آيا طالبان واقعاً طرفدار صلح بوده و خواهان تصرف قدرت درکشور نيستند؟

آيا طالبان واقعاً طرفدار صلح بوده و خواهان تصرف قدرت درکشور نيستند؟

سهيل شاهين سخنگوی گروه طالبان در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت طالبان خواستار قدرت انحصاری در افغانستان نیست؛ اما تاکید کرد، که در این کشور تا زمان روی کار آمدن یک دولت جدید تشکیل یافته در کابل به موجب مذاکرات و کنار رفتن اشرف غنی از ریاست جمهوری صلح وجود نخواهد داشت.

سهیل شاهین دراين مصاحبه تصریح کرد، که طالبان زمانی سلاح‌هایش را به زمین خواهد گذاشت که یک دولت تشکیل شده به موجب مذاکرات و قابل قبول برای همه طرف های جنگ در کابل روی کار آمده و دولت اشرف غنی کنار برود.

وی در صحبتی که ظاهراً اشاره به دوره قدرت پنج ساله سابق طالبان دارد گفت: من می‌خواهم تصریح کنم که ما به منحصر بودن قدرت معتقد نیستیم. چون هر دولتی که در گذشته در افغانستان به دنبال انحصار قدرت رفت، دولت موفقی نبود.  بنابراین ما نمی‌خواهیم همان فرمول را دوباره تکرار کنیم.

اما او با این حال نسبت به تداوم فعالیت حکومت اشرف غنی سازش ناپذیر نشان داده و او را یک "جنگ طلب" خواند. او همچنین اشرف‌غنی را متهم کرد به اینکه از فرصت سخنرانی روز سه شنبه خود به مناسبت عید قربان برای دادن وعده حملات علیه طالبان استفاده کرده است.

شاهین حق اشرف غنی برای ریاست جمهوری را مردود دانسته و ادعاهای مربوط به تقلب گسترده پیرامون پیروزی اشرف غنی در انتخابات سال ۲۰۱۹ را تکرار کرد.

سهیل شاهین مذاکرات دولت و طالبان را در دوحه یک "شروع خوب" خواند؛ اما او گفت که درخواستهای مکرر دولت افغانستان برای آتش بس در حالیکه اشرف غنی همچنان در قدرت باقی مانده، به مثابه "تقاضای تسلیم شدن" طالبان است. او تاکید کرد: آنها (حکومت کابل) خواستار آشتی نیستند؛ اما آنها خواستار تسلیم هستند.

او هم چنین اظهار کرد که قبل از اجرای هرگونه آتش بس باید توافق بر سر یک دولت جدید که قابل قبول برای ما و دیگر افغانها باشد وجود داشته باشد؛ در آن صورت دیگر جنگی وجود نخواهد داشت .

سهیل شاهین تاکید کرد: تحت حاکميت این دولت جدید، زنان اجازه کار کردن، رفتن به مدرسه و شرکت در سیاست را خواهند داشت؛ اما باید حجاب یا روسری داشته باشند .

این سخنگوی طالبان در ادامه گفت که زنان برای ترک خانه خود باید یک خویشاوند مرد را به صورت الزامی با خود همراه داشته باشند و فرماندهان طالبان در مناطق جدیدا اشغال شده در افغانستان به دانشگاهها، مدارس و بازارها دستور داده‌اند که از جمله  با مشارکت زنان و دختران مثل قبل فعالیت داشته باشند .

با این حال، گزارش‌های مکرری منتشر شده مبنی بر اینکه در برخی مناطق اشغال شده از سوی طالبان در افغانستان محدودیت‌های شدیدی علیه زنان اعمال شده و حتی مدارس به آتش کشیده شده اند از جمله یک ویدیوی خشونت‌آمیز منتشر شده که ظاهراً در آن شبه نظامیان طالبان چند کماندوی افغان را در شمال این کشور می‌کشند. سهیل شاهین گفت برخی فرماندهان طالبان دستورات رهبران این گروه شبه نظامی در مخالفت با رفتارهای سرکوبگرانه و خشونت آمیز را نادیده گرفتند و چند تن از آنها در مقابل یک دادگاه نظامی طالبان قرار گرفته و مجازات شده اند هرچند توضیحات بیشتری ارائه نکرد .

