiative تاکنون برای یک منطقه یا کشور خاص طبقهبندی کرده است.
سازمان ملل و دیگر گروههای امدادی هشدار دادهاند که نوار غزه در آستانه قحطی قرار دارد، زیرا اسرائیل مانع از ورود کمکهای نجاتبخش از طریق گذرگاههای زمینی غزه شده است.
اسرائیل و آمریکا قطعنامه سازمان ملل در مورد آتشبس را نادیده گرفتند
بر اساس گزارشات آژانس کمکرسانی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینیUNRWA))، اسرائیل از دادن مجوز ورود به کاروانهای کمکی آنها خودداری میکند. بازگشایی گذرگاههای مرزی در شمال میتواند وضعیت جمعیت غیرنظامی را ظرف چند روز بهبود بخشد، طبق گفتههای سخنگوی یونیسف، جیمز الدر، که همچنین اعلام کرد در رفح تنها یک دستشویی برای ۸۰۰ نفر وجود دارد. حدود دوازده نفر هنگام تلاش برای برداشتن کمکهای رها شده از هوا بر فراز غزه از دریا غرق شدند. شش نفر دیگر نیز در همهمه جان باختند.
باندهای مسلح آب و غذا را از دست مردم میگیرند، منتقدان میگویند پرتابههای هوایی خطرناک است و صرفا برای منحف کردن خشم عمومی صورت می گیرد
کمکهای بشردوستانه هوایی منجر به درگیریهای مرگبار در غزه شده است. نبرد بی سرانجام گرسنگان برای دستیابی به غذا و وسایل ضروری که با چتر نجات پرتاب میشود.
گزارشهای شاهدان عینی، تصاویر و مصاحبهبا امدادگران غزه نشان میدهد عملیات پرمخاطره پرتاب کردن کمکها از هوا، دامنه محدودی دارند و به هرج و مرج فزاینده در غزه کمک کردهاند.
یوسف ابوربیعی، یک کشاورز ساکن شمال غزه گفت پس از تیراندازی توسط مردان مسلح ناشناس در جریان یک درگیری بر سر یک پالت کمک با چتر نجات، از تلاش برای رسیدن به بخشی از این کمکها برای تامین مایحتاج خانواده خود دست کشیده است.
ربی، ۲۵ ساله، گفت: «از آن زمان، دیگر دنبال این پرتابه ها نرفتم، زیرا ارزش این همه خطر را ندارد، و هر کس در هر لحظه در معرض آسیب و مرگ است.»
برخی دیگر نیز مرگ بر اثر ضربات چاقو و نیز ازدحام جمعیت را گزارش کردهاند. اوایل ماه گذشته، در نزدیکی اردوگاه پناهجویان ساحلی موسوم به الشاطی، یکی از ویرانترین بخشهای غزه، پنج نفر نوجوان و کودک پس از اینکه یک چتر نجات باز نشد، بر اثر برخورد بستهها کشته شدند.
منتقدان میگویند که این نوع کمکهای هوایی توسط بریتانیا، ایالات متحده، فرانسه، اسپانیا، اردن و سایر کشورها «ناکارآمد، خطرناک و گرانقیمت» است و هدف اصلی آن منحرف کردن خشم عمومی است زیرا قدرتهای بینالمللی نتوانستهاند اسرائیل را متقاعد کنند که کمکهای بیشتری به غزه برسد.
آژانسهای امدادی میگویند تنها حدود یک پنجم اقلام مورد نیاز وارد غزه میشود، و حملات هوایی و زمینی اسرائیل مانع کمک رسانی می شود.
هفته گذشته دادگاه بین المللی دادگستری (ICJ)دستور داد اسرائیل باید فورا اجازه «خدمات اساسی و کمک های بشردوستانه مورد نیاز را بدهد.»
کاروانهای کمک رسانی باید تا ۲۵ مایل(۴۰ کیلومتر) جادههای ویران شده پر از آوار را طی کنند تا به شمال برسند، جایی که خطر قحطی در آن بیشتر است. بسیاری از کاروانها توسط نیروهای اسرائیلی متوقف میشوند و یا با تاخیر به شمال میرسند. برخی توسط باندهای سازمانیافته یا افراد مستاصل غارت شدهاند.
مقامات امداد در غزه در حال حاضر شاهد مرگومیر ناشی از سوءتغذیه حاد در میان آسیبپذیرترین افراد - کودکان خردسال، بیماران و سالمندان هستند. نگرانیهای شدیدی برای کسانی که بدون حمایت ماندهاند، مانند بیوهها یا یتیمان، وجود دارد.
دیوید میلیبند، وزیر خارجه سابق از حزب کارگر و مدیر اجرایی کمیته نجات بینالمللی، در آغاز ماه مارس گفت که پرتابهای هوایی نشانهای از ناامیدی است.
«حقیقت ساده این است که اگر گذرگاهها به درستی باز بودند، نقاط عبور بیشتری وجود داشت، بوروکراسی کاهش مییافت و مهمتر از همه این که مورد بشردوستانه برای آتشبس به رسمیت شناخته میشد، ما به اینطور کمکهای هوایی احتیاج نداشتیم.
ژولیت توما، مدیر ارتباطات در آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی(آنروا) گفت گزارش تلفات نشان میدهد که بهترین راه برای رساندن کمکها به مردم غزه از طریق جاده و با سازمان ملل، از جمله آنروا، است.
توما گفت: «این کارآمدترین، سریعترین، ارزانترین و مهمتر از همه، ایمنترین راه برای دسترسی مردم به کمکهاست.
این کاری که دولت آمریکا انجام داد و از هوا برای مردم غزه مواد غذایی ریخت مانند همان اقدامی است که یک نفر شهرکنشین را بهشکل مضحکی به دلیل آزار فلسطینان تحرم کرد. در حالی که آمریکا، همه قطعنامههای سازمان ملل را مبنی بر قطع جنگ و کمرسانی وتو کرد و تنها به یکی از آنها رای ممتنع داد که آن قطعنامه هم هیچ وقت اجرایی نشد و اسرائیل هرگز نپذیرفت.
گزارشی از فرانچسکا آلبانزی، گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل در مورد وضعیت مناطق فلسطینی اشغالی، قابل توجه و بسیار مهم است. در این گزارش، اسرائیل متهم به ارتکاب سه مورد از پنج مورد مذکور در کنوانسیون نسلکشی سازمان ملل شده است. نمایندگی اسرائیل در سازمان ملل اظهارات آلبانزی را رد کرده و آن را ننگین خوانده است. متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، با وجود بیش هزاران کشته و زخمی و تخریب بیش از ۷۰ درصدی مناطق مسکونی و آوارگی ۸۰ درصد جمعیت غزه، اظهار داشته است که: «ما هیچ تخلفی از قوانین بینالمللی انساندوستانه، چه در جنگ و چه در ارائه کمکهای انساندوستانه، مشاهده نکردهایم.» آلبانزی علاوه بر خواستار شدن برای پرداخت غرامت به فلسطینیها، خواستار ممنوعیت ارسال سلاح به اسرائیل نیز شده است.
دیگر نکته قابل توجه در گزارش آلبانیزی، این است که وی تاکید کرده صرف محکوم کردن اقدامات «اسرائیل» در غزه و بيان اینکه «اسرائیل» به قوانین بینالمللی احترام نمیگذارد، فایده ندارد. این مقام سازمان ملل تاکید کرد که باید یک نهاد بینالمللی وجود داشته باشد که از تحریف عمدی اصول حقوق بینالملل توسط «اسرائیل»، تلاش برای ارتکاب اعمال خشونتآمیز، نسلکشی و نابودی مردم فلسطین جلوگیری کند.
اظهارات آلبانیزی به منزله اعتراف صریح به این امر است که هیچ نهاد بینالمللی وجود ندارد که بتواند «اسرائیل» را در جایگاه پاسخگویی قرار دهد و تا زمانی که در زیر چتر سیاسی، نظامی و رسانهای آمریکا پناه گرفته است، اراده بینالمللی از انجام چنین کاری، فلج بوده و نمیتواند مانع «اسرائیل» شود و این دولت همچنان به ارتکاب فجیعترین جنایات در سرزمینهای فلسطین اشغالی، ادامه خواهد داد.
دنیا همچنان شاهد است که ماشین کشتار «اسرائیل» با چراغ سبز آمریکا جان کودکان و زنان غزه را میگیرد.
تنها تفاوت حکم دیوان بینالمللی دادگستری و یا حکم سازمان ملل با گزارش آلبانیزی این است که نویسنده گزارش صراحتا اعلام کرده از زمان دریافت ماموریت برای تهیه گزارش از جنایات «اسرائیل» در باریکه غزه، چندین بار در معرض تهدید قرار گرفته تا جنایات غزه را از چشم جهانیان پنهان کند.
تقویت «اسرائیل» توسط آمریکا، این اجازه را به اسرائیل میدهد که در مقابل دیدگان جهانیان، قضات دیوان بینالمللی و کشورهای آنها، سازمان ملل و دبیرکل آن، آنروا و مدیران آن و گزارشگران سازمان ملل را تهدید کند و حتی به متحدان سنتی خود در غرب حمله کند، صرفا به این دلیل که آنها حقیقت تلخ اتفاقات غزه را بیان کردند، اما بهنظر میرسد «اسرائیل» خود را فراتر از قوانین بینالمللی قلمداد میکند و حتی بر این تصور است که آنچه در مورد دیگران صدق میکند، در مورد دولت اسرائیل صدق نمیکند.
مسلم است که اگر حمایت بیچون و چرای آمریکا از «اسرائیل» نبود، بیش از ۶ ماه جنگ ویرانگر در باریکه غزه و هزاران تن، رخ نمیداد بنابراین سروصدای تصنعی اختلاف آمریکا و «اسرائیل» تنها نمایشی برای سرپوش گذاشتن بر واقعیت است.
دبیرکل سازمان ملل متحد: غزه گورستان کودکان شده است
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است جنگ در غزه «بحران انسانیت» است و غزه بهسرعت در حال تبدیل به «گورستان کودکان» است. گوترش در کنفرانس خبری خود به خبرنگاران گفت صدها دختر و پسر هر روز کشته یا زخمی میشوند. به گفته او «این بحران جهان را تکان داده و جانهای بیگناه زیادی را به باد داده است.»
دبیر کل سازمان ملل متحد یک بار دیگر اقدامات منزجر کننده تروریستی حماس در هفتم اکتبر را محکوم کرد و گفت جنگجویان حماس غیرنظامیان را سپر انسانی خود کردهاند و به حمله به اسرائیل ادامه میدهند. گوترش افزود «هیچ چیز نمیتواند شکنجه کشتار آدمربایی و مجروح کردن غیرنظامیان را توجیه کند و حفاظت از جان غیرنظامیان باید در اصل و اساس و همه چیز باشد.»