او همچنین گفت که طالبان برنامه‌ای برای پیشرفت نظامی علیه کابل نداشته و این گروه شبه نظامی تاکنون در برابر تصرف مراکز ولایات در افغانستان "خویشتنداری" به خرج داده است؛ اما در عین حال هشدار داد، طالبان قادر به انجام یک چنین کاری با توجه به تسلیحات و تجهیزاتی که در مناطق جدیدا تصرف شده به دست آورد، است.

او تاکید کرد که اکثریت پیروزی های طالبان در میدان جنگ از طریق مذاکرات به دست آمده اند، نه از طریق درگیری .

وی افزود: آنها از طریق درگیری سقوط نکردند این برای ما خیلی سخت بود که ۱۹۴ منطقه را در عرض تنها ۸ هفته تصرف کنیم .

این در حالی است که سقوط سریع مناطق در افغانستان و پاسخ ظاهراً همراه با دلسردی نیروهای دولت افغانستان برخی جنگسالاران متحد با آمریکا را وادار به احیای گروه‌های شبه‌نظامی محلی با تاریخچه اقدامات خشونت‌آمیز کرده است. از نظر بسیاری از افغان‌های نگران از تاریخچه ۴۰ سال جنگ در افغانستان، این اتفاق نگرانی‌های تکرار یک جنگ داخلی بی‌رحمانه در اوایل دهه ۱۹۹۰ در این کشور را که در جریان آن همین جنگ سالاران برای قدرت می‌جنگیدند احیا می‌کند.

شاهین گفت: شما می دانید هیچ کس از جمله خود من خواستار یک جنگ داخلی نیستيم.

شاهین همچنین وعده های طالبان با هدف اطمینان دادن به افغانهای نگران از این گروه را تکرار کرد .

در مورد اين که واشنگتن وعده داده هزاران تن از مترجمان و افغان های همکار با ارتش آمریکا را به خارج از افغانستان منتقل کند؛ سهیل شاهین گفت این گروه هیچ نگرانی از طالبان نباید داشته باشند و در عین حال از تهدید کردن آنها امتناع کرد.

اما او در عین حال گفت: اگر عده‌ای می‌خواهند به خاطر اقتصاد ضعیف افغانستان در غرب پناهندگی بگیرند تصمیم در این مورد به عهده خود آنهاست.

او در عین حال این مساله که طالبان به تهدید خبرنگاران و جامعه مدنی نوپای افغانستان به عنوان یک جامعه شاهد ده‌ها مورد قتل در سال گذشته میلادی پرداخته است را رد کرد .

شاهین تاکید کرد، خبرنگاران از جمله خبرنگاران همکار با رسانه‌های غربی لازم نیست هیچ ترسی از دولتی که در آن طالبان شامل بوده، داشته باشند.وی افزود ما هیچ نامه‌ای به خبرنگاران برای تهدید آنها به ویژه آنهایی که با رسانه‌های خارجی کار می‌کنند صادر نکردیم. آنها می‌توانند حتی در آینده به کارشان ادامه دهند.

اما آگاهان سياسی را عقيده براين است، که طالبان که بیشتر از دو دهه در جنگ وخونريزی حيات نکبتبار خود (!) را گزرانیده؛ زمانی که وارد کشور می شوند، آیا می توانند خود را به روند صلح و آرامش، عیار کنند؟ آیا می توانند دموکراسی نیم بند موجود را در افغانستان بپذیرند و مانع آزادی مطبوعات نشوند؟ شهروندان را از رفتن به سینما ها و شنیدن موسیقی منع نکنند؟ زنان را بگذارند تا دوشادوش مردان در مدرسه و کارگاه؛ در دفتر و بيمارستان، شرکت فعال و مساوی داشته باشند؟

طالبان برای این که پنهان سازند که در گرایشهای مذهبی بیشتر از داعشی ها نیستند؛ در وضع نمودن قیودات بيشتر نمی گویند زن ها در امور منزل مصروف باشند و باید بیرون از منزل چادری، حجاب یا روسری داشته باشند...؟