دبیرکل سازمان ملل متحد درعین حال نسبت به افزایش خشونتها تحت تاثیر جنگ اسرائیل در غزه ابراز نگرانی کرد و از جامعه بینالمللی خواست به خطر گسترش درگیریها به منطقهای وسیعتر توجه کنند: «ما همین حالا شاهد افزایش سطح تنش و گسترش آن از لبنان و سوریه تا عراق و یمن هستیم.»
آنتونیو گوترش، خواستار توقف «لفاظیهای نفرتپراکن» و برقراری آتشبس انساندوستانه شد و گفت از افزایش تعصبهای ضد یهود و ضد مسلمان عمیقا نگران است. او افزود جوامع یهودی و مسلمان در سراسر جهان نگران امنیت و ایمنی خود هستند.
گوترش یک بار دیگر بر نیاز به پیش گرفتن راه حل تاسیس دو کشور مستقل فلسطین و اسرائیل تاکید کرد.
درخواست کمک انساندوستانه ۲/۱ میلیارد دلاری سازمان ملل برای فلسطینیان
دبیر کل سازمان ملل متحد که ساعاتی پیشتر درباره «بحران انسانیت در غزه» با خبرنگاران صحبت کرد اعلام کرده است این نهاد بینالمللی کارزاری را برای جمعآوری کمک انساندوستانه ۲/۱ میلیارد. دلار برای امدادرسانی به غیرنظامیان فلسطینی آغاز کرده است. گوترش گفت این کمک برای امدادرسانی به مردم غزه و نیز ۵۰۰ هزار فلسطینی کرانه باختری از جمله بیتالمقدس شرقی مصرف خواهد شد. دبیرکل سازمان ملل متحد تصریح کرد کمکهایی که از آغاز جنگ وارد غزه شده به هیچ وجه کافی نیست و «قطرهای در اقیانوس نیاز مردم غزه است.» او تاکید کرد کامیونهای امداد باید اجازه ورود به غزه را پیدا کنند و افزود در دو هفته گذشته کمی بیشتر از ۴۰ کامیون وارد غزه شدهاند در حالی که پیش از جنگ روزانه ۵۰۰ کامیون امدادی وارد این منطقه میشدند.
گوترش یک بار دیگر خواستار ورود سوخت به غزه شد و گفت بدون سوخت کودکان تازه به دنیا آمدهای که در انکباتور هستند و یا بیمارانی که به دستگاههای تنفسی متصلند جانشان را از دست خواهند داد.
آمریکا مجوز انتقال میلیاردها دلار بمب و هواپیماهای جنگنده به اسرائیل را صادر کرده است
خبرگزاری رویترز و روزنامه واشنگتن پست، روز جمعه ۲۹ مارس ۲۰۲۴ به نقل از منابع آگاه گزارش دادهاند که ایالات متحده آمریکا مجوز انتقال میلیاردها دلار بمب و هواپیماهای جنگنده به اسرائیل را صادر کرده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه، گزارش روزنامه واشنگتنپست مبنی بر صدور مجوز انتقال میلیاردها دلار تسلیحات جنگی از سوی ایالات متحده آمریکا به اسرائیل را تایید کرد.
این دو منبع آگاه که نام آنها فاش نشده است، روز جمعه ٢۹ مارس-دهم فروردین، به خبرگزاری رویترز گفتند که دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در روزهای اخیر مجوز ارسال میلیاردها دلار بمب و هواپیماهای جنگنده به اسرائیل را صادر کرده است.
پیش از آن، روزنامه واشنگتنپست به نقل از مقامات پنتاگون و وزارت خارجه آمریکا گزارش داد که بسته تسلیحاتی جدید این کشور شامل بیش از ۱۸۰۰ بمب دو هزار پوندی «مارک ۸۴» و ۵۰۰ بمب پانصد پوندی «مارک ۸۲» است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آمریکا در حالی این مجوز را صادر کرده است که دولت واشنگتن اخیرا بارها بهطور علنی نگرانی خود را درباره حمله نظامی احتمالی اسرائیل به رفح ابراز کرده است.
در همین حال، کاخ سفید تا این لحظه از اظهار نظر درباره صدور مجوز انتقال بسته تسلیحاتی جدید به اسرائیل، خودداری کرده است.
بنا به نوشته خبرگزاری رویترز، تصمیم دولت جو بایدن مبنی بر صدور مجوز انتقال میلیاردها دلار تسلیحات به تلآویو، پس از سفر اخیر یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل به واشنگتن و اشاره وی بر نیازهای تسلیحاتی اسرائیل در گفتوگو با همتایان آمریکایی خود اتخاذ شده است.
وزیر دفاع اسرائیل، در گفتوگو با خبرنگاران، بر اهمیت روابط کشورش با ایالات متحده برای تامین امنیت اسرائیل تاکید کرده بود.
بنا به نوشته خبرگزاری رویترز، آمریکا سالانه ۸/۳ میلیارد دلار کمک نظامی به متحد دیرینه خود اسرائیل ارائه میکند.
بر اساس این گزارش، صدور مجوز ارسال بسته تسلیحاتی جدید آمریکا به اسرائیل در حالی صورت گرفته است که اسرائیل با انتقادهای شدید بینالمللی به دلیل ادامه بمباران غزه روبرو است و برخی از دموکراتها و گروههای عرب تبار آمریکایی نیز از حمایت مستمر دولت جو بایدن از اسرائیل انتقاد کردهاند.
دادگاه لاهه به اتهامات علیه آلمان مبنی بر کمک به اسرائیل در جنگ غزه رسیدگی میکند
دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه امروز دوشنبه هشتم آوریل-۲۰ فروردینماه، جلسات مقدماتی خود برای بررسی پرونده شکایت نیکاراگوئه علیه آلمان را آغاز کرد. نیکاراگوئه دولت آلمان را به «تسهیل ارتکاب نسلکشی» فلسطینیان در غزه متهم کرده است.
نیکاراگوئه از دیوان بینالمللی دادگستری خواسته است که علیه آلمان به خاطر حمایتاش از اسرائیل در جنگ غزه، تمهیدهای اضطراری وضع کند.
در روز نخست، هیات اعزامی نیکاراگوئه، آلمان را به تسهیل نسلکشی در غزه متهم کرد. نیکاراگوئه از دیوان بینالمللی دادگستری خواست تا موارد زیر را علیه آلمان تصویب کند:
- آلمان باید فورا کمکهایش به اسرائیل به ویژه کمکهای نظامیاش را معلق کند.
- آلمان باید فورا تضمین کند که تجهیزات نظامی و سلاحها و دیگر تجهیزات دارای کاربرد در مسائل نظامی که آلمان و نهادهای آلمانی پیش از این به اسرائیل داده اند، برای انجام یا تسهیل نقضهای جدی کنوانسیون نسلکشی یا قوانین بشردوستانه بینالمللی به کار نروند.
- آلمان باید به حمایت و تامین مالی اونروا(آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک) ادامه دهد.
آلمان میگوید که ارائه هیات نیکاراگوئهای «متعصبانه» بود و فردا به اتهامهای واردشده از سوی نیکاراگوئه پاسخ خواهد داد.
آلمان، روز سهشنبه ۲۱ فروردین-۹ آوریل، برابر دیوان بینالمللی دادگستری لاهه تاکید کرد که امنیت اسرائیل در کانون سیاست خارجی این کشور است و قاطعانه اتهامات نیکاراگوئه مبنی بر تسهیل «نسلکشی» توسط اسرائیل علیه فلسطینیها در غزه را رد میکند.
تانیا گون اوسلار-گلایچن، وکیل دادگستری به نمایندگی از آلمان، مقابل بالاترین دادگاه سازمان ملل مستقر در لاهه، با رد قاطع اتهامات نیکاراگوئه مبنی بر تسهیل نسلکشی اسرائیل علیه فلسطینیان گفت: «امنیت اسرائیل در کانون سیاست خارجی آلمان قرار دارد.»
تیم حقوقی آلمان در دادگاه گفت، برلین از فلسطینیها و اصل راه حل دو کشوری حمایت میکند و شکایت نیکاراگوئه را «جهتگیری» علیه آلمان میداند.
وکیل آلمان با اشاره به اینکه کشورش خود را در موقعیت حامی حقوق بینالملل میداند، گفت: «اسرائیل از حق دفاع از خود مقابل «تروریسم حماس» استفاده میکند.»
او با اشاره به اینکه حماس هنوز به شلیک موشک به اسرائیل ادامه میدهد و اسرای اسرائیلی را در اختیار دارد، بر تعهد کامل آلمان برای دستیابی به امنیت تلآویو تاکید کرد.
وکیل نمایندگی آلمان در لاهه، خاطرنشان کرد: «آلمان از حقوق مردم فلسطین حمایت کرده و نگرانی خود را از وضعیت انسانی غزه ابراز داشته و مایل است از رنج فلسطینیان بکاهد.»
از سوی دیگر، آلمان شکایت نیکاراگوئه علیه خود را «بسیار جانبدارانه» توصیف کرد.
وکلای نیکاراگوئه تاکید کردند که آلمان با ارسال تسلیحات به اسرائیل، کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی را که در سال ۱۹۴۸ پس از هولوکاست در طول جنگ جهانی دوم منعقد شد، نقض میکند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا
بر اساس گزارش منتشر شده، نیکاراگوئه ضمن مطرح کردن اتهام اخیر تاکید کرده است که آلمان باید هر چه زودتر ارسال تسلیحات نظامی به اسرائیل را متوقف کند. نیکاراگوئه در برابر عالیترین دادگاه سازمان ملل متحد آلمان را به دلیل حمایتش از اسرائیل مورد انتقاد شدید قرار داده است.
نیکاراگوئه، همچنین ارسال تسلیحات نظامی به اسرائیل و در عین حال کمک به مردم غزه از سوی دولت آلمان را «رقتانگیز» توصیف کرده است.
آلمان اما اتهامات مطرح شده از سوی نیکاراگوئه را رد کرده و گفته است که این کشور به قوانین بینالمللی کاملا احترام میگذارد.
خبر اخیر در حالیست که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با ابراز نگرانی از وضعیت غیرنظامیان، بهویژه زنان و کودکان روز جمعه پنجم آوریل-۱۷ فروردینماه، با صدور قطعنامهای برای نخستین بار خواستار توقف فروش تسلیحات نظامی به اسرائیل شد.
نیکاراگوئه از دیوان بینالمللی دادگستری خواست تا تمهیداتی را علیه حمایت نظامی برلین از اسرائیل و قطع حمایتاش از اونروا تصویب کند.
اسراییل پیشتر نقض کنوانسیون نسلکشی را رد کرده است. با این حال دولت آفریقای جنوبی با گشودن پروندهای در دیوان بینالمللی دادگستری، اسرائیل را به نسلکشی متهم کرده و این دادگاه هم اعلام کرده از صلاحیت رسیدگی به چنین پروندهای برخوردار است.
در حالی که پرونده مطرح شده توسط نیکاراگوئه علیه آلمان گشوده شده، اما بهطور غیرمستقیم کارزار نظامی اسرائیل در غزه پس از حملات مرگبار ۱۵ مهرماه را هدف قرار میدهد.
سباستین فیشر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان، پیش از برگزاری جلسات گفت: «ما آرام هستیم و موضع قانونی خود را در دادگاه اعلام خواهیم کرد.» فیشر روز جمعه در برلین به خبرنگاران گفت: «ما اتهامات نیکاراگوئه را رد میکنیم. آلمان نه کنوانسیون نسلکشی و نه قوانین بینالمللی بشردوستانه را نقض کرده است و ما این موضوع را بهطور مفصل در دادگاه بینالمللی دادگستری بیان خواهیم کرد.»
آلمان برای چندین دهه حامی سرسخت اسرائیل بوده است. چند روز پس از حمله ۱۵مهرماه توسط سازمان حماس، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، گفت: «تاریخ ما، و مسئولیت ما در قبال هولوکاست، ایستادگی برای امنیت کشور اسرائیل را برای آلمان به یک وظیفه همیشگی تبدیل کردهاست.»
دیوان بینالمللی دادگستری پیش از این ژانویه سال جاری در شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل بهخاطر نسلکشی در غزه، احتمال وقوع نسلکشی را تأیید کرد و از اسرائیل خواست به اقدامهایی که به نسلکشی در غزه بینجامد، دست نزند.
آلمان اما اتهامهای آفریقای جنوبی علیه اسرائیل را رد کرد و گفت که در حمایت از اسرائیل در پرونده مربوطه در دیوان بینالمللی دادگستری، دست به مداخله خواهد زد.
آلمان، بریتانیا و چندین کشور دیگر روز شنبه ۲۷ ژانویه-۷ بهمن اعلام کردند که کمکهای مالی خود به «اونروا»(آژانس ملل متحد برای امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک) را به حالت تعلیق درآوردهاند.
آلمان و بریتانیا با این اقدام به ایالات متحده پیوستند که روز جمعه ۲۶ ژانویه-۶ بهمن گفته بود کمکهای مالیاش به اونروا را متوقف میکند بهخاطر اینکه اسرائیل ۱۲ نفر از کارکنان این آژانس را به دستداشتن در حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ متهم کرده است. اونروا حدود ۱۳هزار نیرو دارد.
روز جمعه ۱۷ فروردین ماه نهاد عالی حقوق بشر سازمان ملل از کشورها خواست فروش یا ارسال سلاح به اسرائیل را متوقف کنند، اماایالات متحده و آلمان با این قطعنامه مخالفت کردند.
کمکهای سازمان خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی» که از قبرس به غزه ارسال شده است
کشتهشدن امدادگران آشپزخانه مرکزی جهانی در اثر حملات اسرائیل
حمله اسرائیل به کاروان امدادگران آشپزخانه مرکزی جهانی به کشتهشدن شهروندانی از بریتانیا، استرالیا، لهستان و فلسطینیهای دوتابعیتی آمریکایی و کانادایی انجامید.
این بنیاد خیریه آمریکایی بهنام «آشپزخانه مرکزی جهانی» میگوید پس از کشته شدن هفت امدادگرش در حمله اسرائیل عملیات توزیع مواد غذایی را در غزه متوقف میکند.
موسسه خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی» بعدتر در بیانیهای اعلام کرد امدادگران کشتهشده استرالیایی، لهستانی، بریتانیایی، فلسطینی و یک شهروند آمریکایی-کانادایی بودند.
ارین گور، رئیس موسسه خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی»، این حمله هوایی را «حمله به سازمانهای بشردوستانه» خواند که در وخیمترین شرایط کار میکنند.
رئیس این موسسه خیریه گفت که اسرائیل از غذا بهعنوان یک «سلاح جنگی» استفاده میکند. ویدئویی که در بیمارستان دیر البلاح غزه گرفته شده جسد چند امدادگر و گذرنامه خارجی آنها را نشان میدهد.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، گفت، از حمله هوایی اسرائیل به غزه که به کشتهشدن ۷ امدادگر سازمان خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی» انجامید «خشمگین و دلشکسته» شده و از اسرائیل خواست که تلاش بیشتری برای حفاظت از امدادگران بکند.
بایدن تاکید کرد که تحقیقات اسرائیل پیرامون این حادثه «باید سریع و مسئولانه باشد و نتایج آن نیز علنی شود.»
او اظهار داشت: «این حادثه وقتی غمانگیزتر میشود که بدانیم تنها حادثه مشابه نیست... این جنگ از نظر شمار امدادگرانی که کشته شدهاند بدترین رخداد سالیان اخیر است.»
وزارت خارجه بریتانیا بهدنبال این رخداد، سفیر اسرائیل در لندن را احضار کرد. اندرو میچل، معاون وزیر خارجه بریتانیا، گفت: «از طرف دولت بریتانیا به صراحت قتل هولناک هفت امدادگر آشپزخانه مرکزی جهانی از جمله سه شهروند بریتانیایی را محکوم میکنم.»
او افزود: «من درخواست تحقیق سریع و شفاف پیرامون این رخداد و در میان گذاشتن نتایج آن با جامعه بینالمللی و پاسخگویی کامل درباره آن را دارم.»
همچنین دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که با همتای اسرائیلی خود پیرامون این حادثه صحبت کرده و تاکید داشته که کشته شدن این امدادگران «کاملا غیرقابل قبول» است.
کامرون افزود که اسرائیل باید فورا توضیح دهد که چگونه این اتفاق افتاد و دست به اقداماتی اساسی برای اطمینان از ایمنی امدادگران بزند.
جو بایدن نیز تصریح کرده که اسرائیل اقدامات کافی برای حفاظت از امدادگران یا غیرنظامیان در غزه انجام نداده است و ایالات متحده بارها از آن خواسته در عملیات نظامی خود علیه حماس به گونهای اقدام کند که از کشته شدن غیرنظامیان اجتناب شود.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سهشنبه حمله اسرائیل به نوار غزه را که هفت امدادگر خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی» در آن کشته شدند محکوم کرد.
او همچنین خواستار تحقیق در مورد این حمله شد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «با وجود همه درخواستها مبنی بر حفاظت از جان غیرنظامیان و کارکنان بشردوستانه شاهد تلفات از میان بیگناهان هستیم.»
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا نیز از اسرائیل خواست تا هر چه زودتر حمله صورتگرفته به نوار غزه «شفافسازی» کند. رئیس دولت اسپانیا این درخواست را در جریان بازدید از اردوگاه آوارگان فلسطینی در اردن بیان کرد.
وزیر خارجه استرالیا مرگ یکی از شهروندان این کشور را تایید کرد.
ارتش اسرائیل گفته این یک «حادثه غمانگیز» است و در حال بررسی کامل این رخداد است.
آنتونی آلبانیزی نخستوزیر استرالیا، تایید کرد که زومی فرانکوم، امدادگر استرالیایی، در میان کشتهشدهها بوده است و خواستار پاسخگویی کامل اسرائیل درباره این حادثه شد.
خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی» اعلام کرده است که عملیات خود در نوار غزه را متوقف میکند.
رئیس موسسه خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی»، امدادگرانش «بخشی از کاروانی بودند که هنگام خروج از انبار دیربلاح در مرکز غزه» هدف حمله قرار گرفتند.
سازمان خیریه «آشپزخانه مرکزی جهانی» اعلام کرده که شماری از امدادگران خود را در «حمله هوایی ارتش اسرائیل» به نوار غزه از دست داده است. به گفته این سازمان، خودروهای تیم امدادی پس از توزیع غذا هدف حمله قرار گرفتهاند.
سازمان امدادی «آشپزخانه مرکزی جهانی» (World Central Kitchen)میگوید، هفت تن از همکاران خود را در حملهای که توسط اسرائيل در نوار غزه انجام شده از دست داده است.
در فیلمی که در بیمارستان الاقصی در دیرالبلح گرفته شده پنج جسد دیده میشود. چند تن از آنان لباس محافظ با لوگوی این سازمان را پوشیدهاند.
پیش از این شمار امدادگران خارجی کشتهشده چهار تن اعلام شده و گفته شده بود که آنان همراه با راننده فلسطینیشان کشته شدند.
اما طبق آخرین اطلاعیهای که سازمان «آشپزخانه مرکزی جهانی» (WCK) از جمله در شبکه اکس منتشر کرد، شمار همکاران کشته شده هفت تن اعلام شده است.
به گفته این سازمان، ملیت آنها استرالیایی، لهستانی، بریتانیایی و فلسطینی اعلام شده و یک نفر نیز تابعیت آمریکایی-کانادایی داشته است. این سازمان حمله مورد نظر را «واقعهای غمانگیز» خوانده و تاکید کرده که امدادگران خدمات بشردوستانه و غیرنظامیان هرگز نباید هدف واقع شوند.
محمود ثابت از هلال احمر فلسطینیان به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت، امدادگران پیش از آن که خودروهای حامل آنها هدف واقع شود در نوار غزه کالاهایی که با کشتی از قبرس رسیده بود را خالی کرده بودند.
حدود ۴۰۰ تن ماده غذایی و سایر مایحتاج اولیه در چارچوب کمکی که امارات متحده عربی و سازمان «آشپزخانه مرکزی جهانی» سازماندهی کردهاند روز دوشنبه به نوار غزه رسید.
«آشپزخانه مرکزی جهانی»، سازمانی خیریه است که در سال ۲۰۱۰ توسط سرآشپز خوزه آندرس با هدف کمکهای غذایی در بلایای طبیعی تاسیس شد.
آندرس ۱۴ فروردین ۱۴۰۳ - ۲ آوریل ۲۰۲۴، در شبکه اکس نوشت که این گروه «چند خواهر و برادر» خود را در «حمله ارتش اسرائیل» از دست داده است. وی از دولت اسرائيل خواست تا از «کشتار کور» دست بردارد: «این کشور باید از محدودسازی کمکهای بشردوستانه، کشتن غیرنظامیان و امدادگران و استفاده از غذا به عنوان سلاح دست بردارد.»
در اطلاعیه سازمان «آشپزخانه مرکزی جهانی» نوشته شده که تیم آنها با دو خودروی زرهی و یک خودروی دیگر که نام سازمان بر آن نوشته شده بود حرکت میکرد.
همچنین در این بیانیه آمده است: «با این که این اقدام با ارتش اسرائیل هماهنگ شده بود وقتی کاروان دیرالبلح را پس از خالی کردن ۱۰۰ تن کمک غذایی ترک میکرد هدف قرار گرفت.»
اسرائیل اونروا، مهمترین آژانس وابسته به سازمان ملل متحد در امدادرسانی به فلسطینیان را از کمک به شمال نوار غزه منع کرده است.
سایر سازمانهای خیریه هم اعزام کاروانهای امدادی به نوار غزه را خطرناک خواندهاند.