آيا آنها پس از خاتمه جنگ به روند صلح، به يک باره گی به ۱۸۰ درجه تغيير مثبت خواهند کرد؛ سرشت، خوی و عادت وحشيگرانه هزاران نيروي اين گروه که در حال حاضر عليه دولت مي جنگند  بهتر تر از امروز نخواهد شد؟

اما گذشته ی پنج سال حاکميت خونبار آنان که نه تنها به مراتب بدتر ازمجاهدين، زنان را از حق آموزش وپرورش در مکاتب و دانشگاهها و کار در دفتر و حتا بيمارستانها محروم کرده زندانی منزل نمودند؛ مردان را مقيد به گذاشتن ريش های بيشتر از بیست سانتی با لباس های پاکستانی کردند؛ بلکه قتل های دسته جمعی و زمين سوخته را در مناطق شمال کابل، ولايات کاپيسا، پروان، باميان، دايکندی و زون شمال کشور؛ بدتر از اميرعبدالرحمان خان، نادر خان، هاشم خان و محمد گل خان مهمند انجام دادند؛ برای همگان اظهر من الشمس است.

من گرچه به قانون تکامل اجتماعی، ازجمله تکامل انسان و تکميل شخصيت انسان اعتقاد راسخ دارم؛ اما درعين زمان اين گفته ای مشهور ادبای مان که فرموده اند:

خوی بد در طبيعتی که نشست  ــ  نرود تا به روز مرگ از دست

فراموش نکرده در تفکر ژرف فرو رفته ام، که کدام يکی را بپذيرم. اميد وارم که قانون تکامل، سده ای بيست و يکم و عصر تسخير کيهان بر تفکر عصر حجر تأثير تغيير پذيری را وارد کند و طالبان را وارد تا در راه رفتن به حج بيت الله از سواری اشتر صرف نظر کرده وارد کابين هواپيما شوند.

ويا به گفته ای شاعرميهن مان:

اندرين عصر شتابان اتوم و سته لايت

ترک خوشباوری عصر حجر بايد کرد

می دمد صبح و دگرباره درخشد خورشيد

اين شب تيره و تاريک سحر بايد کرد

هدايت حبيب

مقالات مرتبط

...

خدا که می دهد نمی پرسد بچه کیستی؟! "اما آی اس آی"و ده ها مماثل ... وسیله می شوند. ادامه

...

طوری که شما آگاهی کامل داريد؛ اشغالگران امريکايی پس از بيست سال جنگ و خونريزی؛ غارت و سيه روزی مردم... ادامه

...

سه سال پوره، از حاکمیت گروه وحشت و دهشت تالبانی در کشور من و تو میگذرد. این سومین سالگرد سیاه و خشن... ادامه

...

لشکرکشی طالبان در برابر مردم و فراخوان قیام عمومی مردم افغانستان علیه آنان! از خیزش مردم بدخشان ده ر... ادامه

...

آتشی را که رژیمهای مزدور پاکستان ودیگرکشورها به نیابت ازقدرتهای آمپریالیستی، از نیم قرن قبل تا بدینس... ادامه

...

تصور نگارنده بر این است که آنچه که میان طالبان و ارتش پاکستان رخ میدهد یک بازی استخباراتی، یک تاکتیک... ادامه

...

اجلاس دو روزه دوحه درباره بحران افغانستان به سرپرستی سازمان ملل با شرکت ۲۵ کشور و چندین نهاد منطقه‌ا... ادامه

...

اخیرا نهاد تحقیقی «رواداری» که تحت نظر سازمان ملل، توسط شهرزاد اکبر فعالیت می‌کند گزارش تکان دهنده‌ا... ادامه

...

این روزها پخش جریان حضور آقایی به نام عبدالباری عمری نماینده ی‌!؟ طالبان در آلمان و گرفتن عکس یادگار... ادامه

...

ازآغاز سده ی بیست و یکم تا این دم، تاریخ چه پیش آمد های شگفتی را در سرزمین خورشید، درج برگ های روزگا... ادامه

...

افغانستان دراثرتجاوزات استعماری یکصد وشصت سال قبل زمان تسلط انگریزیها وبخصوص پس ازتحمل شکست ننگین شا... ادامه

...

دو سال پس از تسلط طالبان بر افغانستان، زلمی خليلزاد سفير کبير(!) و نماینده پیشین ايالات متحده ی امری... ادامه