ارتش اسرائيل اعلام کرده که نیروهایش تلاشهای جامعی به خرج دادهاند تا انتقال ایمن کمکهای غذایی و بشردوستانه به نوار غزه را ممکن سازند و در این مسیر همکاری نزدیکی با سازمان «آشپزخانه مرکزی جهانی» داشتهاند.
این سازمان که کارش فراهم کردن غذا برای افراد نیازمند در بحرانهاست میگوید، در ماههای گذشته طی ۱۷۵ روز ۴۲ میلیون وعده غذایی در نوار غزه توزیع کرده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل روز سهشنبه گفت که امدادگران این خیریه در حمله «غیر عمد» کشورش کشته شدند.
این سازمان که در ایالات متحده مستقر است، توسط خوزه آندرس و همسرش پاتریشیا در سال ۲۰۱۰ میلادی یعنی پس از زلزله بزرگ هائیتی تاسیس شد.
خوزه آندرس، یک سرآشپز آمریکایی-اسپانیایی، همچنین نویسنده کتاب آشپزی است. او مالک چند رستوران در ایالات متحده از جمله یک مینیبار در واشنگتن و دارای دو ستاره میشلن است.
خوزه آندرس در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز از سوی باراک اوباما، رئیس جمهوری وقت آمریکا نشان ملی انساندوستی را دریافت کرد.
سازمان «آشپزخانه مرکزی جهان» که در ابتدا برای ارائه کمکهای غذایی به بازماندگان زلزله هائیتی راهاندازی شده بود، به تدریج فعالیتش را گسترش داد تا به بازماندگان سایر بلایای طبیعی، همچنین پناهندگان و افرادی که تحت تاثیر جنگها و درگیریها هستند کمک کند.
شعار این سازمان فعال در امور بشردوستانه این است: «وقتی مردم گرسنه هستند، آشپزها را بفرستید.»
این سازمان در کنار تامین وعدههای غذایی مورد نیاز بازماندگان این حوادث، به ارائه دیگر پشتیبانیهای لازم از جمله آموزش تابآوری به آنها نیز مشغول است.
برخی از فعالیتهای این سازمان در سالهای اخیر، عبارتند از کمک به بازماندگان طوفانهای ویرانگر هاروی و ماریا در ایالات متحده در سال ۲۰۱۷، طوفان ماداگاسکار در سال ۲۰۲۲، زلزله مراکش در سال ۲۰۲۳ و زلزله ژاپن در سال ۲۰۲۴ میلادی و درنهایت کمک به مهاجران در مرز مکزیک و ایالات متحده.
طی دو سال اخیر دهها میلیون وعده غذایی توسط نیروهای این سازمان برای اوکراینیها فراهم شده و تا کنون دستکم چهار تن از کارکنان این سازمان نیز در جریان جنگ روسیه علیه اوکراین زخمی شدند.
«آشپزخانه مرکزی جهان» پس از ۷ اکتبر حمله شبهنظامیان سازمان اسلامی حماس به جنوب اسرائیل و بلافاصله حملات هوایی ارتش اسرائیل به غزه، کمکرسانی به نیازمندان در نوار غزه را آغاز کرد.
این کمکها در ابتدا از مسیر کامیون یا محمولههای هوایی به غزه میرسید تا اینکه سرانجام یک کریدور دریایی کمکرسانی از مسیر قبرس راهاندازی شد.
به این ترتیب در ۱۲ مارس ۲۰۲۴ میلادی سرآشپز خوزه آندرس در جزیره قبرس سوار اولین قایق بشردوستانه این سازمان با بیش از ۲۰۰ تن غذا شد تا خود را به نوار غزه برساند.
کاروان دوم نیز با ۳۳۲ تن مواد غذایی در ۳۰ مارس به نوار غزه رسید که برخی از کشتهشدگان حادثه عصر دوشنبه از جمله کارکنانی بودند که بههمراه این محموله وارد غزه شده بودند. این سازمان غیردولتی حتی یک اسکله در سواحل غزه ساخت تا تخلیه محمولهها سریعتر انجام شود.
پس از حمله مرگبار عصر دوشنبه این سازمان اعلام کرد که فورا عملیات خود را در این منطقه متوقف میکند و به زودی در مورد آینده کار خود در نوار غزه تصمیم خواهد گرفت.
اسرائیل کارمندان و تاسیسات سازمان ملل در غزه را بمباران کرده است
پس از حملات اسرائیل از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به نوار غزه، ۱۷۳ کارمند سازمان ملل را کشته و ۱۶۱ تاسیسات این سازمان را هدف قرار داده است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل برای این حادثه غمانگیز عذرخواهی کرد و گفت تحقیقاتی در این باره را آغاز کند. اما بسیاری از فعالان و ناظران، تعهد اسرائیل به تحقیقات را زیر سئوال بردند و حادثه ژانویه گذشته در میدان کویت در شمال غزه، مکانی که بیش از ۱۰۰ غیرنظامی فلسطینی منتظر کامیونهای کمک، با گلولههای نیروهای اسرائیلی کشته شدند را یادآور شدند.
ارتش اسرائیل تاکید کرد، این حادثه بر اثر هجوم غیرنظامیان به کامیونهای کمک رخ داد که شماری از آنها در زیر دست و پاهها له شدند و برخی با نزدیک شدن به پستهای بازرسی اسرائیل از موانع سقوط کردند.
کشتهشدن امدادگران سازمان امدادی بینالمللی «آشپزخانه مرکزی جهانی» اولین مورد نیست، چرا که از ۷ اکتبر گذشته آغاز جنگ در نوار غزه موارد دیگری نیز رخ داده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد این موضوع را در توییتی در حساب کاربری خود در رسانه اجتماعی «ایکس» نوشت: «حملات اسرائیل به امدادگران «آشپزخانه مرکزی جهانی»، تعداد کشتهشدگان امدادگر از آغاز جنگ در نوار غزه را به ۱۹۶ نفر رساند.»
گوترش افزود، در میان این قربانیان، بیش از ۱۷۵ نفر از کارمندان سازمان ملل متحد هستند.
حملات اسرائیل از ۷ اکتبر، ۱۷۳ کارمند سازمان ملل را کشته و ۱۶۱ تاسیسات این سازمان را هدف قرار داده است.
به گفته چارلز لیستر، مدیر بخش مبارزه با تروریسم در موسسه خاورمیانه، حملات اسرائیل منجر به کشتهشدن حدود ۴۰۹ غیرنظامی که در اماکن مورد حمایت سازمان ملل قرار داشتند، شده است.
بر اساس بیانیههای رسمی «آنروا»، اسرائیل همچنین چندین بار کاروانهای کمکرسانی و کامیونهای متعلق به این نهاد امدادی را هدف قرار داده است.
سازمان امدادی «آشپزخانه مرکزی جهانی» آمریکا، در بیانیه روز گذشته تاکید کرد، کاروانهای وابسته به این نهاد هنگام خروج از انبارهای شهر «دیر البلح» با وجود هماهنگی با ارتش اسرائیل هدف قرار گرفتهاند.
به گفته تئودوروس گوتسیس، سخنگوی وزارت خارجه قبرس، آنها قصد داشتند ۲۴۰ تن دیگر را در روز سه شنبه تخلیه کنند. گوتسیس گفت که چندین تن دیگر کمک در انبارهای یکی از بندرهای قبرس در انتظار است، اما مشخص نیست که این کمکها اکنون به غزه تحویل داده شود یا خیر.
در میان کشتهشدگان این حملات سیف ابوطاها، یک جوان غزهای ۲۶ ساله بود که بهعنوان راننده و مترجم برای آشپزخانه مرکزی جهانی کار میکرد. برادرش شادی گفت که او و سایر امدادگران از اینکه به مردم گرسنه غذا میرساندند افتخار میکردند.
گروههای امدادی گفتهاند که تنها آتشبس و باز کردن گذرگاههای مرزی بیشتر از سوی اسرائیل به امدادگران این امکان را میدهد تا غذا و سایر اقلام ضروری را بدون به خطر انداختن بیشتر جان خود به غزه برسانند.
پس از حمله هواپیمای بدون سرنشین، نگرانیها درمورد بدتر شدن فاجعه انسانی در این منطقه افزایش یافته است. چندین موسسه خیریه از جمله آشپزخانه جهانی مرکزی اعلام کردند عملیات خود را در غزه به حالت تعلیق در میآورند.
کمک به پناهندگان خاور نزدیک آمریکا یا «آنرا» اعلام کرد با توجه به افزایش تهدیدها برای امدادگران، عملیات خود را در غزه به حالت تعلیق در میآورد.
مایکل کاپونی، بنیانگذار ماموریت توانمندسازی جهانی، یک گروه کمکرسانی غیرانتفاعی که چادر، کیسه خواب، تجهیزات پزشکی و غذا برای فلسطینیان در غزه توزیع میکند، گفت: «همه اکنون احساس خطر میکنند.» آقای کاپونی گفت که در حال بررسی برنامههای خود برای سفر هفته آینده به غزه است. او گفت: «برخی از کارکنان «اساسا میخواهند وسایل خود را جمع کنند و اکنون به خانه برگردند.»
بر اساس گزارش آکسفام، از ماه دسامبر، تعداد افرادی که در غزه با «سطوح فاجعهبار» گرسنگی روبهرو هستند، تقریبا دو برابر شده است. به گفته وزارت بهداشت غزه، حداقل ۲۷ کودک بر اثر سوءتغذیه جان خود را از دست دادهاند.
«آشپزخانه مرکزی جهانی» در شبکه اکس، اعلام کرد که همکارانش روزانه در سراسر غزه مشغول کارند تا به فلسطینیان غذا برسانند: «بیش از ۶۰ آشپزخانه ما در جنوب و مرکز نوار غزه هر روز هزاران وعده غذایی میپزند.»
«آشپزخانه مرکزی جهانی» در سراسر غزه ۶۰ آشپزخانه دارد و نقشی مهم در تهیه و توزیع مواد غذایی در غزه ایفا میکرد.
نام این موسسه پس از آن بر سر زبانها افتاد که اخیرا برای تامین غذا و مقابله با سوتغذیه گسترده در غزه یک اسکله کوچک در ساحل غزه ساختند تا کمکهایی را که پس از مدتها از راه دریا منتقل شده بود به خشکی منتقل کنند.
رئیس این موسسه خیریه گفته امدادگرانش به تامین غذای مردم «عشق» میورزیدند و «تاثیری که در زندگیهای بیشماری گذاشتند، برای همیشه به یادگار و گرامی خواهد ماند.»
نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل متحد در واکنش به حمله هوایی اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران
مسکو در نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل متحد که در واکنش به حمله هوای اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق برگزار شد، اسرائیل را به شعلهور کردن آتش جنگ متهم ساخت. نماینده ایالات متحده نیز تاکید داشت که واشینگتن نه دخالتی در این حملات داشته و نه پیشاپیش از آن باخبر بوده است.
حملات هوایی روز دوشنبه، ۱۳ فروردین، به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق دستکم ۱۳ کشته بر جای گذاشت که ۷ نفر آنها از اعضای ارشد سپاه پاسداران بودهاند، از جمله محمدرضا زاهدی، فرمانده پیشین نیروی هوایی سپاه پاسداران و از اعضای فعال نیروی قدس سپاه پاسداران که فرماندهی این نیرو در سوریه و لبنان را بر عهده داشته است.
ایران در پی این حملات خواستار برگزاری نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل متحد شده و روسیه نیز بهعنوان عضو دائم این شورا از این خواسته حمایت کرده بود.
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد، با انتقاد از «نقض فاحش» حق حاکمیت سوریه به شورای امنیت گفت که مسکو باور دارد «اسرائیل چنین اقدامات متجاوزانهای را با هدف دامن زدن به جنگ انجام میدهد. این اقدامات مطلقا قابل قبول نیستند و باید متوقف شوند.»
از سویی نماینده جمهوری اسلامی ایران در نشست روز سهشنبه شورای امنیت سازمان ملل به اسرائیل نسبت به تبعات حمله دیروز هشدار داد.
زهرا ارشادی، سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل، ادعا کرد: «جمهوری اسلامی ایران خویشتنداری معتنابهی از خود به نمایش گذاشته است، اما باید اذعان کرد که چنین بردباریهایی توامان با محدودیت است.»
او افزود: «رژیم اشغالگر باید مسئولیت کامل عواقب جنایات خود را بپذیرد. جمهوری اسلامی ایران حق مشروع و ذاتی خود را بر اساس قوانین بینالمللی و منشور ملل متحد برای پاسخ قاطع به اینگونه اقدامات مذموم محفوظ میداند.»
جمهوری اسلامی ایران، پیش از این با احضار کاردار سفارت سوئیس، حافظ منافع آمریکا در تهران، خواستار پاسخگویی ایالات متحده درباره این حمله شده بود. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران بامداد سهشنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «پیام مهمی به دولت آمریکا بهعنوان حامی رژیم صهیونیستی ارسال شد.»
اما رابرت وود، معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، تاکید کرد که واشینگتن نه در این حمله دخالتی داشته و نه پیشاپیش از آن باخبر بوده و این مسئله را نیز به اطلاع ایران رسانده است.
وود اظهار داشت: «ما هیچ گزارشی را درباره این رخداد نمیتوانیم تایید کنیم. اما یک چیز در حالی که مشغول جمعآوری اطلاعات هستیم، واضح است، این که ایران و گروههای نیابتی آن باید از دامن زدن به تنشها در منطقه خودداری کنند.»
پیش از این جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، تاکید کرده بود که واشینگتن هیچ ارتباطی با حمله در دمشق نداشته است. کربی موضع وزیر امور خارجه ایران را نیز که ایالات متحده را به عنوان «حامی اسرائیل» دارای مسئولیت در این حمله خوانده بود، رد کرده و سخنان او را «بیمعنا» دانسته بود.
مقامات سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران و در راس همه خامنهای، باز هم «انتقام سخت علیه اسرائیل» را یکی پس از دیگر تکرار میکنند. ادعایی که دههاست از زبان سران و مقامات جمهوری اسلامی میشنویم اما آنها تاکنون هیچ جمله مستقیمی را به اسرائیل انجام ندادهاند و تنها گروههای نیابتی آن چند بار به مواضع اسرائیلی حمله کردهاند بدون این که خسارات جدی برجای بگذارند.
مراسم حکومتی «روز قدس» در تهران
در آستانه جنگ غزه و حتی قبل از آن، کشتن نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی و در ادامه نیز خود نیروهای سپاه در دستور کار اسرائیل قرار گرفته بود.
در شش ماه گذشته ۱۸ نفر از نیروهای سپاه(بهطور متوسط هر ماه سه نفر) که عمدتا عضو نیروی قدس هستند، کشته شدهاند. دو نفر از آنها رضی موسوی و محمدرضا زاهدی از نیروهای قدیمی و اثرگذار نیروی قدس در لبنان و سوریه بودند که جایگزینی آنها بهسرعت ممکن نیست.
با این وجود، جمهوری اسلامی کماکان راهبرد واکنش غیرتعجیلی و تعقیب سیاست «نابودی اسرائیل» در درازمدت را دنبال کرده است. ولی در عین حال نتوانسته در مقابلهبهمثل و کشتن مقامهای اسرائیلی موفق شود. برنامه جمهوری اسلامی در ماههای گذشته، تقویت شبکه نیروهای نیابتی برای فشار به اسرائیل جهت متوقف کردن جنگ غزه بوده است.
هدف اصلی کوتاهمدت جمهوری اسلامی، احتمالا حفظ جایگاه حکمرانی حماس در نوار غزه و تثبیت دستاورد عملیات آنها تحت عنوان «طوفان الاقصی» در هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳ میلادی-۱۵ مهر ۱۴۰۲، بوده است به نحوی که حوزه عمل اسرائیل را محدود کند و اهرم فشار علیه آن باشد.
در عین حال، جمهوری اسلامی تاکنون از درگیری مستقیم با اسرائیل پرهیز کرده و صرفا به تبلیغات و نمایش و تهدیدهای لفظی بسنده کرده است.
اکنون و در حالی که مقامات آمریکایی مقابله به مثل جمهوری اسلامی ایران در برابر کشتهشدن فرماندهان سپاه در سوریه را «حتمی» توصیف میکنند، یک نماینده اصولگرای مجلس ایران میگوید مقامات جمهوری اسلامی درگیری مستقیم با اسرائیل را «به صلاح نمیدانند.»
از زمان کشتهشدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه، در عراق، مقامات جمهوری اسلامی بارها از «انتقام سخت» سخن گفتهاند، اما تعلل آنها در اجرای این «انتقام» اکنون بهنظر میرسد که بین مقامات جمهوری اسلامی اختلاف نظر پدید آمده است. برای نمونه، حسین جلالی، نماینده اصولگرای رفسنجان، بر این عقیده است که در مقابله رودررو با اسرائیل و آمریکا نباید عجله کرد.
او در مصاحبهای که وبسایت «رویداد ۲۴» روز شنبه ۱۸ فروردین، منتشر کرد تاکید کرده است که «اینکه به صورت علنی وارد جنگ شویم را مسئولین و فرماندهان ما به صلاح نمیدانند که کشور را درگیر جنگ با اسرائیل کنیم.»
جلالی در ادامه گفت: «علیرغم اینکه اسرائیلیها اصرار دارند حضور آشکار و علنی در جنگ داشته باشیم، این خواسته اسرائیل عملی نخواهد شد و ما بهصورت نیابتی از طریق گروههایمان پاسخ اسرائیل را خواهیم داد.»
این رویکردی است که در سخنرانی محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، هم تکرار شده است. باقری روز شنبه گذشته در یک سخنرانی در اصفهان، گفت: «انتقام لازم را از اسرائیل خواهیم گرفت اما از شهید سلیمانی و شهید زاهدی یاد گرفتهایم که زمان، نوع، تدبیر، طرح و نقشه عملیات را ما تعیین کنیم.»
او با اشاره به وعده علی خامنهای برای گرفتن انتقام و «پشیمان کردن» اسرائیل گفت: «عملیات به جا و به هنگام خود، با دقت و تدبیر و طرح لازم و با حداکثری آسیبرسانی به دشمن به نحوی که او را از کارش پشیمان کند قطعا انجام خواهد گرفت.»
یحیی رحیم صفوی، مشاور عالی نظامی رهبر جمهوری اسلامی ایران، در مراسم «بزرگداشت قربانیان حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق»، ادعا کرد: «جبهه مقاومت آماده پاسخگویی به اسرائیل است. این که چگونه خواهد شد باید منتظر زمان باشیم.»
اما در عین حال، این فرمانده پیشین سپاه پاسداران با این اشارات تلویحا اعتراف کرد که حکومت ایران مستقیما به حمله اسرائیل پاسخ نخواهد داد و چنین وظیفهای را برعهده نیروهای نیابتیشان میگذارد و هیچ عجلهای نیز در پاسخگویی ندارد و برای این کار منتظر زمان «مناسب» است.
او در جای دیگری از اظهاراتش گفت که تهدید رهبر جمهوری اسلامی که گفته است پاسخ پشمیانکنندهای به اسرائیل خواهد داد باعث فرار هزاران یهودی از مناطق مرزی اسرائیل با لبنان شده بهطوری که اسرائیلیها، به ادعای رحیم صفوی، «هر شب خواب مردن میبینند.»
رحیمی از مردم اسرائیل بهعنوان «صهیونیستها» یاد کرد و گفت: «آنان ترسوترین آدمها هستند هر چند ما آنان را انسان نمیشناسیم.»
یحیی رحیم صفوی در سخنان امروز خود با اشاره به بستهشدن شماری از سفارتخانههای اسرائیل پس از تهدید رهبر جمهوری اسلامی ایران گفت که از این پس، هیچیک از سفارتخانههای اسرائیل در امنیت نخواهد بود.
همزمان با اظهارات رحیم صفوی، وزیر دفاع اسرائیل یوآو گالانت پس از ملاقات با مسئولان امنیتی و نظامی این کشور با انتشار بیانیهای اطمینان داد که اسرائیل آماده پاسخگویی به هر سناریویی از جانب ایران است. در پی تهدیدهای جمهوری اسلامی پس از حمله به کنسولگری ایران در دمشق و کشتهشدن فرماندهان ارشد سپاه پاسداران در این حمله، اسرائیل در وضعیت آمادهباش کامل است.
روز جمعه، چند رسانه آمریکایی از جمله سیانان و پولیتیکو گزارشهای مشابهی از آماده شدن ایالات متحده برای احتمال حمله ایران به منافع و پرسنل اسرائيل یا آمریکا در خاورمیانه منتشر کردند.
در این گزارشها آمده بود که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز پنجشنبه در تماس تلفنی خود در خصوص حمله تلافیجویانه احتمالی ایران صحبت کردهاند.
سیانان نوشته بود که مقامات ارشد آمریکایی در حال حاضر معتقدند که حمله ایران «حتمی» است و مقامات اسرائیلی نیز بر این باورند.
به دنبال بالاگرفتن تنشها در پی حمله هوایی اسرائیل به ساختمان وابسته به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق در روز دوشنبه ۱۳ فروردین، یوآو گالانت وزیر دفاع اسرائیل، همچنین روز یکشنبه ۱۹ فروردین، در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد که تلآویو، «تدارکات لازم به منظور پاسخ به هر سناریویی از سوی ایران را تکمیل کرده است.»
گالانت این سخنان را در پایان نشست خود با مقامات عالیرتبه نظامی اسرائیلی از جمله سرلشکر داوید بسیوک، رئیس اداره عملیات و سرلشکر آهارون حلیوه، رئیس اطلاعات نظامی ارتش اعلام کرد. در این نشست، احتمال وقوع جنگ مستقیم میان اسرائیل و جمهوری اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.
با گذشت نزدیک به یک هفته از حمله هوایی اسرائیل به ساختمان وابسته به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق در روز دوشنبه ۱۳ فروردین که در جریان آن، چند عضو ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از جمله محمدرضا زاهدی و معاون او محمدهادی حاجی رحیمی کشته شدند، پیشبینیها مبنی بر حمله تلافیجویانه جمهوری اسلامی شدت گرفته است.
اسرائیل به طور رسمی مسئولیت حمله روز دوشنبه را بر عهده نگرفته است اما نیویورک تایمز به نقل از چهار مقام اسرائیلی گزارش داده است که اسرائیل مسئول حمله به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق بوده است.
در همین زمینه سخنان فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین اظهارات رئیس ستاد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در مراسم تشییع محمدرضا زاهدی در روز شنبه در شهر اصفهان، مبنی بر حتمی بودن گرفتن انتقام این حمله، بهطور گستردهای در رسانههای اسرائیل بازتاب داشته است.
یوآو گالانت با اشاره به نگرانیهای موجود در افکار عمومی اسرائیل در قبال احتمال تبدیل جنگ کنونی غزه به جنگ مستقیم با جمهوری اسلامی گفت: «آمادگی و هوشیاری به معنای وحشت و هراس نیست. دشمن در هر کجا که آسیب جدی دیده در پی یافتن راههایی برای پاسخگویی است و اسرائیل با دفاع چند لایه هوایی خود «برای مقابله با آن» آماده است.»
در همین حال، یحیی رحیمصفوی، فرمانده سابق سپاه پاسداران و مشاور عالی علی خامنهای، روز یکشنبه ۱۹ فروردین با اشاره به این که حکومت ایران «در زمینه حمله به کنسولگری ایران در دمشق رسما اعلام مواضع کرده» خاطرنشان کرد که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی «با قدرت، سیلی پشیمانکننده را وعده داده است.»
شنبه شب یکی از مقامات ارشد دولت ایالات متحده در گفتوگو با سیانان از آمادهباش ایالات متحده برای مقابله با یک حمله «مهم» از جانب حکومت ایران خبر داد که به گفته او «احتمال دارد در روزهای آینده انجام شود.»
به گفته این منبع، هم مقامات ارشد آمریکایی و هم مقامات اسرائیلی بر «قریبالوقوع» این حمله تلافیجویانه اتفاقنظر دارند.
خامنهای در نماز عید فطر خود، مجددا بر حمله به اسرائیل سخن راند. نماز عید فطر امسال هم با حضور مسئولان ارشد سیاسی و نظامی ایران برگزار شد. دو روز پیش ازا ین سخنان خامنهای، حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در آخرین سخنرانی خود گفت آیتالله خامنهای و مسئولان جمهوری اسلامی «تصمیم قاطع گرفتهاند که پاسخ ایران مستقیما خواهد آمد.»
آیتالله خامنهای در پیامی بعد از حمله به کنسولگری ایران در دمشق گفته بود «اسرائیل را پشیمان خواهیم کرد» و حسین سلامی فرمانده سپاه هم از «تنبیه اسرائیل» سخن گفته بود.
عدم پیشرفت در مذاکرات اسرائیل و حماس
یک مقام حماس روز دوشنبه به رویترز گفت که در دور جدید مذاکرات آتشبس غزه در قاهره که با حضور نمایندگانی از اسرائیل، قطر و ایالات متحده در جریان بود، هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.
این مقام حماس که نخواست نامش فاش شود، گفت: «در موضع طرف مقابل هیچ تغییری وجود ندارد، بنابراین هیچچیز جدیدی در مذاکرات قاهره وجود ندارد.»
این در حالی است که شبکه تلویزیونی دولتی القاهرهنیوز اوایل روز دوشنبه به نقل از یک منبع بلندپایه مصری، گزارش داد که پس از توافق نمایندگان شرکتکننده در مورد موضوعهای موردبحث، پیشرفتهایی در مذاکرات حاصل شد.
اسرائیل و حماس روز یکشنبه نمایندگانشان را به مصر فرستادند. در این دور از مذاکرات، ویلیام برنز، رئيس سیا، نیز حضور داشت که نشاندهنده فشار ایالات متحده برای دستیابی به توافق برای آزادی گروگانها در غزه و کاهش بحران انسانی در این منطقه است.
گزارش تلویزیون دولتی مصر حاکی از آن بود که هیئت مذاکرهکننده حماس پس از رایزنیها قاهره را ترک کرده و قرار است دو روز دیگر برای نهایی کردن شرایط توافق بازگردد. مذاکرهکنندگان اسرائیل و ایالات متحده آمریکا نیز تا ساعات آینده مصر را ترک میکنند. تلویزیون دولتی مصر میگوید رایزنیها در ۴۸ ساعت آینده نیز ادامه خواهد داشت.
اسرائیل و حماس که از ماه اکتبر در نوار غزه در حال جنگاند، تاکنون نتوانستهاند اختلافها بر سر خواستههای اصلیشان را حل کنند و به توافقی پایدار برسند. حماس خواهان پایان حمله اسرائیل و عقبنشینی کامل ارتش نتانیاهو از سرزمینهای ویرانشده است، در حالی که اسرائیل خواهان توافقی برای آزادی گروگانها از غزه در ازای رهایی تعدادی فلسطینی از زندان، بدون تعهد به پایان جنگ، است.
روزنامه هاآتص نیز پیشتر به نقل از یک منبع اسرائیلی نوشته بود که مذاکرات قاهره به بنبست رسیده، زیرا حماس در مورد خواستههایش انعطافی نشان نداده است.
اسرائیل در حال حاضر نیروهایش را از جنوب نوار غزه خارج کرده است اما تاکید دارد که این اقدام به معنی پایان جنگ نیست و عملیات نظامی در رفح اجرا خواهد شد. اسرائیل میگوید که روند تخلیه رفح در جنوب نوار غزه بهزودی آغاز خواهد شد.
گروه کشورهای عربی در سازمان ملل از شورای امنیت خواستند که با استناد به فصل هفتم منشور سازمان ملل، اسرائیل را به اجرای آتشبس فوری در غزه تا پایان ماه رمضان مجبور کند و به سازمانهای بشردوستانه اجازه دهد آزادانه فعالیت کنند تا از قحطی قریبالوقوع در غزه جلوگیری شود.
به گزارش خبرگزاری «العالم العربی» این منبع افزود، ایالات متحده از مصر و قطر خواست، برای رسیدن به توافق برای تبادل زندانیان و یک وقفه ۶ هفتهای جنگ بر حماس فشار بیاورند. یک مقام ارشد اسرائیلی، دوشنبه ۲۰ فروردین در اظهاراتی گفت که افقی در خصوص توافق قریب الوقوع برای تبادل اسرا با حماس نمیبیند.
به گزارش رسانههای اسرائیلی این مقام ارشد، افزود: «شکاف بین اسرائیل و حماس درباره توافق احتمالی هنوز زیاد است.«
منابع اسرائیلی میگویند میانجیگران آمریکایی پیشنهاد مثبتی ارائه دادند و تلآویو منتظر پاسخ حماس به پیشنهاد جدید آمریکا قبل از تصمیمگیری در مورد آن است. این در حالی است که یک منبع از ميانجیهای عرب، امروز دوشنبه اعلام کرد، ایالات متحده تلاش میکند تا در مذاکرات جاری در قاهره، حماس و اسرائیل را برای دستیابی به یک وقفه طولانی در جنگ ملزم کند.
به گزارش خبرگزاری «العالم العربی» این منبع افزود، ایالات متحده از مصر و قطر خواست، برای رسیدن به توافق برای تبادل زندانیان و یک وقفه ۶ هفتهای جنگ بر حماس فشار بیاورند. منبع عربی تاکید کرد که واشینگتن برای دستیابی به توافق اسرائیل را تحت فشار قرار داده است.
ارتش اسرائيل از آمادگی برای ورود به «فاز تهاجمی» در رویارویی با حزبالله خبر داد
این اقدامات لجستیکی، جذب فوری نیروهای ذخیره در مواقع اضطراری و رسیدن آنها به خط مقدم طی مدتی کوتاه با تمام تجهیزات لازم برای نبرد را امکانپذیر میکند.
ارتش اسرائیل با اعلام «آمادگی برای انتقال از دفاع به حمله» از تکمیل مرحله دیگری در چارچوب جنگ در مرز با لبنان در راستای رویارویی با حزبالله خبر داد.
در بیانیه ارتش اسرائیل آمده است، طی روزهای اخیر، مرحله دیگری از آمادگیهای فرماندهی شمال برای جنگ تکمیل شد.
بر اساس این بیانیه، این اقدامات لجستیکی، جذب فوری نیروهای ذخیره در مواقع اضطراری و رسیدن آنها به خط مقدم طی مدت کوتاهی با تمام تجهیزات لازم برای نبرد را امکان پذیر میکند.
در ادامه این بیانیه آمده است که فرماندهان یگانهای عادی و ذخیره آماده هستند تا ظرف چند ساعت، همه نیروهای رزمی لازم را فراخوانده و تجهیز کنند و سپس آنها را برای انجام ماموریتهای پدافندی و آفندی، روانه خط مقدم کنند.
این بیانیه تنها ساعاتی پس از آن منتشر شد که اسرائیل از حمله هوایی به روستای سلطانیه در جنوب لبنان خبر داد که به کشته شدن ۳ نفر از جمله یکی از فرماندهان میدانی یگان نخبه رضوان، وابسته به حزبالله لبنان انجامید.
خبرگزاری لبنان به نقل از حزبالله، بیانیهای را در سوگ یکی از اعضای خود به نام عبدالامیر حسن حلاوی ملقب به علی الرضا متولد سال ۱۹۷۶ در شهرک کفرکلا در جنوب لبنان، انتشار داد.
به گفته یک منبع نزدیک به حزبالله، اسرائیل صبح یکشنبه ۱۹ فروردین، استان بقاع واقع در شرق لبنان را نیز هدف حملات هوایی قرار داد. ارتش اسرائیل هم تاکید کرد که مواضع حزبالله را چند ساعت پس از سرنگونی یک پهپاد اسرائیلی در جنوب لبنان، بمباران کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، به نقل از بیانیههای حزبالله و منابع رسمی لبنان، از زمان آغاز تبادل آتش حزبالله و اسرائیل، ۳۵۹ نفر شامل دستکم ۲۳۶ عضو حزبالله و ۷۰ غیر نظامی کشته شدند.
این در حالی است که طبق آمار ارتش اسرائیل، طی این درگیریها، ۱۰ نظامی اسرائیلی و ۸ غیرنظامی کشته شدند.
«آمادگی برای انتقال از دفاع به حمله»
ارتش اسرائیل با اعلام «آمادگی برای انتقال از دفاع به حمله» از تکمیل مرحله دیگری در چارچوب جنگ در مرز با لبنان در راستای رویارویی با حزبالله خبر داد.
در بیانیه ارتش اسرائیل آمده است، طی روزهای اخیر، مرحله دیگری از آمادگیهای فرماندهی شمال برای جنگ تکمیل شد. بر اساس این بیانیه، این اقدامات لجستیکی، جذب فوری نیروهای ذخیره در مواقع اضطراری و رسیدن آنها به خط مقدم طی مدت کوتاهی با تمام تجهیزات لازم برای نبرد را امکانپذیر میکند.
در ادامه این بیانیه، آمده است که فرماندهان یگانهای عادی و ذخیره آماده هستند تا ظرف چند ساعت، همه نیروهای رزمی لازم را فراخوانده و تجهیز کنند و سپس آنها را برای انجام ماموریتهای پدافندی و آفندی، روانه خط مقدم کنند.
این بیانیه، تنها ساعاتی پس از آن منتشر شد که اسرائیل از حمله هوایی به روستای سلطانیه در جنوب لبنان خبر داد که به کشته شدن ۳ نفر از جمله یکی از فرماندهان میدانی یگان نخبه رضوان، وابسته به حزبالله لبنان انجامید.
خبرگزاری لبنان به نقل از حزبالله، بیانیهای را در سوگ یکی از اعضای خود به نام عبدالامیر حسن حلاوی ملقب به علی الرضا متولد سال ۱۹۷۶ در شهرک کفرکلا در جنوب لبنان، انتشار داد. به گفته یک منبع نزدیک به حزبالله، اسرائیل صبح یکشنبه ۱۹ فروردین، استان بقاع واقع در شرق لبنان را نیز هدف حملات هوایی قرار داد. ارتش اسرائیل هم تاکید کرد که مواضع حزبالله را چند ساعت پس از سرنگونی یک پهپاد اسرائیلی در جنوب لبنان، بمباران کرد.
حملات اسرائیل در شش ماه گذشته به مرگ حدود ۲۷۰ جنگجوی حزبالله و همچنین حدود ۵۰ غیرنظامی از جمله کودکان، پزشکان و روزنامهنگاران منجر شده است. در سوی دیگر، نیز شلیک موشکهای حزبالله حدود ۱۲ سرباز اسرائیلی و غیرنظامی را کشته است. این گلولهبارانها دهها هزار نفر را در دو طرف مرز آواره کرده و به اقتصاد کشاورزی در جنوب لبنان ضربهای جدی زده است.
در بیانیه مشترک روز دوشنبه ۸ آوریل، هماهنگکننده ویژه سازمان ملل متحد برای لبنان و فرمانده ماموریت حافظ صلح سازمان ملل در لبنان، اعلام شد که خشونت میان دو طرف باید متوقف شود. آنها تاکید کردهاند که «چرخه بیامان حملات متقابل کنونی جدیترین نقض قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت از زمان تصویب آن در سال ۲۰۰۶ است.»
تصمیم آن زمان سازمان ملل متحد در نزدیک به دو دهه پیش، به جنگ یک ماهه بین حزبالله و اسرائیل پایان داد، اما بسیاری از مفاد آن از جمله خروج گروههای مسلح از جنوب و استقرار نیروهای ارتش لبنان در آنجا هرگز اجرا نشد.
حملات تازه در حالی انجام میشوند که تنشها بین دو طرف در منطقه بهشدت بالا گرفته است. حزبالله از هشتم اکتبر، یعنی یک روز پس از حمله حماس به اسرائیل، در مرز جنوبی لبنان در حال تبادل آتش پراکنده با اسرائیل است.
آمریکا و سایر کشورها برای توقف درگیریها بین حزبالله و اسرائیل به دنبال راهحلی دیپلماتیک هستند. با این حال، حزبالله اعلام کرده است که پیش از اجرای آتشبس در غزه، حملاتش را متوقف نخواهد کرد.
حزبالله، بهطور پراکنده مواضع اسرائیل را در نزدیکی مرز هدف قرار میدهد، در حالی که اسرائیل حملات عمیقتری به خاک لبنان انجام داده و فرماندهان این گروه شبهنظامی را نیز هدف گرفته است.
حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان، روز جمعه در یک سخنرانی تلویزیونی، گفت که گروه او هنوز از سلاحهای «اصلی» در درگیری با اسرائیل استفاده نکرده است. او بار دیگر تاکید کرد که حزبالله حملاتش را زمانی متوقف میکند که جنگ در غزه پایان یابد.
دهها هزار اسرائیلی علیه نتانیاهو تظاهرات کردند
هزاران اسرائیلی علیه دولت نتانیاهو تظاهرات کردند
هزاران اسرائیلی بار دیگر در چندین شهر اسرائیل علیه دولت نتانیاهو نخستوزیر این کشور تظاهرات کردند. آنها خواستار برگزاری انتخابات جدید و توافق با حماس بر سر گروگانهای اسرائیلی شدند. تظاهرات در تلآویو به درگیری کشیده شد.
هزاران اسرائیلی شامگاه شنبه ۳۰ مارس ۲۰۲۴-۱۱ فرودین ۱۴۰۳ در شهرهای تلآویو، اورشلیم(بیتالمقدس) و حیفا علیه دولت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این کشور تظاهرات کردند.
بر اساس گزارش رسانهها، تظاهرکنندگان در تل آویو خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام و افزایش تلاشها برای آزادی گروگانهای اسرائیلی شدند. این گروگانها در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ توسط گروه حماس ربوده شدند. تظاهرات در شهرهای دیگر از جمله در اورشلیم(بیتالمقدس) و حیفا نیز برگزار شد.
بر اساس گزارشهای پلیس، تظاهرات در تل آویو به درگیری کشیده شد. رسانههای اسرائیلی از دستگیری ۱۶ نفر خبر دادند. برخی از تظاهرکنندگان بزرگراه کمربندی اطراف شهر را مسدود کردند. پلیس علیه تظاهرکنندگان از ماشینهای آبپاش استفاده کرد.
تظاهرکنندگان آتش روشن کردند و هر دو مسیر بزرگراه را با کامیونها و تحصنهای خود بستند.
در اورشلیم، صدها نفر از شرکتکنندگان از موانعی در نزدیکی اقامتگاه رسمی نتانیاهو عبور کردند.
یک گروگان سابق در تظاهرات تلآویو خطاب به نتانیاهو گفت: «عزیزانمان را به خانه بازگردانید!» این زن که شوهرش هنوز در دست حماس اسیر است، خواستار آزادی گروگانها در ازای آتشبس در غزه و آزادی زندانیان فلسطینی شد.
او از نتانیاهو خواست به تیم مذاکرهکننده اسرائیل «اختیار گستردهای» در مذاکرات درباره توافق برای آزادی گروگانها بدهد.
به گزارش سایت خبری «واینت»(ynet) آموس مالکا، رئیس سابق سازمان اطلاعات نظامی اسرائیل، از نتانیاهو خواست استعفا دهد.
مالکا در تظاهرات شهرک قیساریه، محلی که نتانیاهو یک ویلای خصوصی دارد، گفت: «دولت گروگانها را قربانی، اسرائیل را منزوی و حماس را تقویت میکند.»
خانوادههای گروگانها در تظاهرات هفتگی خود از مردم خواستند در مقابل ساختمان پارلمان در اورشلیم تظاهرات کنند. چندین راهپیمایی بزرگ دیگر نیز از روز یکشنبه به بعد برنامهریزی شده است که برای چند روز آینده ادامه خواهد داشت.
شیرا الباگ که دختر ۱۹ سالهاش لیری در جریان حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر به نوار غزه ربوده شده، در یک سخنرانی پراحساس از هموطنان خود خواست تا فشار بر نتانیاهو را افزایش دهند. او گفت: «زمان آن فرا رسیده است که بیرون بیاییم و با بیتفاوتی و برای زندگی مبارزه کنیم. من اکنون از شما میخواهم که با ما به خیابانها بیایید تا باهم متحد فریاد بزنیم وقتش رسیده که گروگانها را به خانه بازگردانند!»
سازماندهندگان تظاهرات اعلام کردند در این تظاهرات گسترده و بیسابقه از زمان اعتراضات علیه اصلاحات قضایی در سال گذشته، حدود ۱۰۰۰۰۰ نفر شرکت کردند. معترضان با شعار «انتخابات اکنون» خواستار استعفای نخست وزیر اسرائیل شدند. خانوادههای گروگانهای غزه و حامیان آنها به معترضان در تل آویو پیوستند. تظاهرات اعتراضی در تلآویو بعد از آن برگزار شد که خبر پیدا شدن جسد یکی از گروگانها توسط ارتش اسرائیل در غزه منتشر شد. خواهر این گروگان دولت اسرائیل را مسئول قتل او اعلام کرد.
نتیجهگیری
در ۲۶ ژانویه ۲۰۲۴، دیوان بینالمللی دادگستریICJ))، عالیترین نهاد قضایی سازمان ملل، «خطر محتمل» نسلکشی در نوار غزه را باز شناخت و دستور داد که یک سری اقدامات پیشگیرانه توسط اسرائیل انجام شود. به درخواست آفریقای جنوبی، دیوان بینالمللی دادگستری در ۲۳ دسامبر ۲۰۲۳ در چارچوب کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی سال ۱۹۴۸، مسئولیت بررسی این پرونده را بهعهده گرفت.
یک ماه پس از درخواست از سوی آفریقای جنوبی برای تصمیمگیری در مورد وضعیت غزه، قضات لاهه بر اعتبار استدلالهای ارائه شده توسط پرتوریا، یعنی وجود خطر «واقعی و قریبالوقوع» «آسیب جبرانناپذیر» برای مردم فلسطینی محصور در غزه صحه گذاشتند. بدین ترتیب، «حق فلسطینیان غزه برای محافظت شدن در برابر نسلکشی و اعمال ممنوعه مرتبط با موضوع ماده ۳(کنوانسیون ۱۹۴۸) و حق آفریقای جنوبی برای درخواست از «اسرائیل به رعایت تعهدات کنوانسیون» به رسمیت شناخته شد. با تکیه به معیارهای بین المللی ضروری در روند شناسایی نسلکشی، قضات به گفتههای چندین مقام اسرائیلی از جمله آن یوآو گالانت(وزیر دفاع) و آیزاک هرتزوگ(رئیس جمهور) اشاره کردند که وکلای آفریقای جنوبی در درخواست خود آن را ذکر کرده بودند.
دیوان بینالمللی دادگستری همچنین به گزارشهای سازمان جهانی بهداشتWHO))، آژانس امداد رسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (UNWRA) و دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA)و همچنین بیانیههای سازمان ملل استناد کرد. مارتین گریفیث، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور بشردوستانه تاکید دارد که شرایط زندگی تحمیل شده بر فلسطینیان در غزه، عدم امکان کمک و مراقبت واقعی به آنها و همچنین تعداد بالای مرگ و میر زنان و کودکان، وضعیتی را در غزه موجب شده که در چارچوب کنوانسیون نسلکشی قرار میگیرد.
از اینرو دیوان بینالمللی دادگستری، دستور پنج اقدام اضطراری و موقت را صادر کرد: ۱- اسرائیل باید تمام تمهیدات لازم را برای جلوگیری از هرگونه اقدامی که میتواند در چارچوب کنوانسیون نسلکشی تلقی شود، انجام دهد. ۲- دولت اسرائیل باید تمهیدات لازم برای جلوگیری از و مجازات هرگونه تحریک علنی و مستقیم به ارتکاب نسلکشی علیه فلسطینیهای نوار غزه را به کار گیرد. ۳- دولت اسرائیل باید اقدامات موثری را بدون تأخیر برای ارائه خدمات اولیه ضروری و کمکهای بشردوستانه انجام دهد. ۴- کشور اسرائیل باید بلافاصله تمهیدات موثری بهکار گیرد تا ارتش آن دست به اقدامات ممنوعه در چارچوب کنوانسیون نسلکشی ۱۹۴۸، نزند. ۵- دولت اسرائیل باید اقدامات مؤثری برای جلوگیری از تخریب مدارک و شواهد مربوط به ادعای اقدامات نسلکشی انجام دهد و محافطت از آنها را تضمین کند.
اما از سوی دیگر، اگرچه دیوان بینالمللی دادگستری تایید میکند که ادامه عملیات نظامی خطر بدتر شدن بیشتر وضعیت در غزه را بهدنبال دارد، اما نه دستور «توقف» این عملیات طبق خواست پرتوریا و نه آتشبس را صادر نمیکند. با اینحال، این نهاد دستور میدهد که «دولت اسرائیل باید فورا اطمینان حاصل کند که ارتش آن دست به اقدامات ممنوعه در چارچوب کنوانسیون ۱۹۴۸ نزند.» ممکن است قضات به تهدید حماس برای امنیت اسرائیل، نسبت به عوامل دیگر پر بها داده باشند. ملاحظات دیگر دیوان مربوط به نگرانی در مورد اعتبار آن است، که بیشک برآن بوده که قضاوت خود را در چارچوب دقیق قانون محدود کند و از ورود به عرصه سیاسی یا نظامی خودداری نماید. قابل توجه است که تمام اقداماتی که دیوان بینالمللی دادگستری دستور آن را صادر کرد با اکثریت بسیار زیاد، حداقل ۱۵ رای از ۱۷ رای اتخاذ شد.
نیکو کریش از موسسه مطالعات عالی توسعهای و بینالمللی ژنو معتقد است که این رای «تصویر جهانی متحد» براساس «تکیه بر حقایق و بیان قانون» در مورد وضعیت غزه را به ارمغان آورد. فقط یک قاضی، جولیا سیبوتیند اوگاندایی، از همراهی در این مسیر امتناع کرد: او دائما به دنبال سیاسی کردن پرونده بود و از دیوان بینالمللی دادگستری میخواست که خود را در اینباره فاقد صلاحیت اعلام کند، زیرا به گفته او، در مورد اتهامات علیه اسرائیل زیادهروی شده است. او علیه همه اقدامات رای داد و تنها قاضی موقت منصوب شده توسط اسرائیل، آهارون باراک، با او موافق بود. کسی که لااقل به الزام اسرائیل به ارائه کمکهای بشردوستانه به غزه رای داد. مقامات اوگاندا اعلام کردند که مواضع خانم سیبوتیند را تایید نمیکنند.
آلونسو گورمندی از کینگز کالج در شبکهX (توئیتر سابق) نوشت: «دستور دیوان بینالمللی دادگستری که با اکثریت بسیار زیاد صادر شد، یک پیروزی غیرقابل انکار برای آفریقای جنوبی و برای فلسطینیهایی است که حقوقشان به وضوح به رسمیت شناخته شده است. حتی اگر دادگاه میتوانست در مورد اقدامات الزامی برای اسرائیل دقیقتر باشد.»
تل آویو، همواره سعی میکند که از اهمیت این حکم بکاهد و بر این امر تکیه کند که به هیچوجه تعیینکننده تصمیم نهایی در مورد وجود یک نسل کشی واقعی نیست.(ممکن است چندین سال بگذرد تا دیوان بین المللی دادگستری در مورد ماهیت این امر تصمیم گیری کند) مقامات اسرائیلی عدم اشاره به هرگونه توقف عملیات نظامی را به منزله تایید حق «غیرقابل انکار» این کشور برای دفاع از خود تفسیر می کنند (بیانیه مطبوعاتی لیور هیات، سخنگوی وزارت امور خارجه اسرائیل در X، ادعا میکند که این دستور دیوان بینالمللی دادگستری تنها «یادآوری ساده تعهدات اسرائیل بر اساس حقوق بینالملل بشردوستانه» است، تعهداتی که اسرائیل مدعی انجام آن در شرایط دشوار مبارزه با حماس است.(ایلون لوی، سخنگوی دولت اسرائیل، رادیو تایمز، ۲۶ ژانویه ۲۰۲۴) نخست وزیر بنیامین نتانیاهو نیز به نوبه خود، همواره به ادامه عملیات نظامی تاکید کرده است.
دیوان بینالمللی دادگستری که به اسرائیل دستور داده «اقدامات مؤثری را بدون تاخیر برای ارائه خدمات اولیه ضروری و کمکهای بشردوستانه انجام دهد» و همه تمهیدات لازم برای جلوگیری از اقدامات نسلکشی انجام دهد، با اینهمه، تل آویو تایید میکند که این تنها یادآوری تعهداتی است که هم اکنون نیز انجام گرفته است. دروغی آشکار که نمونهای از تبلیغات جنگی است. این دستور یک نقطه عطف سیاسی و نمادین با پیامدهای غیرقابل محاسبه در شرائط فعلی است.
بدیهی است که دیوان بینالمللی دادگستری راهی برای تحمیل تصمیمات خود که میتواند یک دستور بیعمل باقی بماند، ندارد. این چنین است که روسیه یا آمریکا، تصمیمات دیوان برای مجازاتشان را نادیده میگیرند.
دیوان بینالمللی دادگستری اقدامات پیشگیرانه برای نسلکشی احتمالی در اوکراین را الزامی کرد اما ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه آن را نادیده گرفت. و واشنگتن نیز چشمانش را در مورد محکومیت حمله به بندر ماناگوا در سال ۱۹۸۶ بست. با این پیشزمینه تاریخی، بسیار بعید است که تل آویو دستورات دیوان بینالمللی دادگستری را جز با چند عملیات منفرد کمکهای بشردوستانه اجرا کند.
بدین ترتیب، اگر عدم تمایل و غرضورزی اسرائیل در مورد عدم اجرای دستور روشن است، واکنش سایر کشورهای امضاءکننده کنوانسیون ۱۹۴۸، اعضای دیوان بینالمللی دادگستری، باید با دقت دنبال شود زیرا آنها ملزم به اجرای دستور هستند. پایتختهای عربی چه خواهند کرد؟ کشورهای غربی چه تصمیمی خواهند گرفت؟ آنها ظاهرا از تصمیمات دیوان بینالمللی دادگستری و دیوان بینالمللی کیفری علیه روسیه در مورد نسلکشی و جنایات علیه بشریت در اوکراین حمایت میکنند. با عمل نکردن به دستور دیوان، آنها خود را در معرض اتهام داشتن «استانداردهای دوگانه» قرار میدهند. آیا آنها فراتر از ابراز کلماتی مبهم و بدون پذیرش تعهد نسبت به احکام دیوان بینالمللی دادگستری علیه دولت اسرائیل کاری انجام خواهند داد؟ آیا آنها با استفاده از یکی از بستههای تحریمی معروف خود بر تل آویو فشار خواهند آورد؟ بهنظر میرسد این ماجرا، همچنان ادامه دارد!
اما تا آنجا که به حمله احتمالی جمهوری اسلامی به اسرائیل برمیگردد و با وجود این که ۹ روز از حمله اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق میگذرد بهنظر نمیرسد جمهوری اسلامی چنین حملهای را مستقیما از خاک ایران و با پرتاپ موشک انجام دهد. اما این احتمال وجود دارد که جمهوری اسلامی همچون گذشته، باز هم از طریق نیروهای نیابتی حمله بیتاثیری را علیه اسرائیل انجام د وهد تا تخلیه روحی برای فرماندهان نظامی خود بهوجود خواهد آورد. آنهم با توجه به این که آمریکا از طریق عربستان و عراق و قطر و عمان در رابطه با عواقب چنین حملهای به جمهوری اسلامی پیام فرستاده و هشدار داده است. البته احتمالا آمریکا بههمراه هشدار، وعده و وعیدهایی هم به جمهوری اسلامی داده است!
پنجشنبه بیست و سوم فروردین ۱۴۰۳-یازدهم آوریل ۲۰۲۴
تازه ترین مقالات بهرام رحمانی
مقالات مرتبط
از طریق این گزارش بار دیگر در مییابیم که مبارزان علیه یهودیستیزی در واقع حامیان نظامی و در حقیقت ع... ادامه
ا. م. شیری- نابود باد استعمار کهنه و نو بویژه، روباه مکار انگلیس که عامل اصلی پیدایش رژیمهای تروریس... ادامه
تهاجمات و عملیات های ددمنشانه و خونبار نظام امپریالیزم نیولیبرالیستی و سردمدارن کارتل های مالی ادامه
خاورمیانه و مناطق همجوار شباهت شگفتانگیزی با بالکان و اروپای مرکزی-شرقی در سالهای منتهی به ادامه
لبنان: ورود ایالات متحده به جنگ؛ افسران سیا به ایستگاه بیروت ملحق میشوند تا مقاومت را از درون تضعیف... ادامه
ممکن است در ظاهر بنیامین نتانیاهو شخصیتی سرکش و مخالف همه، از جمله ایالات متحده، به نظر برسد، اما با... ادامه
حمله روزهای گذشته اسرائیل به نیروهای حزب الله لبنان از طریق انفجار از راه دور پیجرها و بیسیمهای مورد... ادامه
حملات کرانه باختری: برای رهبران غربی، هیچ خط قرمزی برای کشتار اسرائیل وجود ندارد. ادامه
اتهامات سنگین علیه اسرائیل: کشتن کودکان، ویرانی زیرساختهای غیرنظامی، استفاده از دختران بهعنوان سپر... ادامه
(CPI) در حیفا را بست. حزب کمونیست اسرائیل اعلام کرد که «فعالیتهای ضد جنگ تا زمانی که این جنگ جنایتک... ادامه
تجاوزگری چندجبههای طولانیمدت اسرائیل و وابستگی کامل آن به حمایت آمریکا، پیامدهای خطرناک زیادهروی... ادامه
ایران، حزبالله و نیروهای مسلح همسو با انصارالله یمن قسم خوردهاند که پس از ترور هدفمند رئیس... ادامه